Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Waar vind ik mijn printscreen terug in Windows 10 en 11?

Waar vind ik min printscreen terug?

Een printscreen maken in Windows leidt meer dan eens tot de vraag: “Waar vind ik mijn printscreen terug?”

En dat is allerminst vreemd. Want waar je je printscreen kan terugvinden, hangt onder meer af van de manier waarop je je printscreen maakt.

Staat je printscreen op het klembord?

Hoe maak je een printscreen eigenlijk? Een printscreen maak je veelal met behulp van de Print Screen-toets op je toetsenbord. Na het indrukken van de toets zal de gemaakte schermafdruk op het klembord worden gezet.

Omdat het klembord niet zichtbaar ergens op je beeldscherm staat, lijkt het erop dat er niets gebeurt als je de Print Screen-toets indrukt.

Een printscreen die met behulp van de Print Screen-toets gemaakt is, kun je direct als afbeelding plakken in bijvoorbeeld een Word-document of een e-mail. Maar je kunt de printscreen ook opslaan als afbeelding met behulp van de app Paint.

Ook als je de sneltoets Alt+Print Screen gebruikt, om een printscreen te maken van slechts één venster, zal de schermafdruk op het klembord geplaatst worden.

Staat je printscreen in de map Schermopnamen?

De map Schermopnamen kan 2 locaties hebben. En wel in de map Afbeelding op de harde schrijf van je pc of in de map Afbeeldingen op je OneDrive. Waar een gemaakte printscreen precies wordt opgeslagen hangt af van of je OneDrive gebruikt op je pc of niet.

Een printscreen wordt direct in de map Schermopnamen gezet als je voor het maken ervan gebruik maakt van één van de volgende sneltoetsen:

  • Windows-logotoets + Print Screen-toets.
  • Windows-logotoets + Shift + S.
  • Fn + Windows-logotoets + spatiebalk.

Elke printscreen die met één van deze sneltoetsen gemaakt wordt, krijgt een bestandsnaam die begint met het woord Schermopname, gevolgd door de datum waarop de printscreen gemaakt is.

Je vindt elke printscreen die je gemaakt hebt met een sneltoets dan ook het makkelijkste terug door:

  1. De Windows-logotoets in te drukken en vervolgens direct als zoekopdracht in te typen: schermopname.
  2. De zoekfunctie van Windows zal je vervolgens direct alle gemaakte schermopnamen in de zoekresultaten tonen.
  3. Klik op de knop Foto’s in de zoekfunctie om de zoekresultaten te laten filteren op foto’s.

Als je met behulp van de pijltjestoetsen op je toetsenbord door de zoekresultaten bladert, dan zal in de rechterkolom steeds getoond worden op welke locatie de schermafbeelding zich bevindt.

Zo kun je snel zien of een printscreen zich op de harde schijf van je pc bevindt of in OneDrive.

Een printscreen maken is in Windows op zich helemaal niet moeilijk. Wat het lastig maakt is dat het soms niet helemaal duidelijk is waar je je printscreen kunt terugvinden. Maar nu weet je niet alleen waar je precies je printscreen kunt vinden, maar ook wanneer.