Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Hoe je data op een harde schijf onherstelbaar vernietigt

(c) Can Stock Photo / mybaitshop

De persoonlijke data op je harde schijf vernietigen is raadzaam wanneer je bijvoorbeeld je oude laptop weggooit. Zeker wanneer er sprake is van gegevens die je niet graag in handen zou willen zien komen van vreemden.

Data vernietigen is echter heel iets anders dan data van een harde schijf wissen. Want data die gewist is van een harde schijf kan veelal worden teruggehaald. Als data op de juiste manier is vernietigd, dan is terughalen onmogelijk.

Het verschil tussen data van de harde schijf wissen en data vernietigen

Als we iets maken op onze computer en we slaan ons werk op, dan wordt dat als bestand opgeslagen op de harde schijf. Een bestand dat we opgeslagen hebben op de harde schijf kan op een later tijdstip worden verwijderd. Data verwijderen is eigenlijk niets anders dan schijfruimte vrijmaken zodat we weer iets anders kunnen opslaan.

Het is zelfs mogelijk een bestaand bestand te overschrijven. Dit doe je bijvoorbeeld wanneer je iets veranderd aan een Word-document en dit bestand vervolgens onder dezelfde naam opslaat. Op dat moment wordt de oude versie van het bestand overschreven door de nieuwe versie van datzelfde bestand.

Wellicht is het jou ook wel eens overkomen dat je per ongeluk bestanden verwijderd hebt die je juist niet had moeten verwijderen. Als je dat op tijd ontdekt, dan kun je die verwijderde bestanden meestal nog terughalen uit de prullenbak.

Maar zelfs wanneer je de prullenbak hebt geleegd, is het nog steeds mogelijk om per ongeluk gewiste bestanden terug te halen. Een programma waarmee je bestanden terug kunt halen is Recuva van softwaremaker Piriform.

Dit betekent dat bestanden die je verwijdert voor jou slechts onzichtbaar en onvindbaar worden, maar gewoon op je harde schijf blijven staan. En dus altijd weer terug te halen zijn, zichtbaar te maken zijn en dus ook bruikbaar te maken zijn. Zelfs wanneer dat niet gewenst is.

Kortom, met het verwijderen van data van een harde schijf is de data nog lang niet vernietigd.

Zo makkelijk is de data op een harde schijf niet te vernietigen

Als je een bestand opslaat op de harde schijf, dan gebeuren er meerdere dingen. Ten eerste wordt het bestand opgeslagen op een manier die Windows herkent. Tegelijkertijd wordt precies bijgehouden waar op de harde schijf het bestand zich precies bevindt. Tevens wordt bijgehouden welke schijfruimte nog vrij is.

Op deze manier kan een bestand razendsnel worden teruggevonden voor je als je het nodig hebt en wordt tegelijkertijd voorkomen dat een bestand, of een deel ervan, per ongeluk wordt overschreven.

Wat er gebeurt als je een bestand verwijderd, is dat alleen de plek waar het bestand stond gemarkeerd wordt als leeg. En dus kan op die plek een ander bestand worden opgeslagen.

Kunnen we data vernietigen door de schijf te formatteren?

De manier om in een keer alle data die op een harde schijf staat te verwijderen is de harde schijf formatteren. Echter, wanneer we een harde schijf formatteren, dan is alles wat we feitelijk doen: de database leegmaken waarin wordt bijgehouden waar welk bestand precies staat.

Ook dan staat inderdaad alles wat we ooit op de harde schijf hebben opgeslagen er nog steeds op. Alleen is dan niet langer bekend waar wat staat.

Dit betekent dat zelfs het formatteren van een harde schijf ongedaan te maken is door de database van de harde schijf te herstellen. Ook dat is met speciale software mogelijk.

Is het dan eigenlijk weg mogelijk om zelf je data te vernietigen?

We mogen concluderen dat data die op een harde schijf staat er met geen mogelijkheid meer af te krijgen is. En dat de data die op een harde schijf staat altijd weer te herstellen is.

Echter, het herstellen van data die op de harde schijf stond wordt lastiger wanneer die data door nieuwe data wordt overschreven. En hoe vaker oude data wordt overschreven, hoe moeilijker het terughalen wordt.

Precies van dat gegeven maken programma’s gebruik waarmee je de data kunt vernietigen.

Een dergelijk programma formatteert een harde schijf niet alleen, maar overschrijft vervolgens alle data die op de harde schijf stond een aantal malen met willekeurige data.

Hiermee wordt jouw data, die er oorspronkelijk opstond, volledig vernietigd.

Werken met Disk Wipe

Een voorbeeld van zo’n programma is het gratis te downloaden programma Disk Wipe. Het programma is te gebruiken voor allerlei soorten schijfstations die met een Windows-pc’s gebruikt kunnen worden.

Dat betekent dat je met Disk Wipe ook de data op je USB-sticks en externe harde schijven kunt vernietigen.

Op verschillende manieren kun je het programma ervoor laten zorgen dat alle bestanden die ooit op de harde schijf zijn opgeslagen met geen mogelijkheid meer te herstellen zijn. Je hebt in Disk Wipe zelfs de mogelijkheid om een manier te gebruiken die door de Amerikaanse overheid en inlichtingendiensten worden gebruikt om data te vernietigen.

En onherstelbaar vernietigen is precies wat je wilt wanneer je afscheid neemt van een oude laptop of andere Windows-computer. Of van een oude harde schijf waarvan je niet weet waar deze terecht gaat komen.

Je hoeft Disk Wipe overigens niet eerst te installeren op je computer om het te kunnen gebruiken. Na het downloaden kun je direct op het programmabestand dubbelklikken om het te starten.

Zodra het programma is gestart, kun je meteen aangeven op welke van de door Disk Wipe herkende schijfstations de data staat die vernietigd moet worden. Aansluitend kan direct met het vernietigen van de data worden begonnen.

Hierbij kun je kiezen met welk bestandssysteem het geselecteerde schijfstation geformatteerd moet worden. NTFS geniet bij harde schijven de voorkeur.

Ook dien je te kiezen via welke methode je data vernietigd moet worden. Bovenaan de lijst staan de methodes die relatief kort duren en verder naar onderen staan de methodes die een langere tijd in beslag zullen nemen. Omdat hierbij de data vaker zal worden overschreven.

Nadat je alle keuzes hebt gemaakt, hoef je alleen nog maar even te bevestigen dat je echt alle data die op het geselecteerde schijfstation staat wilt vernietigen.

Houd er bij het gebruiken van een programma als Disk Wipe echter rekening mee dat het vernietigen van de data, zeker op een harde schijf, zomaar enkele uren in beslag kan nemen.

Als je een harde schijf gaat vernietigen die uit meerdere partities bestaat, dan dien je tevens in je achterhoofd te houden dat je voor elke partitie Disk Wipe opnieuw moet uitvoeren.

Door een programma te gebruiken die de data op je harde schijf vernietigt, wordt de harde schijf overigens niet onbruikbaar. Het is altijd weer mogelijk de harde schijf opnieuw te formatteren, waardoor deze weer bruikbaar wordt om opnieuw bestanden op te zetten.

De harde schijf zelf vernietigen

Als je data vernietigen met behulp van software toch niet helemaal vertrouwt, dan kun je er uiteraard ook altijd nog voor kiezen om de harde schijf zelf te vernietigen. Een paar flinke klappen op de behuizing van de harde schijf, en op de elektronica, met een hamer zorgt ervoor dat de harde schijf definitief onbruikbaar wordt en je bestanden dus ook niet meer benaderd kunnen worden.

Welke methode je kiest om data te vernietigen, of je bestanden onbenaderbaar te maken, maakt niet zoveel uit. Echter, wanneer je het vernietigen van je data achterwege laat, loop je de kans dat je gegevens in handen van iemand anders komen.

Met name bedrijven zijn al eens negatief in het nieuws gekomen omdat slordig omgegaan werd met gevoelige data. Ook jij zult het waarschijnlijk niet graag op je geweten willen hebben dat gegevens, van bijvoorbeeld je klanten, op staat komen te liggen. Want dat dit vervelende gevolgen kan hebben voor jezelf en je bedrijf laat zich raden.

De data op een harde schijf, of ander schijfstation zoals een USB-stick, nauwkeurig vernietigen is de enige manier om te voorkomen dat je in dit soort problemen verzeild raakt.

Gerelateerde artikelen