Beschermt het gratis antivirusprogramma in Windows 10 u goed genoeg?

In Windows 10 zit een gratis antivirusprogramma ingebouwd dat de naam Windows Defender draagt. Betekent dit dan automatisch dat u in Windows 10 niet langer een aparte virusscanner nodig hebt. Of is dat nu net een beetje te voorbarig?

Het antwoord erop is vergelijkbaar met vele andere computergerelateerde vragen: "Het ligt eraan wie de computer gebruikt en wat ermee gedaan wordt.

Wat de gratis virusscanner in Windows precies goed doet

Voor gebruikers van Windows stelde Microsoft eerder het gratis antivirusprogramma Microsoft Security Essentials ter beschikking. In Windows 10 is antivirus onder de naam Windows Defender standaard onderdeel van Windows.

Dit betekent dat in Windows 10 uw pc standaard beveiligd wordt. Maar beveiligt Windows Defender uw pc wel voldoende?

Wat absoluut in het voordeel spreekt van dit gratis antivirusprogramma is, dat het volledig op de achtergrond en in alle rust zijn werk doet. En zichzelf update zonder u lastig te vallen met meldingen die er doorgaans eigenlijk niet toe doen, maar waardoor u wel afgeleid wordt van waar u mee bezig was.

De enige keer dat u iets van het antivirusprogramma zult horen is, wanneer het een bedreiging op uw computer heeft gevonden en heeft verwijderd.

Dat maakt het een uiterst gebruikersvriendelijk programma, dat werkt zoals een antivirusprogramma zou moeten werken.

Want als u goed omgaat met uw pc en Windows voldoende gelegenheid geeft om zichzelf te updaten, dan hebt u weinig te vrezen. Zeker wanneer u niets illegaal downloadt of dubieuze websites bezoekt.

Maar mankeert er dan helemaal niets aan dit gratis antivirusprogramma dat Microsoft gebruikers van Windows 10 gratis aanbiedt? Helemaal foutvrij is Windows Defender niet.

De virusscanner blijkt namelijk wat moeite te hebben met het herkennen van de allernieuwste virussen. Maar zodra een virus ouder is dan 4 weken, en een serieuze bedreiging vormt, dan wordt ook dat virus feilloos door Windows Defender herkent.

Dit blijkt althans uit een recente test van antivirus software voor thuiscomputers, uitgevoerd door AV-test, een vooraanstaand Duits instituut op het gebied van pc beveiliging.

Maar ondanks dat blijft Windows Defender een goed gratis antivirusprogramma voor de thuiscomputer.

De virusscanner update zichzelf zogezegd. En niet alleen zodat het de nieuwste virussen herkent. Maar tevens zal het hele programma zichzelf updaten, zodra er via Windows Update een nieuwe versie beschikbaar komt.

Daarmee kan onder andere voorkomen worden dat virussen en andere kwaadaardige software de virusscanner manipuleren.

Wat het programma verder goed maakt is: dat zelden tot nooit uw inbreng nodig is om zijn werk goed te kunnen doen.

Hierdoor loopt u zelfs als leek op het gebied van computers niet gevaar dat u per ongeluk het verkeerde beslist. Waardoor de beveiliging van uw pc gevaar juist in het geding zou kunnen komen.

Het enige wat u dan ook slechts te doen staat is: zorgen dat u Windows goed up-to-date houdt. Maar ook dat gaat in Windows 10 volledig automatisch.

Is er een goed alternatief voor Windows Defender?

Vindt u desalniettemin dat u toch een betere pc beveiliging nodig hebt, bijvoorbeeld omdat u niet precies weet wat anderen die uw pc ook gebruiken er allemaal op uitspoken, dan zijn er genoeg (gratis) alternatieven voorhanden.

Waaronder virusscanners die wel elk nieuw virus of andere malware weten te onderscheppen. Of virusscanners die niet alleen uw pc, maar tevens uw hele thuisnetwerk beveiligen.

Over virusscanners wordt veel gezegd en geschreven in computerbladen, en ook op internet. Maar veelal komt het uiteindelijk toch weer neer op: dat virusscanner X of virusscanner Y echt de allerbeste is, omdat die alle virussen en andere malware probleemloos herkent.

Het is bijzonder prettig als een virusscanner dat lukt. Maar het is zeker niet het enige wat belangrijk is.

Een goede virusscanner, herkent uiteraard zoveel mogelijk virussen en andere malware. Maar hoe zit dat dan met het verwijderen van een eventueel gevonden virus?

Daar gaat menig virusscanner helaas dramatisch de mist mee in. Niet perse omdat de virusscanner het virus niet volledig van uw pc zou kunnen verwijderen. Maar omdat de virusscanner u mogelijk instructies geeft die onvoldoende duidelijk zijn.

En onduidelijke instructies leiden meer dan eens tot verkeerde keuzes. Iets wat juist bij een virus op uw pc ver strekkende gevolgen zou kunnen hebben.

Waar menig virusscanner tevens wel eens de fout mee ingaat is: dat een virus wel herkend wordt, maar dat de software niet in staat blijkt om het virus of de malware ook daadwerkelijk volledig te verwijderen.

Waardoor het antivirusprogramma u als computergebruiker feitelijk gewoon in de kou laat staan. Want u mag terecht van antivirusprogrammatuur verwachten dat het niet alleen virussen herkent, maar deze tevens voor u verwijdert.

Norton Antivirus is sinds jaar en dag een uitstekend voorbeeld van hoe het wel moet.

Omdat Norton Antivirus juist dit onderdeel altijd al prima voor elkaar heeft gehad voor zijn gebruikers.

Zelfs Norton Antivirus overkomt het wel eens dat het een nieuw virus niet direct kan verwijderen. Maar in dergelijke gevallen wordt er in rap tempo een tool en een begrijpelijke handleiding ontwikkelt, waarmee het verwijderen van het virus, ook door de minder computertechnisch onderlegde computergebruiker, alsnog mogelijk is.

En precies dat is wat een goede virusscanner zou moeten zijn: een complete pc beveiliging die u in alle situaties met raad, maar vooral ook met daad bijstaat.

Echter, dergelijk service mag u alleen verwachten van betaalde antivirusoplossingen. Maar wanneer u gekozen hebt voor een betaalde pc beveiliging, dan wordt u wel geacht om elk jaar uw abonnement weer met een jaar te verlengen.

Iets wat op zich niet zo'n probleem hoeft te zijn, als u op een begrijpelijke manier door de procedure om uw abonnement te verlengen heengeleid wordt.

Maar aan een heldere procedure om uw abonnement op een antivirusprogramma te verlengen ontbreekt het ook nog wel eens. Hierdoor blijft u met een antivirusprogramma op uw computer achter die zichzelf niet langer update. Waardoor uw pc niet langer beveiligd is, zoals uw pc beveiligd zou moeten zijn.

En dat is best een ernstige zaak. Want als u bijvoorbeeld uw bankzaken via internet regelt, dan verwacht uw bank terecht, dat u er wel voor zorgt dat u de beveiliging van uw pc minimaal redelijk voor elkaar hebt.

Iets waar absoluut geen sprake van is, wanneer uw virusscanner zichzelf niet langer kan updaten. Want dagelijks worden er meer nieuwe virussen het internet opgeslingerd dan u ooit had kunnen vermoeden. Waardoor de kans dat een virus of andere malware zich toegang verschaft tot uw pc dan ook met de dag toeneemt.

Is een gratis antivirusprogramma dan toch de beste keuze?

Er zijn best gratis antivirusprogramma's te downloaden die uw pc heel redelijk beschermen. Maar als uw computer per ongeluk toch een keer besmet raakt met een virus, dan kunt u de spreekwoordelijke poppen wel eens aan het dansen hebben.

Want het zijn vooral de gratis virusscanners waarbij het nogal eens ontbreekt aan een gebruikersvriendelijke manier om een ontdekt virus te verwijderen.

Er wordt dan wel netjes gemeld dat er een virus is gevonden, maar vervolgens laat de software de gebruiker in het duister tasten. En soms zelfs zo erg, dat de gebruiker eigenlijk niet eens goed weet of het virus nu alleen gedetecteerd is of ook verwijderd is.

Dat is uiteraard een slechte zaak. Maar het kan beroerder. Er zijn namelijk internetcriminelen die handig misbruik maken van de populariteit van gratis antivirus. En die op slinkse wijze proberen u zogenaamd een goed gratis antivirusprogramma te laten downloaden. Een programma dat in werkelijkheid geen virusscanner is, maar een virus.

Een virus dat bijvoorbeeld bedoeld is om uw computer onderdeel uit te laten gaan maken van een botnet. Een netwerk van computers dat ingezet wordt voor allerlei soorten internetcriminaliteit. Bijvoorbeeld voor het versturen van spam. Maar ook om te proberen belangrijke websites van grote bedrijven onbereikbaar te maken of bankieren via internet te verstoren.

Dus door uw onwetendheid op het gebied van antivirus zou het u zomaar kunnen overkomen dat u buiten uw weten om deelneemt aan internetcriminaliteit. En dat terwijl u alleen maar probeert zo voordelig mogelijk uw computer te beschermen tegen virussen.

Gelukkig kunt u dit redelijk eenvoudig voorkomen door nooit zomaar iets te downloaden.

Laat uw voorkeur bij gratis antivirusprogramma's altijd uitgaan naar een programma dat goed bekend staat en dat vele tevreden gebruikers heeft. En download een antivirusprogramma ook altijd vanaf de eigen website van het programma.

Voorbeelden van goed bekend staande gratis antivirusprogramma's zijn:

  • AVG
  • Panda Free Antivirus
  • Avast Free Antivirus
  • Avira Free Antivirus

In dit kader is Avast Free Antivirus een aanrader. Dit antivirusprogramma heeft een zeer goede reputatie bij computerbeveiligers en testers van antivirusprogramma's.

Bovendien beschermt Avast Free Antivirus u tegen Browser Hijackers, en het beschermt tevens uw thuisnetwerk.

Vaak echter is gratis antivirus een uitgeklede versie van een betaald antivirusprogramma van dezelfde maker. En zal er veelal via pop-ups of andere in het oog springende manieren gepoogd worden u te verleiden om de betaalde versie van het programma te kopen. Soms zelfs op het irritante af.

Als u daar mee leven kunt, dan is gratis antivirus prima te gebruiken.

Wanneer u een ander antivirusprogramma op uw Windows 10 computer wilt installeren, dan hoeft u daarvoor overigens Windows Defender niet eerst te verwijderen. Windows Defender schakelt zichzelf namelijk automatisch uit, zodra er andere antivirus software ge´nstalleerd wordt.

Conclusie

Betaald of gratis, elk antivirusprogramma heeft zo zijn voor -en nadelen. En ook Windows Defender heeft zo zijn nadelen. Maar ook een aantal niet te onderschatten voordelen. En dan met name voor de gemiddelde computergebruiker die zijn/ haar computer hoofdzakelijk gebruikt voor huis, tuin en keuken toepassingen. Zoals e-mailen, internetten, eens een briefje schrijven, eens wat berekenen en wat muziek en foto's verzamelen en wellicht bewerken.

Kortom, geen bezigheden die direct een bedreiging vormen voor de veiligheid van uw pc.

En precies voor deze thuisgebruiker lijkt Windows Defender bedoeld. De support is zeker voor een gratis antivirusprogramma voldoende. Ook komt Microsoft doorgaans snel met oplossingen voor veel voorkomende problemen. Maar het is vooral de gebruikersvriendelijkheid die er sterk aan bijdraagt dat u uw pc afdoende kunt beveiligen met Windows Defender.

Voorwaarde is nogmaals wel dat u weet wat er allemaal precies op uw pc wordt uitgespookt.

Meer leren over uw thuiscomputer?

Meld u gratis aan en ontvang wekelijks handige tips over de pc en andere thuiscomputers, software, internet en thuisnetwerk.


Artikelen die u mogelijk ook interesseren