Een veilig en betrouwbaar Windows 10 thuisnetwerk instellen

Photo by Marvin Meyer on Unsplash

Tot versie 1803 beschikte Windows 10 over het onderdeel Thuisgroep. Thuisgroep maakte het instellen van een thuiswerk heel eenvoudig. Zonder het onderdeel Thuisgroep is een thuisnetwerk instellen weliswaar iets meer werk maar nog steeds niet moeilijk.

Dat komt omdat de belangrijkste instellingen door Windows reeds zijn gedaan voor u. Toch is het raadzaam om de instellingen voor de zekerheid wel even na te lopen als u een thuisnetwerk instelt.

Wat is een thuisnetwerk en waar moet u op letten

Zodra u een internetabonnement bij bijvoorbeeld Ziggo of KPN afsluit, dan heeft nu naast een eigen internetverbinding tevens direct de beschikking over een thuisnetwerk.

Een thuisnetwerk dat in eerste instantie alleen gebruikt wordt om de internetverbinding te delen met alle apparaten waarop u kunt internetten. Zoals daar zijn: de pc, de laptop, de tablet en de smartphone.

Een netwerk is feitelijk niets anders dan een groep computers die in staat is met elkaar te communiceren en bronnen te delen.

Iets wat gedeeld kan worden in een netwerk wordt in vaktermen een bron genoemd. Uw internetverbinding is een voorbeeld zo’n bron.

Behalve de internetverbinding kunt u nog veel meer delen in uw thuisnetwerk. Bijvoorbeeld:

 • Mappen.
 • Bestanden.
 • Een harde schijf.
 • Een back-upmedium.
 • Een printer.

Kortom, in uw thuisnetwerk kunt u allerlei bronnen delen die tijdens het werken met de pc goed van pas kunnen komen. En omdat u bronnen deelt met andere pc’s, hebt u veelal aan één bron voldoende.

Een gedeelde printer is daar een goed voorbeeld van. Want door een printer te delen in uw thuisnetwerk, hebt u slechts één printer nodig voor alle pc’s die in uw huishouden in gebruik zijn.

Maar ook bepaalde mappen of bestanden delen in een netwerk kan handig zijn. Zodat bijvoorbeeld uw partner en kinderen daar ook gebruik van kunnen maken. Hiermee kunt u bijvoorbeeld eenvoudig voorkomen dat van een bepaald bestand verschillende versies in omloop zijn, waarvan na verloop van tijd steeds onduidelijker zou kunnen worden welke versie de juiste is.

Een thuisnetwerk kan u zogezegd veel gemak bieden. Echter, aan gedeelde bronnen in een thuisnetwerk kleeft één belangrijk nadeel. En dat is dat een pc waarop bronnen gedeeld worden in een netwerk altijd aan moet staan. Omdat de gedeelde bronnen anders niet door de andere pc’s in het netwerk te benaderen zijn.

Een nadeel waarmee overigens prima te leven valt wanneer u probeert de bronnen die u deelt zoveel mogelijk te delen vanaf één en dezelfde pc. Omdat dan alleen slechts die ene pc altijd aan hoeft te staan.

Hoe een thuisnetwerk instellen gaat en wat u controleren moet

Zoals gezegd: als u een internetabonnement hebt, dan beschikt u feitelijk al over een thuisnetwerk. Want het apparaat dat de verbinding met internet in uw huis verzorgt is tevens een router.

Een router is apparaat dat onder andere iedere pc die verbonden is met de router automatisch voorziet van een uniek IP-adres. Hierdoor kunnen alle pc’s in het netwerk met elkaar communiceren en data naar elkaar versturen.

Maar alleen een uniek IP-adres uitdelen is onvoldoende. Want het is uiteraard niet de bedoeling dat wat we delen op het thuisnetwerk door Jan en Alleman te benaderen en te gebruiken is.

Daarom moeten we per pc aangeven of we bronnen willen delen op het netwerk en de pc lid maken van de werkgroep waarbinnen de bronnen gedeeld worden.

Windows heeft dit werk al grotendeels voor u gedaan. Maar uiteraard gaan we dat wel even controleren.

Bestands- en printerdeling inschakelen

Of Bestands- en printerdeling staat ingeschakeld controleert u als volgt:

 1. Klik met de rechtermuisknop op de knop Start in de taakbalk.
 2. Dit opent het snelmenu van menu Start. Klik in dit snelmenu op de optie Netwerkverbindingen.
 3. Dit opent het venster Netwerkstatus. Klik in dit venster in de categorie Netwerkinstellingen wijzigen op de optie Deelopties. [thuisnetwerk-instellen-1a.jpg]
 4. Hiermee voor het venster Geavanceerde instellingen voor delen geopend. In dit venster kunt u bekijken ofBestands –en printdeling staat ingeschakeld. Zo niet dan kunt u Bestands –en printerdeling alsnog inschakelen door te klikken op het keuzerondje dat voor de vermelding Bestands –en printerdeling wordt weergegeven. Klik vervolgens op de knop Wijzigingen opslaan.

Hiermee is de eerste controle afgerond, en weet u zeker dat bestanden, printers en andere apparaten vanaf nu probleemloos gedeeld kunnen worden in uw thuisnetwerk.

Computers lid maken van dezelfde werkgroep

De tweede en tevens laatste controle is: bekijken of alle pc's waar u bestanden en andere dingen mee wilt kunnen delen wel lid zijn van dezelfde werkgroep. Dit controleert u als volgt:

1. Klik met de rechtermuisknop of de knop Start in de taakbalk. Dit opent wederom het snelmenu.

2. Klik de optie Systeem in het snelmenu.

3. Dit opent het venster Info waarin u allerlei handige informatie en specificaties kunt vinden over uw pc. In de categorie Verwante instellingen vindt u de optie Systeeminfo. Klik hierop.

4. Hiermee opent u het venster Systeem. In Systeem vindt u de sectie Instellingen voor computernaam, domein en werkgroep. Hierin vindt u onder andere de naam van de werkgroep waar uw pc onderdeel van uitmaakt.

De naam die Windows standaard aan een werkgroep geeft is: WORKGROUP. De kans is dan ook groot dat alle pc's in uw netwerk al lid zijn van de werkgroep WORKGROUP. Hiermee hebt u een werkend thuisnetwerk.

Maar als u dat wenst dan kunt u de naam WORKGROUP veranderen in een unieke zelf verzonnen naam.

De naam van de werkgroep past u op de volgende manier aan:

 1. 1. Klik op de optie Instellingen wijzigen in de sectie Instellingen voor computernaam, domein en werkgroep.
 2. Dit opent het venster Systeemeigenschappen. Klik op het tabblad Computernaam, en vervolgens op de knop Wijzigen. (zie onderstaande afbeelding)
 3. Dit opent het venster Computernaam en/of domein wijzigen. Hierin kunt u de naam van de werkgroep wijzigen. Tevens kunt u in dit venster een computernaam opgeven. Klikken op de knop OK, bevestigt de wijziging.

Vervolgens zal Windows u meedelen dat de computer opnieuw gestart moet worden, om de gemaakte wijziging(en) te kunnen doorvoeren. Klik op de knop OK om de mededeling te sluiten.

Vergeet niet dat de nieuwe naam van de werkgroep op elke pc in uw netwerk ingevoerd moet worden. Omdat, nogmaals, elke pc in uw netwerk onderdeel moet zijn van dezelfde werkgroep.

De naam van de pc’s in het netwerk wijzigen

Zoals u wellicht is opgevallen geeft Windows elke pc in het netwerk automatisch een unieke naam.

De automatisch gegeven namen zijn bruikbaar. Maar fijner werkt u met uw thuisnetwerk wanneer iedere pc in het netwerk een naam draagt die precies beschrijft met welke pc u te maken hebt.

Op dezelfde manier als waarmee u de werkgroepnaam op uw pc aanpast, kunt ook de naam die de pc in het netwerk heeft aanpassen.

Mappen delen via uw thuisnetwerk

Via uw thuisnetwerk kunt u één of meerdere mappen die op de pc staan met andere pc’s in het netwerk delen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als u met partner en/of kinderen aan een bepaald document wilt kunnen werken die zich in die map bevindt. Een map delen in het netwerk gaat als volgt:

 1. Start Verkenner.
 2. Navigeer via Verkenner naar de map die u in het netwerk wilt delen.
 3. Klik met de rechtermuisknop op die map.
 4. Wijs met de muis de optie Toegang verlenen tot aan.
 5. Dit zal het menu Toegang verlenen tot openen. Klik in dit menu op de optie Specifieke personen.
 6. Dit opent het venster Netwerktoegang.
 7. In het invoervak dat zich naast de knop Toevoegen bevindt kunt onder andere op de naar beneden wijzende pijl klikken en de mogelijkheid Iedereen kiezen. Hiermee wordt de geselecteerde map gedeeld met alle pc’s in uw thuisnetwerk.
 8. Zodra Iedereen is toegevoegd aan de personen met wie u bestanden wilt kunnen delen, kunt u het machtigingsniveau instellen. Hierbij kunt u ervoor kiezen dat anderen de inhoud van de map alleen kunnen lezen of de inhoud zowel kunnen lezen als kunnen bewerken.

Een schijfstation delen in uw thuisnetwerk

Naast bestanden en mappen is het tevens mogelijk om een heel schijfstation te delen met andere pc’s in uw thuisnetwerk. Bijvoorbeeld om een back-up op te kunnen maken.

Een schijfstation delen in uw netwerk kan op de volgende manier:

 1. Open Verkenner.
 2. Klik in de navigatiekolom op het onderdeel Deze pc.
 3. Klik in het weergavevenster met de rechtermuisknop op het schijfstation dat u wilt delen.
 4. Wijs in het geopende snelmenu de optie Toegang verlenen tot aan.
 5. Klik op de optie Geavanceerd delen.
 6. Het venster Eigenschappen van [schijfletter:] wordt nu geopend.
 7. Klik op de knop Geavanceerd delen…
 8. Vink in het venster Geavanceerd delen dat vervolgens opent het selectievakje Deze map delen aan.
 9. Voer in het invoervak onder Sharenaam: een naam in waarmee het schijfstation goed te herkennen is in het netwerk.
 10. Klik vervolgens op de knop Machtigingen en geef door middel van klikken in de selectievakjes aan welke machtigingen u wilt geven.
 11. Klik op de knop Toepassen en vervolgens op OK.
 12. Klik in het venster Geavanceerd delen nogmaals op Toepassen en vervolgens op OK.

Hiermee is het schijfstation gedeeld in uw thuisnetwerk.

Gedeelde bronnen benaderen van een andere pc in het netwerk

Om een gedeelde bron te kunnen benaderen moet de pc waarop deze bron beschikbaar gesteld is zoals gezegd aan staan. Omdat anders de gedeelde bron niet te benaderen door de andere pc’s in het netwerk.

Als u Verkenner opent, dan ziet u dat in de navigatiekolom het onderdeel Netwerk is opgenomen. Als u op het onderdeel Netwerk klikt dan zullen vervolgens in het weergavevenster onder andere alle pc’s worden getoond die in het netwerk zijn opgenomen. Dubbelklikken op een weergegeven pc zal de bronnen tonen die via die pc gedeeld zijn.

Vervolgens dubbelklikken op bijvoorbeeld een gedeelde map zal de inhoud ervan tonen. Afhankelijk van de ingestelde machtigingen zou u nu een bestand uit deze gedeelde map kunnen openen, lezen en eventueel kunnen bewerken.

Een thuisnetwerk instellen kan even wat tijd en moeite vergen. Maar daarna kunt u er een hoop gemak en plezier van hebben. Tevens kunt u uzelf de extra kosten besparen voor bijvoorbeeld de aanschaf van een extra printer of back-upschijf.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
5500+ mensen gingen u al voor