Wat u over het bureaublad en iets op het bureaublad zetten moet weten

iets op het bureaublad plaatsen

Zodra uw Windows 10-pc klaar is met opstarten wordt onder meer het bureaublad getoond. Prominent aanwezig op het bureaublad is altijd de Prullenbak. Maar vaak ook snelkoppelingen die een link bevatten naar een programma dat op uw pc geïnstalleerd staat.

Maar wist u bijvoorbeeld dat u zelf ook snelkoppelingen kunt maken? En dat u soms even goed moet uitkijken met wat u opslaat op het bureaublad?

Bureaubladpictogrammen

Het bureaublad kunt u op elk moment dat u wenst op uw beeldscherm laten weergeven door de toetscombinatie Windows-toets + D in te drukken. Nogmaals Windows-toets + D indrukken brengt u weer precies terug waar u mee bezig was.

Zoals gezegd: prominent aanwezig op het bureaublad is altijd de Prullenbak.

De Prullenbak is een zogenaamd bureaubladpictogram. Een bureaubladpictogram verwijst naar een systeemonderdeel van Windows. Voor de volgende onderdelen is in Windows standaard een bureaubladpictogram beschikbaar:

 • Deze pc
 • Netwerk
 • Configuratiescherm
 • Bestanden van de actieve gebruiker

Als u veelvuldig gebruikt maakt van één of meerdere van deze onderdelen dan kunt u op de volgende manier een bureaubladpictogram aanmaken:

 1. Klik op de knop Start in de taakbalk om het Startmenu te openen.
 2. Klik vervolgens op Instellingen
 3. Klik op het onderdeel Persoonlijke instellingen en vervolgens op Thema’s
 4. Klik op Instellingen voor bureaubladpictogrammen.
 5. Vervolgens kunt u in de selectievakjes die voor de diverse onderdelen worden weergegeven aanvinken welke bureaubladpictogrammen u op het bureaublad zichtbaar wilt hebben. Vervolgens klikt u op de knoppen Toepassen en OK in hetzelfde venster. De geselecteerde bureaubladpictogrammen zullen nu op het bureaublad worden getoond.

Dit betekent tevens dat wanneer u bijvoorbeeld per ongeluk de Prullenbak van uw bureaublad hebt verwijderd, deze op de zojuist beschreven manier opnieuw op uw bureaublad kunt plaatsen.

De bureaubladachtergrond wijzigen

Windows beschikt standaard over best mooie bureaubladachtergronden. Maar ondanks dat zou het zomaar zo kunnen zijn dat u de voorkeur geeft aan een wat meer persoonlijker bureaubladachtergrond.

Dit krijgt u eenvoudig voor elkaar door:

 1. Met de rechtermuisknop te klikken op het bureaublad en in het geopende snelmenu te klikken op de optie Aan persoonlijke voorkeuren aanpassen.
 2. Dit opent het venster Achtergrond. Via de knop Bladeren in het onderdeel Kies uw afbeelding kunt u vervolgens elke gewenste achtergrond selecteren.
 3. Door na het selecteren van de gewenste achtergrond, zoals bijvoorbeeld die ene prachtige vakantiefoto, op de knop Afbeelding kiezen te klikken geeft u Windows opdacht om de afbeelding als achtergrond op uw bureaublad weer te geven.

Iets op het bureaublad zetten

Als we het hebben over iets op het bureaublad zetten, dan hebben we het meestal over een snelkoppeling op het bureaublad plaatsen.

Maar wist u dat u ook een bestand op het bureaublad kunt zetten?

U zou bijvoorbeeld kunnen besluiten om een tekstbestand of een spreadsheet op het bureaublad te plaatsen, omdat u er regelmatig wat aan toe moet voegen.

Een bestand op het bureaublad plaatsen gaat op de volgende manier:

 1. Open Verkenner en navigeer naar de locatie waar het bestand staat dat u op het bureaublad wilt plaatsen.
 2. Laat Verkenner slechts de helft van het beeldscherm in beslag nemen door op de Windows-toets + de toets met daarop het naar links wijzende pijltje te drukken.
 3. Selecteer het bestand dat u op het bureaublad wilt plaatsen, houd de linkermuisknop ingedrukt en sleep het bestand naar het bureaublad.
 4. Laat de linkermuisknop los op het bureaublad. Het bestand zal nu op het bureaublad gezet worden.

Een andere manier om een bestand op het bureaublad te zetten is:

 1. Selecteer in Verkenner het bestand dat u op het bureaublad wilt plaatsen.
 2. Klik met de rechtermuisknop op het betreffende bestand.
 3. Wijs in het geopende snelmenu het onderdeel Kopiëren naar aan en klik op de optie Bureaublad. Het bestand zal nu naar het bureaublad gekopieerd worden.

Waar u op letten moet bij bestanden op het bureaublad zetten

Als u op één van de zojuist beschreven manieren iets op het bureaublad zet, dan wordt er een kopie van het originele bestand op het bureaublad geplaatst.

Dit betekent dat wanneer u het bestand dat op het bureaublad staat opent, erin aan het werk gaat en het bestand vervolgens weer opslaat, de wijzigingen die u gemaakt hebt alleen zullen worden aangebracht in de kopie van het bestand dat op het bureaublad staat.

Dat betekent inderdaad dat het originele bestand ongewijzigd blijft.

Wat hier precies bedoeld wordt zal u duidelijk worden wanneer u in Verkenner in de navigatiekolom op het onderdeel Deze pc klikt. In het weergavevenster zal dan in het onderdeel Mappen onder andere de map Bureaublad worden weergegeven.

Al u dubbelklikt op de map Bureaublad dan wordt deze map geopend en de inhoud ervan weergegeven. U zult dan ontdekken dat niet alleen alle snelkoppelingen die op het bureaublad staan zich in deze map bevinden, maar tevens alle bestanden die op het bureaublad hebt geplaatst.

Hetzelfde geldt voor bestanden waarvan u besloten hebt om ze op te slaan op het bureaublad. Ook deze bevinden zich in de map Bureaublad.

In dit geval echter zullen de bestanden die u op het bureaublad hebt opgeslagen zich alleen in de map Bureaublad bevinden. U moet dan ook zeker niet vergeten om de map Bureaublad op te nemen in uw back-up. Vooral wanneer een bestand opslaan op het bureaublad een handeling is die u regelmatig doet.

Wanneer u bang bent dat u zich vroeg of laat zal gaan vergissen, waardoor u wel eens iets belangrijks kwijt zou kunnen gaan raken, dan is het raadzaam bestanden niet te kopiëren naar het bureaublad, maar in plaats daarvan een snelkoppeling te maken naar bestanden waar u snel toegang tot wilt hebben.

Dit gaat als volgt:

 1. Plaats de muisaanwijzer op het bureaublad
 2. Klik op rechtermuisknop.
 3. Wijs in het geopende snelmenu het onderdeel Nieuw aan en klik vervolgens op de optie Snelkoppeling.
 4. Het venster Snelkoppeling maken wordt nu geopend. Klik op de knop Bladeren en navigeer vervolgens naar de locatie waar het bestand dat u op het bureaublad wilt zetten zich bevindt.
 5. Selecteer het bestand en klik daarna op de knop OK.
 6. Klik in het venster Snelkoppeling maken op de knop Volgende.
 7. Geeft de snelkoppeling een passende naam en klik vervolgens op de knop Voltooien.

De nieuwe snelkoppeling naar het bestand zal vervolgens op het bureaublad worden geplaatst.

U herkent snelkoppelingen heel eenvoudig doordat er in elk pictogram die hoort bij een snelkoppeling links onderin een pijltje wordt weergegeven.

Iets van het bureaublad verwijderen

Alles wat u aan het bureaublad toevoegt, op het bureaublad zet of op het bureaublad opslaat kunt ook heel eenvoudig weer verwijderen. Alles wat u daarvoor hoeft te doen is op de snelkoppeling, het bureaubladpictogram of het bestand te klikken, om het te selecteren, en vervolgens op de toets Del(ete) te drukken.

Bij het verwijderen van een bestand van het bureaublad moet u er echter even aan denken dat u daarmee het bestand direct ook van uw pc verwijdert.

Hiermee weet u alles wat u over het bureaublad en iets op het bureaublad zetten moet weten. Onder andere per ongeluk ergens de fout mee ingaan wanneer u besluit iets op het bureaublad te plaatsen zal hiermee tot het verleden behoren.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor