Een nieuwe pc kopen: Waar u op moet letten

Waar moet u eigenlijk nog op letten als u een nieuwe pc gaat kopen? Want in ieder geval is elke pc die u nu in de winkel vindt, snel genoeg voor de standaard dingen die u op een pc doet. Zoals: internetten, e-mailen, internetbankieren en tekstverwerken.

Dat betekent overigens niet, dat elke pc die u aangeboden wordt, zal voldoen aan uw wensen en geschikt zal zijn voor het doel waarvoor u de pc wilt gebruiken. Zeker niet wanneer u dingen wilt kunnen doen die goede prestaties van de pc verlangen.

Waar gaat u uw pc voor gebruiken?

De belangrijkste vraag die u uzelf moet stellen wanneer u een pc gaat kopen is nog altijd: "Waar ga ik de pc voor gebruiken?"

Het antwoord op deze vraag zou nu wel eens anders kunnen zijn dan een aantal jaren geleden. Want nu pc's vaak duurder zijn dan een laptop, koopt u een pc wellicht doelbewuster dan voorheen.

Bijvoorbeeld omdat u iets met de pc wilt kunnen doen, wat met een laptop niet kan. Of wanneer u verwacht menig uurtje achter de computer te gaan doorbrengen.

Want ook vandaag de dag nog, geniet een pc kopen nog steeds de voorkeur, wanneer u verwacht veel uren achter de computer door te brengen. Alleen al omdat een los toetsenbord, een los beeldscherm en een losse muis veel beter op uw wensen , behoeften, lichaam en houding zijn aan te passen. Iets wat zonder meer beter is voor u lijf en leden.

Tevens hebt u met de aankoop van een pc een veel ruimere keus in het formaat beeldscherm dat u wilt gaan gebruiken en in de beeldkwaliteit die u wenst.

Bovendien geldt ook vandaag de dag nog, dat een pc betere prestaties levert dan een laptop die voorzien is van vergelijkbare componenten.

Het laatste voordeel van een pc is, dat kapotte onderdelen makkelijker en zeker ook goedkoper te vervangen zijn dan de onderdelen in een laptop.

Tevens zijn onderdelen voor een pc doorgaans langer verkrijgbaar, omdat een pc gebruik maakt van alleen maar gestandaardiseerde onderdelen. Daardoor zijn pc componenten altijd uitwisselbaar. Over een paar jaar wellicht niet langer met precies hetzelfde component, maar dan in ieder geval met een vergelijkbaar component.

Uiteraard heeft een pc ook zo zijn nadelen. Want doorgaans zal een pc meer stroom verbruiken dan een laptop. Tevens neemt een pc veel meer plek in beslag, kunt u 'm niet zo makkelijk meenemen en doet hij zijn werk doorgaans met iets meer lawaai dan een laptop.

Kortom, waar u zogezegd als eerste op moet letten als u een pc gaat kopen is, of een pc nog wel bij uw wensen en gebruiksdoel past. Of dat u toch beter de aankoop van een laptop kunt overwegen.

Welke onderdelen vragen uw aandacht bij het kopen van een pc?

De kracht van een pc is, dat het een open systeem is. Dat betekent dat u een pc kunt samenstellen, helemaal naar uw eigen wens.

Echter, voor veel computergebruikers is dat ook direct het nadeel van een pc. Want wat moet u nou kiezen uit dat woud van beschikbare pc componenten?

Gelukkig helpen winkels die pc's verkopen, u doorgaans een handje door alvast enkele systemen samen te stellen waar u uit kunt kiezen.

Wanneer u een pc koopt van een grote fabrikant van pc's zoals HP of Acer, dan moet het eigenlijk zelfs gewoon doen met wat de fabrikant u op dat moment aanbiedt.

Een pc kopen van een één van de grote fabrikanten is de meest zorgeloze optie wanneer u gewoon een pc wilt, waar de standaard computertaken op verricht kunnen worden, zoals: internetten, e-mailen, Facebooken, tekstverwerken, en ook boekhouden.

Maar omdat ook de grote fabrikanten de prijs van hun producten zo laag mogelijk willen houden, moet u overigens niet al teveel verwachten van toetsenbord, muis en beeldscherm, als deze worden bijgeleverd.

En ook van de grafische kaart mag u geen topprestaties verwachten. In die zin, dat standaard taken comfortabel kunnen worden uitgevoerd op een dergelijke pc, maar dat de pc bijvoorbeeld niet geschikt is om op te gamen.

Dit betekent, dat wanneer u speciale wensen hebt, u beter de moeite kunt nemen om naar een pc winkel zoals Mycom of Paradigit te gaan, om daar uw pc naar wens te laten samenstellen.

Want wanneer u verwacht veel te werken op de pc, dan zult u moeten gaan letten op de kwaliteit en het bedieningscomfort van muis en toetsenbord. En tevens op, of het beeld dat het beeldscherm u biedt ook na vele uren nog prettig zou kunnen zijn aan uw ogen.

Ook wanneer uw pc ontwerpsoftware, software voor het bewerken van video of andere grafische software, comfortabel moet kunnen draaien, dan bent u meestal het beste af met een pc van de pc winkel.

Omdat u dan een krachtige processor, veel geheugen en een snelle grafische kaart nodig hebt. En vooral ook een harde schijf die veel opslagruimte biedt.

Gaat u een pc kopen voor het bewerken van muziek, dan zal het vooral de geluidskaart zijn, waar u op moet letten. Iedere pc is tegenwoordig weliswaar uitgerust met een ingebouwde geluidskaart, maar dat maakt de pc daarmee niet per definitie geschikt voor het bewerken van muziek.

Voor echt goede geluidskwaliteit zult u doorgaans moeten uitkijken naar een aparte geluidskaart. Welke geluidskaart u in een dergelijk geval het best kunt nemen, daarover kunt u zich over het algemeen het best laten adviseren bij een winkel die muziekinstrumenten verkoopt.

Een aparte categorie pc is de zogenaamde game pc. Games vragen enorme prestaties van een pc. Tenminste, wanneer u uw games in de hoogste beeldkwaliteit wilt kunnen spelen. Voor een game pc hebt u dan ook de snelste en de beste kwaliteit componenten nodig.

Maar waar u vooral op moet letten bij het kopen van een pc die geschikt moet zijn voor het spelen van games, is de grafische kaart. Bij een game pc kunt u eigenlijk niet zonder een grafische kaart uit het topsegment. Een grafische kaart die vaak de helft van uw totale budget voor een complete pc zal opeisen.

Waar u bij de koop van een game pc tevens op moet letten is, de snelheid van muis en toetsenbord. Maar uiteraard ook de snelheid van andere game controllers. Waarbij doorgaans de slimste keus is: een toetsenbord, muis en game controller die via aan usb-kabel met de pc verbonden zijn. Omdat kabel ook vandaag de dag nog steeds de snelste en de betrouwbaarste verbinding geeft.

Veruit de meeste pc's worden standaard uitgerust met het besturingssysteem Windows.

Echter, veel mensen moeten bij de aankoop van een nieuwe pc nogal eens constateren dat apparatuur zoals: printers, scanners en andere randapparaten onder een nieuwe versie van Windows niet langer naar behoren werken. Iets dat niet zonder meer Windows aan te rekenen valt. Maar alles te maken heeft met de beschikbaarheid van nieuwe stuurprogramma's voor het betreffende apparaat.

Vaak kunt u op de website van de fabrikant van het apparaat een nieuw stuurprogramma voor uw randapparaat downloaden dat geschikt is voor bijvoorbeeld Windows 8. Is dat niet het geval en Windows herkent het apparaat ook niet vanzelf, zodra u het aansluit op de nieuwe pc, dan zit er helaas vaak weinig anders op dan afscheid te nemen van dit randapparaat.

Iets vergelijkbaars gaat helaas ook wel eens op voor software die u al vele jaren naar volle tevredenheid gebruikt. Vaak komt ook een eind aan het gebruik daarvan, zodra u een nieuwe pc in gebruik gaat nemen, en daarmee tevens een nieuwere versie van Windows.

Dit is dan ook vooral iets om op te letten, voordat u een nieuwe pc gaat kopen. Omdat u dit beter van tevoren kunt weten. En niet pas op het moment dat u uw nieuwe pc al hebt.

Wat u tevens in het achterhoofd moet houden is, dat u ervoor moet zorgen dat u goede antivirussoftware bij de hand hebt, die u direct op uw nieuwe pc kunt zetten, zodra u 'm gebruik gaat nemen.

Uit onderzoek is namelijk ooit eens gebleken dat een pc die zonder antivirussoftware wordt aangesloten op internet, binnen 12 minuten besmet kan zijn met een virus.

Op pc's waarop Windows al is voorgeïnstalleerd door de fabrikant, zoals de pc's van bijvoorbeeld HP of Acer, is vaak ook al antivirussoftware geïnstalleerd. Vaak is dit echter slechts een proefpakket. Waardoor uw computer slechts een beperkte tijd beschermd zal worden door deze software.

Er is, zoals u ziet, nog voldoende waar u op moet letten bij het kopen van een pc. Neem voor een nieuwe pc kopen dan ook vooral rustig de tijd. Loop eens vrijblijvend bij pc winkels naar binnen, maar bezoek tevens eens winkels zoals de Mediamarkt. En laat u door de verschillende winkels en op uw gemak informeren en adviseren.

Maar onthoud, dat u alleen de juiste informatie en goed advies kunt vergaren wanneer u eerst zelf goed weet wat u precies met uw pc wilt gaan doen.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor