Personal Computer Care |Helpt jou bijzonder computervaardig worden

Hoe installeer ik een app in Windows 10?

De gebruiksmogelijkheden van een pc nemen toe met elke app die u toevoegt. In Windows 10 zitten standaard al wat apps waar u het één en het ander mee kunt doen. Maar Windows is vooral het besturingssysteem van uw pc, dat ervoor zorgt dat alle componenten en de op de pc geïnstalleerde apps goed met elkaar kunnen samenwerken.

Apps zijn er in allerlei soorten en hoedanigheden. Ze hebben allemaal zo hun eigen mogelijkheden en toepassingsgebieden. Maar voordat u een app op uw pc kunt gebruiken zult u de betreffende app eerst moeten downloaden en installeren.

Wat u over apps downloaden en installeren moet weten

Nog niet eens zo heel lang geleden was het gebruikelijk om software te kopen in een winkel. U kreeg dan een installatie-cd of dvd en een handleiding waarmee u de software op uw pc kon installeren.

Maar inmiddels is zijn de installatie-cd en installatie-dvd uit de gratie geraakt en hebben ze plaats gemaakt voor downloads. Een download bevat een installatiebestand waarmee de app die u op uw pc wilt hebben geïnstalleerd wordt.

Inderdaad, we hebben het niet langer over software of programma’s, maar over apps.

App is de afkorting van het woord application, ofwel toepassing in goed Nederlands.

Apps voor Windows 10 worden u onder andere aangeboden via een website van de maker van de betreffende app. Dat geldt voor gratis apps, maar ook voor bijvoorbeeld Microsoft Office.

Maar zult u wellicht denken:”Bij Bol.com en Mediamarkt kan ik toch ook software ofwel apps kopen?”

Dat klopt helemaal. Maar wat u dan veelal koopt is slechts een doos(je) met daarin een kaart waarop een productcode staat. Vervolgens zult u dan nog steeds naar de website van de maker moeten om de software of de app te downloaden en op de computer te installeren.

Veilig downloaden van internet

Bij het downloaden van apps vanaf het internet moet u er overigens wel altijd goed op letten dat u de app echt vanaf de website van de maker van de app downloadt.

Vooral bij beveiligingssoftware, zoals virusscanners, komt het nogal eens voor dat internetcriminelen u proberen te verleiden tot het downloaden en installeren van nep beveiligingssoftware. Dergelijke programma’s kunnen spyware, een virus of andere malware bevatten die illegaal toegang zoeken tot uw pc. Op deze manier kan uw pc misbruikt gaan worden voor allerlei criminele activiteiten op het internet. Zonder dat u daar uiteraard vanaf weet.

Dergelijke criminele activiteiten herkent u veelal doordat de betreffende beveiligingssoftware gratis wordt aangeboden, terwijl vergelijkbare software verre van gratis is.

Dit zou overigens een goede reden kunnen zijn om apps en software te kopen in fysieke winkel, in plaats van op het internet.

Apps downloaden in Microsoft Store

Een andere veilige plek om apps te kopen en te downloaden is de app store van Windows, Microsoft Store genaamd. Microsoft Store is standaard onderdeel van Windows 10. Een knop in de taakbalk met daarop een pictogram in de vorm van een boodschappentas leidt u naar het onderdeel Microsoft Store in Windows 10.

Zodra u op de knop Microsoft Store op de taakbalk geklikt hebt zal Microsoft Store in een venster op uw beeldscherm getoond worden en kunt u bladeren en scrollen door de aangeboden apps.

Als u meer wilt weten over een app dan kunt u op de betreffende app in het overzicht klikken. Alle gegevens van de app zullen u vervolgens getoond worden.

Tevens vindt u op deze overzichtspagina een knop met de tekst Downloaden. Zodra u op de knop Downloaden hebt geklikt zal de app naar uw pc worden gedownload en geïnstalleerd.

Zodra de installatie van de app is voltooid kunt u deze direct vanuit Microsoft Store starten en in gebruik nemen. Ook zal de app worden toegevoegd aan het menu Start, zodat u de app altijd vanuit menu Start kunt starten.

Als u iets downloadt van internet dan wordt deze download altijd opgeslagen in de map Downloads op uw pc. Een uitzondering daarop zijn de apps die u download vanuit de Microsoft Store.

Hoe download en installeer ik een app van internet precies?

Zoals gezegd is het heel belangrijk om apps alleen te downloaden op de website van de maker van de app. Als voorbeeld voor de rest van dit artikel gaan we WhatsApp voor op de pc installeren. WhatsApp op de smartphone is een handige en eenvoudig te gebruiken berichtenservice waar heel veel mensen gebruik van maken.

Echter, berichtjes intypen op de smartphone dat gaat niet altijd even snel. Of in ieder geval voor veel mensen aanzienlijk minder snel als iets intypen op het toetsenbord van de pc.

WhatsApp voor Windows zal voor veel mensen dan ook een welkome aanvulling zijn op deze populaire app op de telefoon.

Om WhatsApp voor op de Windows pc te kunnen installeren, zult u de app uiteraard eerst moeten downloaden van internet. En wel vanaf de website van WhatsApp. Dit gaat als volgt:

  1. Start uw favoriete webbrowser, bijvoorbeeld Google Chrome.
  2. Typ als zoekopdracht in Google: whatsapp voor windows. Druk vervolgens op de Enter-toets.
  3. Google zal u nu een aantal zoekresultaten laten zien die betrekking hebben op de zoekopdracht “whatsapp voor windows”.
  4. Het meest voor de hand liggende zoekresultaat vindt u op plek 1 in de zoekresultaten. Want deze vermelding verwijst naar de website:www.whatsapp.com Klik op deze vermelding.
  5. De website van WhatsApp wordt nu geopend. In één oogopslag kunt u zien dat u zich inderdaad op de website van WhatsApp bevindt. En dat WhatsApp niet alleen beschikbaar is voor Android en Apple smartphones, maar ook voor de Mac en de Windows pc. Klik op de link Mac of Windows pc.
  6. Er wordt nu een pagina in uw webbrowser getoond waarop een knop wordt weergegeven met de tekst Downloaden voor Windows. Zodra u op die groene knop klikt, dan verschijnt er direct links onderin het venster van een webbrowser een melding dat het bestand WhatsAppSetup.exe wordt gedownload. WhatsAppSetup.exe is het installatiebestand waarmee WhatsApp voor Windows op uw pc wordt geïnstalleerd.
  7. Zodra het downloaden voltooid is kunt u klikken op de knop met de naar boven wijzende pijl die rechts naast het gedownloade bestand wordt weergegeven.
  8. Zodra u hebt geklikt op de knop met de naar boven wijzende pijl wordt er een menu geopend. Klik in dit menu op de optie Weergeven in map.
  9. Hiermee wordt Verkenner gestart en wordt de inhoud van de map Downloads getoond. Het zal u vervolgens direct opvallen dat zich hier het bestand WhatsAppSetup.exe bevindt dat u zojuist hebt gedownload.
  10. Als u dubbelklikt op het bestand WhatsAppSetup.exe dan zal de installatie van WhatsApp voor Windows worden gestart. Een installatieprocedure die begint met een instructie over wat u moet doen om WhatsApp voor de pc te kunnen gebruiken.

Het installeren van elke app op de pc is meestal slechts een kwestie van nauwkeurig de aanwijzingen op het scherm volgen. Bij het installeren van gratis software is het bovendien raadzaam ieder venster dat tijdens de installatieprocedure getoond wordt nauwkeurig te lezen. Want helaas wordt nog wel eens geprobeerd om u een proefversie van het één of het ander te laten installeren.

Vaak betreft dit een programma waarvoor betaald moet worden na een bepaalde periode. Sommige makers van gratis te gebruiken software gebruiken deze methode om wat geld te verdienen om zo hun eigen app gratis aan te kunnen blijven bieden.

Onderdeel van de installatieprocedure van iedere app is het aanbrengen van een vermelding van de app in het onderdeel menu Start. Hiermee kan iedere app die op uw pc geïnstalleerd is op dezelfde wijze gestart worden. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf een snelkoppeling op het bureaublad te maken naar iedere app die u veel gaat gebruiken.

Zoals het u wellicht is opgevallen, is het downloaden van een app van internet veelal het lastigst. Maar als u onthoudt dat alles wat u downloadt van het internet opgeslagen wordt in de map Downloads op uw pc, dan zult u alles wat u gedownload hebt in ieder geval altijd makkelijk terug kunnen vinden. Tevens kunt u gedownloade apps altijd vanuit de map Downloaden installeren.

Gerelateerde artikelen