Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Hoe kan ik mijn harde schijf wissen?

Hoe kan ik mijn harde schijf wissen? Afbeelding van Rob van der Meijden via Pixabay

Je harde schijf wissen als je je oude computer wilt weggooien is een uitstekend plan. Tenslotte wil je niet dat vreemden, als dan niet per ongeluk, kunnen zien wat op jouw harde schijf staat.

Bij de computer is er overigens een verschil tussen verwijderen en wissen. Als je bestanden van je computer verwijdert, dan zijn ze vrij gemakkelijk terug te halen. Bij een harde schijf wissen is dat een ander verhaal.

Hoe verwijder je bestanden van de harde schijf?

Bestanden verwijderen van je Windows-pc doe je standaard door te werken met Verkenner en de Deletetoets op je toetsenbord. Daarbij:

  1. Selecteer je de bestanden die je wilt verwijderen.
  2. En druk je vervolgens op de Deletetoets.

Daarmee worden je bestanden overigens niet echt van je harde schijf verwijderd, maar verplaatst naar de Prullenbak. Hieruit kun je verwijderde bestanden altijd terughalen

Bestanden zonder tussenkomst van de Prullenbak definitief van je harde schijf verwijderen kan ook. Dit kan in plaats van alleen te drukken op de Deletetoets te drukken op de sneltoets Shift + Delete.

Dit gebeurt er werkelijk bij het verwijderen van bestanden

Wat er met het verwijderen van bestanden werkelijk gebeurt, is dat Windows de plek waar het bestand stond op de harde schijf slechts markeert als leeg. Dit betekent dat er op die plek een ander bestand neer mag worden gezet. Maar dat hoeft niet.

Van dit gegeven maakt herstelsoftware voor consumenten gebruik waarmee je per ongeluk gewiste bestanden terug kunt halen. Een voorbeeld van dergelijke software is het gratis Recuva.

Als je je harde schijf zelf blijft gebruiken is bestanden verwijderen op de gebruikelijke manier prima. Maar onvoldoende als je een harde schijf, of de computer waar de harde schijf in zit, weg wilt doen.

Want zelfs met de eenvoudigste herstelsoftware voor consumenten kan de inhoud van de harde schijf teruggehaald worden.

Wat is het verschil tussen wissen en formatteren?

Een enigszins betere manier van je harde schijf wissen is formatteren. Wat is formatteren? Formatteren houdt in het kort in: het geschikt maken van een opslagmedium voor het apparaat waar we het opslagmedium voor willen gebruiken. Bij het formatteren van een harde schijf wordt alles wat erop staat gewist en wordt de schijf voorzien opnieuw voorzien van een bestandssysteem.

Het belangrijkste verschil tussen wissen en formatteren is daarmee: dat bij het wissen van bestanden de plek waar de bestanden stonden alleen als leeg wordt gemarkeerd, terwijl tijdens het formatteren ook die markering wordt weggehaald.

Maar ook formatteren is ongedaan te maken met speciaal voor deze toepassing gemaakte software.

Formatteren is doorgaans voldoende wanneer je je oude computer doorschuift naar je kinderen of je ouders. Maar nog altijd niet veilig genoeg als je besluit je oude computer te verkopen aan een vreemde.

Waarom kan ik de C-schijf niet formatteren?

Wanneer je echter probeert met formatteren je C-schijf leeg te maken, zul je snel ontdekken dat dit niet lukt. Dat komt omdat op de C-schijf Windows staat. De C-schijf formatteren betekent dat daarna je computer het niet meer doet. Uiteraard probeert Windows je daarvoor te behoeden.

De C-schijf formatteren kan daarom alleen als je de computer opstart vanaf bijvoorbeeld een opstartbare USB-stick.

Hoe maak je een oude computer leeg?

Maar hoe maak je dan de harde schijf in je oude computer leeg? Dat ligt eraan wat je van plan bent met je oude computer. Want als je er een ander nog een plezier mee wilt doen, dan moet de harde schijf uiteraard in tact blijven. Als je vindt dat je oude computer weggooien het beste besluit is dan mag de harde schijf stuk.

De beste manier om een oude harde schijf te vernietigen is door ‘m bij voorkeur wel eerst te formatteren. Vervolgens haal je ‘m uit de computer en geef je er een paar flinke klappen met een hamer op en vernietig je de elektronica van de harde schijf op dezelfde destructieve wijze.

Traditionele (HDD) harde schijf wissen

Moet de harde schijf in je oude computer in tact blijven, dan zul je softwarematig de harde schijf in je oude computer veilig leeg moeten maken. Als in je oude computer nog een traditionele harde schijf zit, dan kun je hiervoor de functie Station wissen van de gratis app CCleaner voor gebruiken.

Na het leegmaken van de harde schijf zal CCleaner de inhoud van de harde schijf één of meerdere malen overschrijven. Deze procedure vernietigt alles wat jij ooit op de harde schijf hebt gezet dusdanig dat het niet meer te herstellen is.

SSD harde schijf wissen

Als je oude computer al voorzien was van een SSD, dan is deze methode van wissen minder geschikt. Want naar verluidt verkort het op deze manier wissen van een SSD de levensduur ervan. Bovendien zijn de gegevens die erop hebben gestaan daarna nog steeds te herstellen.

De bekende fabrikanten van SSD’s stellen meestal zelf software ter beschikking waarmee je onder andere de SSD veilig kunt wissen.

Bekijken welk merk SSD in je computer zit, kan met de gratis app Speccy.

Vervolgens kun je op de website van de fabrikant van de SSD de software downloaden die geschikt is voor het wissen van jouw SSD.

Hieronder volgt een lijst met links naar software die de verschillende fabrikanten beschikbaar stellen om hun SSD’s mee te kunnen wissen.

Hiermee heb je alle kennis in handen om zowel je SSD als traditionele harde schijf veilig te wissen. Want niet weten wie mogelijk met jouw persoonlijke gegevens en andere gevoelige data aan haal gaat is nooit een prettig idee.

Gerelateerde artikelen