Wat is een router? En wat is het verschil met een modem?
Als je thuis een internetverbinding hebt en je kan gelijktijdig internetten met bijvoorbeeld je laptop en je telefoon, dan heb je een router in huis. En ook een modem.
Als je dat niet wist, dan is dat niet vreemd. Want erg duidelijk over wat voor een apparaat je precies krijgt als je een internetabonnement afsluit is menig internetaanbieder niet.
In dit artikel vertel ik je wat handig is om te weten over het apparaat dat je van je internetaanbieder krijgt, en veelal thuis bij je geïnstalleerd wordt, zodra je een internetabonnement hebt afgesloten.
Wat is een router?
Een router is een apparaat dat verschillende netwerken met elkaar verbindt en tegelijkertijd ook van elkaar scheidt.
In de gemiddelde thuissituatie betekent dit dat de router het netwerk dat we internet noemen verbindt met je thuisnetwerk. Maar tegelijkertijd ook scheidt. Zodat de computers, maar ook telefoons en tablet-pc’s, in je thuisnetwerk vanaf internet niet direct zichtbaar zijn of te benaderen zijn.
Thuisnetwerk? Ja, ook jij hebt technisch gesproken de beschikking over een thuisnetwerk wanneer je je internetverbinding kunt delen met meerdere apparaten. Bijvoorbeeld je laptop en je telefoon of tablet-pc.
Maar je thuisnetwerk maakt het bijvoorbeeld tevens mogelijk dat je YouTube filmpjes vanaf je laptop kunt bekijken op de tv of bestanden kunt delen met andere pc’s.
Dat betekent dat de router in ons thuisnetwerk tevens de verbinding kan verzorgen tussen onze computers onderling en andere apparaten die onderdeel zijn van het thuisnetwerk.
Wat is de functie van een router?
De functie van een router is om te beginnen het scheiden van netwerken van elkaar.
Dit betekent zogezegd onder meer dat het daarmee onmogelijk wordt om onze computer direct via internet te benaderen. Want alle data die over het internet verzonden wordt, en die bestemt is voor onze computer, zal zich eerst bij de router moeten melden.
Als onze computer om die data gevraagd heeft dan zal de data worden doorgezonden naar onze computer. Is dat niet het geval, dan blokkeert de router die data.
Op deze manier beveiligt een router onze computer(s) in zekere tevens tegen gevaren vanaf het internet.
Een andere functie die een router in een netwerk heeft is: de data in ontvangst nemen die we vanaf onze computer versturen, een e-mail bijvoorbeeld, en te bepalen via welke route over het internet de e-mail het snelst de ontvanger zal bereiken.
De gecombineerde modem router die we van onze internetaanbieder krijgen, heeft ook nog een derde functie. En dat is het draadloos verbinden met het netwerk mogelijk maken door middel van wifi. Zodat we ook met onze smartphone en tablet kunnen internetten via ons thuisnetwerk.
Samengevat zijn de belangrijkste functies van een router:
- Je internetverbinding wordt beveiligd tegen gevaren en kwaadwillenden die zich op het internet bevinden.
- De internetverbinding kan gedeeld worden met meerdere pc’s en andere apparaten.
- Er kan draadloos verbonden worden met internet via wifi.
- Met een router als onderdeel van je internetverbinding heb je tevens alles wat je nodig hebt in huis voor het aanleggen van een thuisnetwerk.
Wat is een modem en wat is de functie?
Een modem is het apparaat dat de verbinding legt tussen je internetaanbieder, en daarmee met internet, en je thuisnetwerk.
De functie van een modem is om elk signaal dat de modem bereikt om te zetten naar een digitaal signaal dat de computer begrijpt.
Het apparaat zorgt er tevens voor dat de ontvangen data vervolgens verder verzonden wordt naar je pc. En dat op een manier die voldoet aan de zogenaamde Ethernet netwerkstandaard. Want alleen daar kan jouw computer wat mee. Hetzelfde geldt voor je smartphone en tablet.
Vanzelfsprekend zorgt de modem er tevens voor dat de data die jij vanaf je computer het internet opsturen wilt, omgezet wordt naar een type dataoverdracht dat ondersteund wordt door de kabel waarover de data verzonden wordt.
Computerdata wordt de hele wereld over verzonden via allerlei signalen. Lichtsignalen als de data over glasvezelkabel getransporteerd wordt (KPN bijvoorbeeld), digitaal signaal wanneer data via de kabelaansluiting van je TV getransporteerd wordt (Ziggo bijvoorbeeld) en analoog als je verbinding maakt met internet via ADSL (KPN bijvoorbeeld)
Waarom je altijd een modem nodig hebt
Dit betekent dat je altijd een modem nodig hebt voor je internet verbinding. Zelfs al wordt de data, ofwel de gegevens, reeds digitaal aangeboden. Omdat je computer zogezegd alleen data kan verwerken die verzonden wordt via de Ethernet netwerkstandaard.
Zoals eerder in dit artikel vermeldt, krijg je het kastje of de kastjes die nodig zijn om de verbinding met internet te maken van je internetaanbieder.
Internet via de kabel (oa Ziggo)
Als je internet via de kabel hebt dan zorgt de modem ervoor dat het tv-signaal gescheiden wordt van het internetsignaal. En ook nu weer zorgt het modem ervoor dat de data verder getransporteerd wordt naar je computer volgens de Ethernet netwerkstandaard.
Veelal krijg je van de aanbieder van internet via de kabel, zoals Ziggo, één kastje. Een kastje dat veelal modem wordt genoemd, maar dat naast een modem tevens een router bevat, evenals draadloos internet via wifi.
Dit kastje vind je in je huis meestal in de buurt van waar de kabelaansluiting je huis binnenkomt. Vaak is dat in de meterkast in je huis.
Internet via ADSL (oa KPN)
Bij een internetverbinding via ADSL wordt data die verzonden wordt over internet, en die bedoeld is voor jouw computer, getransporteerd via de koperen kabel die ooit alleen bedoeld was voor de vaste telefoonverbinding in huis.
Het ADSL modem splitst dataverkeer van telefoonverkeer en zorgt er ook deze keer weer voor dat de data die bedoeld is voor jouw computer verder verzonden wordt via de Ethernet netwerkstandaard.
Ook van aanbieders van internet via ADSL krijg je doorgaans één kastje dat zowel modem als een router is en draadloos internet via wifi verzorgt.
Het kastje dat je van je aanbieder krijgt bevindt zich meestal in de buurt van waar de vast telefoonaansluiting je huis in komt. Ook dat is veelal de meterkast.
Internet via glasvezel (oa KPN)
Bij internet via glasvezel is er meestal sprake van twee kastjes. Wanneer je glasvezelinternet in huis hebt, dan bevindt zich in de meterkast meestal een zogenaamde FTU (Fiber Termination Unit).
Zodra je een abonnement voor internet via glasvezel afsluit dan wordt er op de FTU, of in de buurt van de FTU, een zogenaamde NT geplaatst door de aanbieder. NT staat voor Network Termination. In dit NT-kastje wordt het lichtsignaal omgezet naar een digitaal signaal.
Dit digitale signaal wordt vervolgens verzonden naar het tweede kastje dat ook in je meterkast hangt. Dit tweede kastje is de router, die tevens draadloos internet via wifi verzorgt.
Wat is het verschil tussen een modem en een router?
Het verschil tussen een modem en een router duiden, is in onze thuisomgeving best lastig. Omdat modem en router in dat geval meestal ondergebracht zijn in één kastje dat veelal in de meterkast hangt.
Toch is er wel degelijk verschil tussen een modem en een router. Want de modem zorgt ervoor dat een signaal, ofwel data, dat over het internet wordt verzonden omgezet wordt in een digitaal signaal dat de computer begrijpt.
De router daarentegen zet niets om, maar bekijkt slechts waar data die verzonden wordt over een computernetwerk naartoe moet en via welke route de data het snelst naar de plek van bestemming gestuurd kan worden. Tevens bekijkt een router of data die zich meldt bij de router wel bestemd is voor het netwerk dat verbonden is met de router.
En wanneer je met meerdere computers of tablets en smartphones gebruikt maakt van dezelfde internetverbinding, dan handelt de router dat voor elk apparaat dat verbonden is met internet op dezelfde manier af.
De modem en de router hebben samengevat ieder hun eigen taken in de internetverbinding en het thuisnetwerk.
Voor een veilige, stabiele en snelle internetverbinding is zowel een modem als een router noodzakelijk. Bij apparaten die je in bruikleen krijgt van je internetaanbieder zijn modem en router veelal ondergebracht in één kunststof behuizing. De uitzondering daarop is internet via glasvezel.
Modem en router zijn meestal ondergebracht op een plek in huis waar verbindingen, zoals telefoon, glasvezel en kabel het huis inkomen.