Personal Computer Care |Helpt jou bijzonder computervaardig worden

Wist jij dit al over de internet modem (en router) in je huis?

internet modem en internet router zitten vaak in een apparaat

Als je een internetaansluiting hebt, dan heb je doorgaans een modem en tevens router in huis. Je krijgt deze apparaten namelijk standaard in bruikleen bij het afsluiten van een internetabonnement.

De internet modem en internet router kunnen twee losse kastjes zijn, maar beide apparaten kunnen ook in één kastje opgeborgen zitten. Dit is mede afhankelijk van het type internetaansluiting dat je hebt. De internet router functioneert tevens als wifi router.

Wat is een internet modem en wat is de functie precies?

Een internet modem is een apparaat, in de vorm van een kastje, dat elk signaal dat je huis inkomt omzet naar een digitaal signaal. Het apparaat zorgt er tevens voor dat de ontvangen data vervolgens verder verzonden wordt naar je pc op een manier die voldoet aan de Ethernet netwerkstandaard. Want alleen daar kan jouw computer wat mee. Hetzelfde geldt voor je smartphone en tablet.

Vanzelfsprekend zorgt de modem er tevens voor dat de data die jij vanaf je computer het internet opsturen wilt, omgezet wordt naar een type dataoverdracht dat ondersteund wordt door de kabel waarover de data verzonden wordt.

Computerdata wordt de hele wereld over verzonden via allerlei signalen. Lichtsignalen als de data over glasvezelkabel getransporteerd wordt (KPN bijvoorbeeld), digitaal signaal wanneer data via de kabelaansluiting van je TV getransporteerd wordt (Ziggo bijvoorbeeld) en analoog als je verbinding maakt met internet via ADSL (KPN bijvoorbeeld)

Waarom je altijd een modem nodig hebt

Dit betekent dat je altijd een modem nodig hebt voor je internet verbinding. Zelfs al wordt de data, ofwel gegevens, reeds digitaal aangeboden. Omdat je computer zogezegd alleen data kan verwerken die verzonden wordt via de Ethernet netwerkstandaard.

Zoals eerder in dit artikel vermeldt, krijg je het kastje of de kastjes die nodig zijn om de verbinding met internet te maken van je internetaanbieder.

modem en router hangen vaak in de meterkast

Internet via de kabel

Als je internet via de kabel hebt dan zorgt de modem ervoor dat het tv-signaal gescheiden wordt van het internetsignaal. En ook nu weer zorgt het modem ervoor dat de data verder getransporteerd wordt naar je computer volgens de Ethernet netwerkstandaard.

Veelal krijg je van de aanbieder van internet via de kabel, zoals Ziggo, één kastje. Een kastje dat veelal modem wordt genoemd, maar dat naast een modem tevens een router bevat, evenals draadloos internet via wifi.

Dit kastje vind je in je huis meestal in de buurt van waar de kabelaansluiting je huis binnenkomt. Vaak is dat in de meterkast in je huis.

Internet via ADSL

Bij een internetverbinding via ADSL wordt data die verzonden wordt over internet, en die bedoeld is voor jouw computer, getransporteerd via de koperen kabel die ooit alleen bedoeld was voor de vaste telefoonverbinding in huis.

Het ADSL modem splitst dataverkeer van telefoonverkeer en zorgt er ook deze keer weer voor dat de data die bedoeld is voor jouw computer verder verzonden wordt via de Ethernet netwerkstandaard.

Ook van aanbieders van internet via ADSL krijg je doorgaans één kastje dat zowel modem als een router is en draadloos internet via wifi verzorgt.

Het kastje dat je van je aanbieder krijgt bevindt zich meestal in de buurt van waar de vast telefoonaansluiting je huis in komt. Ook dat is veelal de meterkast.

Internet via glasvezel

Bij internet via glasvezel is er meestal sprake van twee kastjes. Wanneer je glasvezelinternet in huis hebt, dan bevindt zich in de meterkast meestal een zogenaamde FTU (Fiber Termination Unit).

Zodra je een abonnement voor internet via glasvezel afsluit dan wordt er op de FTU, of in de buurt van de FTU, een zogenaamde NT geplaatst door de aanbieder. NT staat voor Network Termination. In dit NT-kastje wordt het lichtsignaal omgezet naar een digitaal signaal.

Dit digitale signaal wordt vervolgens verzonden naar het tweede kastje dat ook in je meterkast hangt. Dit tweede kastje is de router, die tevens draadloos internet via wifi verzorgt.

Wat is het verschil tussen een modem en een router?

Zoals je inmiddels hebt begrepen is het modem bedoeld om data afkomstig van het internet, en bedoeld voor je computer ,op te vangen en om te zetten op een manier die je computer begrijpt.

De functie van de router is een hele andere. Eigenlijk heeft een router twee functies. Die van bewaker en die van bezorger.

Via de functie van bewaker voorkomt de router onder andere dat kwaadwillende software, zoals virussen en ander malware, zich niet zomaar bij je computer kunnen melden. Tevens zorgt de router via zijn functie als bewaker ervoor dat jouw computer niet zomaar via het internet zichtbaar is en te benaderen is.

Bij ieder pakketje data dat van internet afkomstig is, en dat zich bij de router meldt, wordt gecontroleerd of de computer waarvoor het datapakketje bestemd is hier wel om gevraagd heeft. Als dat het geval is, wordt het pakketje doorgestuurd. Is dat niet het geval, dan wordt het pakketje geweigerd.

En wanneer je met meerdere computers of tablets en smartphones gebruikt maakt van dezelfde internetverbinding, dan handelt de router dat voor elk apparaat dat verbonden is met internet op dezelfde manier af.

De modem en de router hebben samengevat ieder hun eigen taken in de internetverbinding

Waarom heb je een router nodig?

Alleen een modem is voldoende om verbinding te kunnen maken met internet. Maar zoals je inmiddels begrepen zult hebben, is dat een niet erg veilige manier om je computer met internet te verbinden. Want zonder router is je computer in theorie door iedere computer vanaf het internet te benaderen. Waardoor je computer bijvoorbeeld heel eenvoudig gehackt zou kunnen worden.

Bovendien willen we veelal niet alleen met onze computer kunnen internetten, maar bijvoorbeeld ook met onze smartphone of tablet. En onze smartphone en tablet kunnen alleen draadloos verbinding maken met internet. Ook daar kan een router voor zorgen.

Maar een internetverbinding delen met meerdere apparaten kan alleen wanneer je beschikt over een router.

Een veilige internetverbinding, de internetverbinding kunnen delen en draadloos kunnen verbinden met internet zijn dan ook de voornaamste redenen waarom internetaanbieders een modem en een router in bruikleen geven aan hun klanten. Zogezegd veelal verenigt in één enkel apparaat.

Samengevat zijn de belangrijkste redenen waarom je een router nodig hebt dan ook:

  • Je internetverbinding wordt beveiligd tegen gevaren en kwaadwillenden die zich op het internet bevinden.
  • De internetverbinding kan gedeeld worden met meerdere pc’s en andere apparaten.
  • Er kan draadloos verbonden worden met internet via wifi.

Met een router als onderdeel van je internetverbinding heb je tevens alles wat je nodig hebt in huis voor het aanleggen van een thuisnetwerk.

Voor een veilige, stabiele en snelle internetverbinding is zowel een modem als een router noodzakelijk. Beide apparaten krijg je doorgaans standaard in bruikleen geleverd door de internetaanbieder bij wie je een internetabonnement hebt afgesloten.

Veelal zijn beide apparaten ondergebracht in één kastje, behalve bij internet via glasvezel. Modem en router zijn meestal ondergebracht op een plek in huis waar verbindingen, zoals telefoon, glasvezel en kabel het huis inkomen.

Gerelateerde artikelen