Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Wat is UTP-kabel en welke heb je nodig voor thuis en internet?

utp kabel wordt ook lan kabel, ethernet kabel of netwerkkabel genoemd Image by Michael Schwarzenberger from Pixabay

Menigeen geeft bij het verbinden van de computer met internet de voorkeur aan wifi. Je kan je computer echter ook via zogenaamde UTP-kabel verbinden met internet. Een verbinding via UTP-kabel is sneller, veiliger, betrouwbaarder en ook nog eens goedkoper.

Bovendien is zelf een UTP-kabel maken relatief eenvoudig en je kan met één zo’n kabel afstanden tot 100 meter overbruggen.

Maar wat is UTP-kabel eigenlijk? En welke zijn geschikt voor gebruik in huis om je computers te verbinden met internet en met elkaar?

UTP-kabel, LAN-kabel, ethernetkabel en netwerkkabel één pot nat

UTP-kabel wordt aangeboden onder verschillende namen. Maar laten we om te beginnen eerst eens kijken wat UTP-kabel nou precies is. UTP-kabel is een stroomkabel waarover data getransporteerd kan worden. Waarbij de stroom die door de kabel loopt dient als transportmiddel.

Stroom kan echter alleen als transportmiddel dienen wanneer de data omgezet kan worden in binaire code. En laat binaire code nou precies zijn waar onze computer het best mee om kan gaan.

Er zijn vele soorten netwerkkabel. UTP-kabel is daarvan slechts één soort. UTP staat voor Unshielded Twisted Pair. In het Nederlands vertaald betekent dat zoveel als onbeschermde bedrading die in paren van 2 in elkaar gevlochten zit.

Bij netwerkkabel betekent onbeschermd dat het dataverkeer dat door de netwerkkabel getransporteerd wordt, gestoord zou kunnen worden door naburige elektrische bronnen. In thuissituaties zal dit echter zelden voorkomen.

Je kunt echter altijd besluiten om voor STP-kabel, ofwel Shielded Twisted Pairkabel, te kiezen wanneer je bijvoorbeeld een netwerkkabel door een buis trekt waar ook een stroomkabel doorheen moet.

UTP-kabel wordt ook wel LAN-kabel genoemd. Omdat UTP-kabel het meest gebruikt wordt om in een LAN ( Local Area Network) computers en apparaten met elkaar te verbinden in een netwerk.

De voorkeur gaat hier meestal naar uit omdat dit type kabel relatief soepel is en daardoor makkelijk in bochten gelegd kan worden. Ook is dit type kabel makkelijk door te voeren door bijvoorbeeld elektriciteitsbuis in huis.

Wist je overigens dat ook jij een LAN in huis hebt? Want je hebt een internetverbinding thuis. En die internetverbinding deel je middels de internet modem/router die je van je internetaanbieder in bruikleen hebt gekregen met alle computers, smartphones en tablets die je in huis hebt. Daarmee is er sprake van een LAN. Alleen noemen we een LAN in huis geen LAN maar een thuisnetwerk

Hoe moet ik een UTP-kabel aansluiten?

Het is absoluut niet vreemd als je eigenlijk nog nooit UTP-kabel hebt gebruikt. Want we doen inmiddels zoveel via wifi, dat veel laptops niet eens meer worden uitgerust met de mogelijkheid om er een UTP-kabel op aan te sluiten.

Om een UTP-kabel aan te kunnen sluiten op je computer moet deze voorzien zijn van een zogenaamde ethernetaansluiting. Ethernet is de netwerktechnologie die zorgt dat computers en andere apparaten die zich in een netwerk bevinden met elkaar kunnen communiceren via een vastgesteld netwerkprotocol.

Als jouw computer wel is uitgerust met een ethernetpoort, dan kun je je computer heel eenvoudig via een UTP-kabel, dat ook bekend staat als LAN-kabel, ethernetkabel of gewoon simpelweg netwerkkabel, aansluiten op de modem/router van je internetprovider.

De modem/router van je internetaanbieder is namelijk aan de achterkant voorzien van een aantal poorten met de aanduiding LAN. En dit zijn dan inderdaad de poorten waarin je het andere eind van de kabel, die je op je computer hebt aangesloten, in kunt steken.

Image by Marijn Hubert from Pixabay

Vervolgens kun je wifi uitschakelen en heb je verbinding met internet via een netwerkkabel.

UTP-kabel kun je onder andere kant en klaar bij de bouwmarkt kopen, variërend in lengte van 1 meter tot 20 meter. Kant en klaar betekent dat de kabel al voorzien is van UTP-stekkers.

Welke UTP-kabel is het beste voor in huis?

Zoals gezegd maak je de snelste, veiligste en betrouwbaarste verbinding met internet en de rest van je thuisnetwerk met een UTP-kabel. Als je een relatief nieuw huis hebt, dan is de kans aanwezig dat er overal al netwerkkabel in je huis ligt; of dat er lege elektriciteitsbuizen naar de verschillende kamers in huis lopen waar je netwerkkabel doorheen kunt trekken.

Als er netwerkkabel in je huis ligt, dan kun je dat zien aan je wandcontactdozen. De wandcontactdozen in de kamers van je huis zijn dan niet alleen voorzien van stopcontacten, maar ook van ethernetaansluitingen.

Ook zullen dan in de meterkast netwerkkabels uit diverse elektriciteitsbuizen steken die rechtstreeks in de modem/router van je internetaanbieder gestoken zouden kunnen worden.

Beschikt jouw huis niet over dergelijke luxe, dan kun je uiteraard altijd besluiten om zelf UTP-kabel te trekken vanuit de meterkast naar alle kamers in je huis waar je een ethernetaansluiting wilt hebben.

Het lukt echter meestal niet om ethernetkabel met stekker en al door een elektriciteitsbuis te trekken. In dat geval zul je ze zelf moeten maken. Wat betekent dat je er zelf UTP-stekkers aan moet maken.

Als je zelf UTP-kabel moet aanleggen in huis, dan is het slim om CAT 6 kabel te gebruiken. Want ook consumenten kunnen inmiddels beschikken over een internetverbinding met een snelheid van 1Gigabit per seconde. Dan wil je vanzelfsprekend dat de netwerkkabel die je gebruikt deze snelheid wel ondersteunt.

Alleen door je computer(s) door middel van UTP-kabel te verbinden met internet, kun je optimaal gebruik maken van de snelle internetverbinding via glasvezel waarover we tegenwoordig kunnen beschikken.

Dit snelheidsvoordeel zul je zeker gaan merken wanneer je gamet op internet of andere dingen op internet doet die veel dataverkeer genereren.