Personal Computer Care |Helpt jou bijzonder computervaardig worden

De geschiedenis van uw webbrowser wissen en beheren

Als u aan het internetten bent en met uw webbrowser op internet surft, dan wordt door de webbrowser precies bijgehouden waar u geweest bent en welke websites u bezocht hebt. Zo ontstaat er een geschiedenis van alles wat u bezocht hebt op het internet.

Dit kan handig zijn en kan het surfen op internet aanzienlijk versnellen. Maar soms is het minstens net zo handig dat u de geschiedenis van uw webbrowser simpel kunt wissen.

Waarom wordt een browsergeschiedenis bijgehouden?

De redenen waarom er door webbrowsers wordt bijhouden wat u op internet bezoekt is:

 1. Dat op deze manier direct getoond kan worden wat u reeds bezocht hebt op internet en wat niet.
 2. Dat webpagina’s die u hebt bezocht een volgende keer sneller kunnen worden geladen en weergegeven.
 3. Dat voor het opnieuw laden van eerder bezochte pagina’s minder dataverkeer nodig is.

Tevens wordt bijgehouden welke zoekopdrachten u hebt gebruikt. Zodat u, wanneer u dezelfde zoekopdracht wederom gebruikt, slechts maar een deel van de zoekopdracht opnieuw hoeft in te typen, waarna de complete zoekopdracht vanzelf getoond zal worden.

Ook kunt u met behulp van de browsergeschiedenis snel iets terugzoeken. Bijvoorbeeld wanneer u onlangs een website bezocht hebt waarvan u niet precies meer weet hoe er terecht gekomen bent, maar nog wel ongeveer weet wanneer het was.

Iets terugzoeken in de browsergeschiedenis kan veelal tot ongeveer 90 dagen. Wat ouder is dan 90 dagen wordt automatisch verwijderd.

Dat zijn nu nog de voordelen van het bewaren van de browsergeschiedenis. Vroeger echter, toen internetverbindingen nog lang niet zo snel waren als nu, bewees de browsergeschiedenis een pc-gebruiker grotere diensten. Met name wanneer deze een bepaalde website vaker bezocht. Want door het bijhouden van een browsergeschiedenis hoefde niet telkens de complete website opnieuw geladen te worden, maar slechts de vernieuwde onderdelen. Dit zorgde ervoor dat een website sneller getoond kon worden en er minder dataverkeer voor nodig was. Iets wat aanzienlijk kon schelen in de internetkosten.

In Google Chrome bijvoorbeeld krijgt u door simpelweg de toetscombinatie Ctrl+H te drukken direct de browsergeschiedenis te zijn.

De geschiedenis is onderverdeeld in de dagen waarop u gesurft hebt op het internet, waarbij elke vermelding voorzien is van een tijdstip.

Dus wanneer u de dag nog weet en ongeveer het tijdstip waarop u de webpagina die u zoekt bezocht hebt, dan is de kans vrij groot dat u die webpagina weer terug zult weten te vinden.

Tevens biedt de browsergeschiedenis in Google Chrome u de mogelijkheid om een zoekopdracht in te typen. Maar dan moet u minstens nog wel wat weten over hoe de webpagina heette die u zoekt en waar de pagina over ging.

In de volgende webbrowsers kunt u door middel van dezelfde toetscombinatie Ctrl+H de browsergeschiedenis bekijken:

 • Microsoft Edge.
 • Internet Explorer.
 • Mozilla Firefox.

Geschiedenis wissen en beheren

Het kan handig zijn dat een webbrowser een geschiedenis bijhoudt van uw internetactiviteiten. Maar het is niet altijd wenselijk. Want als naast u ook anderen gebruik maken van hetzelfde gebruikersaccount op uw pc, dan kun die uw browsergeschiedenis tevens makkelijk inzien.

De geschiedenis inzien is overigens niet mogelijk wanneer anderen die uw pc ook gebruiken een eigen gebruikersaccount hebben.

De browsergeschiedenis op een pc neemt na verloop van tijd best wat schijfruimte in beslag. Dat betekent dat met het wissen van de geschiedenis ook de nodige schijfruimte vrij gemaakt zal worden.

De volledige geschiedenis wissen die de webbrowser heeft opgebouwd is bijna net zo eenvoudig als het tonen van de geschiedenis.

Voor het wissen van de browsergeschiedenis nemen we Google Chrome als voorbeeld. Omdat deze browser veruit het populairst is onder pc-gebruikers.

De volledige geschiedenis wist u in Google Chrome als volgt:

 1. Start Google Chrome.
 2. Druk de toetscombinatie Ctrl+H.
 3. Klik op de pagina Geschiedenis op de optie Browsegegevens wissen.
 4. Dit opent het venster Browsergegevens wissen.
 5. In dit venster vindt u de tabs Basis en Geavanceerd. Door te klikken in de selectievakjes en daarmee vinkjes te plaatsen kunt u selecteren wat u precies wilt wissen. Vervolgens op de knop Gegevens wissen klikken zal alle geselecteerde gegevens daadwerkelijk wissen.

Via de tab Basis wist u eenvoudig en snel de hele geschiedenis die in uw Google Chrome webbrowser is opgeslagen.

De hele geschiedenis wissen is overigens niet altijd de verstandigste keus. Want sommige gegevens die een browser in de geschiedenis opslaat zijn bijvoorbeeld nodig om snel weer toegang te kunnen krijgen tot een website die u vaak bezoekt en waarop u in moet loggen als u gebruik wilt kunnen maken van alle functionaliteiten op de betreffende website.

Aangezien dit onder andere bij sociale media sites en webshops steeds vaker het geval is, staat u bij Google Chrome de tab Geavanceerd ter beschikking. Hiermee kunt u nauwkeuriger aangeven welk deel van de geschiedenis u wilt wissen en welk deel u wilt bewaren.

Daarnaast biedt Google Chrome u ook de mogelijkheid om losse items uit de geschiedenis van de browser te wissen. Dit gaat als volgt:

 1. Start Google Chrome.
 2. Druk op de toetscombinatie Ctrl+H.
 3. De pagina Geschiedenis wordt nu geopend en de geschiedenis wordt op de pagina weergegeven. Voor elk item wordt een selectievakje weergegeven. Door in het selectievakje te klikken plaatst u er een vinkje in. Hiermee selecteert u het item voor verwijdering uit de geschiedenis. Door vervolgens op de knop Verwijderen te klikken, die rechts boven de lijst met geschiedenisitems is weergegeven, worden alle geselecteerde items uit de geschiedenis gewist.

In Microsoft Edge en andere webbrowsers kunt u op vergelijkbare wijze de geschiedenis wissen. Echter, Google Chrome biedt u op dat gebied veruit de meeste mogelijkheden.

Geschiedenis bijhouden tijdelijk uitschakelen

Wilt u dat er even geen geschiedenis wordt bijgehouden van wat u uitspookt op het internet, dan bieden veel webbrowsers u daar de mogelijkheid voor via een zogenaamd incognitovenster of InPrivatevenster.

In Google Chrome opent u een nieuw incognitovenster door de toetscombinatie Shift+Ctrl+N in te drukken. In Microsoft Edge gebruikt u daarvoor de toetscombinatie Shift+ Ctrl+P.

Wanneer u een incognitovenster of een InPrivatevenster opent dan zal:

 • Geen browsergeschiedenis worden bijgehouden.
 • Geen cookies en sitegegevens worden opgeslagen.
 • Geen informatie die is opgegeven in formulieren worden bewaard.

Dit zal voortduren totdat u het incognitovenster of InPrivatevenster sluit.

Hiermee weet u alles wat u zou moeten weten over de geschiedenis die iedere browser bijhoudt en hoe u deze geschiedenis wissen en beheren kunt.

Gerelateerde artikelen