Hoe bestanden overzetten naar een nieuwe pc het handigst gaat

Een nieuwe pc in gebruik nemen is altijd fijn, omdat alles dan weer lekker snel gaat. Maar ja, alle bestanden, gegevens, instellingen en uw favoriete programma’s staan nog wel op uw oude pc of laptop.

Voor het overzetten van gegevens, instellingen en programma’s is een betaalde oplossing voorhanden waarmee het overzetten ervan naar een andere pc of laptop in een handomdraai gebeurd is. In dit artikel beperken we ons dan ook tot het overzetten van bestanden naar een nieuwe of andere pc, bijvoorbeeld van laptop naar laptop.

Welke mogelijkheden zijn er voor het overzetten van bestanden

Als we het hebben over bestanden overzetten, dan hebben we het over persoonlijke bestanden. Hieronder vallen bestanden die we zelf hebben gemaakt in bijvoorbeeld Word, Excel of PowerPoint. Maar ook foto’s horen daarbij en mp3-muziek die we in de loop der tijd hebben verzameld.

Kortom, alle bestanden die onder een eigen naam zijn opgeslagen op de harde schijf en die we zichtbaar kunnen maken in Verkenner zijn bestanden die we kunnen overzetten naar een nieuwe pc, van de ene laptop naar een andere laptop of van de ene desktop pc naar de andere desktop pc.

E-mail

E-mail hoort er dan ook niet bij. Helaas, omdat wanneer u uw e-mail in een e-mailprogramma op uw pc ontvangt, het niet altijd even eenvoudig is om oude e-mails mee te nemen naar een nieuwe pc. Bovendien is de procedure voor het overzetten van e-mail niet voor elk e-mailprogramma hetzelfde.

Wanneer u echter Outlook gebruikt op uw pc, dan hebt u de meeste kans van slagen bij het overzetten van e-mail naar een nieuwe pc of laptop

Favorieten

Ook de favorieten die u hebt gemaakt in uw webbrowser om bepaalde websites weer snel terug te kunnen vinden zult u wellicht mee willen nemen naar de nieuwe pc. In bijvoorbeeld Google Chrome kunt u dit regelen door in het onderdeel Bladwijzerbeheer (Ctrl+Shift+O) via de optie Bookmarks exporteren uw favorieten te exporteren. Ze worden dan opgeslagen in een HTML-document. Een type document dat u vervolgens kunt importeren in Google Chrome op uw nieuwe pc.

Programma’s en apps

Wanneer u een kijkje neemt in Verkenner dan zult u wellicht ontdekken dat ook programma’s en apps hun eigen mappen hebben met daarin de programmabestanden. Betekent dit dan dat u de programma’s en apps die u gebruikt kunt overzetten naar bijvoorbeeld een nieuwe laptop?

Nee, programmabestanden van programma’s en apps die u gebruikt kunt u niet even simpelweg kopiëren en overzetten naar een nieuw pc. Want wanneer u een app installeert op uw pc dan worden er niet alleen programmabestanden naar de harde schijf in uw pc gekopieerd, maar worden tevens instellingen toegevoegd aan Windows.

Op deze manier wordt bijvoorbeeld een pictogram toegevoegd aan menu start of op het bureaublad, dat verwijst naar de app.

Maar ook wordt er tijdens het installeren voor gezorgd dat de app de op uw pc geïnstalleerde printer kan vinden wanneer u een printopdracht geeft.

Kortom, allemaal dingen die mogelijk niet langer zullen werken wanneer u simpelweg programmabestanden over zou gaan zetten van de ene pc naar de andere.

Wat uiteraard wel kan is een gedownload installatiebestand van apps die u gebruikt overzetten. Op die manier kunt u wel een app op de nieuwe pc installeren.

Dus nogmaals, de bestanden die we kunnen overzetten naar een nieuwe pc of laptop zijn die bestanden die:

 • Onder een eigen naam zijn opgeslagen op de harde schijf.
 • We zelf gemaakt en zelf verzameld hebben.
 • Zichtbaar zijn in Verkenner.

Bestanden overzetten via USB-stick

Als u Verkenner opent en u klikt in de linkerkolom op de vermelding Deze pc dan ziet u onder Apparaten en stations de schijfstations die u in gebruikt hebt. Bij ieder station staat vermeldt hoe groot de totale schijfruimte van het station is en hoeveel daarvan nog beschikbaar is.

In onderstaande afbeelding kunt u bijvoorbeeld zien dat op Lokale schijf C: 410 van de 465 GB nog beschikbaar is. Dat vertelt ons dat er op Lokale schijf C: 55 GB aan bestanden en gegevens staan.

Op deze manier kunt u ook bij uw eigen pc eenvoudig inschatten hoeveel Gigabyte aan gegevens ongeveer op de harde schijf staan die voor het overzetten naar een nieuw desktop pc of laptop in aanmerking komen.

Wanneer dit minder is dan circa 250 GB dan kunt voor het overzetten van bestanden een USB-stick gebruiken.

Bestanden overzetten via externe harde schijf

Een externe harde schijf kost meer dan een USB-stick, maar u krijgt daarvoor wel veel meer schijfruimte. Eén Terabyte aan opslagruimte op een externe harde schijf is allang geen uitzondering meer. Daar kunt u dan ook meer dan voldoende bestanden op kwijt.

Het overzetten van bestanden met een externe harde schijf gaat op dezelfde wijze als bestanden overzetten met een USB-stick.

Bestanden overzetten via wifi ofwel uw netwerk thuis

Bestanden overzetten via wifi van uw thuisnetwerk is wellicht de goedkoopste manier van bestanden overzetten. Omdat u niets hoeft aan te schaffen om bestanden die overgezet moeten worden op te plaatsen.

Voorwaarde voor het kunnen overzetten van bestanden via wifi, ofwel uw netwerk thuis, is echter wel dat u een functionerend netwerk hebt.

Als u de internetverbinding deelt met de pc’s in uw huis, dan functioneert uw thuisnetwerk in ieder geval al voor een belangrijk deel.

Om bestanden over te kunnen zetten via het netwerk moeten zowel uw nieuwe pc als uw oude pc elkaar wel kunnen zien.

Of computers elkaar kunnen zien in het netwerk is via Verkenner snel te controleren als volgt:

 1. Open Verkenner.
 2. Klik in de linkerkolom op de vermelding Netwerk.
 3. In het weergavevenster zullen vervolgens in de categorie Computers de pc’s zichtbaar zijn die onderdeel uitmaken van het thuisnetwerk.

Veelal hebben de computers in het netwerk standaard niet de meest herkenbare namen. U kunt eenvoudig controleren welke pc welke naam draagt in het netwerk door:

 1. Met de rechtermuisknop te klikken op de knop Start in de taakbalk.
 2. In het geopende snelmenu op de optie Systeem te klikken.

Er wordt u nu een overzicht getoond van belangrijke informatie omtrent uw pc. In de categorie Apparaatspecificaties staat bij het onderdeel Apparaatnaam de naam vermeldt die de computer in het netwerk heeft.

Aansluitend kunt u op uw oude computer de volledige harde schijf delen. Vervolgens kunt u op uw nieuwe computer via het netwerk de harde schijf van uw oude computer benaderen en op uw gemak alles wat u op uw nieuwe computer wilt hebben er naar toe kopiëren.

De harde schijf van uw oude pc in het netwerk delen gaat als volgt:

 1. Start Verkenner op uw oude pc.
 2. Klik in de linkerkolom op de vermelding Deze pc.
 3. Selecteer de harde schijf waarop de bestanden staan die u wilt overzetten en klik er met de rechtermuisknop op.
 4. Klik in het geopende snelmenu op de optie Eigenschappen.
 5. Klik in het venster Eigenschappen op het tabblad Delen.
 6. Klik in het tabblad Delen op de knop Geavanceerd delen.
 7. Het venster Geavanceerd delen wordt nu geopend. Klik in het selectievakje voor de vermelding Deze map delen. Er zal nu een vinkje in dit selectievakje geplaatst zijn wat betekent dat de map gedeeld wordt in het netwerk.
 8. Klik vervolgens op de knop Machtigingen in hetzelfde venster. Klik in het selectievakje achter de vermelding Volledig beheer. Hiermee zorgt u ervoor dat u bestanden van de oude computer ook daadwerkelijk over kunt gaan zetten.
 9. Klik vervolgens op de knop Toepassen en aansluitend op de knop OK.
 10. Klik ook in het venster Geavanceerd delen op Toepassen en aansluitend op OK.
 11. Klik vervolgens in het venster Eigenschappen voor .. op de knop Sluiten.

Hiermee is de harde schijf waarvan u de bestanden over wilt zetten gedeeld in het netwerk.

Hoe zet ik bestanden over van oude laptop naar nieuwe laptop of pc?

Nu u weet welke methodes er zijn voor het overzetten van bestanden, kunnen we gaan kijken hoe het eigenlijke overzetten van alle bestanden precies in zijn werk gaat.

Hierbij gaan we ervan uit dat u betekend bent met Verkenner en dat u weet hoe bestanden en mappen selecteren, kopiëren, plakken en verplaatsen in zijn werk gaat.

Zodra Verkenner is opgestart, wordt de inhoud van onder andere de harde schijf in uw pc weergegeven. Onder andere, want ook OneDrive, uw netwerk en eventuele externe schijfstations worden weergegeven.

Al deze onderdelen vindt u in de linkerkolom van Verkenner. Wat er in de rechterkolom wordt weergegeven hangt af van waar u in de linkerkolom op klikt. Vandaar dat de linkerkolom in Verkenner ook wel het navigatiepaneel wordt genoemd en rechterkolom in Verkenner het Weergavepaneel.

Als u op de vermelding Deze pc in het navigatievenster klikt, dan wordt in het weergavevenster een overzicht weergegeven van de belangrijkste mappen en alle schijfstations die in de pc zitten of erop aangesloten zijn.

Klikt u links van de vermelding Deze pc op het naar rechts wijzende pijltje, dan zult u zien dat alles wat in het weergavevenster staat ook direct onder de vermelding Deze pc wordt weergegeven.

Naast ieder item dat onder de vermelding Deze pc weergegeven staat wordt wederom een naar rechts wijzende pijl weergegeven. Dat betekent dat u ook hier weer op kunt klikken. Het zal u dan zeker op gaan vallen dat er alleen mappen worden weergegeven. Dat betekent dat mappen zowel in het navigatiepaneel alsook in het weergavepaneel kunnen worden vertoond.

Klikken op een map in het navigatiepaneel toont de inhoud ervan in het weergavepaneel. Dubbelklikken op een map in het weergavepaneel toont tevens de inhoud ervan in het weergavepaneel.

De inhoud van de mappen, dus de bestanden die zich in die mappen bevinden, kunnen altijd alleen worden weergegeven in het weergavepaneel.

Om naar de inhoud van mappen te navigeren kunt u dus de methode kiezen die u het makkelijkst vindt.

Welke bestanden moet ik overzetten?

Als u uw pc een tijd in gebruik hebt gehad, dan zult u in de loop der tijd vaak een heel behoorlijk aantal bestanden op de harde schijf verzameld hebben. Bestanden die wellicht in allerlei mappen staan.

Windows kent echter een aantal mappen die standaard aangemaakt worden bij het installeren van Windows op uw pc. Windows maakt niet alleen die mappen aan, maar zal vervolgens ook veelal zelf bepalen in welk van de standaard aangemaakte mappen een bestand precies thuishoort.

Wanneer u bijvoorbeeld een bestand van internet downloadt, dan zal dat bestand door Windows standaard in de map Downloads worden geplaatst.

En wanneer u foto’s van uw digitale camera of smartphone op uw pc zet, dan zullen deze standaard ondergebracht worden in de map Afbeeldingen.

Op dezelfde manier worden bestanden die u maakt in Word, Excel en PowerPoint standaard opgeslagen in de map Documenten.

Mappen die Windows tijdens de installatie ervan standaard aanmaakt en waarvan u de inhoud zeker moet overzetten zijn:

 • Afbeeldingen
 • Documenten
 • Downloads
 • Muziek
 • Video’s

Windows maakt overigens nog meer mappen aan. Of u deze ook over moet zetten hangt af van of u ze gebruikt of niet. Deze mappen zijn:

 • Opgeslagen spellen
 • Contactpersonen
 • Favorieten ( hier worden uw favoriete website opgeslagen als u Microsoft Edge als webbrowser gebruikt)
 • Koppelingen ( deze map moet u overzetten wanneer u veel opslaat op het bureaublad)
 • Websites
 • Zoekopdrachten

Een compleet overzicht van alle mappen vindt u doorgaans op de harde schijf C: in de submap [Uw gebruikersnaam] die zich in de map Gebruikers bevindt.

Voorbeeld: Bestanden overzetten van de oude laptop naar de nieuwe desktop pc

Of u nu via een USB-stick, een externe harde schijf of uw thuisnetwerk bestanden gaat over gaat zetten, u hebt er altijd Verkenner voor nodig. En het kopiëren of verplaatsen van bestanden gaat altijd op dezelfde manier.

Als voorbeeld gaan we bestanden overzetten van een oude laptop naar een nieuwe desktop pc via een thuisnetwerk. Hierbij zitten we achter de nieuwe desktop pc en kopiëren de bestanden die op de oude laptop staan.

Bestanden overzetten van een oude naar een nieuwe pc gaat dan als volgt:

 1. Start Verkenner.
 2. Klik in het navigatiepaneel op het onderdeel Netwerk.
 3. In het weergavepaneel zullen nu zowel de desktop pc als de laptop worden weergegeven.
 4. Dubbelklik in het weergavepaneel op de computer waar vandaan de bestanden moeten worden overgezet. In ons voorbeeld is dat de laptop.
 5. In het weergavepaneel worden nu de mappen en/of de schijfstation(s) weergegeven die in het netwerk gedeeld zijn. Navigeer naar de map of het schijfstation waar de mappen staan die gekopieerd moeten worden.
 6. Selecteer naar keuze de map met inhoud of alleen de inhoud van de map en geef aansluitend de opdracht Kopiëren.
 7. Klik vervolgens in het navigatiepaneel op het onderdeel Deze pc.
 8. Hiermee wordt in het weergavepaneel de inhoud van de nieuwe pc weergegeven. Navigeer naar de locatie waar de bestanden op de nieuwe pc moeten komen de staan.
 9. Geef op de locatie waar de bestanden moeten komen te staan de opdracht Plakken.

Hiermee zijn de bestanden die op de oude lap stonden overgezet naar de nieuwe desktop pc.

Het overzetten van bestanden via een USB-stick of een externe harde schijf gaat op een vergelijkbare wijze.

Het enige verschil is, dat u eerst achter de oude pc plaats zult moeten nemen om de bestanden die u over wilt zetten naar de USB-stick of de externe harde schijf te kopiëren. Vervolgens zult u achter de nieuwe pc plaats moeten nemen om de naar de externe gegevensdrager gekopieerde bestanden van de gegevensdrager naar de nieuwe pc te kopiëren.

Zodra u weet welke methode u gaat gebruiken om bestanden over te zetten naar een nieuwe pc of laptop en bepaald hebt welke bestanden moeten worden overgezet, dan is het eigenlijke overzetten van de bestanden slechts een kwestie van de bestanden die u wilt meenemen naar de nieuwe pc op de oude pc selecteren en naar de nieuwe pc kopiëren of verplaatsen.

Bestanden overzetten naar een nieuwe pc dan wel laptop vraagt even wat van uw tijd en aandacht. Want u moet er uiteraard wel voor zorgen dat u de mappen en bestanden die u wilt verplaatsen op de juiste locatie selecteert en kopieert om ze vervolgens op de juiste locatie op de nieuwe pc te plakken ofwel te plaatsen. Goed uw aandacht houden bij waar u mee bezig bent voorkomt dat u onverhoopt bestanden kwijtraakt of overschrijft.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor