Hoe verbeter ik mijn Wi-Fi

Hoe verbeter ik mijn wifi signaal? Menig gebruiker van draadloos internet zal het zich afvragen. Want meer dan eens is de kwaliteit van een draadloze internetverbinding niet al te best. Dat komt onder andere omdat de draadloos netwerk apparatuur vaak niet echt het gunstigste plekje in huis toebedeelt krijgt.

De modem die voor de draadloze internetverbinding zorgt, staat vaak ergens weggestopt. Bijvoorbeeld in een meterkast in de gang van het huis. Wat nou niet direct de gunstigst denkbare plek is om een goed wifi signaal uit te zenden en te zorgen voor een goede wifi ontvangst.

De Wi-Fi ontvangst versterken zonder extra draadloos netwerkapparaten

De sterkte van het wifi signaal en de internetsnelheid houden direct verband met elkaar. Hoe zwakker het signaal, hoe lager de internetsnelheid zal zijn. Dus wanneer u optimaal gebruik wilt maken van de internetsnelheid die u van uw internetprovider afneemt, dan zult u wellicht graag de wifi ontvangst in uw huis zoveel mogelijk willen versterken.

Hoe verbeter ik mijn wifi ontvangst en krijg ik een sterker signaal, zonder direct te moeten investeren in extra draadloos netwerkapparaten?

Deze vraag bevat de oplossing die de voorkeur heeft. Want draadloos netwerk onderdelen zijn nou niet direct de meeste elegant vormgegeven dingen die u in huis kunt hebben. Dus daar hebt u er het liefst zo min mogelijk van.

Bovendien moet extra draadloos netwerkapparatuur aangesloten worden aan de al bestaande netwerkapparaten door middel van netwerkkabel. En onzichtbaar ergens een netwerkkabel naartoe trekken in huis is ook niet altijd even eenvoudig.

Het loont daarom de moeite om altijd eerst te proberen om de wifi ontvangst te verbeteren door het juist plaatsen van de apparatuur die u reeds hebt en het zo instellen van deze apparatuur, dat het wifi signaal zo sterk mogelijk is.

Het netwerkapparaat dat u altijd standaard in huis zult hebben, is de draadloze modem router die u van uw internet provider hebt gekregen. En zal zich doorgaans in de buurt bevinden van, waar uw telefoonaansluiting het huis in komt. Of waar de kabelmaatschappij de aansluiting van de kabel uw huis binnen heeft laten komen.

De kabel komt vaak binnen via de meterkast in het huis. Vaak wordt daar dan ook de modem router geplaatst die u van uw kabelmaatschappij krijgt. Helaas is dit de slechts denkbare plek om een draadloze modem router te plaatsen wanneer u gebruik wilt kunnen maken van draadloos internet.

Want juist deze meterkast, waar alle stroomkabels van het huis samenkomen vormt een bron die het wifi signaal ernstig verstoren.

Hebt u een internetverbinding via ADSL, ofwel via uw vaste telefoonlijn, dan zal de modem router, vaak Experia Box genoemd, zich doorgaans in de woonkamer bevinden.

De manier waarop wifi signaal verspreidt, is te vergelijken met het gooien van een steen in het water. Zodra de steen het water raakt, zullen zich om die plek golvende cirkels vormen die langzaam groter en groter worden in omtrek, maar tevens kleinere, smallere golven vormen, naarmate ze verder verwijderd zijn van waar de steen in het water kwam. Waarbij obstakels ervoor kunnen zorgen dat cirkels onderbroken worden.

Exact hetzelfde gebeurt met het signaal wat uw wifi apparatuur uitzendt. Waarbij het uitzenden van het signaal vergeleken kan worden met dit gooien van de steen in het water. Waarbij geldt dat hoe vrijer het signaal zich kan verspreiden, hoe groter het bereik zal zijn waarbinnen gebruik gemaakt kan worden van de draadloze internetverbinding.

3 manieren om het wifi signaal en ontvangst direct te verbeteren zijn:

  • Plaats de modem router zo ver mogelijk weg van stroomkabels, stekkerdozen, ect. En probeer een modem router ook altijd zo te plaatsen dat het signaal, rondom het apparaat, zo vrijuit mogelijk uitgezonden kan worden.
  • Wifi apparatuur kan uitzenden via verschillende kanalen. Waarbij de wifi apparatuur helaas zelf niet altijd het beste kanaal uitkiest om op uit te zenden. Het kan dan ook de moeite lonen om te kijken of het instellen van een ander kanaal het wifi signaal versterkt en daarmee de ontvangst verbetert. Hoe u een ander kanaal instelt, vindt u in de handleiding voor uw modem router.
  • Richt het signaal de goede kant op. Het wifi signaal hoeft bijvoorbeeld niet naar de straat te gaan. U wilt bijvoorbeeld juist graag gebruik kunnen maken van draadloos internet in de tuin. Hier vindt u, hoe u bijvoorbeeld via een blikje, het signaal kunt richten.

De draadloze internetverbinding verbeteren met extra netwerkapparatuur

Ingebouwde draadloos netwerk ontvangers ontvangen doorgaans minder goed dan externe draadloos netwerk ontvangers, die via een vrije usb-poort op de computer worden aangesloten. Wanneer u een externe draadloos netwerk ontvanger dan tevens via een usb-kabel aansluit op de computer, dan bent u redelijk vrij in het plaatsen van de draadloos netwerkontvanger. Iets wat bij pc's die op een verdieping staan en onder een bureau zijn weggestopt soms net het verschil kunnen maken.

draadloos netwerk ontvanger kan wifi signaal versterken

Extra apparatuur om de draadloze internetverbinding te verbeteren hebt u met name nodig wanneer u meerdere verdiepingen van draadloos internet wilt voorzien. Zoals gezegd, wifi signaal verspreidt in cirkels. Waarbij het signaal het krachtigst is en het verst reikt als de apparatuur voor de ontvangt van het wifi signaal zich ongeveer op dezelfde hoogte bevindt.

Wifi signaal straalt dus minder goed uit naar boven en naar beneden. Waarbij met name betonnen vloeren nog wel eens een belangrijke rol kunnen spelen in het minder worden van het signaal.

De meest doeltreffende en relatief makkelijke oplossing die u het beste draadloos netwerk oplevert, wanneer u een huis met een verdieping en een zolder hebt, is een access point te plaatsen op de verdieping. Door op deze manier een draadloos netwerk apparaat in het midden van het huis te plaatsen, zorgt u er zonder meer voor dat het bereik van uw draadloos netwerk in het hele huis zo optimaal mogelijk is.

Waarom kiezen voor een access point en niet voor een router?

De keuze voor een router is meestal niet de meest gunstige, omdat u met het aansluiten van een router op de modem router van uw netwerk provider een router achter een router plaatst. Dit hoeft op zich geen probleem te zijn wanneer u enig verstand hebt van netwerken en netwerkapparatuur.

Echter, veel computergebruikers ontberen dergelijke kennis. Waarmee u uzelf onnodig problemen op de hals haalt, wanneer dit ook voor u geldt en wanneer u kiest voor een router.

Door eenvoudigweg een access point in uw draadloze netwerk op te nemen voorkomt u deze problemen. Een acces point hoeft u alleen via een netwerkkabel aan te sluiten op de modem router die u reeds hebt van uw internet provider.

De meeste access points zijn in staat zichzelf in te stellen om een werkend draadloos netwerk te krijgen. Wat vervolgens alleen nog rest is uw computers vertellen dat deze verbinding moeten maken met dit access point. Hoe dat moet, zal u in de handleiding bij het netwerkapparaat uitgelegd worden.

Het wifi signaal verbeteren en de ontvangst van het wifi signaal versterken voor de apparaten die gebruik maken van uw draadloos netwerk, zal soms wat tijd gaan kosten en misschien een investering vragen in aanvullende netwerkapparatuur.

Iets dat u gelukkig slechts één keer hoeft te doen. Want zodra u de netwerkapparaten in uw draadloos netwerk eenmaal goed gepositioneerd en ingesteld hebt, dan zal deze blijven zorgen voor een betrouwbaar draadloos netwerk.

X

Eén momentje nog alstublieft

Abonneer u op mijn WEKELIJKSE tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
Artikelen die u mogelijk ook interesseren