Personal Computer Care |Helpt jou bijzonder computervaardig worden

Hoe gaat muziek afspelen op de pc en welk programma gebruik ik?

Muziek afspelen op de pc kan op allerlei manieren. Van muziek afspelen die u zelf verzameld hebt op de pc tot en met muziek afspelen die afkomstig is van een internet radiostation of een digitale muziek streaming dienst, zoals bijvoorbeeld Spotify.

In dit artikel beperken we ons echter tot hoe u mp3 muziek die u zelf verzameld hebt het best kunt afspelen en welke programma u er het best voor kunt gebruiken.

Wat heb ik nodig voor het afspelen van mp3's op de pc?

Om muziek af te kunnen spelen op uw pc, hebt u om te beginnen een mp3 verzameling nodig die bij voorkeur op de harde schijf van uw pc is opgeslagen.

Mp3's, maar ook digitale muziek in andere bestandsformaten, worden in Windows standaard opgeslagen in de map Muziek. Maar houd altijd rekening met uitzonderingen. Want als u iTunes gebruikt en muziek via iTunes koopt of via iTunes op uw pc zet, dan wordt uw mp3 muziek standaard opgeslagen in de map C:\Users\Gebruikersnaam\Music\iTunes\iTunes Media.

Uiteraard kunt u in iTunes instellen dat bestanden moeten worden opgeslagen in de map Muziek. Dit doet u via de optie Voorkeuren in het menu Bewerken.

iTunes, maar ook andere programma's waar u muziek mee kunt afspelen op de pc, zoals bijvoorbeeld Windows Media Player, zijn niet alleen muziekspelers maar tevens bibliotheken. En mp3 muziek kan pas worden afgespeeld zodra de muziek is opgenomen in de bibliotheek van het programma.

Om muziek af te kunnen spelen op de pc, hebt u vanzelfsprekend ook luidsprekers nodig. Luidsprekers voor de pc zijn in allerlei soorten en maten te koop, en worden allemaal op dezelfde manier aansloten op de pc. De meeste luidsprekersetjes zijn voorzien van een groen stekkertje. Een groen stekkertje dat past in een groen gekleurde aansluiting op de pc.

Vrijwel elke pc heeft een dergelijke aansluiting die een luidsprekersetje met de geďntegreerde geluidskaart van de pc verbindt.

Met een luidsprekersetje dat aangesloten is en een programma om muziek mee af te spelen is de pc klaar om muziek op af te spelen.

Welk programma moet ik gebruiken, en hoe speel ik muziek af?

Elke versie van Windows is standaard voorzien van Windows Media Player. Een programma om muziek mee af te spelen dat eigenlijk wel aan alle eisen voldoet. Echter, of u het een fijn programma gaat vinden om mee te werken hangt voornamelijk af van uw persoonlijke voorkeuren.

Zo worden, als u het programma start, bijvoorbeeld automatisch direct alle muziekbestanden toegevoegd aan de bibliotheek. En telkens weer wanneer u het programma opstart, kijkt het eerst of er nieuwe muziekbestanden zijn die aan de bibliotheek kunnen worden toegevoegd.

Ook zal Windows Media Player proberen om missende gegevens van een mp3-bestand op internet te vinden.

Handmatig muziek toevoegen aan de bibliotheek

Echter, wanneer Windows Media Player niet direct muziekbestanden kan vinden, dan zal het programma u vragen om zelf de map aan te wijzen waarin u uw muziek hebt opgeslagen middels de knop Organiseren in de menubalk.

Via de optie Bibliotheken beheren, Muziek kunt u de bestandslocatie(s) aangeven waar u uw mp3 muziek hebt opgeslagen. Dit doet u door:

1. Op te knop Toevoegen te klikken in het venster Locaties voor bibliotheek muziek.

2. Vervolgens selecteert u via het venster Map opnemen in Muziek de map met muziek die u in de bibliotheek wilt opnemen door erop te klikken en vervolgens de knop Map opnemen te klikken.

De map zal vervolgens door Windows Media Player worden opgenomen in de bibliotheeklocaties.

Mp3 liedjes afspelen in Windows Media Player

Kortom, Windows Media Player regelt heel veel automatisch. En alles wat u als gebruiker hoeft te doen is dubbelklikken in de bibliotheek op een liedje dat u graag zou willen horen.

Als u vervolgens niets doet dan zal na dit liedje automatisch het volgende liedje dat opgenomen is in de bibliotheek worden afgespeeld.

Onderin het venster van Windows Media Player worden het bedieningspaneel van de speler weergegeven.

Met de grote ronde knop in het midden kunt u het afspelen van een liedje uit de bibliotheek starten, en ook pauzeren. En ook hier weer zal, zolang u het afspelen van muziek niet stop, telkens automatisch het volgende liedje worden afgespeeld totdat u op dezelfde knop klikt om afspelen van muziek te stoppen.

Geheel links in het bedieningspaneel vindt u een knop waarmee u Willekeurige volgorde kunt inschakelen. Hetgeen betekent dat niet langer de volgorde wordt aangehouden waarmee de muziek is opgenomen in de bibliotheek. Zo voorkomt u bijvoorbeeld dat alle nummers van eenzelfde artiest achter elkaar worden afgespeeld, of dat u steeds dezelfde muziek hoort.

Daarnaast vindt u een knop waarmee u het liedje wat op dat moment wordt afgespeeld nog eens kunt laten herhalen.

Links van de ronde afspeelknop vindt u knoppen waarmee u terug kunt naar een vorig nummer, en rechts vindt u een knop waarmee u door kunt naar het volgende nummer.

Helemaal rechts in het bedieningspaneel vindt u een schuifregelaar waarmee u het geluidsvolume kunt regelen. Hiertoe klikt u met de muis op de volumeknop, waarna u met ingedrukte muisknop naar links beweegt om de muziek zachter te zetten, en naar rechts om de muziek harder te zetten.

Een afspeellijst maken en opslaan in Windows Media Player

Rechts in het venster Windows Media Player worden 3 tabs weergegeven, waaronder de tab Afspelen. Klikken op de tab Afspelen opent de lijst Afspelen. De lijst Afspelen biedt u de mogelijkheid om een zogenaamde afspeellijst te maken. Door middel van een afspeellijst kunt u handmatig bepalen naar welke liedjes u wilt luisteren en in welke volgorde de liedjes moeten worden afgespeeld.

Een afspeellijst maken doet u heel eenvoudig door de liedjes die u wilt afspelen naar de afspeellijst te slepen.

Wanneer u denkt dat u bepaalde afspeellijst nog wel vaker af zou willen spelen, dan kunt u de afspeellijst opslaan via de knop Lijst afspelen die boven de afspeellijst staat weergegeven.

Opgeslagen afspeellijsten worden in de linkerkolom van het weergavevenster weergegeven. Op deze manier kunt u ze altijd makkelijk laden en opnieuw afspelen.

Als u beschikt over een audio streamer aangesloten op een stereo versterker dan kunt u via afspeellijsten in Windows Media Player tevens mp3 muziek streamen vanaf uw pc naar uw versterker.

Hiervoor klikt u op de knop Afspelen met die tevens boven de lijst met muziek in de afspeellijst wordt weergegeven. Vervolgens klikt u in de lijst met apparaten waarop de muziek afgespeeld kan worden op u uw audio streamer.

Hoe muziek afspelen gaat op de pc dat hebben we u aan de hand van Windows Media Player laten zien. Ieder ander programma om muziek mee af te spelen werkt op een vergelijkbare manier. Voorbeelden van programma's waar u tevens prettig muziek mee af kunt spelen op de pc zijn: iTunes en MediaMonkey.

Gerelateerde artikelen