Hoe kan ik mijn computer gratis sneller maken

'Hoe maak ik mijn computer sneller?' U gaat uzelf deze vraag wellicht stellen op het moment dat u merkt dat uw computer nu aanzienlijk minder snel is dan toen u 'm kocht.

Helaas is dit een probleem dat veel Windows-computers treft. Niet alleen computers met Windows XP. Maar zeker ook computers die uitgerust zijn met Windows Vista, Windows 7 en zelfs Windows 8.

Echter, veelal kan een computer redelijk eenvoudig en gratis weer sneller gemaakt worden. Want een computer wordt doorgaans traag doordat er zich steeds meer rommel op de computer verzamelt. Rommel die ruimte en geheugen in beslag neemt en de computer bezig laat zijn met andere dingen dan waarmee de computer eigenlijk bezig zou moeten zijn.

Ook virussen en spyware maken een computer traag

Een grote ergernis van veel computergebruikers is, dat de computer uren doet over het opstarten. De harde schijf blijft maar ratelen en er lijkt geen einde aan te komen. Dat kan komen door rommel en overbodige software op de computer. Maar de kans is groter dat dit door virussen, spyware en andere kwaadaardige software komt.

De procedure om uw computer sneller te maken en sneller te laten opstarten begint dan ook met een grondige scan op virussen door een online virusscanner. Zoals die van TrendMicro Housecall of Panda Active scan. Want ook de virusscanner op uw computer kan gemanipuleerd worden door een virus. Waardoor deze niet langer betrouwbaar is. Een online virusscanner biedt in zo'n geval een slimme en handige uitkomst.

Na het scannen op virussen is het slim om de computer met een gespecialiseerde Malware scanner te scannen op spyware, adware en andere kwaadwillende software die uw computer doorgaans sterk laten inboeten in snelheid.

De computer schoon en sneller maken door overbodige software te verwijderen

Als uw computer vrij is van virussen, spyware en overige malware, wordt het tijd de computer sneller te maken door 'm schoon te maken. Het schoonmaken door middel van het opruimen van overbodige rommel. Ook software die u niet gebruikt kunt u rekenen tot rommel die de prestaties van uw computer negatief kan be´nvloeden.

Een programmaatje waarmee u eenvoudig en gebruikersvriendelijk overbodige software kunt verwijderen is Ccleaner. Zodra u Ccleaner hebt gedownload, ge´nstalleerd en gestart kunt u als volgt overbodige software van uw computer verwijderen:

  • Kies, zodra Ccleaner is gestart, het onderdeel Gereedschap.
  • Kies in het onderdeel Gereedschap de optie De´nstalleer programma's.
  • Ccleaner toont u nu een lijst van de programma's die op uw computer ge´nstalleerd staan. Loop de lijst na. Wanneer u software tegenkomt die u niet meer gebruikt, klikt u erop.
  • Er zal nu een blauw kader om de software verschijnen. Klik vervolgens op de knop De´nstalleren rechts in het venster.

programma, software verwijderen met Ccleaner

Ccleaner zal u nu in een apart venstertje vragen of u zeker weet dat u de software wilt verwijderen. Klik op de knop Ja in het venstertje om de software daadwerkelijk te verwijderen.

Op deze wijze kunt u alle software verwijderen die u niet meer gebruikt. Wanneer u software in de lijst tegenkomt die u niet kent of waarvan u niet weet wat het is, laat deze software dan in eerste instantie staan. Zoek in Google naar informatie over de software, zodat u alsnog kunt bepalen of de software van uw computer verwijderd kan worden of niet.

Uw computer sneller laten opstarten

Dat een computer maar langzaam opstart heeft meestal als oorzaak dat er van allerlei programmaatjes worden meegestart met Windows zodra u de computer aanzet.

Dergelijke programmaatjes zijn veelal onderdeel van software die u op uw computer gebruikt en dienen bijvoorbeeld om u te melden dat er updates beschikbaar zijn. Maar ook kan een dergelijk programma-onderdeel als functie hebben de software sneller te laten opstarten als u het gaat gebruiken. Vaak ziet u de pictogrammen van zulke programmaatjes terug in het systeemvak in de taakbalk van Windows, naast de klok.

Dat dergelijke programmaatjes meestarten met Windows is doorgaans onzin, uw virusscanner uitgezonderd. Om uw computer sneller te maken en 'm rapper te laten opstarten, is het zaak programmaatjes en programma-onderdelen die zonder problemen uitgeschakeld kunnen worden, ook daadwerkelijk uit te schakelen. Ook voor dit klusje kunt u Ccleaner gebruiken.

computer sneller maken door verwijderen achtergrondprogramma's met Ccleaner

  • Start Ccleaner op en kies wederom het onderdeel gereedschap.
  • Kies in het onderdeel gereedschap de optie Opstarten.
  • Ccleaner toont u een lijst met programma's die samen met Windows automatisch opstarten. Klik op een programma dat u wilt uitschakelen.
  • Er zal een blauw kader verschijnen om het programma dat u geselecteerd hebt. Klik vervolgens op de knop Uitschakelen.
computer sneller maken door verwijderen achtergrondprogramma's met ccleaner

Bij het uitschakelen van programma-onderdelen met Ccleaner hoeft u minder kieskeurig te zijn. Ccleaner houdt programma-onderdelen die belangrijk zijn voor Windows uit de lijst. Mocht een programma niet meer naar behoren werken nadat u het hebt uitgeschakeld, dan kunt u het altijd weer inschakelen via Ccleaner met de knop Inschakelen.

Nadat deze klussen geklaard zijn, zou u duidelijk verschil moeten merken zodra u de computer opnieuw opstart. Wanneer het verschil duidelijk merkbaar is, kunt u bij een Windows XP computer als slagroom op de taart de harde schijf ook nog even defragmenteren. Hiervoor klikt u Start, Configuratiescherm, Prestaties en onderhoud. Kies vervolgens de taak: Onderdelen op de vaste schijf opnieuw ordenenů.

Het programma schijfdefragmentatie wordt nu geopend. Selecteer de schijf die u wilt defragmenteren en klik vervolgens op de knop Defragmenteren. Doormiddel van defragmenteren worden alle bestanden weer netjes op volgorde op de harde schijf gezet. Hierdoor kan de computer ze eenvoudiger vinden, wat de snelheid van de computer ten goede komt.

Wanneer het gratis sneller maken met Ccleaner onvoldoende heeft geholpen

De in dit artikel beschreven procedure waarmee u uw computer gratis sneller kan maken, werkt alleen wanneer Windows niet te beschadigd is geraakt door virussen of anderszins ernstige schade heeft opgelopen. Bijvoorbeeld door veelvuldig vastlopen.

Tevens helpt deze procedure om uw computer sneller te maken niet, wanneer de oorzaak van het minder snel worden van de computer ligt bij een stuurprogramma dat slecht geprogrammeerd is of die slecht samenwerkt met andere hardware in uw computer.

Ook kan een computeronderdeel dat niet goed werkt de oorzaak zijn van een trage computer. En zelfs een verkeerde instelling in het energiebeheer van uw laptop, zou er de oorzaak van kunnen zijn dat uw laptop niet zo snel werkt als deze zou kunnen.

Bovendien kan er software op uw computer staan die stiekem meer geheugen en systeembronnen gebruikt dan u zou verwachten, waardoor deze er oorzaak van is dat uw computer geweldig traag is of aanvoelt.

Instellingen in Energiebeheer zijn overigens eenvoudig te controleren. Iets dat niet geldt voor een slecht werkend stuurprogramma, gebrekkige hardware.

Wanneer verder zoeken niets oplevert en de computer niet sneller te maken lijkt, dan rest u nog slechts ÚÚn rigoureuze maatregel. En dat is het opnieuw installeren van Windows.

Windows opnieuw installeren is de enige manier om uw computer echt zijn oorspronkelijke snelheid terug te geven. Met het opnieuw installeren van Windows wordt uw computer gegarandeerd weer net zo snel als toen u 'm kocht. Bovendien is het opnieuw installeren van Windows de enige zekere manier om van ernstige besmetting en beschadiging van de computer door virussen af te komen.

Meer leren over uw thuiscomputer?

Meld u gratis aan en ontvang wekelijks handige tips over de pc en andere thuiscomputers, software, internet en thuisnetwerk.


Artikelen die u mogelijk ook interesseren