Een snelkoppeling maken en andere handige weetjes over snelkoppelingen

Een snelkoppeling. Veel programma's maken er tijdens het installeren automatisch een aan op het bureaublad. Een snelkoppeling herkent u aan het blauwe pijltje in het witte vakje dat schuin naar boven wijst, en dat in elk pictogram van een snelkoppeling op uw bureaublad staat.

Een snelkoppeling kunt u ook zelf maken. En wel op verschillende manieren. En van vrijwel alles waar u een snelkoppeling van zou willen maken.

Wat u weten moet over een snelkoppeling

Een snelkoppeling is een verwijzing naar een bron die elders is opgeslagen. Deze bron kan een programmabestand zijn, maar ook een document of ander persoonlijk bestand. Maar ook voor een webpagina of een programma dat u via internet gebruikt kunt u een snelkoppeling maken.

Een snelkoppeling maken kan op verschillende manieren die in elke versie van Windows hetzelfde zijn. Het maakt dus niet uit welke Windows-versie u gebruikt.

Handig om te weten is verder dat:

 1. Als u een snelkoppeling verwijdert, alleen de snelkoppeling verwijderd wordt en niet het bestand waar de snelkoppeling naar verwijst.
 2. Als u een bestand verwijdert waar een snelkoppeling naar verwijst, de snelkoppeling niet langer zal werken.
 3. Alle snelkoppelingen worden opgeslagen in de map Bureaublad op de harde schijf.
 4. Snelkoppelingen kunt u dan dus ook van het bureaublad wissen door ze te verwijderen uit de map Bureaublad met behulp van Verkenner.

Maar let op! Een bestand opslaan op het bureaublad kan ook. En ook bestanden die u opslaat op het bureaublad zullen ondergebracht worden in de map Bureaublad. En wanneer u een op het bureaublad opgeslagen bestand uit de map Bureaublad verwijdert, dan is dat bestand ook echt van uw computer verwijderd.

Een snelkoppeling maken op het bureaublad: de 3 manieren

Een snelkoppeling maken kan in Windows op verschillende manieren. Geen van de manieren is overigens de betere manier. Het is slechts een kwestie van welke manier u zelf het handigst vindt in welke omstandigheid. Want het resultaat is telkens hetzelfde, namelijk: een snelkoppeling op uw bureaublad.

1) Snelkoppeling maken vanaf het bureaublad

Manier 1 voor het maken van een snelkoppeling op het bureaublad is simpelweg met de muisaanwijzer op het bureaublad gaan staan en de volgende handelingen uitvoeren:

 1. Klik met de rechtermuisknop op een willekeurige lege plek op het bureaublad.
 2. Wijs in het geopende snelmenu het menu Nieuw aan.
 3. Klik vervolgens in het geopende menu Nieuw op de optie Snelkoppeling.
 4. Dit opent het venster Snelkoppeling maken. Klik op de knop Bladeren en navigeer naar de locatie van het bestand waar u een snelkoppeling van wilt maken.
 5. Selecteer het bestand en klik vervolgens op de knop OK
 6. De exacte locatie zal nu weergegeven worden in het invoervak van het venster Snelkoppeling maken. Klik in het venster Snelkoppeling maken op de knop Volgende.
 7. Geef in het volgende venster de nieuwe snelkoppeling een duidelijk herkenbare naam en klik vervolgens op de knop Voltooien.

De nieuwe snelkoppeling zal nu netjes op het bureaublad weergegeven worden.

2) Snelkoppeling maken vanuit Verkenner

Als u deze manier van een snelkoppeling maken geprobeerd hebt, dan zal het u wellicht zijn opgevallen dat u bij deze manier wel eerst precies de locatie van het bestand moet weten. Maar soms is een locatie niet precies bekend, en moet u ernaar zoeken.

In dat geval is het handiger om een snelkoppeling als volgt te maken:

 1. Start Verkenner en navigeer naar de locatie van het item waar u een snelkoppeling van wilt maken.
 2. Selecteer het item en klik op de rechtermuisknop.
 3. Selecteer uit het geopende snelmenu de menuoptie Kopiëren naar.
 4. Dit opent het menu Kopiëren naar. Klik in dit menu op de optie Bureaublad.

Klikken op de optie Bureaublad maakt direct de snelkoppeling en geeft deze weer op het bureaublad.

3) Een snelkoppeling maken door middel van slepen

De zojuist besproken manier kent overigens een variant die het maken van een snelkoppeling nog makkelijker maakt. En die is als volgt:

 1. Start Verkenner en navigeer naar de locatie van het item waar u een snelkoppeling van wilt maken.
 2. Selecteer het item, druk op de rechtermuisknop en houd deze vervolgens ingedrukt.
 3. Sleep het item met ingedrukte rechtermuisknop vanuit Verkenner naar het bureaublad.
 4. Op het moment dat u het item uit het Verkennervenster sleept, verschijnt de melding Naar bureaublad verplaatsen onder het item. Laat nu de rechtermuisknop los.
 5. Klik in het snelmenu dat direct na het loslaten van de rechtermuisknop verschijnt op de optie Hier snelkoppeling maken. Direct hierna zal de snelkoppeling op het bureaublad worden weergegeven.

Een snelkoppeling maken naar een website of internetpagina

Snelkoppelingen kunt u niet alleen maken naar bestanden op de computer, maar ook naar een website die u vaak bezoekt. Bijvoorbeeld Facebook, of een online e-mailprogramma zoals Gmail, Hotmail of Outlook.

Laten we eens beginnen met kijken naar hoe u via Google Chrome een snelkoppeling maakt naar Facebook. Dit gaat als volgt:

 1. Start Google Chrome en navigeer naar Facebook.com.
 2. Klik op de knop Google Chrome aanpassen en beheren. U vindt deze knop uiterst rechts naast de adresbalk in Google Chrome.
 3. Wijs in het geopende menu het onderdeelMeer hulpprogramma's aan en klik vervolgens op de optie Toevoegen aan bureaublad.
 4. Geef de snelkoppeling vervolgens een passende naam en klik op de knop Toevoegen.

Het handige van deze manier van een snelkoppeling maken is vooral dat u geen ingewikkelde url's hoeft over te typen.

Maar als een url makkelijk is, dan is de eerder in dit artikel besproken manier van op het bureaublad gaan staan en op de rechtermuisknop klikken een snellere manier om een snelkoppeling naar een website of internetpagina te maken.

Een tevens de manier om een snelkoppeling te maken naar een online e-mailprogramma zoals Gmail (gmail.com) en Outlook (outlook.com)

Handmatig een snelkoppeling maken naar een programma

Ook een programma is niet meer dan een bestand, een programmabestand wel te verstaan. En zoals gezegd zullen veel programma's tijdens de installatie ervan automatisch een snelkoppeling maken op het bureaublad.

U zult overigens niet de eerste zijn die heel graag een snelkoppeling zou hebben naar een bepaald programma, maar moet ontdekken dat juist dit programma niet automatisch een snelkoppeling op het bureaublad plaatst.

Nu kunt u op de 3 hiervoor besproken manieren tevens een snelkoppeling maken naar een veelgebruikt programma, zoals bijvoorbeeld: Google Chrome, of Firefox, of Internet Explorer. Maar ook naar programma's als Word en Excel.

Het probleem hierbij echter is, dat een snelkoppeling naar een programma alleen maar werkt wanneer de snelkoppeling verwijst naar het startbestand van het betreffende programma. En welke van de bestanden waaruit een programma bestaat precies het startprogramma is, is niet altijd even duidelijk.

Maar gelukkig is ook voor dit probleem een simpele oplossing voorhanden.

Elk programma dat u op uw pc installeert krijgt namelijk een vermelding in het menu Start. En vanuit menu Start kunt u op de volgende manier heel eenvoudig een snelkoppeling maken op het bureaublad:

 1. Open menu Start.
 2. Zoek in menu Start het programma waarvoor u een snelkoppeling wilt maken.
 3. Klik erop, houd de linkermuisknop vervolgens ingedrukt en beweeg de muisaanwijzer vervolgens me ingedrukte linkermuisknop naar het bureaublad en laat de linkermuisknop los zodra de muisaanwijzer op het bureaublad staat.

We slepen hiermee inderdaad wederom iets naar het bureaublad. En Windows zal ook nu weer netjes een snelkoppeling maken naar dit programma.

Het pictogram van een snelkoppeling wijzigen

Als we een snelkoppeling maken, dan zullen we wellicht niet altijd even tevreden zijn over het pictogram dat bij de snelkoppeling wordt weergegeven. In Windows kunnen we een pictogram echter eenvoudig wijzigen, en wel als volgt:

 1. Klik met de rechtermuisknop op de snelkoppeling.
 2. Kies de optie Eigenschappen in het geopende snelmenu.
 3. Het venster Eigenschappen van [naam snelkoppeling] wordt nu geopend.
 4. Klik op de knop Ander pictogram.
 5. Dit opent het venster Ander pictogram. Klik in dit venster op de knop Bladeren.
 6. Hiermee wordt een Verkenner venster geopend waarin de map System32 van Windows wordt weergegeven. Zoek in dit venster naar het bestand imageres(.dll) en klik vervolgens op de knop Openen.
 7. U krijgt nu een hele verzameling pictogrammen te zien, waar u er één van kunt uitkiezen die u weergegeven wilt hebben bij uw snelkoppeling. Klik op het pictogram dat u weer wilt laten geven bij de snelkoppeling en klik op de knop OK.
 8. Klik in het venster Eigenschappen van [naam snelkoppeling] op de knop Toepassen en vervolgens op de knop OK.

Het nieuw gekozen pictogram zal nu worden weergegeven bij de snelkoppeling.

De naam van een snelkoppeling wijzigen

Bij het maken van een snelkoppeling krijgt u in de meestal de mogelijkheid om de naam van de snelkoppeling naar believen aan te passen. Maar niet altijd. Soms wordt een snelkoppeling gewoon gemaakt voor u inclusief naam.

Maar gelukkig kunt u de naam van een snelkoppeling op elk gewenst moment wijzigen als u dat wenst. Dit gaat als volgt:

 1. Selecteer de snelkoppeling waarvan u de naam wilt wijzigen
 2. Klik er met de rechtermuisknop op
 3. Klik in het geopende snelmenu op de optie Naam wijzigen
 4. Een invulvak verschijnt met daarin blauw omkaderd de naam van de snelkoppeling. Typ de nieuwe naam die u snelkoppeling wilt geven en druk op de Enter-toets

De nieuwe naam zal nu onder de snelkoppeling getoond worden.

Hiermee is alles wat handig is om te weten over de snelkoppeling aan de orde geweest, en is de vraag: "Hoe maak ik een snelkoppeling?" beantwoord.

Wilt u graag alles wat in dit artikel is besproken ook op video zien?

Bekijk dan onderstaande YouTube video.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor