Hoe u gratis uw computer sneller maken kunt

Mijn computer sneller maken, kan dat en hoe doe ik dat? Een vraag waar u mogelijk graag het antwoord op zou willen weten zodra u merkt dat uw computer aanzienlijk minder snel is dan toen u 'm kocht.

Met een Windows-pc hebt u dat probleem gewoon vroeg of laat. Zelfs met uw Windows 10-pc ontkomt u er niet helemaal aan. Veelal is de oorzaak dat door het gebruik van de pc en het installeren van programma’s zich steeds meer rommel op de pc verzamelt.

Waarom weten wat uw pc traag maakt belangrijk is

Met simpelweg de rommel opruimen is uw pc meestal dan ook weer redelijk wat sneller te maken.

Dat geldt overigens alleen wanneer de pc langzaam maar zeker trager is geworden. Wordt een pc in korte tijd aanzienlijk langzamer, dan is er mogelijk wat anders aan de hand.

Uw pc wordt namelijk vanaf het internet constant bedreigt door kwaadaardige software. Ook via e-mail wordt u met regelmaat verleidt tot het openen van een bijlage of het klikken op een link. Waarmee de internetcrimineel probeert kwaadaardige software op uw pc te installeren.

Maar ook wanneer u zonder gezond wantrouwen surft op internet of u laat verleiden tot het downloaden van dubieuze software, is er een kans dat er ongemerkt een virus, spyware of andere malware op uw pc geďnstalleerd wordt.

Computervirussen en aanverwanten maken niet alleen uw computer traag, maar kunnen bijvoorbeeld ook uw pc gijzelen zodat u er geen toegang meer toe hebt.

Als u goede antivirus op uw pc hebt dan zullen virussen, spyware en andere kwaadaardige software door de virusscanner meestal onderschept worden voordat ze zich op uw pc kunnen nestelen.

Echter, als uw pc vrij plotseling aanzienlijk trager is geworden, dan is het raadzaam om uw pc eerst grondig te scannen op virussen voordat u andere taken uitvoert die uw computer sneller maken.

Want misschien heeft een virus zich dan toch op uw pc weten te nestelen ondanks dat uw pc voorzien is van een up-to-date virusscanner. Slim is dan tevens om uw computer te scannen met de volgende antivirussoftware:

Uw pc scannen met Malwarebytes is vooral bedoeld om spyware te vinden op uw pc die door antivirussoftware niet altijd herkend wordt.

De computer schoonmaken en sneller maken door overbodige software te verwijderen

Zodra uw computer gescand is en vrij is van virussen, spyware en overige malware, kan begonnen worden met het opruimen van rommel op uw pc.

Een programmaatje dat het opruimen van rommel en het sneller maken van uw pc aanzienlijk vergemakkelijkt is CCleaner.

Daarom zal de gratis versie van CCleaner gebruikt worden om uw te tonen hoe u met behulp van dit programma uw computer sneller maakt en ontdoet van rommel.

Zodra u CCleaner hebt gedownload, geďnstalleerd en gestart beginnen we met het verwijderen van software die wel op uw pc staat maar die u nooit gebruikt. Want ook software die u niet gebruikt kan de prestaties van uw pc negatief beďnvloeden.

Het verwijderen van overbodige software gaat als volgt:

 1. Klik na het starten van CCleaner op het onderdeel Gereedschap.
 2. Klik in het onderdeel Gereedschap op de optie Programma’s deďnstalleren.
 3. Er wordt nu een lijst getoond van de programma's die op uw computer geďnstalleerd staan. Loop de lijst na. Wanneer u software tegenkomt die u niet meer gebruikt, klikt u erop.
 4. Er zal nu een blauw kader om de software verschijnen. Klik vervolgens op de knop Deďnstalleren rechts in het venster.
 5. In een apart venstertje wordt u gevraagd of u zeker weet dat u de software wilt verwijderen. Klik op Ja om de software daadwerkelijk te verwijderen.

Op deze wijze kunt u alle software verwijderen die u niet meer gebruikt. Wanneer u software in de lijst tegenkomt die u niet kent of waarvan u niet weet wat het is, laat deze software dan in eerste instantie staan.

U kunt dan eventueel later in Google op zoek naar informatie over de software door de naam ervan als zoekopdracht te gebruiken. Aan de hand van de informatie die u op deze manier vindt, kunt alsnog bepalen of de software van uw computer verwijderd kan worden of niet.

Uw computer sneller laten opstarten

Een pc kan naast traag zijn werk doen tevens traag zijn met opstarten.

Dat een computer maar langzaam opstart heeft meestal als oorzaak dat er onderdelen van allerlei programma’s met Windows mee opgestart worden zodra u de computer aanzet.

Het mee opstarten met Windows heeft bijvoorbeeld als doel:

 • U melden dat er updates beschikbaar zijn voor het programma.
 • Meldingen te geven die mogelijk voor u van belang zijn.
 • De software sneller te laten opstarten als u het gaat gebruiken.
 • U eenvoudiger toegang te geven tot instellingen van het programma.

Vaak vindt u de pictogrammen die bij dergelijke onderdelen van programma’s horen terug in het systeemvak in de taakbalk van Windows, links naast de klok.

Dat onderdelen van programma’s tegelijk opstarten met Windows is doorgaans onzin. Alleen uw virusscanner is daar een uitzondering op. Omdat het onderdeel van uw virusscanner dat tegelijk opstart met Windows ervoor zorgt dat uw pc realtime op virussen gescand kan worden. Op deze manier kunnen onder andere bedreigingen vanaf het internet afgeweerd worden.

Door onderdelen van programma’s die onnodig geladen worden tijdens het opstarten van Windows uit te schakelen zal uw pc weer aanzienlijk sneller starten.

Tevens zult u na het uitschakelen van deze onderdelen wellicht gaan merken dat uw pc ook weer een stukje sneller werkt. Dit komt omdat deze onnodig opstartende onderdelen tevens bronnen en geheugen in beslag nemen. Geheugen en bronnen die na het uitschakelen weer beschikbaar zijn voor programma’s die u wel gebruikt.

Het uitschakelen van onderdelen die onnodig gestart worden gaat als volgt:

 1. Start CCleaner op en klik op het onderdeel Gereedschap.
 2. Klik in het onderdeel Gereedschap de optie Opstarten.
 3. Klik op het tabblad Windows.
 4. Er wordt nu een lijst met programma's getoond die samen met Windows automatisch opstarten. Klik op een programma dat u wilt uitschakelen.
 5. Er zal een blauw kader verschijnen om het programma dat u geselecteerd hebt. Klik vervolgens op de knop Uitschakelen.

Op dezelfde manier kunt u tevens de tabbladen Geplande taken en Contextmenu doorlopen.

Bij het uitschakelen van programmaonderdelen met CCleaner hoeft niet heel bang te zijn dat er iets mis gaat. CCleaner toont programmaonderdelen die essentieel zijn voor de werking van Windows namelijk niet.

Mocht een bepaald programma, waarvan u het onderdeel dat meestart met Windows hebt uitgeschakeld, onverhoopt niet langer naar behoren werken, dan kunt u het altijd weer inschakelen via CCleaner met de knop Inschakelen.

Nadat deze klussen geklaard zijn, zou u duidelijk verschil moeten merken zodra u de computer opnieuw opstart.

Wat als het sneller maken van de pc met CCleaner nauwelijks geholpen heeft?

Uw computer sneller maken met behulp van CCleaner werkt alleen wanneer Windows niet te beschadigd is geraakt door virussen of anderszins ernstige schade heeft opgelopen. Bijvoorbeeld door veelvuldig vastlopen.

Tevens helpt deze procedure om uw computer sneller te maken niet wanneer de oorzaak van het traag zijn van de computer ligt bij een slecht functionerend stuurprogramma of bij componenten die om wat voor een reden dan ook slecht met elkaar samenwerkt.

Ook kan een computeronderdeel dat kapot aan het gaan is of om een andere reden niet naar behoren werkt er de oorzaak zijn dat uw pc slecht presteert.

Instellingen Energiebeheer controleren

Maar voordat u dat gaat onderzoeken is het raadzaam eerst te controleren of verkeerde instellingen in Energiebeheer er toevallig de oorzaak van zijn dat uw pc ondermaats presteert.

Energiebeheer vindt u in het onderdeel Systeem van Instellingen. Via de optie Energiebeheer en slaapstand krijgt u via de link Extra energie-instellingen een overzicht te zien van het ingestelde energiebeheerschema.

Het voorkeursschema Gebalanceerd is alleen nuttig wanneer u met uw laptop op een accu werkt. In ieder ander geval, dus ook op uw desktop pc, is het raadzaam om gewoon de optie Hoge prestaties in te schakelen.

Programma’s controleren op geheugenmisbruik

Als het traag worden van de pc met name merkbaar is wanneer u één bepaald programma gebruikt, dan kan het zomaar zijn dat dit programma er oorzaak van is dat de computer traag is.

Dit controleert u heel eenvoudig door:

 1. Het programma te gebruiken totdat de pc merkbaar trager gaat worden.
 2. De toetscombinatie Ctrl+Alt+Del(ete) in te drukken en de optie Taakbeheer te klikken.
 3. Het venster Taakbeheer wordt nu getoond. Klik op het tabblad Processen.

In het overzicht van toepassingen kunt u nu precies zien welk programma het meeste geheugen gebruikt en het meest vergt van de processor.

Op deze manier zou u tevens tot de ontdekking kunnen komen dat het tijd is om een nieuwe pc te kopen of uw huidige pc te upgraden. Bijvoorbeeld omdat u echt niet zonder het programma kunt dat zoveel van uw pc blijkt te vragen dat hij er traag van wordt.

Echter, wanneer uw pc de programma’s prima aan blijken te kunnen en de computer niet sneller te maken lijkt, dan rest u nog slechts één rigoureuze maatregel. En dat is Windows opnieuw installeren.

Windows opnieuw installeren is de enige manier om uw computer echt zijn oorspronkelijke snelheid terug te geven. Met het opnieuw installeren van Windows wordt uw computer gegarandeerd weer net zo snel als toen u 'm kocht.

Bovendien is het opnieuw installeren van Windows de enige zekere manier om van ernstige besmetting en beschadiging van de computer door virussen af te komen.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor