Zip bestanden uitpakken, maken en versturen

Bestanden comprimeren zodat ze minder schijfruimte in beslag nemen en makkelijker te delen en te versturen zijn is niet nieuw. In vroeger tijden hadden we daar alleen een apart programma nodig.

Als u Windows 10 gebruikt dan hebt u voor zowel het uitpakken als het maken van zip bestanden niet langer een apart programma nodig. Dat kan in Windows 10 namelijk heel eenvoudig via Verkenner.

Wat zijn zip bestanden precies?

Een zip bestand is een bestand waarin een groep bestanden gecomprimeerd is opgeslagen. Een zip bestand wordt ook wel een archief genoemd. Dit verklaart waarom het pictogram van een zip bestand een archiefmap uitbeeld die dicht geritst is.

In een zip bestand comprimeren we niet alleen één of meerdere bestanden, maar archiveren we ze tegelijkertijd ook.

Dat betekent dat bestanden die we aan het archief, ofwel zip-bestand, toevoegen gecomprimeerd worden opgeslagen. Daarmee:

 • Nemen ze minder ruimte in beslag.
 • Zijn ze makkelijker te delen.
 • Zijn ze eenvoudiger te versturen.

Maar het betekent tevens dat de bestanden in een zip bestand gearchiveerd worden. Hierdoor moeten ze eerst uit het zip bestand gehaald worden alvorens u ze weer kunt gebruiken.

Wanneer we een zip bestand maken van bijvoorbeeld een collectie foto’s dan vergemakkelijkt dat niet alleen het verzenden via internet, het zal tevens aanzienlijk sneller gaan.

Dat komt omdat bij het comprimeren van een bestand een gegeven dat vaker voorkomt in een bestand slechts één keer opgeslagen wordt. Vervolgens wordt alleen bijgehouden waar dat gegeven voorkomt in het bestand.

In een foto bijvoorbeeld komt de kleur zwart veel voor. Zoals u wellicht weet bestaat een digitale foto uit pixels. Dat betekent dat bij een foto waar veel zwart in voorkomt, veel pixels zwart van kleur zijn.

Wat er gebeurt als een dergelijk fotobestand gecomprimeerd wordt is: dat slechts één keer de gegevens worden opgeslagen die een pixel zwart maken. Daarna wordt alleen nog bijgehouden en opgeslagen waar diezelfde gegevens nog meer voorkomen in foto, ofwel welke pixels nog meer zwart gekleurd moeten worden.

Precies dat is de reden waarom een fotobestand zoveel kleiner kan worden als we een foto comprimeren.

Maar gaat bij comprimeren de kwaliteit van de foto dan niet verloren?

Het antwoord daarop is nee. Want het mooie van deze methode van comprimeren is, dat een bestand altijd weer exact in zijn originele staat hersteld wordt zodra u een zip bestand gaat uitpakken.

Een zip bestand openen

Een zip bestand uitpakken op uw pc is overigens niet altijd geheel zonder gevaren. In een zip bestand kunnen namelijk alle soorten bestanden gestopt worden. Dus helaas ook kwaadwillende bestanden zoals virussen. Pak dan ook nooit zomaar zip bestanden uit van afzenders die u niet kent. Maar ook niet wanneer u niet verwacht bestanden te ontvangen van bekenden.

Een goede gewoonte is dan ook om een via de e-mail ontvangen zip bestand altijd met een gezonde dosis wantrouwen te benaderen. Raadzaam is dan ook, als u onverwacht een zip bestand ontvangt van een bekende, om dat zip bestand eerst in Verkenner te openen om te bekijken wat erin zit alvorens het zip bestand uit te pakken.

In bijvoorbeeld Gmail kunt simpelweg op de bijlage klikken die het zip bestand bevat om het bestand te openen en te kijken wat erin zit.

Maar wanneer u een bijlage reeds hebt gedownload of hebt opgeslagen op uw pc, dan kunt u in Verkenner het zip bestand openen om de inhoud ervan te bekijken. Dit gaat als volgt:

 1. Open Verkenner.
 2. Navigeer naar de map Downloads als u het bestand vanuit uw e-mailprogramma gedownload hebt, zoals in Gmail, of navigeer naar de map waarin u het zip bestand hebt opgeslagen.
 3. Dubbelklik op het zipbestand.

Verkenner zal u nu de inhoud van het zip bestand tonen.

Zip bestanden die u van onbekenden ontvangt verwijdert u vanzelfsprekend ongezien. Want helaas is tegenwoordig de kans te groot dat het zip bestand kwaadwillende software bevat.

Zip bestanden uitpakken

Een zip bestand uitpakken is relatief eenvoudig. En zoals u reeds hebt kunnen lezen wordt bij het uitpakken van een zip bestand, de inhoud ervan in zijn originele grootte en hoedanigheid hersteld. Tevens weet u inmiddels dat u een zip bestand eerst uit moet pakken alvorens u de bestanden die zich in het zip bestand bevinden kunt gebruiken.

Een zip bestand uitpakken gaat als volgt:

 1. Start Verkenner.
 2. Navigeer via Verkenner naar de locatie waar het zip bestand zich bevindt.
 3. Klik met de rechtermuisknop op het zip bestand en kies in het geopende snelmenu de optie Alles uitpakken.
 4. Windows zal vervolgens een venster weergeven waarin wordt aangegeven op welke locatie de bestanden uitgepakt zullen gaan worden. Via de knop Bladeren in dit venster kunt u een andere locatie opgeven waar de bestanden uitgepakt moeten worden als u dat wenst. Zodra u tevreden bent met de locatie klikt u op de knop Uitpakken.

Windows zal nu automatisch een map aanmaken die dezelfde naam draagt als het zip bestand. In deze map zullen vervolgens de bestanden die zich in de gecomprimeerde map bevinden worden uitgepakt.

Zip bestanden uitpakken kan in Windows 10 overigens ook nog op een andere manier. Wanneer we in Verkenner namelijk een zip bestand selecteren, dan verschijnt automatisch de tab Hulpprogramma's voor gecomprimeerde mappen.

Klikken op deze tab zal een lint tonen met Hulpprogramma's voor gecomprimeerde mappen. In dat lint wordt onder andere de optie Uitpakken getoond.

Alvorens u via deze manier een zip bestand kunt uitpakken, moet u overigens eerst het zip bestand openen en de bestanden die in het zip bestand zijn ondergebracht selecteren.

Een zip bestand maken

Zogezegd hebben we in Windows 10 tevens geen apart programma nodig om een zip bestand te kunnen maken.

Want ook een zip-bestand maken kan namelijk heel eenvoudig en snel via Verkenner.

Een zip bestand maken wordt ook wel bestanden inpakken of bestanden zippen genoemd. Een zip bestand maken gaat als volgt:

 1. Start Verkenner.
 2. Navigeer via Verkenner naar de locatie waar de bestanden zich bevinden die u wilt inpakken.
 3. Selecteer de bestanden die u wilt inpakken.
 4. Klik na het selecteren van het laatste bestand direct op de rechtermuisknop. Er zal een snelmenu openen. Wijs in dit snelmenu de optie Kopiëren naar aan en klik vervolgens op de optie Gecomprimeerde (gezipte) map.
 5. Er zal nu in het weergavevenster van Verkenner het pictogram van een zip bestand getoond worden. Onder het pictogram zal een invoervak weergegeven worden waarin een naam voor de map voorgesteld wordt. In dit invoervak zal overigens ook een cursor knipperen. Daarmee wordt u de mogelijkheid geboden om zelf een naam aan het bestand te geven.
 6. Druk op de toets Enter zodra u tevreden bent over de naam.

Hiermee zijn de door u geselecteerde bestanden opgeslagen in een gecomprimeerde map, ofwel een zip bestand.

Een tweede methode om bestanden te comprimeren in Windows 10 gaat als volgt:

 1. Start Verkenner.
 2. Navigeer via Verkenner naar de locatie waar de bestanden zich bevinden die u wilt inpakken.
 3. Selecteer de bestanden die u wilt inpakken.
 4. Klik vervolgens in de menubalk van Verkenner op de optie Delen.
 5. Vervolgens zal het lint getoond worden dat bij de optie Delen hoort. Kies in het lint de optie Comprimeren.
 6. Ook nu weer zal er in het weergavevenster het pictogram van een zip bestand worden weergegeven en kunt u het zip bestand een passende naam geven.

Zip bestanden versturen

Het zippen van bestanden is, zoals u hebt kunnen lezen, onder andere handig wanneer u een aantal bestanden via internet naar iemand anders wilt versturen. Wanneer een zip bestand niet al te groot is kunt u dat eenvoudig per e-mail doen. Dat gaat als volgt:

 1. Start Verkenner.
 2. Navigeer naar de locatie waar het zip bestand staat.
 3. Klik met de rechtermuisknop op het zip bestand.
 4. Wijs in het geopende snelmenu de optie Kopiëren naar aan en klik vervolgens op de optie e-mailgeadresseerde.

Dit zal uw e-mailprogramma openen en een nieuw bericht tonen waaraan het zip bestand reeds als bijlage aan is toegevoegd.

Zip bestanden tot ongeveer 25MB groot kunnen doorgaans prima via e-mail verzonden worden. Grote bestanden versturen gaat uitstekend via onder meer diensten als WeTransfer.

Weten hoe een zip bestand maken en uitpakken in zijn werk gaat is om diverse redenen handig. Onder andere om het versturen van bestanden te vergemakkelijken. Maar een zip bestand maken van bestanden die u eigenlijk nooit gebruikt maar toch wilt bewaren is tevens een goede manier om schijfruimte efficiënter te gebruiken.

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
5000+ mensen gingen u al voor

Artikelen die u mogelijk ook interesseren