Dit is formatteren en zo formatteert u elk opslagmedium

Formatteren is nodig voordat een opslagmedium zoals een USB-stick, een SD-kaart of een (externe) harde schijf in gebruik genomen kan worden. Draagbare opslagmedia worden doorgaans geformatteerd geleverd. Harde schijven daarentegen meestal niet.

Dit betekent dat draagbare opslagmedia in de regel direct klaar zijn voor gebruik. Desondanks kan het om diverse redenen nog steeds handig zijn om te weten hoe u het formatteren van een USB-stick, een SD-kaart of een harde schijf aanpakt.

Wat is formatteren?

Formatteren is het proces waarbij een opslagmedium van een indeling wordt voorzien die het mogelijk maakt om bestanden op te slaan en reeds opgeslagen bestanden terug te kunnen vinden.

De indeling die tijdens het formatteren wordt gemaakt heet in vaktermen een bestandssysteem.

Van welke indeling we een opslagmedium kunnen voorzien tijdens het formatteren hangt af van het besturingssysteem dat op de computer wordt gebruikt.

In Windows kunnen we een opslagmedium van de volgende bestandssystemen voorzien:

NTFS – Dit is het standaard bestandssysteem van Windows.

FAT32 – Dit is een heel oud bestandssysteem dat door elk besturingssysteem voor computers wordt ondersteund. Dus ook door de Mac, Linux-computers en zelfs spelcomputers.

ExFAT – ExFAT is een bestandssysteem dat in 2006 door Microsoft geïntroduceerd werd en kan onder andere gebruikt worden wanneer bestanden groter dan 4GB opgeslagen moeten kunnen worden op flashgeheugens zoals USB-sticks en SD-kaarten. ExFAT wordt ondersteund door Mac OS X 10.6.5 en later en door Windows XP SP2 en later.

Samengevat betekent dit dat u schijfstations die u alleen gebruikt met uw eigen Windows-pc formatteert met NTFS. Raadzaam is om een USB-stick te formatteren met FAT32. Op deze manier bent u er dan namelijk van verzekerd dat de USB-stick op elk apparaat te gebruiken is.

Ook een SD kaart formatteert u met FAT32. Echter wanneer u een SDXC kaart hebt en/of een SD kaart met een opslagcapaciteit groter dan 32GB, dan wordt door diverse bronnen aangeraden om deze met ExFAT te formatteren.

U formatteert zogezegd een opslagmedium tevens met ExFAT wanneer u bestanden wilt kunnen opslaan die groter zijn dan 4GB.

Wanneer moet ik formatteren?

Bestanden die op een USB-stick staan maar die u eraf wilt hebben kunt u uiteraard gewoon verwijderen. Wanneer u echter alle bestanden wilt verwijderen die op een USB-stick staan, dan is de USB-stick formatteren doorgaans sneller en doeltreffender.

Een andere reden om een USB-stick te formatteren is wanneer u een ander bestandssysteem wilt gaan gebruiken op de betreffende USB-stick. Bijvoorbeeld omdat de USB-stick geformatteerd is met het bestandssysteem FAT32 en u in plaats daarvan exFAT wilt gaan gebruiken. Bijvoorbeeld omdat u er bestanden op wilt zetten die groter zijn dan 4GB.

Een harde schijf van uw pc formatteren kan in sommige gevallen noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld wanneer uw pc getroffen is door een hardnekkige virusinfectie. De harde schijf formatteren en Windows opnieuw installeren is namelijk de meest doeltreffende manier om van virussen op de pc af te komen.

Maar uiteraard kunt u een harde schijf ook formatteren wanneer u simpelweg alles wat erop staat eraf wilt hebben.

Inderdaad, wanneer u besluit een schijfstation ofwel een opslagmedium te formatteren dan gaan alle bestanden die erop staan verloren.

Dit betekent echter niet dat de verloren gegane bestanden vervolgens niet meer te herstellen zijn. Dat zijn ze door een professional nog wel degelijk.

Alleen formatteren is dan ook onvoldoende wanneer u gevoelige gegevens wilt wissen van een pc of laptop. Bestanden op een harde schijf zullen alleen niet meer te herstellen zijn wanneer u bestanden op de juiste wijze vernietigt.

Hoe gaat formatteren precies?

Formatteren in Windows is niet heel moeilijk. En hoe lang u ermee bezig bent, hangt voornamelijk af van de grootte van het schijfstation of het draagbare opslagmedium dat u wilt formatteren.

Elk type opslagmedium formatteert u op dezelfde manier. En ook bij elk type opslagmedium zal Windows u waarschuwen dat de inhoud ervan verloren zal gaan zodra u het formatteren start.

En dat is maar goed ook, want een vergissing is snel gemaakt. Zeker wanneer u meerdere schijfstations hebt in uw pc en hebt aangesloten op uw pc.

Formatteren gaat stapsgewijs als volgt:

  1. Start Verkenner, bijvoorbeeld via de toetscombinatie Windows-toets+E.
  2. Klik in het navigatiepaneel, de linkerkolom, van Verkenner op de vermelding Deze pc.
  3. Scroll vervolgens in het weergavevenster naar de categorie Apparaten en stations.
  4. Selecteer het schijfstation ofwel opslagmedium dat u wilt formatteren en klik er met de rechtermuisknop op.
  5. Klik in het geopende snelmenu op de optie Formatteren.
  6. Dit opent het venster [naam opslagmedium] formatteren. In dit venster kunt u onder andere aangeven met welk bestandssysteem u het opslagmedium wilt formatteren en welke naam u het opslagmedium wilt geven. Zodra u tevreden bent met de instellingen kunt u op de knop Starten klikken om het formatteren te starten.

Na enige tijd zal het formatteren voltooid zijn en is het opslagmedium leeg en klaar voor het opslaan van bestanden.

Snelformatteren

Het zal u wellicht opgevallen zijn dat in het venster de optie Snelformatteren standaard staat aangevinkt. De optie Snelformatteren gebruikt u wanneer een opslagmedium geen fouten of storingen vertoont.

Wanneer u echter vermoedt dat een opslagmedium niet goed werkt omdat het bestandssysteem beschadigd is of omdat het geheugen van het opslagmedium fouten bevat, dan kan normaal formatteren veelal de beschadiging herstellen of de fout markeren, waarmee het opslagmedium wederom goed bruikbaar wordt.

Let op!

Wanneer na het opnieuw formatteren al snel weer fouten optreden, dan is het opslagmedium defect en is het tijd om deze te vervangen.

Wat tevens goed is om in gedachten te houden als u gaat formatteren is: dat het formatteren terugdraaien niet zomaar mogelijk is.

Dit houdt in dat bestanden en die nog op het opslagmedium, zoals een USB-stick of een SD-kaart, stonden na het formatteren niet langer op het opslagmedium zullen staan.

Mocht het u nu per ongeluk overkomen dat u een opslagmedium hebt geformatteerd waar nog bestanden opstonden die u had willen bewaren, dan bestaat er een mogelijkheid om met behulp van dataherstelsoftware het formatteren terugdraaien mogelijk. Maar dit kan eigenlijk alleen succesvol wanneer u na het formatteren van het opslagmedium er niet al iets anders opgezet hebt.

Overigens is het met speciale software tevens mogelijk om bijvoorbeeld een USB-stick te formatteren zonder dataverlies. Dit is bijvoorbeeld een optie wanneer een USB-stick of SD-kaart niet langer te bereiken is door een beschadiging in het bestandssysteem.

Door dan te formatteren zonder dataverlies zal de beschadiging hersteld of gemarkeerd worden, waardoor de bestanden die op het opslagmedium staan toch weer normaal te benaderen zijn. Een bedrijf dergelijke speciale software aanbiedt is onder andere EaseUS

Formatteren hoeven we niet zo heel vaak meer te doen. Toch blijft het nog steeds handig om te weten hoe het moet. Want formatteren is bijvoorbeeld de snelste manier om een grote hoeveelheid bestanden ineens van een USB-stick of een harde schijf te wissen. Maar ook wanneer we een nieuwe harde schijf in gebruik willen nemen, zullen we deze eerst op de juiste manier moeten formatteren.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor