Is uw pc traag met opstarten? Dit helpt het probleem oplossen

Windows 7 pc traag met opstarten

Een computer die traag is met opstarten, daar zit niemand op te wachten. Want als we iets op de computer willen doen, dan willen we dat zo snel mogelijk kunnen doen. Maar als u een Windows pc hebt, dan zult u niet de enige zijn die vindt dat de computer te traag start.

Het maakt niet uit of u Windows 7, 8 of een oudere of nieuwere versie van Windows hebt. Traag opstarten van een Windows computer is van alle tijden. Maar gelukkig is er relatief eenvoudig wat aan te doen.

Waardoor een computer traag gaat opstarten

Een computer waar nog bijna niets op staat, kan binnen een minuut opgestart zijn. Maar het wordt gemiddeld al snel 2 minuten zodra u het één en het ander aan programma's geïnstalleerd hebt. En bovendien naast antivirussoftware dingen gebruikt als: Evernote, Google drive, iCloud, Dropbox en Skype.

Programma's die op de achtergrond actief zijn

Dit zijn namelijk stuk voor stuk programma's, waarvan tenminste een deel altijd op de achtergrond actief moet zijn op uw computer om ze probleemloos te kunnen gebruiken.

Buiten deze software om, kunnen er echter nog veel meer programma's constant actief zijn, terwijl dat echt niet nodig is. Totaal overbodig is bijvoorbeeld het stukje software dat alleen maar op de achtergrond actief is om te controleren of er toevallig updates beschikbaar.

Maar ook programma's die u slechts zelden gebruikt constant actief laten zijn, is onverstandig. Omdat ze er wel toe bijdragen dat uw computer traag is met opstarten.

Het register van Windows

Ook zal een Windows computer trager gaan opstarten naarmate de inhoud van het register toeneemt. In het register van Windows wordt precies bijgehouden welke programma's er op de computer geïnstalleerd staan.

Tevens wordt elke instelling die we maken of veranderen op de computer opgeslagen in het register. Zodat deze instellingen behouden blijven, zodra we de computer uitzetten. En nog precies hetzelfde zijn, zodra we de computer weer opstarten en gaan gebruiken.

Dit betekent dat telkens wanneer we de computer opnieuw opstarten, het volledige register gelezen en geladen moet worden.

Het zal u dan ook niet verbazen dat, hoe minder er in het register staat, hoe sneller de computer zal opstarten.

Maar daar zit ook direct het probleem. Want naarmate we meer programma's installeren en de computer langer gebruiken, zal de inhoud van het register almaar toenemen. Helaas echter, neemt de inhoud van het register slechts mondjesmaat af als we dingen van de computer verwijderen.

Want doorgaans zijn de programma's die bedoeld zijn om software van onze computer te de-installeren, niet bijster goed in het verwijderen van gegevens uit het register.

Iets wat er na verloop van tijd toe leidt, dat er een heleboel overbodige troep in het register staat. Troep die wel allemaal geladen wordt tijdens het opstarten, maar die niet verder geen functie meer heeft.

Virussen, spyware en andere malware

Maar waar de gemiddelde computer pas echt heel traag van gaat opstarten en werken zijn virussen, spyware en andere malware.

Enerzijds omdat de software naast kwalijke bedoelingen, vaak slecht geprogrammeerd is. Anderzijds omdat malware veel activiteit genereert.

Activiteit die veelal het nodige vraagt van processor en geheugen. Waardoor deze minder goed beschikbaar zijn voor Windows en de toepassingen die u op uw computer gebruikt.

Iets wat zich vroeg of laat zonder meer zal vertalen in het zeer traag opstarten van de computer, en het traag werken van de computer. Bovendien zorgt slecht geprogrammeerde malware er nogal eens voor, dat een computer om onverklaarbare redenen vastloopt.

Traag opstarten van de pc verhelpen

Problemen die het traag opstarten van de pc veroorzaken zijn veelal relatief eenvoudig te verhelpen. Namelijk door programma's of delen van programma's die niet perse op de achtergrond actief hoeven te zijn, uit te schakelen.

Maar voordat u dat gaat doen is het raadzaam om eerst u pc grondig te controleren op malware. Dit kunt u doen met behulp van uw antivirussoftware en software die speciaal bedoeld is voor het opsporen van spyware op uw computer.

Pas daarna is het zinvol om andere veroorzakers van het traag opstarten van uw pc aan te pakken.

Dit gaat het eenvoudigst met het programma dat de naam CCleaner draagt. CCleaner is er in een betaalde versie en in een gratis versie. Aan de gratis versie van het programma hebt u doorgaans voldoende om het traag opstarten van uw computer te verhelpen. Tijdens het installeren van het programma kunt u kiezen voor de Nederlandstalige versie.

Zodra u CCleaner hebt opgestart, kunt u in de linkerkolom kiezen voor het onderdeel Gereedschap. En binnen het onderdeel Gereedschap, voor de optie Opstarten.

CCleaner zal u vervolgens een overzicht tonen van alle programmaonderdelen die tegelijk opstarten met Windows, en die daarmee het opstarten van de computer lang laten duren.

traag opstarten verhelpen met CCleaner

Door een onderdeel in de lijst te selecteren, en vervolgens op de knop Uitschakelen te klikken, kunt u een programma uitschakelen. Hierdoor zal dat programma niet langer ook opstarten wanneer u Windows opstart.

CCleaner zal alleen programma's weergeven die u veilig kunt uitschakelen. Het ergste wat u dan ook kan overkomen is: dat een programma niet langer naar behoren functioneert.

Wanneer dat u overkomt, kunt u via CCleaner op dezelfde manier het betreffende programma weer inschakelen, met behulp van de knop Inschakelen. Vervolgens zult u de computer opnieuw op moeten starten, om ervoor te zorgen dat het betreffende programma weer samen met Windows opstart.

Nadat u alle overbodige programma's hebt uitgeschakeld in CCleaner, zult u direct merken dat de pc al een heel stuk sneller opstart.

Echter, met CCleaner kunt u tevens het register van Windows opschonen. En daarmee het register ontdoen van alle onderdelen die niet langer gebruikt worden.

Dit doet u als volgt:

  1. Selecteer het onderdeel Register in CCleaner.
  2. Klik op de knop 'Scannen op fouten'.
  3. CCleaner zal na enkele ogenblikken een lijst weergeven van alle gevonden fouten.
  4. Klik op de knop 'Herstel geselecteerde fouten' en laat de wijzigen opslaan in een back-upbestand.
  5. Geef het back-upbestand een naam, laat het bestand opslaan op een locatie waar u het makkelijk terug kunt vinden en klik op de knop Opslaan.
  6. Klik op de knop 'Herstel alle fouten'.
  7. Klik op de knop 'Sluit(en)'

Sluit vervolgens CCleaner af en start de computer opnieuw op. Uw computer zou nu merkbaar sneller op moeten starten.

Dat een Windows computer traag kan zijn met opstarten heeft u ondervonden. Hoe u de problemen die het traag starten veroorzaken simpel kunt oplossen, heeft u kunnen lezen en zelf kunnen uitproberen. Daarmee zal een pc die traag opstart voor u voorgoed tot het verleden gaan behoren.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor