Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Zo lukt een programma verwijderen in Windows 10 of 11 altijd

Programma verwijderen in Windows 10 en Windows 11

Elk programma dat je niet gebruikt, neemt nutteloos ruimte in beslag. Soms serieus veel ruimte. Ruimte die je dan vanzelfsprekend nergens anders voor kunt gebruiken. Daarom is het raadzaam om programma’s die je niet gebruikt gewoon te verwijderen.

Maar wat staat er precies aan software op je pc? En welk programma kan je met een gerust hart verwijderen en welke juist niet? Want je kunt inderdaad niet elk programma op je pc zomaar ongestraft weghalen.

Welke software heb ik op mijn pc?

De software die je op je pc hebt, kun je grofweg indelen in twee categorieën.

De eerste categorie zijn de programma’s die samen met Windows op je computer geïnstalleerd zijn. Sommige daarvan zijn losse programma’s, zoals Paint en Kladblok, die al sinds mensenheugenis standaard in Windows zitten. Anderen zijn in Windows geïntegreerd, zoals Verkenner.

Losse programma’s, die apps worden genoemd vanaf Windows 10, kun je met een gerust hart verwijderen. Veel apps, zoals Paint en Kladblok, kun je gewoon opnieuw downloaden en installeren vanuit de Microsoft Store als je ze verwijderd hebt maar toch graag weer terug wilt hebben op je computer.

Programma’s die daarentegen geïntegreerd zijn in Windows, kun je niet verwijderen. Althans niet zomaar en veelal tevens niet zonder dat er mogelijk problemen ontstaan.

De tweede categorie software zijn programma’s die je zelf op de computer hebt geïnstalleerd. Bijvoorbeeld programma’s die je gekocht hebt, zoals Microsoft Office of een versie van Photoshop. Ook apps die je van internet hebt gedownload en geïnstalleerd vallen hieronder. Evenals de apps die afkomstig zijn uit Microsoft Store.

Hoe weet ik welke programma’s ik kan verwijderen?

De vraag welke programma’s je kan verwijderen komt meestal op het moment dat je de naam ervan niet direct herkent. Over het algemeen mag je aannemen dat alle programma’s, ofwel apps, die in menu Start vermeld staan zonder problemen verwijderd kunnen worden.

Dat wil zeggen dat je ze verwijderen kunt, zonder dat er problemen ontstaan. Een probleem kan dan alleen ontstaan wanneer je een programma onbedoeld verwijdert. Want elke programma dat je verwijdert, verwijder je definitief van de computer.

De enige manier om dan een programma weer op je computer te krijgen is door het programma opnieuw te downloaden en te installeren.

Als je de lijst van apps in menu Start wat nauwkeuriger bekijkt, dan zal je opvallen dat in menu Start voor sommige app-namen een geel mapje wordt weergegeven, in plaats van het pictogram dat bij de app hoort.

Zodra je dubbelklikt op zo’n map, zal de inhoud van de map getoond worden.

Kun je een installatieprogramma verwijderen?

Een programma dat je geregeld tegen zult komen in een dergelijk mapje is het programma met de naam Uninstall. Dit programma moet je altijd laten staan. Het programma Uninstall is namelijk bedoeld om de app die zich in het mapje bevindt van je computer te kunnen verwijderen. Wanneer je Uninstall uit dit mapje verwijdert, kan de app niet langer van je computer verwijderd worden.

Waarin het verwijderen van een programma in Windows 10 verschilt met Windows 11

Een app verwijderen via menu Start gaat zowel in Windows 10 als in Windows 11 op dezelfde manier. En wel als volgt:

 1. Open menu Start door op de knop Start in de taakbalk te klikken.
 2. In Windows 10 krijg je nu in de linkerkolom van menuStart de lijst te zien van alle apps die op je computer staan. In Windows 11 moet je daarvoor eerst op de knop Alle apps klikken die rechts bovenin menu Start wordt weergeven.
 3. Klik met de rechtermuisknop op de naam van de app en klik vervolgens in het geopende snelmenu op de optie Verwijderen.

Wanneer de app die je wilt verwijderen een app is van Microsoft, die tegelijk met Windows op je computer is geïnstalleerd, dan zal de app direct verwijderd worden.

Programma’s verwijderen via Configuratiescherm

Wanneer het een app is die je zelf op de computer hebt geïnstalleerd, dan zal het onderdeel Programma’s en onderdelen van het Configuratiescherm starten. Er zal dan direct een lijst van programma’s gepresenteerd worden waarin je het programma dat je wilt verwijderen kunt selecteren door op de klikken.

In de grijze balk die boven de lijst van programma’s wordt weergegeven zal na het klikken de knop Verwijderen verschijnen.

Klikken op de knop Verwijderen, zal het verwijderen van het programma in gang zetten.

Hiermee heb je direct kennis gemaakt met het verwijderen van programma’s via Configuratiescherm. Via Configuratiescherm een programma verwijderen gaat in Windows 10 precies hetzelfde als in Windows 11

Dit zijn de programma’s die je absoluut moet laten staan

Als je door de lijst van programma’s scrolt in het onderdeel Programma’s en onderdelen van Configuratiescherm dan ga je ongetwijfeld programma’s tegenkomen waarvan de naam je helemaal niets zegt.

Daaronder zijn een paar programma’s die je absoluut moet laten staan. Dit zijn de programma’s die stuurprogramma of driver in de naam hebben en de programma’s die de naam Microsoft Visual C++ in de naam hebben.

Drivers en stuurprogramma’s zijn noodzakelijk om onderdelen in je computer goed met Windows te kunnen laten communiceren. Die wil je dus zeker niet kwijtraken.

De programma’s met de naam Microsoft Visual C++ worden gebruikt door bepaalde programma’s die op je computer geïnstalleerd staan. Verwijderen ervan zou dan ook kunnen betekenen dat deze programma’s niet langer functioneren of storingen gaan vertonen.

De overige programma’s in de lijst zou je kunnen verwijderen. Maar als je niet weet wat een bepaald programma doet, dan is het altijd raadzaam om de naam van het programma plus de toevoeging verwijderen als zoekopdracht in te voeren in Google.

Zo kom je er snel achter wat het voor een programma is en waar het programma voor bedoeld is. Hiermee kun je snel bepalen of je een programma moet verwijderen of kunt laten staan.

Programma’s verwijderen via het onderdeel Apps (en onderdelen)

Programma’s verwijderen kan in Windows ook nog op een andere manier. En wel via het onderdeel Apps in Instellingen. Zodra je het onderdeel Apps opent, krijg je ook nu weer een lijst te zien van alle programma’s die op je computer staan.

Een programma verwijderen via het onderdeel Apps gaat in Windows 10 als volgt:

 1. Open menu Start.
 2. Klik op Instellingen en vervolgens op het onderdeel Apps.
 3. Klik op de optie Apps en onderdelen.
 4. Er wordt nu een lijst getoond van alle apps die op je computer staan.
 5. Zoek het programma dat je wilt verwijderen en klik erop.
 6. Het geselecteerde programma zal nu grijs omkaderd worden en de knop Verwijderen zal getoond worden.
 7. Klik op de knop Verwijderen om het verwijderen van het programma in gang te zetten.

In Windows 11 gaat het verwijderen van een programma via het onderdeel Apps als volgt:

 1. Open menu Start.
 2. Klik op Instellingen en vervolgens op het onderdeel Apps.
 3. Klik op het onderdeel Geïnstalleerde apps.
 4. Er wordt nu een lijst getoond van alle apps die op je computer staan.
 5. In de lijst is elk programma wit omkaderd, met links de naam van het programma en rechts de grootte. Uiterst rechts worden tevens 3 stippen weergegeven. Klikken op de 3 stippen laat de mogelijkheden zien die je met het programma hebt, waaronder Verwijderen.
 6. Klik op de optie Verwijderen om het programma te verwijderen.

Zowel in Windows 10 als in Windows 11 zal na het klikken op de knop verwijderen en het uninstall-programma gestart worden dat bij het programma hoort. Na het klikken op de knop verwijderen zal je dan ook eerst toestemming moeten geven dat deze app wijzigingen aanbrengt aan je computer.

Op de knop JA klikken zal het definitief verwijderen van het programma voortzetten.

Deze procedure geldt nogmaals alleen voor programma’s je zelf op je computer geïnstalleerd hebt en die niet standaard onderdeel zijn van Windows. Programma’s die onderdeel zijn van Windows worden gewoon zonder verdere waarschuwing verwijderd.

Waarom kan ik een programma niet verwijderen?

Soms kan het gebeuren dat een programma verwijderen slechts een foutmelding oplevert en verwijderen niet lukt.

Dit kan veroorzaakt worden door:

 • Een fout in een programmabestand.
 • Het beschadigd geraakt zijn van een programmabestand.
 • Het missen van een programmabestand.
 • Het in gebruik zijn van een programmabestand.

Er zijn verschillende dingen die je zou kunnen proberen zodat je een dergelijk programma alsnog kunt verwijderen. Bijvoorbeeld:

 1. De computer opnieuw starten en vervolgens nogmaals proberen het programma te verwijderen.
 2. De computer in veilige modus starten en proberen het programma te verwijderen.
 3. Proberen het programma opnieuw te installeren. En wanneer dat gelukt is proberen het programma opnieuw te verwijderen.
 4. Een aparte en krachtiger uninstaller proberen zoals Revo Uninstaller.

Microsoft heeft echter ook een hulpprogramma ter beschikking dat je helpt bij programma’s die zich niet laten verwijderen. Dit programma zoekt zelf uit wat er mis is en zal het proberen het probleem te herstellen, waarna een programma alsnog verwijderd kan worden.

Een programma verwijderen in Windows 10 en 11 is niet moeilijk. Lastiger is soms om erachter te komen welk programma je met een gerust hart kunt verwijderen en welk programma je echt moet laten staan. Maar wanneer je de gebruikelijke manieren hanteert om een app te verwijderen dan is eigenlijk het ergste wat je kan overkomen dat je iets opnieuw moet installeren.

Gerelateerde artikelen