Personal Computer Care |Helpt jou bijzonder computervaardig worden

Uw oude computer veilig weggooien

oude computer veilig weggooien of wegdoen

Waar zou u aan moeten denken als u uw computer gaat weggooien en hoe doet u dat veilig. 'Veilig?' vraagt u zich wellicht af. Wat er met veilig weggooien van u computer bedoeld wordt, zal u in de loop van dit artikel snel duidelijk worden.

Op uw computer bevinden zich bestanden. Van allerhande tekstdocumenten tot en met foto's, van bijvoorbeeld uw trouwerij. Maar ook informatie over wat u op internet doet en welke websites u bezoekt, wordt voor een groot deel automatisch opgeslagen op uw computer. En laten we uw e-mail niet vergeten.

Geef anderen geen kans te neuzen in uw persoonlijke bestanden

Kortom, er kan nog wel eens iets op uw computer staan, waarvan u liever niet hebt dat het anderen ,al dan niet per ongeluk, onder ogen komt. U hebt de verhalen wellicht ook wel eens in de krant gelezen of op het nieuws gehoord. Berichten over een gevonden laptop of usb-stick waarop zeer gevoelige informatie stond. En het laatste wat de betreffende eigenaren zouden willen, is dat vreemden in de bestanden op de usb-stick of op de laptop gaan zitten neuzen.

Maar het zou u ook zomaar kunnen gebeuren wanneer u zonder voorzorgsmaatregelen te nemen uw computer naar het grof vuil brengt. Want uw oude computer wordt dan wel in een container gedumpt, maar de harde schijf in uw computer zit veilig opgeborgen in de behuizing van uw computer en zal het wellicht nog gewoon doen wanneer deze in een andere computer wordt ingebouwd.

En aangezien u nooit precies weet waar een grof vuil container met elektronicaspullen terecht gaat komen, is het in ieder geval een verstandig idee om er voor te zorgen dat niemand met uw persoonlijke bestanden aan de haal kan gaan. Hetzelfde geldt overigens voor, wanneer u uw oude computer gaat verkopen in plaats van weg gaat gooien.

Drie methoden voor het veilig leegmaken van uw computer

Voordat u uw computer gaat wegdoen, moet u er dan ook voor zorgen dat alle bestanden van uw harde schijf verwijderd zijn. Hierbij is het echter niet voldoende om via Windows Verkenner de bestanden te wissen en vervolgens de Prullenbak leeg te maken.

Want met programma's zoals bijvoorbeeld Recuva, is het heel eenvoudig om gewiste bestanden weer terug te halen. U zult uw bestanden dan ook echt moeten vernietigen. Hiervoor kunt u kiezen uit drie methoden:

  1. Maak de behuizing van uw computer open en verwijder de harde schijf uit uw computer. Op deze manier gooit u uw computer weg, maar blijven uw persoonlijke bestanden veilig bij u in huis. U kunt er ook voor kiezen om vervolgens een grote hamer te pakken en een paar flinke klappen op de harde schijf te geven. Met deze methode staan de gegevens nog steeds op de harde schijf, maar zijn deze bijna onmogelijk nog te benaderen.
  2. Het vernietigen van data met behulp van software. Hier kunt u lezen hoe u het best uw bestanden kunt vernietigen met behulp van een speciaal programma.
  3. De derde methode voor het leegmaken van uw computer is: de harde schijf formatteren en vervolgens Windows opnieuw installeren op uw computer. Dit is een snelle methode om uw computer veilig leeg te maken, wanneer u besluit uw oude computer te verkopen. Hierbij dient overigens wel opgemerkt te worden dat met alleen het formatteren van de harde schijf en Windows er opnieuw opzetten, het nog steeds mogelijk is uw bestanden terug te halen.

Door het formatteren en opnieuw Windows installeren, wordt het uiteraard wel een stuk lastiger om uw persoonlijke bestanden nog terug te halen. En wanneer het voor u geen ramp betekent als er per ongeluk iets van uw persoonlijke bestanden wordt teruggehaald, dan is dit een prima methode voor wanneer uw computer nog een tweede leven krijgt bij iemand anders.

Gerelateerde artikelen