Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Zo gaat een snelkoppeling maken op het bureaublad in Windows

Een snelkoppeling. Programma's maken er tijdens het installeren vaak automatisch één aan op het bureaublad. Een snelkoppeling is herkenbaar aan een pictogram met daarin een blauw pijltje dat schuin naar boven wijst in het witte vakje.

Een snelkoppeling kunt u ook zelf maken. En wel op verschillende manieren. En van vrijwel alles wat u graag altijd snel binnen handbereik wilt hebben.

Wat u over een snelkoppeling maken moet weten

Een snelkoppeling is een verwijzing naar een bron die elders is opgeslagen. Deze bron kan een programmabestand zijn, maar ook een document of ander persoonlijk bestand. Maar ook voor een webpagina of een programma dat u via internet gebruikt kunt u een snelkoppeling maken.

Een snelkoppeling maken kan op verschillende manieren en zijn voor zowel Windows 10 als Windows 11 gelijk. U kunt dezelfde manieren tevens gebruiken in oudere versies van Windows.

Handig om te weten is verder dat:

 1. Als u een snelkoppeling verwijdert, alleen de snelkoppeling verwijderd wordt en niet het bestand waar de snelkoppeling naar verwijst.
 2. Als u een bestand verwijdert waar een snelkoppeling naar verwijst, de snelkoppeling niet langer zal werken.
 3. Alle snelkoppelingen worden opgeslagen in de map Bureaublad op de harde schijf.
 4. Snelkoppelingen kunt u dan dus ook van het bureaublad wissen door ze te verwijderen uit de map Bureaublad met behulp van Verkenner.

Maar let op! Een bestand opslaan op het bureaublad kan ook. En ook bestanden die u opslaat op het bureaublad zullen ondergebracht worden in de map Bureaublad. En wanneer u een op het bureaublad opgeslagen bestand uit de map Bureaublad in Verkenner verwijdert, dan is dat bestand ook echt van uw computer verwijderd.

Een snelkoppeling maken op het bureaublad: de 3 manieren

Een snelkoppeling maken kan in Windows op verschillende manieren. Geen van de manieren is overigens de betere manier. Het is slechts een kwestie van welke manier u zelf het handigst vindt in welke omstandigheid. Want het resultaat is telkens hetzelfde, namelijk: een snelkoppeling op uw bureaublad.

1) Snelkoppeling maken vanaf het bureaublad

Manier 1 voor het maken van een snelkoppeling op het bureaublad is simpelweg met de muisaanwijzer op het bureaublad gaan staan en de volgende handelingen uitvoeren:

 1. Klik met de rechtermuisknop op een willekeurige lege plek op het bureaublad.
 2. Wijs in het geopende snelmenu het menu Nieuw aan.
 3. Klik vervolgens in het geopende menu Nieuw op de optie Snelkoppeling.
 4. Dit opent het venster Snelkoppeling maken. Klik op de knop Bladeren en navigeer naar de locatie van het bestand waar u een snelkoppeling van wilt maken.
 5. Selecteer het bestand en klik vervolgens op de knop OK
 6. De exacte locatie zal nu weergegeven worden in het invoervak van het venster Snelkoppeling maken. Klik in het venster Snelkoppeling maken op de knop Volgende.
 7. Geef in het volgende venster de nieuwe snelkoppeling een duidelijk herkenbare naam en klik vervolgens op de knop Voltooien.

De nieuwe snelkoppeling zal nu netjes op het bureaublad weergegeven worden.

2) Snelkoppeling maken vanuit Verkenner

Als u deze manier van een snelkoppeling maken geprobeerd hebt, dan zal het u wellicht zijn opgevallen dat u bij deze manier wel eerst precies de locatie van het bestand moet weten. Maar soms is een locatie niet precies bekend, en moet u ernaar zoeken.

In dat geval is het handiger om een snelkoppeling als volgt te maken:

 1. Start Verkenner en navigeer naar de locatie van het item waar u een snelkoppeling van wilt maken.
 2. Selecteer het item en klik op de rechtermuisknop.
 3. Selecteer uit het geopende snelmenu de menuoptie Kopiëren naar.
 4. Dit opent het menu Kopiëren naar. Klik in dit menu op de optie Bureaublad.

Klikken op de optie Bureaublad maakt direct de snelkoppeling en geeft deze weer op het bureaublad.

In Windows 11 dient u eerst de menu optie Meer opties weergeven in het geopende snelmenu te klikken. Hiermee opent een nieuw snelmenu waarin zich onder andere de optie Kopiëren naar bevindt.

Wellicht vraagt u zich af waarom we de optie Snelkoppeling maken uit het snelmenu niet gebruiken. Dat is omdat u met deze optie geen snelkoppeling direct op het Bureaublad maakt.

3) Een snelkoppeling maken door middel van slepen

De zojuist besproken manier kent overigens een variant die het maken van een snelkoppeling nog makkelijker maakt. En die is als volgt:

 1. Start Verkenner en navigeer naar de locatie van het item waar u een snelkoppeling van wilt maken.
 2. Selecteer het item, druk op de rechtermuisknop en houd deze vervolgens ingedrukt.
 3. Sleep het item met ingedrukte rechtermuisknop vanuit Verkenner naar het bureaublad.
 4. Op het moment dat u het item uit het Verkennervenster sleept, verschijnt de melding Naar bureaublad verplaatsen onder het item. Laat nu de rechtermuisknop los.
 5. Klik in het snelmenu dat direct na het loslaten van de rechtermuisknop verschijnt op de optie Hier snelkoppeling maken. Direct hierna zal de snelkoppeling op het bureaublad worden weergegeven.

Een snelkoppeling maken van een website in Google Chrome

Snelkoppelingen kunt u niet alleen maken naar bestanden op de computer, maar ook naar een website die u vaak bezoekt. Bijvoorbeeld Facebook, of een online e-mailprogramma zoals Gmail, Hotmail of Outlook.

Laten we eens beginnen met kijken naar hoe u via Google Chrome een snelkoppeling maakt naar Facebook. Dit gaat als volgt:

 1. Start Google Chrome en navigeer naar Facebook.com.
 2. Klik op de knop Google Chrome aanpassen en beheren. U vindt deze knop uiterst rechts naast de adresbalk in Google Chrome.
 3. Wijs in het geopende menu het onderdeel Meer hulpprogramma's aan en klik vervolgens op de optie Snelle link maken.
 4. Er verschijnt vervolgens een venstertje met de vraag:"Snelkoppeling maken?" Geef de snelkoppeling in hetzelfde venstertje een passende naam en klik op de knop Maken.

Een snelkoppeling maken in Microsoft Edge

In Microsoft Edge kan een snelkoppeling maken op deze manier niet. Dat zou kunnen zijn omdat een snelkoppeling maken van een website op een snellere manier kan. In Microsoft Edge maakt u een snelkoppeling als volgt:

 1. Open de website waar u een snelkoppeling van op het bureaublad wilt hebben in Microsoft Edge.
 2. Verklein het venster, zodat het bureaublad op de achtergrond wordt weergegeven.
 3. Wijs in de adresbalk met de muisaanwijzer de knop Sitegegevens weergeven aan. Deze staat weergeven voor het webadres.
 4. Klik vervolgens op de linkermuisknop en houdt de muisknop ingedrukt terwijl u de muisaanwijzer naar het bureaublad sleept.
 5. Laat de linkermuisknop los op de plek waar u de snelkoppeling op het bureaublad wilt hebben. De snelkoppeling zal nu direct op het bureaublad worden weergegeven.

Deze manier van een snelkoppeling maken werkt in iedere webbrowser.

Een snelkoppeling maken van een app

Ook een programma is een bestand, maar dan een programmabestand. Zoals gezegd zullen veel programma's tijdens de installatie ervan automatisch een snelkoppeling maken op het bureaublad.

Maar u zult niet de eerste zijn die heel graag een snelkoppeling zou hebben naar een bepaald programma, maar moet ontdekken dat juist dit programma niet automatisch een snelkoppeling op het bureaublad plaatst.

Belangrijk om te weten bij een snelkoppeling die naar een programma, ofwel app, verwijst is dat een snelkoppeling alleen maar werkt wanneer deze verwijst naar het startbestand van het betreffende programma. En welke van de bestanden waaruit een programma bestaat precies het startprogramma is, is niet altijd even duidelijk.

Maar gelukkig is ook voor dit probleem een oplossing voorhanden.

Elk programma dat u op uw pc installeert krijgt namelijk een vermelding in het menu Start. En vanuit menu Start kunt u op de volgende manier heel eenvoudig een snelkoppeling maken op het bureaublad:

 1. Open menu Start.
 2. Zoek in menu Start het programma waarvoor u een snelkoppeling wilt maken.
 3. Klik erop, houd de linkermuisknop vervolgens ingedrukt en beweeg de muisaanwijzer vervolgens met ingedrukte linkermuisknop naar het bureaublad en laat de linkermuisknop los zodra de muisaanwijzer op het bureaublad staat.

We slepen hiermee inderdaad wederom iets naar het bureaublad. En Windows zal ook nu weer netjes een snelkoppeling maken naar dit programma.

In Windows 11 kunt op precies dezelfde manier een snelkoppeling maken op het bureaublad van een app. Alleen moet u dan eerst op de knop Alle apps klikken. Omdat de methode alleen werkt vanuit de lijst met alle apps.

Het pictogram van een snelkoppeling wijzigen

Als we een snelkoppeling maken, dan zullen we wellicht niet altijd even tevreden zijn over het pictogram dat bij de snelkoppeling wordt weergegeven. In Windows kunnen we een pictogram echter eenvoudig wijzigen, en wel als volgt:

 1. Klik met de rechtermuisknop op de snelkoppeling.
 2. Kies de optie Eigenschappen in het geopende snelmenu.
 3. Het venster Eigenschappen van [naam snelkoppeling] wordt nu geopend.
 4. Klik op de knop Ander pictogram.
 5. Dit opent het venster Ander pictogram. Klik in dit venster op de knop Bladeren.
 6. Hiermee wordt een Verkenner venster geopend waarin de map System32 van Windows wordt weergegeven. Zoek in dit venster naar het bestand imageres(.dll) en klik vervolgens op de knop Openen.
 7. U krijgt nu een hele verzameling pictogrammen te zien, waar u er één van kunt uitkiezen die u weergegeven wilt hebben bij uw snelkoppeling. Klik op het pictogram dat u weer wilt laten geven bij de snelkoppeling en klik op de knop OK.
 8. Klik in het venster Eigenschappen van [naam snelkoppeling] op de knop Toepassen en vervolgens op de knop OK.

Het nieuw gekozen pictogram zal nu worden weergegeven bij de snelkoppeling.

De naam van een snelkoppeling wijzigen

Bij het maken van een snelkoppeling krijgt u in de meestal de mogelijkheid om de naam van de snelkoppeling naar believen aan te passen. Maar niet altijd. Soms wordt een snelkoppeling gewoon gemaakt voor u inclusief naam.

Maar gelukkig kunt u de naam van een snelkoppeling op elk gewenst moment wijzigen als u dat wenst. Dit gaat als volgt:

 1. Selecteer de snelkoppeling waarvan u de naam wilt wijzigen
 2. Klik er met de rechtermuisknop op
 3. Klik in het geopende snelmenu op de optie Naam wijzigen
 4. Een invulvak verschijnt met daarin blauw omkaderd de naam van de snelkoppeling. Typ de nieuwe naam die u snelkoppeling wilt geven en druk op de Enter-toets

De nieuwe naam zal nu onder de snelkoppeling getoond worden.

U hebt kennis gemaakt met de meest gebruikte methoden om een snelkoppeling te maken. En het zijn er best een aantal. Het is echter raadzaam om ze allemaal te leren. Want geen enkele methode om een snelkoppeling te maken is altijd en overal toepasbaar.

Wilt u graag alles wat in dit artikel is besproken ook op video zien?

Bekijk dan onderstaande YouTube video.

Gerelateerde artikelen