Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Wat is een browser, welke heb je en waar kun je ‘m vinden?

Wat is een browser?

De browser is dikwijls het programma dat het vaakst gebruikt wordt op een Windows-pc. Want voor alles wat je wilt doen op internet gebruik je een browser.

Tevens gebruikt Windows de browser om PDF-bestanden te openen als er geen apart programma voor het openen en lezen van PDF-bestanden op de computer is geïnstalleerd.

De browser wordt ook wel webbrowser of internetbrowser genoemd.

Welke browser heb je?

Het is eigenlijk helemaal niet zo heel vreemd als je je afvraagt wat een browser is en welke browser je eigenlijk hebt. Want wat we onthouden zijn doorgaans alleen de apps die we zelf installeren.

Windows is echter standaard al voorzien van een browser. Wat betekent dat je op je Windows-pc niet eerst een browser hoeft te installeren voordat je iets op internet kunt gaan doen. De browser die standaard in Windows zit, draagt de naam Microsoft Edge.

Maar wat is een browser nou eigenlijk precies?

Een browser is een programma dat ons in staat stelt websites te bekijken op internet. En te bladeren en te navigeren door de verschillende webpagina’s waaruit een website bestaat. Een Nederlandse vertaling voor het Engelse woord browser zou bladerprogramma of bladerapp kunnen zijn.

Want net zoals door een boek of tijdschrift bladeren, kun je veelal ook door een website bladeren.

In een boek of tijdschrift kun je in theorie alleen doorbladeren naar de volgende bladzijde. Op een website echter, kun je door op slechts één link te klikken naar een heel ander deel van de website gaan waarin je geïnteresseerd bent.

Als je in Windows de browser start dan wordt de browser, net als elk programma voor Windows, geopend in een venster.

De browser in Windows oogt alleen heel anders dan ieder ander Windows-programma. Onder andere omdat direct na het starten van de browser Microsoft Start wordt getoond, ofwel een overzicht van nieuws dat je zou kunnen interesseren.

Waar vind je de browser?

Microsoft Edge, de browser die standaard in Windows zit, kun je op de volgende manieren starten:

1. In Windows zit Microsoft Edge standaard vastgepind aan de taakbalk. Door te klikken op het pictogram van Microsoft Edge in de taakbalk zal de browser gestart worden.

Microsoft Edge vind je op de taakbalk

2. Klik op het pictogram Zoeken in de taakbalk om zoekfunctie van Windows te openen. Typ vervolgens als zoekopdracht: edge. Klik vervolgens op Microsoft Edge in de zoekresultaten.

3. Klik op de knop Start in de taakbalk om menu Start te openen. Want ook Microsoft Edge bevindt zich vanzelfsprekend in menu Start. Evenals ieder andere app die op je computer geïnstalleerd staat.

Is Google ook een browser?

Google speelt bij het gebruiken van internet een grote rol. Ook Google is technisch gezien gewoon een website. Een website die één hele belangrijke functie heeft. En dat is: informatie waar we naar op zoek zijn voor ons vinden op internet.

Het bedrijf achter Google doet echter veel meer dan alleen informatie voor ons zoeken op internet. Zo heeft Google onder andere ook een browser gemaakt die zich in de loop der tijd ontwikkeld heeft tot de meest gebruikte browser wereldwijd.

De naam van deze browser is Google Chrome. Google Chrome staat standaard niet op een Windows-pc. Als je Google Chrome op de Windows-pc wilt gebruiken dan moet je de Google Chrome webbrowser zelf downloaden en installeren.

Google Chrome downloaden

Na het installeren van Google Chrome zal je op enig ogenblik gevraagd worden of je Google Chrome als standaard in wilt stellen. Als standaard instellen betekent zoveel als dat vanaf het moment dat je Google Chrome als standaard instelt, voor alles wat je op internet wilt doen Google Chrome gebruikt wordt.

Hiermee weet je wat een browser is en dat je niet persé eerst een browser hoeft te installeren op je Windows-pc om te kunnen internetten. Want iedere Windows-pc is standaard uitgerust met de browser Microsoft Edge.

Gerelateerde artikelen