Hoe maak ik ruimte vrij op de C:-schijf?

Ieder bestand dat we opslaan op onze pc, en ieder programma dat we installeren, neemt ruimte in beslag op de C:-schijf. Iets wat onherroepelijk leidt tot een C:-schijf die langzaam maar zeker vol raakt.

Maar wat we opslaan, kunnen we uiteraard ook altijd weer verwijderen. Leegmaken, opschonen en opruimen van de C:-schijf om zo weer ruimte vrij te maken is op zich dan ook niet zo heel moeilijk.

Hoewel er soms wel een hulpprogrammaatje aan te pas moet komen als we de C:-schijf echt goed op willen ruimen.

De C:-schijf opruimen en schoonmaken door bestanden te verwijderen of te verplaatsen

In Windows wordt de harde schijf aangeduid als Hardeschijfstation of Lokale schijf. En elk schijfstation dat zich in de pc bevindt, of op de pc is aangesloten krijgt automatisch een schijfletter toegewezen. Waarbij de schijf waar Windows op staat standaard altijd de schijfletter C: krijgt.

En op diezelfde C:-schijf zullen zich tevens alle programma's bevinden die u op uw computer geïnstalleerd hebt. Ook zal de C:-schijf veelal de opslaglocatie zijn van alle bestanden die u op uw pc bewaart.

Of bij u ook alles op de C:-schijf staat controleert u heel simpel op de volgende manier:

 1. Start Verkenner.
 2. Klik in de linkerkolom (het navigatievenster) op het onderdeel Deze pc.
 3. Dubbelklik vervolgens in de rechterkolom (het weergavevenster) in Apparaten en Stations op het onderdeel Lokale schijf (C:).
 4. U krijgt dan de volledige inhoud te zien van schijf C:. Mappen die u onder andere te zien zult krijgen zijn: Gebruikers, Program Files en Windows.

Vervolgens:

 1. Dubbelklikt u op de map Gebruikers, om de map Gebruikers te openen.
 2. En dubbelklikt u in de geopende map Gebruikers op de map die uw gebruikersnaam draagt. U krijgt dan een overzicht van uw persoonlijke mappen en bestanden op uw pc.

Als u meerdere gebruikersaccounts hebt op uw pc, dan hebben al deze gebruikers tevens eenzelfde set persoonlijke mappen en bestanden. Dat betekent dat u de komende stappen in alle gebruikersaccounts op uw pc moet herhalen.

In de standaardmappen: Afbeeldingen, Downloads, Documenten, Muziek en Video's worden al uw persoonlijke bestanden opgeslagen.

In de standaardmap Afbeeldingen zult u bijvoorbeeld de foto's vinden die u op uw pc hebt opgeslagen. Zodra u dubbelklikt op deze map, dan zal Verkenner direct de inhoud van de map weergeven.

Zodra Verkenner de inhoud van bijvoorbeeld de standaardmap Afbeeldingen weergeeft, kunt u op de volgende manier snel zien hoeveel ruimte de inhoud van deze map in beslag neemt op de harde schijf:

 1. Klik in een leeg gedeelte van het weergavevenster van Verkenner.
 2. Klik vervolgens op de rechtermuisknop.
 3. Kies in het snelmenu dat getoond wordt de optie Eigenschappen.

Hiermee wordt het venster Eigenschappen van Afbeeldingen getoond, en kunt u direct zien hoeveel schijfruimte de inhoud van de map Afbeeldingen precies in beslag neemt.

Afbeeldingen (en andere bestanden) verwijderen

Wellicht zijn er afbeeldingen die best van de harde schijf verwijderd zouden mogen worden. Afbeeldingen, foto's en plaatjes die verwijderd zouden mogen worden vindt u het makkelijkst door in het menu Beeld van Verkenner te kiezen voor de optie Grote pictogrammen.

Grote pictogrammen geven u namelijk een goede indicatie van wat er op een afbeelding staat. Op deze manier kunt u snel bepalen welke afbeeldingen verwijderd kunnen worden.

Een bestand, en dus ook een afbeelding, kunt u verwijderen door op de te verwijderen afbeelding te klikken en vervolgens op de knop Del(ete) te drukken.

Een aaneengesloten groep afbeelding verwijdert u het snelst door:

 1. Eerst op de eerste afbeelding in de groep te klikken, waarmee u deze afbeelding selecteert.
 2. Dan de Shift-toets in te drukken.
 3. En terwijl u de Shift-toets ingedrukt houdt, op de laatste afbeelding in te groep te klikken, waarmee u ook deze afbeelding selecteert.

Hiermee worden alle afbeeldingen tussen de eerste -en de laatste geselecteerde afbeelding tevens geselecteerd, en kunt u ze allemaal in een keer verwijderen.

Een aantal losse afbeeldingen in een map verwijdert u het snelst door:

 1. Eerst op de eerste afbeelding te klikken die u wilt verwijderen.
 2. Dan de Ctrl-toets te drukken.
 3. En terwijl u de Ctrl-toets ingedrukt houdt, de rest van de afbeeldingen in de map te klikken, die u wilt verwijderen.

Pas wanneer u alle afbeeldingen geselecteerd hebt die u wilt verwijderen drukt u op Del(ete). Deze manier van bestanden verwijderen scheelt u minstens een aantal keer Del(ete) drukken.

Afbeeldingen (en andere bestanden) verplaatsen

Nu is het ook denkbaar dat u niets van de afbeeldingen die u op uw pc bewaart wilt verwijderen. Dan is verplaatsen een oplossing. Bijvoorbeeld, afbeeldingen die u niet vaak gebruikt maar wel wilt bewaren verplaatsen naar een externe harde schijf.

Overigens betekent bestanden verplaatsen naar een externe harde schijf niet dat u dan geen back-up meer hoeft te maken. Want ook een externe harde schijf kan er plotseling de brui aan geven, en ook dan zult u net zo plotseling al uw afbeeldingen, foto's enzovoort kwijt zijn.

Maak dus ook altijd een back-up van bestanden die u op een externe harde schijf bewaart.

Afbeeldingen, maar ook muziekbestanden en video's, nemen over het algemeen de meeste ruimte in beslag. Dus als u ruimte vrij wilt maken op uw C:-schijf, dan is het raadzaam om als eerste de mappen: Afbeeldingen, Muziek en Video's te gaan bekijken.

En als u geregeld iets downloadt van het internet, dan moet u absoluut ook de tijd nemen om de map Downloads op te schonen.

Wanneer u op een C:-schijf die al behoorlijk vol is begint met het opruimen en opschonen van deze mappen, dan zal dit al snel veel vrij ruimte op de harde schijf opleveren.

Maar voor het beste resultaat is het uiteraard raadzaam om alle standaard mappen met persoonlijke bestanden nauwkeurig te doorlopen.

Nog meer ruimte vrijmaken door programma's te verwijderen

Gebruikt u alle programma's die u op uw pc geïnstalleerd hebt eigenlijk wel?

Op menig pc wordt namelijk nogal eens onnodig schijfruimte in beslag genomen door programma's die eigenlijk niet of nauwelijks gebruikt worden. Daar is dan ook snel winst te behalen als u bedenkt dat een beetje programma al snel enkele gigabytes tot enkele tientallen gigabytes in beslag neemt.

Op de volgende manier krijgt u snel een overzicht van programma's die op uw pc geïnstalleerd staan:

 1. Open Zoeken in Windows
 2. Typ als zoekopdracht: configuratiescherm
 3. Klik op Configuratiescherm in de zoekresultaten
 4. Klik in Configuratiescherm op het onderdeel Programma's, en in Programma's op het onderdeel Programma's en onderdelen.

Er zal nu een lijst getoond worden van alle programma's die op uw pc geïnstalleerd staan.

Nu is het niet zo dat u zomaar alles kunt verwijderen wat er in die lijst staat. U kunt bijvoorbeeld in deze lijst de vermelding Microsoft Visual C++ tegenkomen. En ook u zult zich wellicht niet kunnen herinneren of en wanneer u dat geïnstalleerd hebt.

Dat komt omdat dit programma veelal mee geïnstalleerd wordt met een programma die Microsoft Visual C++ nodig heeft om te kunnen werken. Het is dan ook zeker verstandig om dit programma niet zomaar te verwijderen. Hetzelfde geldt voor stuurprogramma's en hulpprogramma's voor bepaalde hardware of software die op uw pc geïnstalleerd staat.

Om te bepalen of u bepaalde programma's met een gerust hart van uw computer kunt verwijderen, kunt u veelal de hulp van Google inschakelen. En wel door de naam van het programma's als zoekopdracht in te voeren in Google. Aan de hand van de zoekresultaten die Google vervolgens weergeeft kunt u vaak redelijk snel bepalen of u iets kunt verwijderen of niet.

Bij twijfel is het overigens altijd beter om het programma maar gewoon op uw computer te laten staan.

Programma's verwijderen om zo ruimte vrij te maken op de C:-schijf gaat als volgt:

 1. Selecteer het programma dat u wilt verwijderen in de lijst van programma's door erop te klikken.
 2. Klik op de knop Verwijderen die vervolgens verschijnt in de kolommenbalk boven de programmalijst.
 3. Volg vervolgens de aanwijzingen op het scherm.

Op deze manier kunt u alle programma's van uw pc verwijderen die u niet langer gebruikt, maar die wel kostbare schijfruimte in beslag nemen.

Overige rommel op de harde schijf opruimen

Als u op de in dit artikel besproken manier bestanden verwijdert, dan zijn ze nog steeds niet definitief van de harde schijf gewist. Bestanden die we verwijderen worden namelijk eerst verplaatst naar de Prullenbak. En pas wanneer we de Prullenbak legen, zal Windows de verwijderde bestanden definitief van de harde schijf wissen.

Het pictogram van de Prullenbak is in elke versie van Windows prominent aanwezig op het Bureaublad.

De inhoud van de Prullenbak kunnen we bekijken door te dubbelklikken op het pictogram.

De Prullenbak kunnen we eenvoudig leegmaken door met de rechtermuisknop te klikken op het pictogram. Hiermee opent een snelmenu, waarin we via de optie Prullenbak leegmaken verwijderde bestanden definitief van de harde schijf kunnen wissen.

Met het leegmaken van de Prullenbak is het opruimen van de C:-schijf zowat afgerond. Want er is nog één ding dat u niet moet vergeten, en dat is dat Windows zelf ook een hoop rommel op de harde schijf achterlaat dat ook onnodig schijfruimte in beslag neemt.

Gelukkig kunt u die rommel snel en eenvoudig opruimen met behulp van het systeemprogramma Schijfopruiming.

Het systeemprogramma Schijfopruiming start u als volgt:

 1. Open Zoeken in Windows.
 2. Typ als zoekopdracht: schijfopruiming.
 3. Klik op het zoekresultaat Schijfopruiming.

Het programma Schijfopruiming zal vervolgens direct beginnen met het scannen van de C:-schijf en u na enige ogenblikken een lijst tonen van de rommel die op de C:-schijf is achtergebleven.

Vervolgens kunt u via het aanvinken van de selectievakjes aangeven wat u wilt verwijderen. Door vervolgens te klikken op de knop OK en te bevestigen dat u de aangevinkte bestanden definitief wilt verwijderen, zal Schijfopruiming de geselecteerde bestanden van de C:-schijf wissen.

Als u alle onderdelen in dit artikel hebt doorlopen, dan hebt u bijna alles gedaan wat u kunt doen om ruimte vrij te maken op een C:-schijf. Waarmee u het vol raken van de C:-schijf, in ieder geval voorlopig, voor bent geweest.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor