Personal Computer Care |Helpt jou bijzonder computervaardig worden

Wat moet ik doen om mijn computer sneller te maken?

Photo by: Alex Knight

Iedere computer wordt in de loop der tijd steeds een beetje trager. Maar omdat dit doorgaans zo geleidelijk gaat, hebt u dat vaak niet direct door. Dat kan betekenen dat tegen de tijd dat uw pc merkbaar langzamer geworden is, er het nodige mis kan zijn op uw pc.

Op de vraag: ”Wat moet ik doen om mijn computer sneller te maken?” is daarom geen eenduidig antwoord te geven. Daarvoor zijn de oorzaken van het trager worden van de pc te divers.

Hoe komt het dat mijn pc zo traag is?

Doorgaans zijn de oorzaken van dit trager worden software gerelateerd. Van software die u op uw pc geïnstalleerd hebt tot en met een verkeerde instelling in Windows. Maar ook malware waaronder virussen kunnen een pc flink traag maken.

Een harde schijf die op het punt staat om kapot te gaan kan er tevens voor zorgen dat een pc tergend langzaam wordt. Maar nu computers steeds vaker worden uitgerust met een SSD, zal dat minder voorkomen.

We concentreren ons dan ook op welke manier software ervoor zorgt dat een computer traag wordt.

Software kan er op de volgende manieren voor zorgen dat de computer er traag van wordt:

 • De software neemt teveel schijfruimte in beslag.
 • De software neemt teveel geheugen in beslag.
 • De software neemt systeembronnen in beslag.
 • De software heeft kwaadaardige bedoelingen.
 • De software is te nieuw voor de pc.
 • Een verkeerde instelling in Windows. (controleer met name bij een laptop)

Laten we de genoemde punten eens nader gaan bekijken en ontdekken op welke manier ze de snelheid van de computer precies beïnvloeden.

1) Software en bestanden nemen teveel ruimte in beslag

We beginnen bij de makkelijkste manier om uw pc sneller te maken. En dat is het mogelijke teveel aan software verwijderen van uw pc. Een pc kan traag gaan worden van teveel software, maar ook van bestanden, wanneer door de hoeveelheid schijfruimte die erdoor in beslag genomen wordt er te weinig ruimte overblijft voor Windows om bestanden tijdelijk op te slaan.

Van dit probleem kan met name sprake zijn wanneer u alles op schijf C: hebt staan.

Hierdoor zullen er meer lees en schrijfacties gedaan moeten worden door Windows. Dit neemt uiteraard tijd in beslag. Maar ook de processor is langer met de taak bezig dan stikt noodzakelijk.

U zult dit merken omdat dit de pc trager maakt dan u gewend bent.

U lost dit probleem in als volgt op:

 1. Klik op knop Starten om menu Starten te openen.
 2. Klik in menu Starten op Instellingen ( of open Instellingen met toetscombinatie Windowstoets + I)
 3. Klik in de linkerkolom van Instellingen op het onderdeel Apps.
 4. Klik in het onderdeel Apps op de sectie Apps en onderdelen.
 5. U krijgt nu een lijst te zien met alle apps die op uw pc geïnstalleerd staan.

In die lijst met apps zult u wellicht apps gaan vinden die u niet langer gebruikt. Die kunt u dan met een gerust hart verwijderen om zo schijfruimte vrij te maken.

In Windows 10 verwijdert u overbodig geworden apps op vergelijkelijkbare wijze. U kunt dan alleen in Instellingen direct op het onderdeel Apps klikken. In het onderdeel Apps vindt u vervolgens in de linkerkolom de sectie Apps en onderdelen.

Wanneer er maar weinig apps zijn die u weg wilt gooien, dan kunt u tevens het volgende doen om schijfruimte vrij te maken:

 1. Open Instellingen.
 2. Klik op het onderdeel Systeem.
 3. Klik in het onderdeel Systeem op de sectie Opslag.
 4. U krijg nu een overzicht te zien van de hoeveelheid schijfruimte die in beslag genomen wordt en door wat precies.

Zo kunt u zien wat u weg kunt gooien aan bestanden om zo snel mogelijk zoveel mogelijk schijfruimte vrij te maken.

2) Software neemt teveel intern geheugen in beslag

Alle software de opgestart is en actief is, neemt geheugenruimte in beslag. En kan zelfs meer geheugenruimte in beslag gaan nemen naarmate u er meer mee doet.

Wanneer u bijvoorbeeld uw webbrowser gebruikt, dan zal deze browser meer geheugenruimte in beslag gaan nemen naarmate u meer tabbladen opent en websites in de browser laadt.

Maar gewoon een aantal verschillende apps geopend en in gebruik hebben vergt ook het nodige intern geheugen.

Uw pc wordt hier langzamer van omdat er ook het nodige intern geheugen beschikbaar moet zijn voor het verwerken van opdrachten. Wanneer het beschikbare intern geheugen te beperkt is voor het uitvoeren van de opdrachten, dan zal gebruik gemaakt moeten worden van de harde schijf om delen van de opdracht tijdens de verwerking ervan in op te slaan. Daar een harde schijf aanzienlijk langzamer is dan intern geheugen, zal de verwerking langer duren en zal het uw hele pc trager maken.

3) Software neemt teveel systeembronnen in beslag

Software die aan het werk is op de pc heeft daarvoor systeembronnen nodig, de processor bijvoorbeeld. En hoe meer data en opdrachten die software te verwerken heeft, hoe meer systeembronnen er in gebruik zullen zijn. En wanneer de limiet van het aantal systeembronnen is bereikt, dan zal de pc steeds trager gaan werken.

Ook wanneer een programma is afgesloten kan het nog steeds systeembronnen en wellicht ook geheugen bezet houden. Daarom alleen al is het raadzaam om een pc geregeld helemaal uit te zetten en opnieuw op te starten.

Door opnieuw opstarten worden alle systeembronnen, en ook al het geheugen, weer vrij gemaakt.

4) Kwaadaardige software

Niet alle software die op uw pc staat heeft even goede bedoelingen. Met name software die zich op uw pc heeft weten te nestelen zonder dat u er weet van hebt. Dit kan onder andere gebeuren wanneer u gratis software op uw pc installeert die u bijvoorbeeld belooft dat het alle problemen op uw pc in een keer op kan lossen.

Dat is zogezegd te mooi om waar te zijn en dat is het ook. Het is alleen bedoeld om u te verleiden de app te installeren. En wanneer de app eenmaal op uw pc staat, dan zal het zijn kwaadaardige taak gaan uitvoeren.

Overigens kan ook een illegale kopie van een gewilde app of game kwaadaardige software bevatten.

Met name wanneer uw pc van het ene op het andere moment aanmerkelijk trager wordt, dan is het raadzaam om uw pc extra op maleware, waaronder virussen en spyware, te controleren.

5) Software is te nieuw voor de pc

Wat uw pc ook ontzettend traag kan maken is software waar uw pc eigenlijk niet geschikt voor is. Meestal omdat:

 • De processor niet krachtig genoeg is voor de software
 • De pc te weinig intern geheugen heeft.
 • De videokaart niet krachtig genoeg is.

Dit kan u met name overkomen met spellen. Games zijn het type software die een behoorlijke hoeveelheid aan prestaties van een pc kunnen verlangen.

Maar ook grafische software of ontwerpsoftware vragen om een snelle pc.

Wanneer u een desktop pc hebt, dan beschikt u over uitgebreide mogelijkheden om onderdelen van de pc te vervangen door nieuwere en snellere varianten. Welke onderdelen u precies vervangen kunt om uw pc sneller te maken, daar komen we later op terug.

6) Verkeerde instelling in Windows (laptop)

Ook een verkeerde instelling in Windows kan behoorlijk van invloed zijn op de prestaties. En dan met name de energiebesparingsopties op een laptop. Voor de laptop zit in Windows een energiebesparingsoptie ingebouwd. Deze energiebesparingsoptie zorgt ervoor dat een batterijlading langer meegaat. Dit wordt onder andere bereikt door het prestatieniveau van de laptop te verlagen.

U kunt de prestaties van uw laptop dan ook behoorlijk opschroeven door simpelweg het energiebeheerschema in uw laptop aan te passen.

Dit gaat als volgt:

 1. Open Instellingen en navigeer via het onderdeel Systeem naar de sectie Energiebeheer en slaapstand.
 2. Klik op de optie Extra energie-instellingen.
 3. Klik op de optie Een energieschema maken.
 4. Kies in het venster dat vervolgens wordt geopend voor de optieGebalanceerd wanneer u veel op accu werkt of voor Hoge prestaties wanneer u altijd een stopcontact in de buurt hebt.

Waarom duurt het opstarten van mijn pc zo lang?

Waar u ook mee te maken kan krijgen is: dat uw pc prima werkt, maar dat alleen het opstarten van de pc lang duurt. Dit is het geval wanneer er veel programma’s tegelijk met Windows worden opgestart. De meeste van dergelijke programma’s starten echter onnodig mee. Dat maakt van het langzaam opstarten van de pc een probleem dat relatief eenvoudig op te lossen is.

Op de volgende manier voorkomt u dat programma’s onnodig tegelijk met Windows opstarten en het opstarten van Windows versnellen:

 1. Klik met de rechtermuisknop op de knop Starten.
 2. Klik in het geopende snelmenu op de optie Taakbeheer.
 3. Dit opent het venster Taakbeheer. Klik zo nodig op de optie Meer details om alles wat taakbeheer kan tonen weer te geven.
 4. Klik op het tabblad Opstarten.
 5. U krijgt nu een overzicht te zien van alle programma’s die tegelijk met Windows opstarten. Een aantal daarvan zullen wellicht reeds op uitgeschakeld staan. Maar er zullen er ook zijn die nog aangeschakeld staan, maar die uitgeschakeld kunnen worden. Tevens kunt u in het overzicht zien welke programma’s veel invloed hebben op het opstarten en welke minder.
 6. U kunt een programma uitschakelen, een daarmee voorkomen dat het weer tegelijk met Windows opstart, door een ingeschakeld programma in de lijst te selecteren en vervolgens op de knop Uitschakelen rechts onderin het venster te klikken.

Als u een programma uitschakelt, dan zal deze gewoon in de lijst blijven staan. Alleen zal er in de kolom Status van het overzicht Uitgeschakeld worden weergeven bij het zojuist uitgeschakelde programma.

Dit betekent dat u een programma altijd weer kunt inschakelen mocht dat nodig zijn. Bijvoorbeeld omdat na het uitschakelen van dat programma een bepaald onderdeel of bepaalde software niet langer goed werkt.

Dat maakt het raadzaam om, wanneer u besluit programma’s uit te schaken, te noteren welke programma’s u precies hebt uitgeschakeld.

Maak uw pc sneller door deze onderdelen te vervangen

Hoe ouder uw computer wordt, hoe langzamer hij zal worden. Dat komt voornamelijk omdat elke vrijwel nieuwe versie van een app hogere eisen stelt aan de pc, zowel qua prestaties als qua schijfruimte en geheugenruimte.

Dat betekent veelal dat u eigenlijk niet ontkomt aan het trager worden van een pc. Soms kan echter het vervangen van één of enkele onderdelen ervoor zorgen dat de pc in ieder geval voorlopig weer snel genoeg zal zijn.

Zeker bij een desktop pc is een pc sneller maken door simpelweg het vervangen van onderdelen relatief eenvoudig.

Bij een laptop is het vervangen van onderdelen slechts beperkt mogelijk en moet vooraf goed bekeken worden of het onderdeel beschikbaar is voor de betreffende laptop.

Onderdelen die u in een laptop kunt vervangen en die de laptop sneller kunnen maken zijn:

 • Meer en sneller intern geheugen.
 • Een grotere en snellere harde schijf.

Bij een desktop pc kunt u meer onderdelen vervangen om deze sneller te maken:

 • Meer intern en sneller geheugen.
 • Een grotere en snellere harde schijf.
 • Een krachtigere grafische kaart.
 • Een krachtere processor.
 • Een sneller moederbord.

U ziet dat u heel wat kunt doen om uw computer sneller te maken wanneer u vindt dat uw computer nu te traag zijn werk doet. Daarbij is het raadzaam om eerst vast te stellen op welk vlak de pc precies traag is. Want het probleem van traag opstarten van een pc lost u bijvoorbeeld niet op door schijfruimte vrij te maken.

Komt u er helemaal niet uit wat het probleem is, dan biedt het opnieuw installeren van Windows bijna altijd uitkomst. Want daarmee wordt alles wat te computer vertraagde teniet gedaan. Hiermee krijgt uw pc dan ook altijd zijn oorspronkelijke snelheid volledig terug.

Gerelateerde artikelen