Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Wat is Bluetooth en hoe werkt het in Windows 10?

Wat is Bluetooth en hoe werkt Bluetooth

Bluetooth is een standaard voor het draadloos verbinden van apparaten op korte afstand door middel van radiogolven. Zo kan Bluetooth bijvoorbeeld worden ingezet voor het draadloos verzenden van data tussen twee apparaten. Bijvoorbeeld: spraak, tekst, afbeeldingen en video’s.

Ook je laptop heeft Bluetooth. Maar waar vind je het? En hoe werkt Bluetooth in Windows 10 op je laptop eigenlijk?

Hoe werkt Bluetooth?

Het gebruik van radiogolven voor het verzenden van beeld en geluid is alles behalve nieuw. Want radiogolven werden vroeger al gebruikt om radio te kunnen luisteren en televisie te kunnen kijken. Dergelijke radiogolven konden enorme afstanden overbruggen.

In huis kennen we de draadloze telefoon en de draadloze internetverbinding via wifi. De afstanden waarover data verzonden kan worden is hierbij al een stuk kleiner.

Bij Bluetooth is de afstand waarover verbinding gemaakt kan worden met een ander apparaat beperkt tot slechts maximaal 10 meter. Maximaal omdat het bereik aanzienlijk beperkt kan worden door obstakels en interferentie van andere apparaten.

Dit heeft alles te maken met de kracht waarmee het signaal verzonden wordt. Die was bij het verzenden van radio en televisie vanzelfsprekend enorm, is bij de draadloze telefoon en wifi al een stuk minder en bij Bluetooth zelfs uiterst gering. Het voordeel dat dit met zich meebrengt is dat Bluetooth daardoor maar weinig stroom nodig heeft.

Bluetooth gebruikt de vrij te gebruiken radiofrequentie 2,45GHz. Op de 2.45GHz band maakt Bluetooth gebruik van maar liefst 79 kanalen. Wat spread-spectrum frequency hopping mogelijk maakt.

Spread-spectrum frequency hopping betekent zoveel als dat ieder Bluetooth-apparaat dat met een ander Bluetooth-apparaat wil communiceren in staat is om zelf een vrij kanaal te kiezen waarover de communicatie ongestoord kan verlopen. Vervolgens passen de apparaten de frequentie waarop de signalen verzonden worden constant aan. Dit om storing in de communicatie te verkleinen en de veiligheid van de verbinding te vergroten.

Hoe zet je Bluetooth aan en uit in Windows 10 op je laptop?

Als je Bluetooth wilt gebruiken op je laptop, dan zul je om te beginnen Bluetooth aan moeten zetten. In Windows 10 kan dit als volgt:

  1. Klik op knop Start in de taakbalk.
  2. Klik in het geopende menu Start op Instellingen.
  3. Klik in Instellingen op onderdeel Apparaten.
  4. Dit opent het venster Bluetooth en andere apparaten. Bovenin dit venster vind je een slider met als bijschrift Bluetooth. Klik op deze slider om Bluetooth aan te zetten.

De slider zal nu blauw kleuren. Net zoals in de hieronder weergegeven afbeelding. Nogmaals klikken op de slider zal ervoor zorgen dat deze weer grijs kleurt. Wat betekent dat Bluetooth uit staat.

Bluetooth aanzetten via het Actiecentrum

Bluetooth aanzetten in Windows10 kan overigens ook nog op een andere en doorgaans snellere manier. En wel via het Actiecentrum.

De knop om het Actiecentrum weer te geven vind je rechts naast de klok op de taakbalk.

Zodra je op de knop Actiecentrum klikt verschijnt het Actiecentrum aan de rechterkant op het beeldscherm. In het Actiecentrum worden een aantal knoppen weergegeven. Waaronder ook een knop om Bluetooth in te schakelen of uit te schakelen.

Klikken op de knop zal de knop blauw kleuren. Dit betekent dat Bluetooth aan staat. Nogmaals klikken keurt de knop grijs, wat betekent dat Bluetooth uit staat.

Zodra Bluetooth aan staat, zal je laptop detecteerbaar zijn voor elk ander apparaat dat Bluetooth ondersteunt en waarop Bluetooth ingeschakeld staat.

Kun je bluetooth altijd aan laten staan?

Als je wilt kun je Bluetooth altijd aan laten staan op je laptop. Want dat een apparaat verbinding kan maken via Bluetooth betekent niet dat het apparaat zomaar verbinding kan maken met jouw laptop.

Toch is het beter om er een gewoonte van te maken om Bluetooth uit te schakelen als je het niet gebruikt. Zeker wanneer je Bluetooth niet zo heel vaak gebruikt. Want Bluetooth simpelweg aan hebben staan zorgt voor een hoger stroomverbruik. Ook wanneer je Bluetooth niet gebruikt.

Hoe moet je Bluetooth gebruiken?

Bij het maken van een Bluetooth verbinding is altijd één apparaat de zender en het andere apparaat de ontvanger.

De laptop speelt doorgaans de rol van ontvanger. In het venster Bluetooth en andere apparaten vind je bij het onderdeel Andere apparaten een lijst van apparaten die inmiddels bekend zijn bij je laptop. Met de apparaten in de lijst kan verbinding worden gemaakt zodra ze zich in de buurt van je laptop bevinden en Bluetooth aan staat.

Als een apparaat nog niet in de lijst voorkomt, dan kun je dat apparaat toevoegen. Dit gaat als volgt:

  1. Klik op de grijze knop waarin een plusteken weergegeven staat en dat het bijschrift Bluetooth -of ander apparaat toevoegen heeft. Deze knop wordt bovenin het venster Bluetooth en andere apparaten weergegeven.
  2. Windows gaat vervolgens op zoek naar Bluetooth-apparaten die zich in de omgeving van de laptop bevinden. Na enige ogenblikken zal Windows de namen van de gevonden apparaten op het beeldscherm tonen. Klik op het apparaat waarmee je verbinding wilt maken.
  3. De meeste Bluetooth-apparaten zullen vervolgens automatisch worden gekoppeld aan je laptop. Aansluitend zal de verbinding worden gemaakt. Een uitzondering daarop vormt een smartphone. Naar je smartphone zal een koppelcode worden verzonden die vervolgens op het beeldscherm van je smartphone getoond zal worden. Door te bevestigen dat de koppelcodes op de smartphone en de laptop met elkaar overeenkomen, worden de apparaten gekoppeld.

Als de koppeling tussen je laptop en een Bluetooth-apparaat gelukt is, dan zal het apparaat in het venster Bluetooth en andere apparaten worden vermeld. Met deze apparaten kan altijd opnieuw verbinding worden gemaakt door erop te klikken en vervolgens te klikken op de knop Verbinding maken.

Wat is het verschil tussen Bluetooth en wifi?

Zowel Bluetooth als wifi zijn draadloze communicatietechnologieën die bovendien beiden gebruiken maken van radiogolven. Ze zijn echter voor verschillende doelen ontworpen.

Wifi is bedoeld om apparaten draadloos te verbinden met een netwerk en met internet. Waarbij gegevens met grote hoeveelheden tegelijk en met een aanzienlijke snelheid overgebracht kunnen worden van het ene apparaat naar het andere.

Daarentegen is Bluetooth juist bedoeld voor het draadloos verbinden met een ander apparaat dat zich op slechts enkele meters bevindt. Bijvoorbeeld een smartphone, een koptelefoon of een muis. Waarbij geen grote hoeveelheden data zo snel mogelijk verzonden hoeven te worden.

Hiermee weet je wat Bluetooth is en hoe het op je laptop met Windows 10 werkt. Wat voor zoveel dingen in het leven geldt, geldt ook voor Bluetooth: als je eenmaal weet hoe het werkt, is het simpel.

Gerelateerde artikelen