Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Is mijn pc geschikt voor Windows 10?

Wellicht is ook uw pc prima geschikt voor Windows 10

De opvolger van Windows 8 en Windows 8.1, heet Windows 10. Voor velen is Windows 10 overigens tevens de opvolger van Windows 7. Omdat veel Windowsgebruikers die overstap naar Windows 8 om verschillende redenen nooit maakten.

Velen zouden echter wel graag overstappen naar Windows 10. Omdat Windows 10 je de look and feel geeft zoals we dat al meer dan 20 jaar gewend zijn van Windows. Bovendien is upgraden naar Windows 10 gratis als je beschikt over een legale versie van Windows 7 of Windows 8.

Je pc moet echter wel geschikt zijn voor Windows 10 als je de overstap naar Windows 10 wilt maken.

Wat je pc geschikt maakt voor Windows 10

Of je pc geschikt is voor Windows 10, hangt vooral af van de onderdelen waaruit je pc bestaat. Waarbij een geruststellende gedachte wellicht is, dat al sinds de voorloper van Windows 7 de systeemeisen voor een Windows computer niet echt heel veel hoger zijn geworden.

de systeemeisen voor windows 10 zijn niet hoog

In de bovenstaande tabel is te zien dat de processor, de hoeveelheid geheugen, de grafische kaart en de vrije ruimte op de harde schijf in belangrijke mate bepalen of Windows 10 wel of niet op je huidige computer zou kunnen draaien.

Je internetverbinding

Wat je tevens nodig hebt is een werkende internetverbinding op de computer waarop je Windows 10 wilt installeren. Dit mag een draadloze internetverbinding zijn. Maar je computer tijdens het installeren van Windows met internet verbinden via een UTP-kabel is raadzaam. Omdat doorgaans de ouderwetse netwerkkabel nog steeds de snelste en ook de betrouwbaarste verbinding is met internet.

Tijdens het installeren, zal het installatieprogramma van Windows 10 veelvuldig de internetverbinding gebruiken om aanvullende bestanden te downloaden en ook de nodige updates. Uiteraard wil je dat dit snel en zonder problemen verloopt.

De grafische kaart

Met een grafische kaart die DirectX 9 of nieuwer ondersteunt, en een stuurprogramma met WDDM 1.0, heb je hoogstwaarschijnlijk een videokaart in je systeem die geschikt voor Windows 10 is.

Geschikt zijn betekent niet per definitie comfortabel werken

Systeemeisen die opgegeven worden zijn meestal de eisen waaraan een pc minimaal moet voldoen om geschikt te zijn voor bijvoorbeeld Windows.

Dit betekent dat op een pc die aan deze systeemeisen voldoet:

  • Windows 10 geïnstalleerd kan worden.
  • Windows 10 zal starten.
  • Je kunt werken met Windows 10 zolang je niet al te veel van het systeem eist.

Dit houdt onder meer in dat, wanneer je vaak meerdere programma's tegelijk open hebt staan en gebruikt, Windows 10 al snel aanmerkelijk langzamer zijn werk zal gaan doen. Hetzelfde geldt uiteraard ook wanneer je een app gebruikt die het nodige vraagt van de computer om te kunnen draaien.

Vaak kan met het uitbreiden van het interne geheugen dit probleem opgelost worden.

Echter, wanneer het vooral lang duurt voordat beelden zijn opgebouwd op het scherm, en Windows reageert traag bij klikken, dubbelklikken en iets invoeren met het toetsenbord, dan vormt de grafische kaart het meest verdachte onderdeel. En zou je moeten overwegen om deze te vervangen.

Met andere woorden: een pc die eigenlijk niet helemaal geschikt is om te werken met Windows 10, kan in bepaalde gevallen wel geschikt gemaakt worden.

Maar eigenlijk mag je er best vanuit gaan dat wanneer je nu Windows 8 of 8.1 op je computer hebt, en het werkt prima, dat je pc doorgaans dan ook geschikt is voor Windows 10.

Overigens beschikt het installatieprogramma van Windows 10 ook over een onderdeel dat de pc test op geschiktheid. Wanneer dan blijkt dat je pc niet geschikt is voor Windows 10, dan zal het installatieprogramma stoppen en zal Windows 10 niet geïnstalleerd worden.

Het is dan alleen zonde van de tijd die je gestoken hebt in het downloaden van Windows 10 en het eventueel maken van de installatie-dvd of usb-stick.

Maar een ramp waarbij je een computer overhoudt zonder goedwerkend besturingssysteem zal je in dan in ieder geval bespaard blijven.

Iets wat je jezelf echter wel goed moet bedenken is: wanneer je je huidige versie van Windows 7 of 8 upgradet naar Windows 10 en Windows 10 eenmaal op je pc hebt staan, dan heb je slechts 30 dagen de tijd om terug te gaan naar Windows 7 of 8.

Ben je te laat, dan zul je eerst Windows 10 volledig van je pc moeten verwijderen en vervolgens je oude versie van Windows opnieuw moeten installeren.

Gerelateerde artikelen