Wat Windows 10 update is en wat u over updaten zou moeten weten

Als u een Windows 10 pc bezit, dan hoeft u zich maar weinig zorgen te maken over het updaten van Windows. Want elke update voor Windows 10 wordt automatisch uitgevoerd via Windows 10 Update.

Het enige wat u merkt van het updaten, is het verzoek van Windows om uw pc opnieuw op te starten. Zodat Windows Update de laatste updates kan installeren of de installatie kan afronden.

Waarom updates belangrijk zijn

Windows is sinds jaar en dag het meest gebruikte besturingssysteem voor de pc. En wanneer iets populair is en door veel mensen gebruikt wordt, dan zijn er altijd kwaadwillende lieden die daar rottigheid mee uit willen halen om mensen te duperen en zichzelf te verrijken.

De veiligheid van uw pc waarborgen

En zo wordt er door kwaadwillenden vrijwel dagelijks iets bedacht waarmee gepoogd wordt om uw en mijn pc mee binnen te kunnen dringen en rottigheid uit te kunnen halen.

Wat betekent dat Microsoft wereldwijd in een constante strijd met kwaadwillenden verwikkeld is om ervoor te zorgen dat de kans dat deze lieden succes hebben zo klein mogelijk wordt gemaakt.

Ondersteuning van zowel oude als nieuwe computercomponenten en randapparaten

Ooit is besloten dat een pc een open systeem zou moeten zijn. Zodat gebruikers van de pc de vrijheid zouden hebben om zelf de componenten bij elkaar te zoeken die samen de voor hun perfecte pc zouden gaan vormen.

Bill Gates en zijn Microsoft vatte rond diezelfde periode het briljante plan op om voor dit open systeem een besturingssysteem te maken zodat al die computercomponenten probleemloos samen zouden kunnen gaan werken in één systeem. Een zeer ambitieus plan, zo bleek.

We schrijven 1981 als de eerste versie van het besturingssysteem voor pc’s, genaamd MS-DOS, het levenslicht ziet. In 1985 komt daar een grafische interface bij die als het ware als een schil om het besturingssysteem DOS wordt geplaatst, met als doel het gebruik van de pc te vergemakkelijken. Windows wordt deze grafische interface genoemd.

Maar met de introductie van Windows 10 in 2015 konden we eigenlijk pas echt stellen dat Microsoft een besturingssysteem heeft weten te ontwikkelen dat vrijwel alle courante computercomponenten probleemloos ondersteunt. En dat dermate goed beveiligd is, dat wanneer u als computergebruiker simpelweg uw gezonde verstand gebruikt, het voor kwaadwillenden vrijwel onmogelijk is om uw pc binnen te kunnen dringen.

Dertig jaar duurde het dus om een missie te volbrengen die verre van makkelijk was. Omdat Windows onveranderd een hoeveelheid apparaten, computercomponenten en ook apps en software moet kunnen ondersteunen waar we ons met de beste wil van de wereld geen voorstelling van kunnen maken.

En omdat er nog elke dag nieuwe randapparaten, computeronderdelen en apps gemaakt worden, zal er door Microsoft tevens constant gewerkt worden aan nieuwe onderdelen en updates waarmee Windows 10 steeds weer een beetje beter, veiliger en betrouwbaarder wordt en weer meer apparaten en componenten ondersteunt.

Tevens worden er geregeld nieuwe en interessante onderdelen ontwikkeld die het werken met Windows verder veraangenamen en efficiënter en makkelijker maken.

Hoe kan ik mijn Windows 10 updaten?

Dit maakt het belangrijk dat iedere laatste update zo snel mogelijk geïnstalleerd wordt zodra deze voor uw pc beschikbaar is.

Maar hoe weet u als gebruiker van de pc wat er aan updates voor uw computer zijn en wanneer deze beschikbaar zijn?

Zoals gezegd regelt Windows 10 het updaten van Windows op uw pc geheel automatisch via Windows Update.

Windows Update vindt u door:

 1. Te klikken op knop Start op de taakbalk.
 2. Hiermee opent menu Start. In de uiterst linkse kolom van menuStart vindt u de knop Instellingen. Klik hierop om Instellingen te openen.
 3. Klik vervolgens op het onderdeel Bijwerken en beveiliging.
 4. Hiermee wordt het onderdeel geopend waarna u in de linkerkolom kunt klikken op het onderdeel Windows Update.

Update is het Engelse woord voor bijwerken. U zult zien dat deze twee woorden in Windows Update door elkaar gebruikt worden.

Zo zult u in Windows Update kunnen ontdekken:

 • Wanneer uw pc voor het laatst is bijgewerkt
 • Welke updates er beschikbaar zijn.
 • Welke optionele updates er voor uw pc beschikbaar zijn.
 • Welke mogelijkheden u hebt om het updaten uit te stellen naar een later tijdstip.
 • Welke updates er reeds geïnstalleerd zijn.

Is er een update voor Windows 10 en wanneer is deze er voor mijn pc?

Windows 10 kent grofweg 2 soorten updates. Dit zijn updates waar Windows direct mee geüpdatet wordt zodra ze beschikbaar zijn en updates die alleen in het voorjaar en het najaar beschikbaar komen.

Updates waarmee Windows direct geüpdatet wordt zijn:

 • Kwaliteitsupdates.
 • Stuurprogramma-updates.
 • Definitie-updates. ( alleen als u Defender als antivirus gebruikt)
 • Overige updates.

Updates die alleen in het voorjaar en in het najaar beschikbaar komen zijn functie-updates ofwel onderdelenupdates. Deze updates kunnen we beschouwen als een nieuwe versie van Windows 10. Omdat deze updates doorgaans nieuwe onderdelen, functies en diverse verbeteringen bevatten.

Het installeren van een onderdelenupdate duurt doorgaans dan ook een stuk langer dan het installeren van een kwaliteitsupdate.

Hoe lang het updaten precies duurt hangt onder meer af van de snelheid van uw pc en de snelheid van uw internetverbinding.

Als er nieuwe updates voor Windows beschikbaar zijn, dan betekent dit overigens niet automatisch dat ze dan ook direct beschikbaar zijn voor uw pc.

Dit hangt onder andere af van de leeftijd en samenstelling van uw pc en of u een editie van Windows gebruikt die bedoeld is voor persoonlijk gebruik ( Windows 10 Home) of voor bedrijfsmatig gebruik ( Windows 10 Pro en Enterprise)

Voor Windows 10 Home komen updates doorgaans eerder beschikbaar dan voor Windows 10 Pro en Enterprise. Dit komt vooral omdat het doen van updates in bedrijfsmatige omgevingen meer voorbereiding kan vergen dan het updaten van één enkele pc voor persoonlijk gebruik.

Hoe kan ik het updaten uitstellen?

Windows update zichzelf het liefst direct nadat de update beschikbaar is. Maar dat zou u als gebruiker wel eens helemaal niet goed uit kunnen komen. Bijvoorbeeld omdat u weet dat u even een poosje geen internetverbinding zult gaan hebben. Of een internetverbinding moet gebruiken die niet zo heel snel is.

Maar het zou ook zo kunnen zijn dat u uw pc gaat inzetten voor iets wat enkele uren in beslag gaat nemen en waarbij u niet wilt dat Windows Update dit zou kunnen gaan onderbreken.

Een update uitstellen is ook handig wanneer u vernomen hebt dat een bepaalde update onbedoeld problemen veroorzaakt op de pc. Want dan kunt u namelijk eerst even op uw gemak uitpluizen wat er precies aan de hand is voordat u die update op uw pc laat installeren door Windows Update.

Een update uitstellen gaat als volgt:

 1. Navigeer via Instellingen naar Windows Update
 2. In Windows Update vindt u onder de eventuele lijst met beschikbare updates, of de melding dat uw pc is bijgewerkt, een aantal opties. (Zie afbeelding)
 3. De eerste optie in de lijst vertelt u dat u met deze optie het updaten 7 dagen kunt onderbreken. Na die zeven dagen zal Windows Update uw pc weer als vanouds gaan updaten.
 4. Via Geavanceerde opties kunt u het updaten zelfs tot 35 dagen onderbreken.

Het uitstellen van updates is zoals u ziet wel degelijk mogelijk. Maar het volledig uitschakelen van updates is bij Windows Home, die op de meeste computers die wij als consumenten kopen geïnstalleerd is, niet mogelijk.

In de lijst van opties in Windows Update kunt u verder aangeven op welke tijden de pc doorgaans in gebruik is. Op die tijden zal dan geen update worden uitgevoerd.

Hoe u een update uit Windows 10 verwijderen kunt

Als uw pc het voor een update nog prima deed en na de update ineens kuren vertoont, dan is het heel aannemelijk dat de update daar de oorzaak van is.

Windows biedt u dan ook de mogelijkheid om geïnstalleerde update te verwijderen. Dit gaat als volgt:

 1. Navigeer via Instellingen naar Windows Update.
 2. Klik in de lijst van opties op de optie Geschiedenis van updates weergeven.
 3. U wordt een lijst getoond van alle updates die recent geïnstalleerd zijn. Boven deze lijst staat de optie Installatie van updates ongedaan maken weergegeven. Klik op deze optie.
 4. Windows toont u nu een lijst van alle recent geïnstalleerde updates die verwijderd kunnen worden als u dat wenst. Achter de naam van de update staat onder andere de installatiedatum weergegeven. Aan de hand daarvan kunt u eenvoudig bepalen welke update u moet verwijderen. Klik op de update waarvan de installatiedatum het dichts ligt bij het moment waarop de problemen met de pc zich begonnen voor te doen.
 5. Als een update verwijderd kan worden, dan zal een knop Verwijderen verschijnen in de balk die direct boven de lijst met updates staat. Klik op de knop Verwijderen om de update definitief te verwijderen.

De reden dat niet iedere update in de lijst zomaar verwijderd kan worden is, dat sommige updates wellicht tevens gekoppeld zijn aan iets anders.

Vandaar dat u in het venster Geschiedenis van updates weergeven tevens de optie Herstelopties kunt klikken. Hiermee kunt u uw pc onder andere opnieuw instellen.

Heb ik de laatste Windows update?

De opties Geschiedenis van updates weergeven is tevens een handig middel om te bekijken of de laatste Windows update al op uw pc is geïnstalleerd of niet.

U kunt in Geschiedenis van updates weergeven echter niet zien welke versie van Windows 10 u precies hebt. Daarvoor moet u ergens anders in Instellingen zijn:

 1. Klik in menu Start op Instellingen.
 2. Klik in Instellingen op het onderdeel Systeem.
 3. Klik in Systeem in de linkerkolom op de optie Info.
 4. Het venster Info wordt hiermee geopend, waarin u in één oogopslag de belangrijkste gegevens van uw pc en het besturingssysteem Windows kunt zien. Waaronder de editie en de versie van Windows die op uw pc geïnstalleerd staat.

Wanneer u bekijkt welke versie van Windows er op uw pc staat, dan zou u wel eens tot de ontdekking kunnen komen dat u niet de laatste versie van Windows hebt.

Veelal komt dit omdat de nieuwste versie van Windows dan gewoon nog niet beschikbaar is voor uw pc. Bijvoorbeeld omdat uw pc componenten bevat waarvan bekend is dat deze nog niet goed samenwerken met de nieuwste versie van Windows.

Tevens kan het zijn dat een verouderd randapparaat niet langer gebruikt zal kunnen worden wanneer de nieuwste versie van Windows geïnstalleerd wordt. Ook dan zal vanzelfsprekend de nieuwste versie van Windows nog niet beschikbaar zijn voor uw pc.

Het is dan ook niet verstandig om de nieuwste versie van Windows dan maar handmatig op uw pc te installeren. Tenzij u veel van computers weet en eventuele problemen met uw pc zelf op kunt lossen.

Hiermee weet u alles wat handig is om te weten over Windows Update en kunt u Windows Update naar uw hand zetten. Zodat Windows op uw pc wordt geüpdatet op momenten die u het beste uitkomen.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor