Personal Computer Care: je wordt er computervaardig van

Is mijn pc geschikt voor Windows 10?

Wellicht is ook uw pc prima geschikt voor Windows 10

De opvolger van Windows 8 en Windows 8.1, gaat Windows 10 heten. En eigenlijk is Windows 10 voor veel computergebruikers tevens de opvolger van Windows 7. Omdat deze groep Windowsgebruikers die overstap naar Windows 8 om verschillende redenen liever niet wilde maken.

Echter, de verwachting is dat velen graag over zullen stappen naar Windows 10. Omdat Windows 10 u de wijze van bedienen van Windows weer terug zal geven, waar u al meer dan 20 jaar aan gewend bent. Bovendien zal Windows 10 het eerste jaar gratis zijn voor gebruikers van Windows 7 en 8.

Maar is uw pc wel geschikt voor Windows 10, wanneer u besluit de overstap naar Windows 10 te maken. Of wordt het dan toch echt ook tijd voor een nieuwe pc?

Wat uw pc geschikt maakt voor Windows 10

Of uw pc geschikt is voor Windows 10, hangt vooral af van de onderdelen waaruit uw pc bestaat. Waarbij een geruststellende gedachte wellicht is, dat sinds Windows Vista de systeemeisen voor een Windows computer niet echt heel veel hoger zijn geworden.

de systeemeisen voor windows 10 zijn niet hoog

In de bovenstaande tabel is te zien dat de processor, de hoeveelheid geheugen, de grafische kaart en de vrije ruimte op de harde schijf in belangrijke mate bepalen of Windows 10 wel of niet op uw huidige computer zou kunnen draaien.

Uw internetverbinding

Wat u tevens nodig hebt is een werkende internetverbinding op de computer waarop u Windows 10 wilt installeren. Dit mag een draadloze internetverbinding zijn. Maar uw computer tijdens het installeren van Windows met internet verbinden via een netwerkkabel, kan een slimme keuze zijn.

Omdat doorgaans de ouderwetse netwerkkabel nog steeds de snelste en ook de betrouwbaarste verbinding is met internet.

Tijdens het installeren, zal het installatieprogramma van Windows 10 veelvuldig de internetverbinding gebruiken om aanvullende bestanden te downloaden, en ook de nodige updates. Uiteraard wilt u dat dit snel en zonder problemen verloopt.

De grafische kaart

Hoeveel geheugen de grafische kaart precies nodig heeft om geschikt te zijn voor Windows 10 is op het moment van schrijven van dit artikel nog niet precies bekend. Maar met 64 MB aan geheugen voor de grafische kaart zou u al een heel eind in de richting moeten komen. Omdat Windows Vista grafisch ook al een behoorlijk veeleisend besturingssysteem was.

Belangrijker zal echter zijn, dat de grafische kaart DirectX 9 en WDDM (Windows Display Driver Model) ondersteunt.

Geschikt zijn betekent niet per definitie comfortabel werken

Systeemeisen die opgegeven worden zijn meestal de eisen waaraan een pc minimaal moet voldoen om geschikt te zijn voor bijvoorbeeld: Windows.

Dit betekent dat op een pc die aan deze systeemeisen voldoet:

  • Windows 10 geïnstalleerd kan worden.
  • Windows 10 zal starten.
  • U kunt werken met Windows 10 zolang u niet al te veel van het systeem eist.

Hetgeen betekent dat, wanneer u vaak meerdere programma's tegelijk open hebt staan en gebruikt, Windows 10 al snel aanmerkelijk langzamer zijn werk zal gaan doen. Hetzelfde geldt uiteraard ook, wanneer u een programma ofwel app gebruikt die het nodige vraagt van de computer om te kunnen draaien.

Vaak kan met het uitbreiden van het interne geheugen dit probleem opgelost worden.

Echter, wanneer het vooral lang duurt voordat beelden zijn opgebouwd op het scherm, en reageert Windows traag bij klikken, dubbelklikken en iets invoeren met het toetsenbord, dan vormt de grafische kaart het meest verdachte onderdeel. En zou u moeten overwegen om deze te vervangen.

Met andere woorden: een pc die eigenlijk niet helemaal geschikt is om te werken met Windows 10, kan in bepaalde gevallen wel geschikt gemaakt worden.

Maar eigenlijk mag u er best vanuit gaan dat wanneer u nu Windows 8 of 8.1 op uw computer hebt, en het werkt prima, dat uw pc doorgaans dan ook geschikt is voor Windows 10.

Hoe geschikt uw pc is, laat Upgrade Assistant zien

Ook een pc waar u nu Windows 7 op hebt, zou prima geschikt kunnen zijn voor Windows 10.

Wilt u het zeker weten, dan kunt u op de website van Microsoft de Windows 8 Upgrade Assistant downloaden en op uw computer installeren.

Dit programma bekijkt of uw pc geschikt is voor Windows 8 en 8.1. En daarmee tevens voor Windows 10.

Het programma zal netjes in een overzicht tonen of uw pc geschikt is of niet. En wat u zult moeten aanpassen om uw pc geschikt te maken, als deze het nu niet is.

Overigens beschikt het installatieprogramma van Windows 10 ook over een onderdeel dat de pc test op geschiktheid. Wanneer dan blijkt dat uw pc niet geschikt is voor Windows 10, dan zal het installatieprogramma stoppen en zal Windows 10 niet geïnstalleerd worden.

Het is dan alleen zonde van de tijd die u gestoken hebt in het downloaden van Windows 10 en het eventueel maken van de installatie-dvd of usb-stick.

Maar een ramp waarbij u een computer overhoudt zonder goedwerkend besturingssysteem zal u in dan in ieder geval bespaard blijven.

Iets wat u uzelf echter wel goed moet bedenken is: wanneer u uw huidige versie van Windows 7 of 8 upgrade naar Windows 10 en Windows 10 eenmaal op uw pc hebt staan, dan wordt het lastig om weer terug te gaan naar Windows 7 of 8.

Dit betekent doorgaans eerst Windows 10 volledig van uw pc verwijderen en vervolgens uw oude versie van Windows opnieuw installeren.

Tenzij Microsoft besluit om in de definitieve versie van Windows 10, een programma in te bouwen waarmee u zonder problemen terug kunt naar een vorige versie van Windows die op uw pc staat.

Gerelateerde artikelen