Windows 11 installeren: zo gaat het goed en veilig

Binnenkort komt er een gloednieuwe versie van Windows beschikbaar. Windows 11 is de naam die de nieuwe versie van Windows gaat dragen. Maar net als bij elk besturingssysteem is eerst Windows 11 installeren noodzakelijk voordat u het kunt gaan gebruiken.

Het goede nieuws is dat Windows 11 installeren een stuk makkelijker is dan het installeren van voorgaande versies van Windows. Het slechte nieuws is dat Windows 11 niet op iedere Windowscomputer te installeren is.

Het installeren van Windows 11 voorbereiden

Het installeren van een nieuw besturingssysteem is altijd een ingrijpend iets. Want in theorie kan er van alles misgaan tijdens het installeren ervan. Waarbij in het meest vervelende geval persoonlijke bestanden verloren zouden kunnen gaan.

Een back-up maken van uw persoonlijke bestanden is dan ook aan te raden voordat Windows 11 op uw pc geïnstalleerd gaat worden.

Wanneer u Windows 11 gaat installeren op een laptop is het tevens slim om de laptop aan te sluiten op stroom uit het stopcontact. De installatie van Windows 11 neemt namelijk best wat tijd in beslag. En u wilt uiteraard niet dat de installatie van Windows verstoord wordt doordat de laptop afsluit omdat de accu leeg is.

De installatie van Windows 11 zal worden uitgevoerd met behoudt van bestanden en programma’s. U doet er dan ook goed aan om niet met de pc te werken tijdens de installatie en programma’s en bestanden gesloten te houden.

Tevens is het verstandig om programma’s die op de achtergrond werken zoveel mogelijk af te sluiten. De installatie van Windows zal ongetwijfeld niet verstoord worden door programma’s die op de achtergrond draaien, want dergelijke programma’s zijn namelijk altijd actief op een pc die aan staat. Maar hoe meer er afgesloten zijn, hoe sneller de installatie van Windows 11 zal kunnen verlopen.

Tot slot is het slim om te voorkomen dat het beeldscherm na een bepaalde tijd wordt uitgeschakeld en dat de pc, of onderdelen ervan, na een bepaalde tijd in slaapstand worden geplaatst om stroom te besparen.

Voorkomen ervan gaat als volgt:

  1. Open Instellingen via menu Start.
  2. Klik op het onderdeel Systeem.
  3. Klik in Systeem op het onderdeel Energiebeheer en slaapstand.
  4. Zet beeldscherm uitzetten op Nooit.
  5. Zet pc in slaapstand zetter op Nooit.
  6. Sluit Instellingen af.

Hiermee zijn alle voorbereiding gedaan om de installatie van Windows 11 zo goed, snel en veilig mogelijk te laten verlopen.

De installatie van Windows 11 uitvoeren

Als uw pc nu voorzien is van Windows 10, dan krijgt u Windows 11 vanzelf gratis aangeboden via het onderdeel Windows Update in Windows 10. Echter, voordat u Windows 11 krijgt aangeboden, wordt eerst geheel automatisch gecontroleerd of uw pc wel aan de systeemeisen van Windows 11 voldoet.

Als uw pc in orde bevonden wordt, zal Windows 11 worden gedownload zoals elke update voor Windows 10 op uw pc wordt gedownload. Zodra het downloaden voltooid is, zal vervolgens automatisch met het installeren van Windows 11 worden begonnen.

Tijdens het installeren van Windows 11 op uw pc hoeft u niets anders te doen dan geduld hebben totdat de installatie van Windows 11 is afgerond.

Het installeren van Windows neemt namelijk meer tijd in beslag dan u wellicht van te voren bedacht had. Iets wat er bij menigeen voor kan zorgen dat er twijfel ontstaat of alles wel goed gaat. Weerhoudt uzelf er echter van om ergens op te klikken of ergens aan te zitten. Want het kan het kan het installeren van Windows namelijk ernstig verstoren.

Tijdens het installeren van Windows 11 is het installatieprogramma namelijk onder andere druk bezig om alle programma’s die u gebruikt en tevens al uw bestanden en instellingen over te nemen in Windows 11. Zodat u na het voltooien van de installatie van Windows 11 gewoon weer verder kunt werken bij waar u gebleven was.

Zodra het installeren van Windows voltooid is, zal er een melding op het scherm verschijnen die u vertelt dat de pc opnieuw moet worden opgestart om het installeren van Windows 11 te voltooien. Daarbij zal u tevens worden gevraagd wanneer u de pc opnieuw wilt opstarten.

Tijdens het opnieuw opstarten zal de installatie van Windows 11 worden voltooid. Hierdoor kan het opnieuw opstarten van uw pc vanzelfsprekend aanzienlijk langer duren dan u gewend bent.

Na het afronden van de installatie zal direct de vernieuwde taakbalk, het nieuwe bureaublad en het vernieuwde menu Start getoond worden.

Het installeren van Windows 11 is kinderlijk eenvoudig te noemen. Want behalve dat het installeren van Windows 11 wat langer duurt, verschilt de installatie niet van iedere andere update die u via Windows Update krijgt.

Wanneer u Windows 11 precies aangeboden zult krijgen is nauwelijks te voorspellen. Het kan het najaar van 2021 zijn, maar ook net zo goed het voorjaar van 2022. Veel is namelijk onder andere afhankelijk van de onderdelen waaruit uw pc bestaat en van welke versie van Windows 10 u gebruikt.

Laat u tussentijds overigens niet verleiden tot het handmatig downloaden en installeren van Windows 11. Want de reden dat u Windows 11 (nog) niet aangeboden krijgt heeft namelijk meestal als reden dat uw pc of de randapparaten die u gebruikt niet geschikt voor Windows 11 worden bevonden.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor