Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Wanneer moet je een nieuwe laptop kopen?

Wanneer moet je een nieuwe laptop kopen? Afbeelding van Alana Jordan via Pixabay

Het moment waarop je een nieuwe laptop kopen moet gaan overwegen, is wanneer je er niet langer naar tevredenheid je werk op kunt doen. Want een laptop die niet doet wat je ervan verlangt, leidt zomaar tot de nodige ergernis, frustratie en stress.

Maar wat als je ‘m nog niet eens lang hebt? Dan heb je misschien gewoon niet de juiste laptop gekocht. Eén die in de praktijk niet past bij jouw gebruiksdoelen en de manier waarop jij op je laptop werkt.

In dat geval is het gewoon een kwestie van uithuilen en opnieuw beginnen en nu wel de laptop kopen die het beste bij jou past.

We gaan er echter voor nu even vanuit dat je al best een aantal jaren met je huidige laptop doet. En dat dit de reden is dat je je soms af begint te vragen of het niet tijd wordt voor een nieuwe.

Hij wordt langzaam

Een eerste indicatie waarbij je je af zou kunnen gaan vragen of het tijd wordt voor een nieuwe laptop is als de laptop aanzienlijk langzamer gaat worden. Overigens is het hiermee altijd wel raadzaam om even een slag om de arm moet houden.

Traag worden duidt er namelijk lang niet altijd op dat de laptop aan vervanging toe is. Traag worden kan ook komen omdat het besturingssysteem Windows vervuild is geraakt.

Traagheid is in dat geval prima te verhelpen door je laptop op te schonen

De accu gaat steeds sneller leeg

Ook als de laptop minder lang doet met een batterijlading dan voorheen, dan betekent dit lang niet altijd dat de batterij versleten is. Vaak kan de batterijduur weer aanzienlijk verlengd worden door de aanpassing van wat instellingen.

De harde schijf raakt vol

Hetzelfde geldt als je schijfruimte tekort gaat komen. Schijfruimte vrijmaken is vaak slechts een kwestie van kijken wat er overbodig is geworden en troep opruimen die door het werken op de laptop wordt veroorzaakt.

Hij wordt luidruchtig en sneller heet

Als een laptop luidruchtig wordt, dan zijn de koelventilatoren hard aan het werk om de onderdelen in je laptop te koelen.

Het is normaal dat de ventilatoren aanslaan als je laptop iets moet doen dat veel processorkracht vraagt. Het renderen van een video bijvoorbeeld.

Ook wanneer je in een omgeving werkt waar de temperatuur hoog is, kunnen de ventilatoren van een laptop wel eens aanslaan.

Niet normaal is het wanneer ventilatoren hard draaien als je eigenlijk niets bijzonders aan het doen bent en de omgevingstemperatuur normaal is.

Dit kan betekenen dat:

  • Je een virus op je laptop hebt.
  • Je laptop en de ventilatoren vervuild zijn door opgehoopt stof.
  • De ventilator versleten is. Deze zal dan een hoog gillend geluid maken.

Is dit allemaal niet aan de hand, dan betekent het constant aanslaan van de ventilatoren dat je laptop serieus moeite heeft met het uitvoeren van de taken die je ‘m geeft en dat het tijd wordt voor een nieuwe laptop.

Hij ondersteunt de nieuwste software niet langer

Bij elke nieuwe versie die uitkomt van de software die je gebruikt, zullen de systeemeisen hoger zijn. Dit betekent dat jouw laptop met elke nieuwe versie meer moeite krijgt om de software snel genoeg te laten werken.

Dit is geen probleem tot het moment dat je laptop merkbaar langzamer wordt door de nieuwe software of de nieuwe software niet langer wordt ondersteund. Bijvoorbeeld omdat de videokaart in je laptop te oud is.

Hardwarecomponenten geven steeds vaker storing

Het grootste nadeel van een laptop is dat kapotte onderdelen niet of nauwelijks te vervangen zijn.

Krijg je bijvoorbeeld problemen met het toetsenbord, dan mag je hopen dat het probleem op te lossen is met een goede schoonmaakbeurt. Anders zul je je laptop moeten vervangen als hij al wat ouder is.

Dit betekent dat je al redelijk snel aan een nieuwe laptop moet gaan denken op het moment dat een onderdeel van je laptop geregeld storingen heeft.

Ondermaatse grafische prestaties

Als je apps gebruikt die goede grafische prestaties van je laptop verlangen en je laptop kan die prestaties niet of niet langer leveren, dan belemmert dat op zijn minst het werken met die app.

De grafische prestaties van je laptop zijn ondermaats zodra je met office-apps prima kunt werken op je laptop, maar de laptop duidelijk moeite heeft wanneer je bijvoorbeeld een foto probeert te bewerken.

Wanneer je dit toch wel regelmatig moet doen, dan kan dit de aanleiding zijn om de aankoop van een nieuwe laptop te overwegen.

Te weinig uitbreidingspoorten of gebrekkige ondersteuning

Uitbreidingspoorten, zoals USB-poorten, zijn volledig backwards compatible. Ofwel, nieuwere versies ervan kunnen prima omgaan met oudere versies. Maar het is dan altijd wel zo dat de overdrachtssnelheid van de oudste poort wordt gebruikt.

Dat betekent onder meer dat een nieuw randapparaat die je aansluit op een oudere versie USB-poort nooit maximaal zal kunnen presteren.

Een probleem dat je bij een oude laptop alleen op kunt lossen door een nieuwe te kopen.

De laptop bevriest, loopt vast of heeft onverklaarbare storingen

Als er conflicten ontstaan tussen hardware en software, dan heeft dat het bevriezen of vastlopen van de laptop tot gevolg. Is een conflict minder erg, dan doet iets het gewoon niet.

De oorzaak van een conflict kan zowel hardware als software zijn. Een indicatie of een conflict door hardware of door software veroorzaakt wordt, krijg je door Windows op te starten in veilige modus. Als dit lukt, dan is de laptop hardwarematig meestal in orde.

Voor onverklaarbare storingen veroorzaakt door software geldt dat die vaak verholpen kunnen worden door het programma opnieuw te installeren. Als Windows de veroorzaker is van alle ellende dan helpt Windows terugzetten naar de fabrieksinstellingen vaak.

Onvoldoende RAM-geheugen

Van een tekort aan RAM-geheugen wordt je laptop vooral traag.

Een indicatie dat je laptop een tekort heeft aan RAM-geheugen is wanneer het lampje van de harde schijf vaak aan het flikkeren is als je op de laptop aan het werk bent maar niets aan het opslaan bent op de harde schijf.

Een tekort aan RAM-geheugen dreigt wanneer je veel apps tegelijk gebruikt of veel tabbladen open hebt in je browser als je op internet aan het surfen bent.

Maar ook grote spreadsheets in Excel houden van wel wat geheugenruimte.

Als een laptop nog niet zo heel oud is dan is RAM-geheugen uitbreiden meestal nog wel mogelijk. En hoeft onvoldoende RAM-geheugen geen reden te zijn om een nieuwe laptop te kopen.

Eén ding zal je na het lezen van dit artikel duidelijk geworden zijn. En dat is dat niet elk gebrek of elke hapering van je laptop betekent dat je hem moet vervangen door een nieuwe. Vaak zijn problemen op een andere manier op te lossen.

Pas wanneer problemen niet op een andere manier opgelost kunnen worden, en ze belemmeren het werken op de laptop aanzienlijk, dan is het raadzaam om een nieuwe laptop kopen te gaan overwegen.

Gerelateerde artikelen