Een laptop in de aanbieding kopen goedkoop of duurkoop?
Voor een laptop aanbieding hoef je nooit heel lang te zoeken. Want er is altijd wel één elektronicagrootgrutter die laptops in de aanbieding heeft. Daarmee kom je relatief goedkoop aan een goede laptop, toch?
Dat ligt eraan. Want past die laptop echt wel bij jou en jouw gebruiksdoelen? Bovendien zijn laptops die in de aanbieding zijn vaak al even op de markt. Waardoor ze misschien net niet voorzien van dat laatste snufje dat jij nou net wel nodig hebt.
Wat is de beste en goedkoopste laptop?
De beste en goedkoopste laptop is die laptop aanbieding die bij jou past qua wensen, verlangens, toepassingsgebied en gebruiksomstandigheden; nu en in de toekomst.
Een laptop gaat gemiddeld 3 tot 5 jaar mee. Maar als je er zuinig op bent en je gebruikt je laptop niet heel veel dan kan hij nog een stuk langer mee dan dat.
Want slechte laptops worden eigenlijk niet meer gemaakt. Slecht in de zin van: slecht geconstrueerd en gemaakt uit goedkope onderdelen van dubieuze kwaliteit. Fabrikanten van dergelijke computers hebben zichzelf al lang geleden uit de markt gewerkt. Want internet is meedogenloos. Online kan echt iedereen zeggen wat hij of zij ergens van vindt. Het voordeel hiervan is dat slechte producten hiermee snel van de markt verdwijnen.
Dat betekent min of meer dat een laptop alleen nog maar slecht kan zijn wanneer jij de verkeerde laptop kiest voor je gebruiksdoeleinden of er verkeerd en onzorgvuldig mee omspringt.
Wat moet er in een goede laptop zitten?
Om te weten wat er in een goede laptop moet zitten is het belangrijk dat je goed bedenkt wat je met je laptop wilt kunnen doen. Want iemand die bijvoorbeeld een laptop hoofdzakelijk gebruikt voor het afhandelen van e-mail en informatie zoeken op internet, heeft een hele andere laptop nodig dan iemand die uit liefhebberij video of muziek bewerkt.
Want internetten en het afhandelen van e-mail kost maar weinig processorkracht en ieder laptopbeeldscherm is in staat om tekst weer te geven. Ook het beeldmateriaal dat zich op internet bevindt, is over het algemeen grafisch niet ingewikkeld genoeg om het een beeldscherm of een grafische kaart in een laptop het moeilijk te maken.
Beeldmateriaal bewerken vraagt daarentegen wel het één en het ander van de processor. Een ook van de grafische kaart.
Maar van de processor en de videokaart in een laptop wordt pas serieus wat gevraagd wanneer er snel wisselend beeld op een beeldscherm moet worden getoond, zoals bijvoorbeeld tijdens een grafisch veeleisend spel.
Kortom, wat er in een goede laptop moet zitten is sterk afhankelijk van wat jij met een laptop wilt kunnen doen.
Voorbeeld: goede laptop aanbieding voor lichtere taken
Zelfs de allergoedkoopste laptop aanbieding is geschikt voor iemand. Bijvoorbeeld voor diegene die werkzaamheden doet die weinig processorkracht vragen en die niets doet met beeldmateriaal dat vraagt om grafisch aansprekende prestaties. De man of vrouw die hoofdzakelijk internet en e-mailt inderdaad.
Een goede laptop voor die persoon zou zijn een laptop met:
- Een 14 inch of 15,6 inch beeldscherm.
- Een uiterst energiezuinige Intel Processor N100.
- 8 GB intern geheugen.
- 256 GB SSD (harde schijf).
Maar dan zul je bijvoorbeeld net zien dat de laptop die in de aanbieding is maar 4 GB intern geheugen heeft en een 128 GB SSD.
Met 4 GB aan intern geheugen voldoet de laptop net aan de systeemeisen van Windows. In de praktijk zal helaas echter snel blijken dat 4 GB intern geheugen echt te weinig is. Ook heeft Windows 64 GB aan schijfruimte nodig. Maar als je regelmatig met je laptop werkt en wat dingen installeert, dan zul je in dit geval snel schijfruimte te kort komen.
Dat betekent samengevat dat een dergelijke laptopaanbieding voor veel mensen een miskoop zou betekenen. Behalve dan voor diegene die zijn laptop echt alleen maar gebruikt om te internetten en te e-mailen.
Voorbeeld: goede laptop aanbieding voor algemeen gebruik
Velen van ons doen meer dan één ding tegelijk op de laptop. Wellicht ben jij ook vaak muziek aan het luisteren op de laptop terwijl je aan het werk bent aan bijvoorbeeld een Word-document. En dan kan het bovendien zomaar gebeuren dat we onder het werken aan het Word-document nog even wat op moeten zoeken op internet of even een YouTube-video moeten bekijken.
Een wat snellere laptop met een wat krachtiger processor kan al deze taken tegelijk aan zonder dat je het gevoel krijgt dat je laptop moeite heeft om het allemaal bij te benen.
Een dergelijk laptop heeft:
- Een 15,6 inch of 16,1 inch beeldscherm.
- Een Intel Core i5 processor.
- 16 GB geheugen.
- 512 GB SSD.
Maar wat nou als er een laptop in de aanbieding is die alles heeft, behalve 8 GB intern geheugen in plaats van 16 GB intern geheugen?
Dan ga je merken dat naarmate je meer apps tegelijkertijd gebruikt, of meer tabbladen in je browser, je laptop steeds een beetje langzamer wordt. Totdat je vensters gaat sluiten. Dan zul je merken dat de laptop weer zo snel wordt als dat je gewend bent.
Een laptop met 8 GB intern geheugen is daardoor alleen de juist laptop voor je wanneer je eigenlijk nooit veel dingen tegelijkertijd doet.
De processor in een laptop is heel belangrijk. Want hoe krachtiger de processor, hoe meer en hoe sneller taken kunnen worden uitgevoerd. En dus hoe sneller een laptop zal zijn.
Maar ook voldoende intern geheugen, ofwel RAM, is nodig. Omdat iedere app die je opent ruimte nodig heeft in het intern geheugen. Dat betekent onder meer dat wanneer je veel tegelijk doet op je laptop en daarbij veel app tegelijkertijd open hebt, je veel RAM nodig hebt.
Voorbeeld: goede laptop aanbieding voor de veeleisende gebruiker
Je mag jezelf tot veeleisende gebruiker rekenen als je geregeld foto’s en video bewerkt, gamet, met 3D software in de weer bent of andere toepassingen op je laptop gebruikt die veel rekenkracht vragen van de processor en wellicht ook van de grafische processor.
Een laptop die goed is voor de veeleisende gebruiker valt doorgaans in het hogere prijssegment. Zeker wanneer je ook een snelle videokaart nodig hebt in je laptop. Die heb je nodig wanneer je jouw laptop zogezegd gebruikt voor toepassingen waarin in korte tijd veel en snel wisselend beeld op een beeldscherm moet worden getoond. Zoals games, maar ook 3D-toepassingen en toepassingen voor grafisch ontwerp.
Wellicht heb je dan ook behoefte aan een wat groter beeldscherm.
Een laptop die goed genoeg zou kunnen voor een veeleisende gebruiker heeft:
- Een 16,1 inch of 17 inch beeldscherm.
- Een Intel Core i7 processor.
- Snelle grafische processor met eigen geheugen.
- 32 GB RAM.
- 1 TB SDD.
Ook hier geldt weer dat 16 GB RAM genoeg zou kunnen zijn wanneer je niet iemand bent die heel veel dingen tegelijkertijd doet op zijn of haar laptop.
Waar je nog meer op moet letten als je een laptop koopt
Tot nu toe hebben we het alleen over specificaties van de laptop gehad die grotendeels de snelheid van de laptop bepalen. Maar er is meer waar je op moet letten als je een laptop koopt.
Wat je je bijvoorbeeld ook moet afvragen is hoe vaak je buitenshuis aan het werk denkt te gaan zijn op je laptop. Want als dat zo is dan wil ook dat:
- De behuizing van de laptop tegen een stootje kan.
- De laptop energiezuinig is en daarmee lang doet met één batterijlading.
- Hij niet te zwaar is.
- Handzaam is en bijvoorbeeld in een tas past die je altijd bij je hebt.
- Over de mogelijkheid beschikt om een powerpack aan te sluiten. Zodat je nog langer kan werken zonder een stopcontact nodig te hebben.
De behuizing
Dat de behuizing van een laptop tegen een stootje kan is geen vanzelfsprekendheid. Want veel laptops voor de consumentenmarkt hebben een behuizing die gemaakt is van vrij hard kunststof. Terwijl laptops voor de zakelijke markt vaker een behuizing hebben die gemaakt is van kunststof dat wat taaier lijkt. Of ze hebben zelfs een metalen behuizing.
Aansluitingen en andere uitbreidingen
Iedere laptop heeft USB-aansluitingen. En iedere laptop heeft ook Bluetooth en wifi. Echter, hier zijn verschillende versies van en verschillende standaarden.
Nu maakt dat niet zo heel veel uit als de randapparaten die je bij je laptop gebruikt geen speciale vereisten hebben. Bijvoorbeeld, dat ze minder snel werken als niet aan de vereiste versie of standaard wordt voldaan.
Ook zijn er aansluitingen die niet elke laptop standaard heeft, maar die je wel graag in je laptop zou willen zien. Bijvoorbeeld:
- Een ethernetaansluiting – Zodat je je laptop ook met een netwerkkabel kunt aansluiten op internet.
- Een kaartlezer – Zodat je bijvoorbeeld de SD-kaarten uit je digitale camera direct in je laptop kunt stoppen en zo gemakkelijk de gemaakte foto’s naar je laptop kunt kopiëren.
- Een Thunderbold-aansluiting – Een dergelijke aansluiting komt goed van pas als je een snelle verbinding wilt hebben tussen je laptop en audio -en videoapparatuur.
En zo zullen er best nog veel meer dingen zijn waar je aan moet denken als je een laptop wilt kopen. Dingen vaak waar je in eerste instantie misschien niet zo bij stil staat. Wat daarbij zonder meer helpt is gewoon eens rustig de tijd nemen om wat te snuffelen op de websites van de MediaMarkt of Coolblue. En daar gewoon eens op je gemak alle specificaties te bekijken van laptops die goed voor jou zouden kunnen zijn.
Misschien dat die ene laptop die op dat moment in de aanbieding is perfect bij jou past. Of wellicht ontdek je daarmee dat diezelfde laptop aanbieding juist niet de goede laptop is voor jou.
Kortom, een laptop in de aanbieding kopen kan enorm verleidelijk zijn. Want wie wil er nu niet veel waar voor zijn geld? Maar laat je er absoluut niet teveel door leiden. Want je koopt daardoor sneller de verkeerde laptop dan je denkt. Bovendien: een volgende aanbieding laat nooit heel lang op zich wachten.
Let op! Als je nu een laptop hebt met Windows 10, of ouder, dan betekent een nieuwe laptop kopen dat je niet alleen moet wennen aan een nieuwe laptop, maar ook aan een nieuw besturingssysteem. Want iedere nieuwe laptop heeft Windows 11 als besturingssysteem.
Lees dit direct en ontdek wat je allemaal te wachten staat als je nu besluit om een nieuwe laptop te kopen.