Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

De 11 meest gestelde vragen over Windows 11

De introductie van Windows 11 kwam voor menigeen toch behoorlijk onverwacht. En als gebruiker van Windows 10 krijgt u Windows 11 mogelijk vanzelf gratis aangeboden. Dit hangt af van of uw pc geschikt wordt bevonden voor Windows 11.

Veel mensen kijken ernaar uit om Windows 11 te gaan gebruiken. Bij anderen roept Windows 11 vooral veel vragen op. In dit artikel krijgt u antwoord op de 11 meest gestelde vragen over Windows 11.

1) Waarom toch Windows 11?

Toen Microsoft Windows 10 introduceerde, werd vertelt dat dit de laatste versie van Windows zou zijn. Windows 10 zou weliswaar zijn updates en verbeteringen krijgen, maar het zou altijd Windows 10 blijven heten.

Nu, na 6 jaar, wordt dan toch vrij onverwachts Windows 11 geïntroduceerd. Waarom?

Een nieuw versienummer is gerechtvaardigd omdat aan de gebruikersinterface en het uiterlijk van Windows zoveel veranderd is, dat Windows 10 er als zodanig niet meer in te herkennen is.

Ook onderhuids is er sprake van enkele in het oog springende vernieuwingen, onder andere op het gebied van beveiliging en de ondersteuning van Android-apps.

2) Wat gaat Windows 11 kosten?

Wanneer u nu Windows 10 gebruikt, dan is het upgraden naar Windows 11 gratis.

Gebruikt u een versie van Windows die ouder is, bijvoorbeeld Windows 7, dan krijgt u Windows 11 niet. De reden daarvoor is dat computers die nu werken met Windows 7 of Windows 8 niet geschikt zijn voor Windows 11.

Bij een nieuwe computer krijgt u vanaf nu Windows 11. Dus ook dan hoeft u voor Windows 11 niet apart te betalen.

3) Hoe updaten naar Windows 11?

Het updaten naar Windows 11 gaat vrijwel vanzelf. U kunt in Windows Update precies zien hoever het updaten naar Windows 11 is gevorderd. Windows Update vindt u in het onderdeel Bijwerken en beveiliging van Instellingen

Als eerste zal automatisch gecontroleerd worden of uw pc geschikt is voor Windows 11. U krijgt daarvan een melding zodra de controle is uitgevoerd. Als uw pc geschikt is bevonden, dan krijgt u na enige tijd vanzelf Windows 11 aangeboden in Windows Update.

Dit betekent dat de update naar Windows 11 voor u klaargezet wordt in Windows Update. U kunt zelf het tijdstip bepalen waarop u de update naar Windows 11 gaat uitvoeren. Bij het updaten naar Windows 11 blijven alle apps, persoonlijke bestanden en instellingen bewaard.

4) Wat verandert er in Windows 11?

Windows 11 is zeker geen volledig nieuw besturingssysteem. Met Windows 11 wordt voortgeborduurd op wat goed is in Windows 10 en is verbeterd wat beter kon. En zoals gezegd, de vernieuwingen en veranderingen rechtvaardigen een nieuw versienummer. Want het maakt dat het verschil tussen Windows 10 en Windows 11 u niet zal ontgaan.

5) Waar kan ik Windows 11 downloaden?

U krijgt Windows 11 zoals gezegd vanzelf gratis aangeboden via Windows Update op uw Windows 10 pc. Tenminste, als uw pc na automatische controle via Windows 10 geschikt bevonden wordt voor Windows 11.

Als u dat allemaal te lang duurt, dan kunt onderaan op deze pagina op de website van Microsoft de PC Health Check app downloaden. Hiermee kunt u bekijken of uw pc geschikt is voor Windows 11.

Zodra uw pc geschikt is bevonden voor Windows 11, kunt u Windows 11 downloaden via deze pagina op de website van Microsoft.

Bij het downloaden van Windows 11 hebt u echter verschillende opties.

Zo kunt u als eerste de Windows 11-installatieassistent downloaden. Hiermee kunt u Windows 11 zo op uw pc installeren dat slechts de installatie van Windows 10 ermee overschreven wordt. Bij deze manier van Windows 11 installeren blijven al uw apps, gegevens en instellingen bewaard.

U kunt ook kiezen voor een download waarmee u installatiemedia kunt maken voor Windows 11. Hiermee kunt u Windows 11 schoon installeren op uw pc. Schoon installeren betekent dat eerst alles van uw harde schijf wordt gewist alvorens Windows 11 op uw pc wordt geïnstalleerd. Dat betekent dat alle apps en al uw persoonlijke bestanden en instellingen verloren gaan wanneer u kiest voor deze manier van Windows 11 op uw pc installeren.

De laatste optie is het downloaden van een zogenaamd Windows 11-schijfkopiebestand, ofwel een ISO-bestand. Via deze optie kunt u een andere editie van Windows op uw pc installeren. Bijvoorbeeld wanneer u nu de Home-editie van Windows 10 hebt en over zou willen gaan naar de Pro-editie van Windows 11.

6) Werkt Windows 11 op mijn pc?

Wanneer u uw pc of laptop gekocht hebt met Windows 10 erop, dan is er een goede kans dat Windows 11 er ook op werkt. Eerder hebt u in dit artikel kunnen lezen dat uw pc automatisch gecontroleerd wordt en dat u de uitslag van die controle kunt bekijken in Windows Update van Windows 10.

Maar ook pc’s die jonger zijn dan 6 jaar, komen niet altijd zonder meer door de automatisch controle. Veel voorkomende oorzaken dat een pc niet door de controle heen komt, en daarmee niet geschikt worden geacht voor Windows 11, zijn:

  1. De processor is niet geschikt.
  2. TPM is niet ingeschakeld (Dit gebeurt nogal eens bij pc’s die zelf gebouwd zijn.)
  3. Er is een ouder randapparaat in gebruik dat niet geschikt is voor Windows 11.

7) Wat kan Windows 11 meer dan Windows 10?

U kunt Windows 11 gerust beschouwen als een verbeterde versie van Windows 10. Met name aan de gebruikersinterface van Windows is veel veranderd en verbeterd, wat het werken met Windows makkelijker maakt.

Op enkele gebieden kan Windows 11 zeker meer dan Windows 10. Zo biedt Windows 11 bijvoorbeeld ondersteuning aan Andriod-apps. Ook is Microsoft Teams nu vast onderdeel van Windows. Dat vergemakkelijkt het communiceren via de pc met anderen aanzienlijk.

8) Is updaten naar Windows 11 verstandig?

Updaten naar Windows 11 is zeker verstandig. Want waarschijnlijk zult ook u prettiger werken met Windows 11 dan met Windows 10. Maar minstens net zo belangrijk is, dat u met Windows 11 nog weer een stuk beter beschermd bent tegen internetcriminaliteit.

Bovendien zal elk nieuw randapparaat dat u in de toekomst koopt voor uw pc afgestemd zijn op Windows 11. Hierdoor wordt het lastig, of misschien zelfs onmogelijk, om het apparaat nog met Windows 10 te laten werken.

9) Wordt mijn pc langzamer van Windows 11?

Een nieuw besturingssysteem heeft doorgaans hogere systeemeisen dan zijn voorganger. Dit betekent veelal dat een bestaand systeem met een nieuw besturingssysteem minder vlot zal werken dan met het oude besturingssysteem.

Nu zal dat met Windows 11 in veel gevallen mee kunnen vallen, omdat de systeemeisen voor Windows 11 niet zo heel veel hoger zijn dan die voor Windows 10.

Wanneer uw pc echter maar net aan de minimale systeemeisen voor Windows 11 voldoet, dan zult u wellicht gaan merken dat uw pc met Windows 11 minder vlot werkt dan u gewend was.

Maar gemiddeld genomen zal het hoogstwaarschijnlijk nauwelijks opvallen dat Windows 11 hogere eisen stelt aan uw pc dan Windows 10.

10) Kan ik Windows 10 blijven gebruiken?

Als Windows 11 u niet mocht bevallen, dan hebt u 10 dagen om de installatie van Windows 11 ongedaan te maken. Dit kan via de optie Systeemherstel in het onderdeel Bijwerken en beveiliging van Instellingen.

Na die 10 dagen kunt u alleen terug naar Windows 10 door Windows 10 opnieuw op uw pc te installeren.

Windows 10 zal vooralsnog tot 2025 door Microsoft ondersteund worden. Houd er echter rekening mee dat dit niet automatisch betekent dat ook fabrikanten van bijvoorbeeld randapparatuur en software Windows 10 nog zo lang ondersteunen.

Dit kan betekenen dat een randapparaat of software die u in de toekomst koopt, wellicht Windows 10 niet langer ondersteunt en daarom mogelijk niet zal willen werken met uw Windows 10-pc.

11) Hoe leer ik het snelst werken met Windows 11?

Iedereen moet wennen aan het werken met een nieuw besturingssysteem. Als u handig bent met computers dan zult u wellicht snel gewend zijn aan het werken met Windows 11.

Maar niet iedereen is even handig met zijn of haar computer. Het zal u dan de nodige tijd en moeite gaan kosten om vertrouwd te raken met Windows 11. Zeker wanneer u zelf uit moet zoeken hoe de vernieuwingen in Windows 11 werken. Daar bovenop komen dan nog de verwarringen die menige verandering ten opzichte van Windows 10 met zich mee zal brengen.

U kunt uzelf deze worsteling grotendeels besparen door dit ene speciale boek ter hand te nemen dat het overstappen naar Windows 11 zo zorgeloos mogelijk voor u maakt.

In dit boek bespreek ik alle vernieuwingen, verbeteringen en veranderingen in Windows 11 op een manier die zelfs voor een computerleek goed te begrijpen is.

Kijk hier en kom alles te weten over dit unieke boek dat alleen via deze website te verkrijgen is.