Bestanden inpakken en uitpakken in Windows

Bestanden zippen ofwel bestanden inpakken en comprimeren is van alle tijden. In vroeger tijden hadden we zeker voor het inpakken van bestanden een apart programma nodig.

En we kunnen nog steeds een apart programma gebruiken voor het zippen van bestanden als we dat willen. Maar wist u dat het inpakken van bestanden ook heel eenvoudig via Windows kan?

Wat wordt bedoeld met bestanden zippen?

Als we bestanden zippen, dan comprimeren we niet alleen één of meerdere bestanden, maar archiveren we ze tegelijkertijd ook.

Met andere woorden: we brengen een bestand onder in een archief, zip-bestand genaamd, waarin ze gecomprimeerd worden opgeslagen zodat ze onder andere minder ruimte in beslag nemen.

Bestanden in een archief plaatsten vergemakkelijkt ook het verzenden van bestanden via internet. En door ze te comprimeren zal het verzenden van bestanden via internet bovendien sneller gaan.

Wanneer een bestand gecomprimeerd wordt, dan gebeurt er feitelijk niets anders dan: dat een bepaald gegeven dat vaker voorkomt in een bestand slechts een keer opgeslagen wordt. Vervolgens wordt alleen bijgehouden waar dat gegeven tevens voorkomt in datzelfde bestand.

In een foto bijvoorbeeld komt de kleur zwart veel voor. Zoals u wellicht weet bestaat een digitale foto uit pixels. Dat betekent dat bij een foto waar veel zwart in voorkomt, veel pixels zwart van kleur zijn. Wat er gebeurt als een dergelijk fotobestand gecomprimeerd wordt is: dat slechts één keer de gegevens worden opgeslagen die een pixel zwart maken. Daarna wordt alleen nog bijgehouden en opgeslagen waar diezelfde gegevens nog meer voorkomen in foto, ofwel welke pixels nog meer zwart gekleurd moeten worden.

Precies dat is de reden waarom een fotobestand zoveel kleiner kan worden zodra we een dergelijk bestand comprimeren.

Maar gaat bij comprimeren de kwaliteit van de foto dan niet verloren?

Het antwoord daarop is nee. Want het mooie van comprimeren en inpakken van een bestand in een archief is, dat een bestand exact in zijn originele staat hersteld wordt, zodra het wordt uitgepakt.

Zodra u een bestand naar een archief verplaatst, ofwel in een zip-bestand stopt, dan wordt het bestand automatisch gecomprimeerd. Maar zodra u een bestand uit het archief haalt, ofwel uitpakt, dan wordt het bestand tevens automatisch gedecomprimeerd en in zijn originele staat teruggebracht.

Bestanden inpakken en comprimeren ofwel verkleinen

Zogezegd hebben we in Windows geen programma nodig, zoals bijvoorbeeld het gratis 7-Zip, om eenvoudig bestanden te zippen, ofwel in te pakken en te comprimeren.

Want een zip-bestand maken kan namelijk ook heel eenvoudig en snel via Verkenner.

Bestanden inpakken en comprimeren wordt ook wel bestanden zippen ofwel een zip-bestand maken genoemd. In Windows gaan we als volgt te werk als we bestanden in willen pakken:

 1. Start Verkenner.
 2. Navigeer via Verkenner naar de locatie waar de bestanden zich bevinden die u wilt inpakken.
 3. Selecteer de bestanden die u wilt inpakken.
 4. Klik na het selecteren van het laatste bestand direct op de rechtermuisknop. Er zal een snelmenu openen. Wijs in dit snelmenu de optie Kopiëren naar aan en klik vervolgens op de optie Gecomprimeerde (gezipte) map.
 5. Er zal nu in het weergavevenster van Verkenner een map afgebeeld gaan worden, waarop een ritssluiting wordt getoond. Ook zal Windows onder de map in een invoervak een naam voor de map voorstellen. In dit invoervak zal overigens ook een cursor knipperen. Waarmee u de mogelijkheid geboden wordt om zelf een naam aan het bestand te geven. Geef de map de naam die u wenst en druk op de toets Enter.

Hiermee zijn de door u geselecteerde bestanden opgeslagen in een archief, ofwel in een gecomprimeerde map. De inhoud van een gecomprimeerde map kunt u heel eenvoudig bekijken door erop te dubbelklikken.

Een tweede methode om bestanden te comprimeren in Windows 10 gaat als volgt:

 1. Start Verkenner.
 2. Navigeer via Verkenner naar de locatie waar de bestanden zich bevinden die u wilt inpakken.
 3. Selecteer de bestanden die u wilt inpakken.
 4. Klik vervolgens in de menubalk van Verkenner op de optie Delen.
 5. Vervolgens zal het lint getoond worden dat bij de optie Delen hoort. Kies in het lint de optie Comprimeren.
 6. Ook nu weer zal er in het weergavevenster een map worden weergegeven waarop een rits staat afgebeeld. Geef ook nu de gecomprimeerde map een passende naam en druk op Enter.

Bestanden uitpakken

Een gecomprimeerde map is in Windows ook weer eenvoudig uit te pakken. En, zoals u reeds hebt kunnen lezen, worden bij het unzippen bestanden weer in hun originele grootte en hoedanigheid hersteld.

  Dit doen we als volgt:

 1. Start Verkenner.
 2. Navigeer via Verkenner naar de locatie waar de gecomprimeerde map zich bevindt.
 3. Klik met de rechtermuisknop op de gecomprimeerde map, en kies in het geopende snelmenu de optie Alles uitpakken.
 4. Windows zal vervolgens een venster weergeven waarin wordt aangegeven waar de bestanden uitgepakt zullen gaan worden. Via de knop Bladeren in dit venster kunt u de locatie waar de bestanden uitgepakt gaan worden wijzigen als u dat wenst. Als u het eens bent met de locatie klikt u op de knop Uitpakken.

Vervolgens zal Windows automatisch een map aanmaken die dezelfde naam draagt als de gecomprimeerde map. In deze map zullen vervolgens de bestanden die zich in de gecomprimeerde map bevonden worden uitgepakt.

Overigens bestaat er in Windows 10 ook voor het uitpakken van bestanden, ofwel het unzippen van bestanden een tweede methode. Want zodra we een gecomprimeerde map selecteren, ofwel aanklikken in Verkenner dan zal automatisch de tab Hulpprogramma's voor gecomprimeerde mappen getoond worden.

Klikken op deze tab zal een lint tonen met Hulpprogramma's voor gecomprimeerde mappen. En ook in dat lint kan uiteraard gekozen worden voor de optie Uitpakken.

En daarmee is alles besproken over het inpakken en uitpakken van bestanden in Windows en Windows 10 in het bijzonder.

Het zippen van bestanden is, zoals u hebt kunnen lezen, onder andere handig wanneer u een aantal bestanden via internet naar iemand anders wilt versturen.

Maar ook wanneer u simpelweg ruimte wilt besparen op uw harde schijf, kunt u besluiten om bestanden die u niet vaak gebuikt maar wel wilt bewaren, comprimeren en archiveren in een gecomprimeerde map. Hiermee zullen dergelijke bestanden aanzienlijk minder ruimte innemen op de harde schijf.

Meer leren over uw thuiscomputer?

Meld u gratis aan en ontvang wekelijks handige tips over de pc en andere thuiscomputers, software, internet en thuisnetwerk.


Artikelen die u mogelijk ook interesseren