Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Waarom een mp3 downloaden eigenlijk niet langer hoeft

Image by Steve Buissinne from Pixabay

Bij digitale muziek zullen we veelal als eerste aan de muziek-cd en het mp3-bestand denken. Maar daar mogen we het streamen van muziek via internet inmiddels zeker aan toevoegen.

Middels streamen van digitale muziek via internet, kunnen we namelijk ook net zo vaak naar onze favoriete muziek luisteren als we willen. Betekent dit dat we hierdoor niet langer een muziek-cd hoeven kopen of een mp3’tje hoeven downloaden van internet?

Toen een mp3 downloaden nog gratis maar niet altijd legaal was

Velen zullen zich wellicht de file sharing services Napster en Kazaa nog kunnen herinneren. Via deze bestandsdeeldiensten konden ook muziekbestanden ofwel mp3’s gratis worden gedeeld, en dus ook gratis worden gedownload.

Echter zodra iets heel populair wordt, wat Napster en Kazaa absoluut werden, dan vinden ook internetcriminelen hun weg ernaar toe heel snel. Het duurde dan ook niet heel lang voordat met een mp3 downloaden ook ongemerkt virussen en andere kwaadaardige software op de pc terechtkwamen.

Bovendien zorgden Napster en Kazaa door hun populariteit voor een flinke daling in de verkoop van muziek-cd’s. Iets wat ertoe leidde dat onder andere auteursrechtenorganisaties flink jacht maakten op lieden die grote hoeveelheden muziek illegaal deelden op de populaire file sharing netwerken.

Om het lastiger te maken om gepakt te worden verlieten degenen die veel illegale mp3-muziek deelden de file sharing netwerken en deelden hun muziek in plaats daarvan via BitTorrent. Dit is een systeem dat het downloaden van bestanden coördineert, maar waarop fysiek geen bestanden staan. Dit maakte het voor auteursrechtenwaakhonden lastig om aanbieders van illegale muziek te pakken.

The Pirate Bay was hier een voorbeeld van en veruit de meest populaire online index van digitale content, waaronder muziek, welke in 2009 op last van de rechter uit de lucht werd gehaald.

Hiermee werd een enorme slag toegebracht aan het gratis downloaden van mp3-muziek.

Gratis mp3’s downloaden via nieuwsgroepen

Op kleinere schaal is illegaal mp3’s downloaden nog steeds mogelijk, bijvoorbeeld via nieuwsgroepen.

Muziek gaan downloaden via nieuwsgroepen is veelal echter niet even een kwestie van een programmaatje downloaden en installeren. Hierdoor doen veel minder mensen het. Het aanbod en de verscheidenheid aan muziek is hierdoor vanzelfsprekend een stuk kleiner.

Gratis een mp3 downloaden via YouTube

Een andere manier om een mp3 te downloaden is via YouTube. In het kort kopieert u hierbij de URL van de YouTube-pagina waarop de muziek, waar u een mp3 van wilt hebben, staat naar een online programma dat de YouTube-video converteert naar een mp3. Vervolgens kunt u de mp3 downloaden naar uw pc.

Bekende websites waar u een YouTube muziekvideo kunt laten converteren naar mp3 zijn:

  1. Anything2mp3.cc
  2. 2conv.com

Dergelijke websites worden doorgaans in de lucht gehouden door middel van het tonen van advertenties. Zolang dat rendabel blijft zullen de websites blijven bestaan. Omdat dit echter vaak niet het geval is, kan het voorkomen dat websites zoals de hierboven genoemde twee websites ook zomaar ineens weer verdwenen kunnen zijn.

Zowel via nieuwsgroepen als via YouTube kunt u mp3’s downloaden die daadwerkelijk op uw pc komen te staan. Wat betekent dat u de gedownloade muziek niet alleen kan beluisteren, maar tevens kunt kopiëren naar andere apparaten en opslagmedia.

Op die manier kunt u bijvoorbeeld mp3’s naar een USB-stick kopiëren, of op een cd branden, om zo ook naar uw favoriete muziek te kunnen luisteren in de auto.

Echter, op muziek die u via nieuwsgroepen en YouTube verkregen hebt rusten zonder meer auteursrechten en zal doorgaans niet gratis verspreid mogen worden. Dit houdt meestal in dat een mp3 die u via een nieuwsgroep of via YouTube downloadt doorgaans illegaal is.

Legaal een mp3 downloaden

De enige manier om legaal en gratis muziek te downloaden is via websites waarop muziek wordt aangeboden van minder bekende artiesten en platenlabels. Daarmee wordt gratis mp3’s downloaden vooral iets voor de avontuurlijke muziekluisteraar die het leuk vindt om nieuwe muziek te ontdekken.

Hier vindt u een overzicht van websites die gratis en legale mp3’s aanbieden.

Zelf mp3’s maken

Wanneer u beschikt over een muziekverzameling op cd, dan kunt u zelf mp3’s maken van de muziek die op die cd’s staat. Een cd rippen wordt dat genoemd. Bij het rippen van een cd wordt een kopie van de cd gemaakt en als mp3 opgeslagen op uw pc.

In Windows 10 kunt u een cd rippen via de app Windows Media Player.

Online muziek kopen en als mp3 downloaden

Op het moment dat gratis mp3’s downloaden van het internet steeds lastiger werd en ook de kans op per ongeluk virussen downloaden toenam, bleek al snel dat heel veel mensen best bereid waren om te betalen voor digitale muziek in mp3-formaat.

Onder andere Google en Apple doken in dat gat en boden online mp3-muziek aan die u na aankoop direct kon downloaden.

Google bood hiertoe de app Google Play Music aan en bij Apple kon u via de iTunes Store mp3-muziek kopen.

Maar inmiddels is Google Play Music opgehouden te bestaan en is iTunes alleen nog beschikbaar voor Windows-pc’s. En kan er alleen op een Windows pc via iTunes Store nog mp3-muziek gekocht worden.

De moeilijkheid met online mp3’s kopen is vaak dat het nogal onduidelijk is wat wel een niet kan en mag met de gekochte mp3. Want soms kan een gekochte mp3 naar hartenlust gekopieerd worden en bijvoorbeeld ook op een mp3-speler, telefoon of USB-stick gezet worden. Zodat deze overal op afgespeeld kan worden en niet alleen op het apparaat waarop u de mp3 gedownload hebt.

Muziek streamen en offline luisteren

U hebt de naam Spotify inmiddels op zijn minst wel eens ergens horen vallen. En wellicht hebt u Spotify zelfs al wel eens geprobeerd. Spotify is een digitale muziekservice die is opgericht in 2006 en die inmiddels 124 miljoen betalende gebruikers heeft.

Wat Spotify doet is muziek streamen via internet. Streaming is een manier van data verzenden via een netwerk, zoals internet, in een gestage onafgebroken stroom van datapakketjes. In die datapakketjes bevindt zich in dit geval muziek die op de ontvangende computer of smartphone zal worden afgespeeld.

Daarvoor moet u uiteraard wel eerst de Spotify app op uw smartphone openen, of de Spotify website openen in een webbrowser op bijvoorbeeld uw pc, en de muziek selecteren die u wilt beluisteren.

Als u gebruikt maakt van een digitale muziekservice zoals Spotify dan kunt u zo vaak luisteren naar uw favoriete muziek als u wilt, maar u kunt er geen mp3 van downloaden.

Wanneer u een abonnement hebt bij Spotify, en daarmee een betalende gebruiker bent, dan kunt u wel degelijk overal uw favoriete muziek mee naartoe nemen en beluisteren. Zelfs al hebt u geen internetverbinding.

Want u kunt Spotify op een pc of laptop in een webbrowser openen en muziek luisteren, maar u kunt ook de Spotify app installeren op een smartphone of tablet-pc en daarop muziek luisteren.

En alle muziek waar u ook naar wilt kunnen luisteren zonder internetverbinding kunt u ‘offline beschikbaar maken’ zoals dat heet. Als u muziek offline beschikbaar maakt dan komt de muziek op uw pc of mobiele apparaat te staan. Wat vergelijkbaar is met een mp3 downloaden, maar niet helemaal hetzelfde is.

Want bij een mp3 downloaden komt er een fysiek bestand op uw pc of mobiele apparaat te staan. Dat is bij het offline beschikbaar maken van muziek via een digitale muziekservice absoluut niet het geval.

U kunt de digitale muziek die via Spotify op uw pc, of ander mobiel apparaat, geplaatst wordt niet kopiëren naar bijvoorbeeld een USB-stick, SD-kaart of naar een mp3-speler die geen verbinding kan maken met internet.

Dit geldt uiteraard ook voor andere populaire digitale muziekstreamingdiensten, zoals:

  • Deezer
  • TIDAL
  • Napster
  • Apple Music
  • YouTube Music

Muziek afspelen in de auto

Menigeen luistert ook graag naar zijn of haar favoriete muziek in de auto. Echter, de autoradio heeft geen verbinding met internet. Wat betekent dat Spotify, maar ook de andere digitale muziekstreamingdiensten, niet in de auto gebruikt kunnen worden.

Dus zijn we in de auto doorgaans aangewezen op muziek afspelen die op cd staat of op een USB-stick. Dat betekent dat we om muziek te kunnen luisteren in de auto aangewezen zijn op mp3’s downloaden en deze op cd of USB-stick zetten toch?

Ja, tenzij uw autoradio beschikt over Bluetooth.

Want dan kunt u namelijk uw smartphone via Bluetooth verbinden met uw autoradio. Op deze manier kan muziek die op de smartphone staat afgespeeld worden op de autoradio. En omdat uw smartphone bijna altijd en overal verbonden kan zijn met internet, kunt u ook muziek van Spotify afspelen op uw smartphone en daarmee dus ook op uw autoradio.

Het streamen van muziek op de smartphone genereert uiteraard wel het nodige aan dataverkeer. Dat betekent dat wanneer u geregeld muziek luistert in de auto via uw smartphone, u wel even moet bekijken hoeveel data u mag verbruiken volgens het abonnement van uw smartphone.

Met 10GB aan data in uw smartphoneabonnement moet u overigens een aardig eind kunnen komen. Zeker wanneer u uw favoriete muziek offline beschikbaar maakt op uw smartphone.

Daarmee is uw favoriete muziek als mp3 downloaden inderdaad niet langer noodzakelijk. En muziek kopen is in veel gevallen ook niet interessant. Want een nummer kopen in de iTunes Store kost al snel een Euro, terwijl u voor 10 Euro per maand al een Spotify abonnement hebt waarmee u onbeperkt overal en altijd naar uw favoriete muziek en nieuwe muziek kunt luisteren.

Gerelateerde artikelen