Personal Computer Care |Helpt jou bijzonder computervaardig worden

Wat u over het wachtwoord van router en wifi wijzigen moet weten

wachtwoord router wijzigen

Ook in uw huis verzorgt een router uw verbinding met internet. De router is inderdaad dat apparaat met die groene lampjes die constant branden of knipperen.

Meestal bevindt dit apparaat zich dichtbij waar de kabel of de aansluiting voor de vaste telefoonlijn uw huis binnenkomt.

Veelal verzorgt dit apparaat tevens de draadloze internetverbinding via wifi.

De toegang tot de router kan beveiligd zijn met een wachtwoord. Maar voor het opzetten van een draadloze internetverbinding via uw router is altijd een wachtwoord vereist.

Waarom u het wachtwoord van zowel router als wifi wijzingen moet

De router staat bij u in huis. Daar kunnen vreemden dus niet zomaar bij, zou u denken.

Echter, wanneer u draadloos verbinding kunt maken met internet via uw router, dan kunt u tevens draadloos verbinding maken met de router zelf. Verbinding maken met de router zelf is nodig om instellingen in de router te veranderen. Waaronder de wachtwoorden voor de router zelf en het wifi wachtwoord.

De naam (SSID) en het bijbehorende wachtwoord (WPA/WPA2 wireless key) van de wifi verbinding die uw router beschikbaar stelt staan doorgaans op een sticker op de achterkant van de router. Dat is zeker het geval wanneer u uw router hebt gekregen van uw internetaanbieder, bijvoorbeeld Ziggo of KPN. En is handig als u een nieuw apparaat via wifi draadloos met internet wilt verbinden.

Een apparaat verbindt u met internet via wifi door de tekenreeksen die op de sticker vermeld staan in te typen zodra het apparaat daarom vraagt.

En wanneer u die lange en ingewikkelde tekenreeks op de router ziet, dan denkt u wellicht niet direct dat deze makkelijk te kraken zijn.

Niets is echter minder waar. Want iemand die zich perse toegang tot uw wifi wil verschaffen, krijgt dat betrekkelijk eenvoudig voor elkaar. En wel omdat de wachtwoorden waarmee routers zijn beveiligd veelal volgens een bepaald algoritme zijn opgebouwd.

Hierom is het raadzaam om uw router en wifi afdoende te beveiligen door op zijn minst het wachtwoord te veranderen.

Wat het wachtwoord van uw router veranderen tevens raadzaam maakt

Van een router het wachtwoord veranderen is zo'n klusje dat vaak uitgesteld wordt omdat het ingewikkeld. Maar in de praktijk valt het wijzigen van een wachtwoord in een router reuze mee.

De doorsnee draadloze router die bij u in huis staat verzorgt allereerst de verbinding met internet. Maar tevens is de router de basis voor uw thuisnetwerk en verbindt het computers, printers en andere apparaten met elkaar als u dat wenst. Zodat de internetverbinding en andere bronnen die zich in het netwerk bevinden gedeeld kunnen worden.

En tevens heeft dit apparaat als taak, uw thuisnetwerk af te schermen tegen alles wat niets te zoeken heeft op uw thuisnetwerk.

Kortom, dat afzichtelijke witte, zwarte of grijze plastic doosje met al die groene knipperende, of brandende lampjes, heeft meer functies dan u wellicht vermoedde.

Om dit alles te kunnen doen, wordt ieder apparaat dat met de router verbonden wordt automatisch voorzien van een zogenaamd uniek netwerkadres. Door middel van het netwerkadres kunnen alle apparaten die zich in uw thuisnetwerk bevinden met elkaar communiceren.

Ook de router zelf beschikt over zo'n netwerkadres. Waarmee het mogelijk wordt om via een willekeurige computer in uw thuisnetwerk de router te benaderen.

Iemand die misbruik wil maken van uw draadloos netwerk zal van dit gegeven gebruik maken. En zal verbinding proberen te maken met uw draadloze netwerk. Zodra zijn computer verbinding heeft, wordt deze ook direct onderdeel van uw thuisnetwerk. Omdat hij van uw router automatisch ook een netwerkadres toegewezen krijgt.

Vanaf het moment dat de pc van de internetcrimineel een netwerkadres toegewezen heeft gekregen van uw router, heeft hij vrij spel op uw thuisnetwerk en kan hij gebruikmaken van alle gedeelde bronnen op dat netwerk, waaronder uw internetverbinding.

Uiteraard zit u daar niet op te wachten.

Het wachtwoord van uw router wijzigen

De manier waarop we een router moeten benaderen om het wachtwoord te veranderen, zou in eerste instantie een beetje vreemd aan kunnen doen.

Omdat we voor het benaderen van een router hetzelfde soort programma gebruiken als waarmee we het internet opgaan. Namelijk een webbrowser, zoals Google Chrome, Safari, Microsoft Edge of Internet Explorer.

In het nu volgende voorbeeld wijzigen we het wachtwoord van een KNP Experiabox V9 router en gebruiken we Google Chrome als webbrowser. Het veranderen van het wachtwoord gaat bij andere routers op een vergelijkbare wijze.

TIP 1: Verzin een goed wachtwoord voor de draadloze internetverbinding, voordat u inlogt op uw router.

TIP 2: Sluit de computer, waarmee u het wachtwoord gaat veranderen, op de router aan met een netwerkkabel. Een draadloze verbinding met uw router zal namelijk verbroken worden direct nadat u het wachtwoord hebt veranderd en opgeslagen. Iets wat u liever niet zou moeten willen.

Zodra u uw favoriete webbrowser hebt gestart, gaat u als volgt te werk:

 1. Typ in de adresbalk van uw webbrowser het netwerkadres: http://192.168.2.254. Dit is het netwerkadres van uw router.
 2. In uw webbrowser zal vervolgens de inlogpagina van uw router worden weergegeven. Wanneer u hier nooit eerder iets aan gewijzigd hebt, zal de Username zijn: Admin. Het invoervak Password zal leeg zijn. En u zult dan ook geen wachtwoord in hoeven voeren en kunt direct op de knop Login klikken.
 3. wachtwoord router wijzigen
 4. Op de volgende pagina die in uw webbrowser getoond wordt, wordt u gevraagd een wachtwoord op te geven.
 5. Dit wachtwoord zal een volgende keer ingevoerd moeten worden om toegang te krijgen tot de instellingen van de router. Waaronder bijvoorbeeld het instellen van een nieuw wachtwoord voor uw wifi.

Nogmaals voor alle duidelijkheid: dit is dus het wachtwoord om toegang te krijgen tot de router. Het wachtwoord waarmee u uw wifi beveiligt moet dus nog veranderd worden.

Hoe u het wifi wachtwoord veranderen kunt

 1. Een volgende pagina zal nu door de router in de webbrowser worden weergegeven. Op deze pagina vindt u onder andere het tabblad Network. Klik hierop.
 2. Wederom wordt er een nieuwe pagina getoond in uw webbrowser. Nu met aan de linkerkant een kolom waarin onder andere de optie WLAN vermeld staat. Klik op de optie WLAN.
 3. Vervolgens zullen er meer opties voor het onderdeel WLAN worden weergegeven. Klik de optie Security.
 4. Nadat u op de optie Security geklikt hebt, zullen de gegevens voor de beveiliging van uw draadloze internetverbinding worden weergegeven. Daaronder ook het huidige wachtwoord. Dat staat weergegeven in het invoervak: WPA Passphrase. Verander dit wachtwoord in het wachtwoord van uw keuze en klik vervolgens op de knop Submit.
 5. wifi wachtwoord veranderen
 6. Vervolgens klikt u op de knop Logout bovenin het scherm. Het wachtwoord voor de draadloze internetverbinding via wifi is nu veranderd en in uw router opgeslagen.

Door het veranderen van het wachtwoord voor de wifi verbinding, zullen alle apparaten die draadloos verbinding maken met de router niet langer verbonden zijn. Omdat deze apparaten, zoals smartphone en laptop, nog steeds gebruik proberen te maken van het oude wachtwoord om verbinding te maken met uw draadloze internetverbinding.

U zult dan ook al uw apparaten opnieuw draadloos moeten verbinden met internet, waarbij u gebruik maakt van het nieuwe wachtwoord.

Bang dat u het wachtwoord van de router vergeten gaat?

Als u het wachtwoord voor de toegang tot uw router vergeet, dan kunt u er niets meer in veranderen. En als u het wachtwoord van de draadloze internetverbinding vergeet, dan kunt u niet langer nieuwe apparaten draadloos verbinden met internet.

U zult de nieuwe wachtwoorden dan ook ergens moeten opschrijven en veilig op moeten bergen. Want wellicht gebruikt u de wachtwoorden te weinig om ze te kunnen onthouden.

Mocht het onverhoopt toch gebeuren dat u de wachtwoorden van uw router kwijtraakt, dan betekent dat gelukkig niet dat u dan nooit geen toegang meer kunt krijgen tot uw router.

De meeste routers kunt u namelijk altijd weer resetten door middel van een klein knopje achterop de router. Vaak is de knop voorzien van het label: Reset.

Als u een router gaat resetten, dan wordt de router hersteld naar de standaard fabrieksinstellingen. Wat onder andere betekent dat ook wachtwoorden gereset worden. Daarmee kan na het resetten de router weer gewoon gebruikt worden.

Het resetten van de router zal overigens al snel 30 minuten in beslag nemen. Heb dus wat geduld. Het resetten van de router is voltooid zodra alle lampjes die moeten branden en knipperen op de router, dat ook weer daadwerkelijk doen.

Vanzelfsprekend zult u na het resetten van de router zowel de router alsook uw draadloze internetverbinding via wifi weer van een nieuw wachtwoord moeten voorzien. En zult u tevens wederom alle apparaten die draadloos met internet verbonden zijn weer opnieuw met internet moeten verbinden.

Het feit dat u uw router altijd kunt resetten als er iets misgaat, maakt het wijzigen van het wachtwoord voor uw router en het veranderen van het wachtwoord voor wifi nagenoeg risicoloos. En dus zeker iets wat u snel even moet gaan doen als u wilt dat uw router en thuisnetwerk goed beveiligd zijn en wilt kunnen over een draadloze verbinding met internet via wifi die veilig is.

Gerelateerde artikelen