Personal Computer Care |Helpt jou bijzonder computervaardig worden

Hoe kunt u het best uw data vernietigen?

Soms is het nodig uw data te vernietigen. Bijvoorbeeld wanneer u een andere computer koopt, de oude wegdoet en niet precies weet waar deze terecht zou kunnen komen.

Wanneer u waardevolle gegevens op uw computer hebt staan, dan maakt u daar uiteraard een back-up van. Maar u zal het wellicht geen prettig idee vinden wanneer uw waardevolle en misschien zelfs gevoelige gegevens in handen van onbekenden kunnen vallen.

Data verwijderen is niet hetzelfde als vernietigen

Zoals u weet kunt u bestanden op een harde schijf opslaan. Maar later ook weer verwijderen en vervangen door iets anders. Het is zelfs mogelijk een bestaand bestand te overschrijven. U hebt bijvoorbeeld iets veranderd aan een Word-document. Wanneer u dit bestand onder dezelfde naam opslaat op uw harde schijf, dan wordt de oude versie van het bestand automatisch overschreven.

Wellicht is het u ook bekend dat wanneer u per ongeluk iets van uw harde schijf verwijdert, dit weer teruggehaald kan worden met een programma dat daar speciaal voor gemaakt is. Een voorbeeld van een programma om per ongeluk verwijderde bestanden te herstellen is Recuva van softwaremaker Piriform.

Dit betekent dat bestanden die u van uw harde schijf verwijderd hebt dan wel niet meer zichtbaar zijn, maar echt weg zijn ze niet. Ze zijn altijd weer terug te halen, zichtbaar te maken en dus ook bruikbaar te maken. Zelfs wanneer dat niet gewenst is.

Data vernietigen deze te overschrijven

Kortom, data van uw harde schijf verwijderen is niet hetzelfde als de data op uw harde schijf vernietigen. Zelfs door de harde schijf te formatteren worden bestanden niet vernietigd.

De bestanden op uw harde schijf worden alleen echt vernietigd, wanneer deze vele malen overschreven worden door andere bestanden. Wanneer u dit handmatig zou moeten doen, kan dit vele uren werk betekenen. Software die dit werk voor u uit handen neemt en ervoor zorgt dat alle bestanden op uw harde schijf vele malen overschreven worden met totale onzin, is bijvoorbeeld het programma Disk Wipe.

Het programma zorgt er hiermee voor dat de bestanden die u ooit op de harde schijf hebt opgeslagen met geen mogelijkheid meer te herstellen zijn. En dat is precies de bedoeling wanneer we afscheid nemen van een oude computer of oude harde schijf waarvan we niet weten waar deze terecht gaat komen.

Door een programma te gebruiken die de data op uw harde schijf vernietigt, wordt de harde schijf overigens niet onbruikbaar. Het is altijd weer mogelijk de harde schijf opnieuw te formatteren, waardoor deze weer bruikbaar gemaakt wordt om opnieuw bestanden op weg te schrijven.

Wanneer u data vernietigen met behulp van software toch niet helemaal vertrouwt, dan kunt u er uiteraard ook altijd nog voor kiezen om de harde schijf fysiek te beschadigen. Een paar flinke klappen op de behuizing van de harde schijf met een hamer zorgt ervoor dat de harde schijf definitief onbruikbaar wordt en uw bestanden dus ook niet meer benaderd kunnen worden.

Welke methode u ook kiest om data te vernietigen of uw bestanden onbenaderbaar te maken, dat maakt niet zoveel uit. Echter, wanneer u het vernietigen van uw data achterwege laat, loopt u altijd de kans dat uw gegevens in handen van iemand anders komen.

Met name bedrijven zijn al eens negatief in het nieuws gekomen omdat slordig omgegaan werd met gevoelige data. Ook u zult het waarschijnlijk niet graag op uw geweten willen hebben dat gegevens, van bijvoorbeeld uw klanten, op staat komen te liggen. Want dat dit vervelende gevolgen zal hebben voor uw bedrijf laat zich raden. Data vernietigen is de enige manier om problemen te voorkomen.

Gerelateerde artikelen