Hoe kan ik bestanden comprimeren?

Bestanden comprimeren zodat ze minder schijfruimte in beslag nemen en makkelijker te delen en te versturen zijn is niet nieuw. In vroeger tijden hadden we daar alleen een apart programma nodig.

In Windows 10 kunnen we zonder apart programma. Want bestanden comprimeren kan in Windows 10 namelijk heel eenvoudig via Verkenner. Bestanden comprimeren wordt ook wel bestanden zippen genoemd. Gezipte bestanden worden vervolgens automatisch opgeslagen in een zipbestand.

Wat is een zipbestand?

Als we één of meerdere bestanden gaan comprimeren dan slaan we ze op in een zogenaamd zipbestand. Een zipbestand wordt ook wel een archief genoemd. Dit verklaart waarom het pictogram van een zipbestand een archiefmap uitbeeld die dicht geritst is.

In zipbestanden comprimeren we niet alleen één of meerdere bestanden, maar archiveren we ze tegelijkertijd ook.

Bestanden worden gecomprimeerd in het archief opgenomen. Daarmee:

 • Nemen ze minder ruimte in beslag.
 • Zijn ze makkelijker te delen.
 • Zijn ze eenvoudiger te versturen.

Maar het betekent tevens dat ze gearchiveerd worden. Hierdoor moet u de gearchiveerde bestanden eerst decomprimeren alvorens u ze weer kunt gebruiken.

Wanneer we een zipbestand maken van bijvoorbeeld een collectie foto’s dan vergemakkelijkt dat niet alleen het verzenden via internet, het zal tevens aanzienlijk sneller gaan.

Dat komt omdat bij het comprimeren van een bestand een gegeven dat vaker voorkomt slechts één keer opgeslagen wordt. Vervolgens wordt alleen bijgehouden waar dat gegeven voorkomt in het bestand.

In een foto bijvoorbeeld komt de kleur zwart veel voor. Zoals u wellicht weet bestaat een digitale foto uit pixels. Dat betekent dat bij een foto waar veel zwart in voorkomt, veel pixels zwart van kleur zijn.

Wat er gebeurt als een dergelijk fotobestand gecomprimeerd wordt is: dat slechts één keer de gegevens worden opgeslagen die een pixel zwart maken. Daarna wordt alleen nog bijgehouden en opgeslagen waar diezelfde gegevens nog meer voorkomen in foto, ofwel welke pixels nog meer zwart gekleurd moeten worden.

Precies dat is de reden waarom een fotobestand zoveel kleiner kan worden als we een foto comprimeren.

Maar gaat bij comprimeren de kwaliteit van de foto dan niet verloren?

Het antwoord daarop is nee. Want het mooie van deze methode van comprimeren is, dat een bestand altijd weer exact in zijn originele staat hersteld wordt zodra u een bestand gaat decomprimeren.

De inhoud van zipbestanden bekijken

Bestanden decomprimeren vanuit een zipbestand op uw pc is overigens niet altijd geheel zonder gevaren. In zipbestanden kunnen namelijk alle soorten bestanden gestopt worden. Dus helaas ook kwaadwillende bestanden zoals virussen. Pak zipbestanden van afzenders die u niet kent dan ook nooit zomaar uit.

Een goede gewoonte is om via de e-mail ontvangen zipbestanden altijd met een gezonde dosis wantrouwen te benaderen. Raadzaam is dan ook om zipbestanden eerst in Verkenner te openen om te bekijken wat erin zit.

In Gmail kunt u overigens simpelweg op de bijlage klikken die het zipbestand bevat om het bestand te openen en te kijken wat erin zit.

Maar wanneer u een bijlage reeds hebt gedownload of hebt opgeslagen op uw pc, dan kunt u in Verkenner een zipbestand openen om de inhoud ervan te bekijken. Dit gaat als volgt:

 1. Open Verkenner.
 2. Navigeer naar de map Downloads als u het bestand vanuit uw e-mailprogramma gedownload hebt, zoals in Gmail, of navigeer naar de map waarin u het zip bestand hebt opgeslagen.
 3. Dubbelklik op het zipbestand.
 4. Verkenner zal u nu de inhoud ervan tonen.

Zipbestanden die u van onbekenden ontvangt verwijdert u vanzelfsprekend ongezien. Want helaas is tegenwoordig de kans te groot dat het zip bestand kwaadwillende software bevat.

Een zipbestand decomprimeren

Bestanden uit een zipbestand decomprimeren is relatief eenvoudig. Zoals u reeds hebt kunnen lezen worden bij het decomprimeren bestanden in hun originele grootte en hoedanigheid hersteld. En dat u een zipbestand eerst uit moet pakken alvorens u de bestanden die zich erin bevinden kunt gebruiken.

Een zipbestand decomprimeren gaat als volgt:

 1. Start Verkenner.
 2. Navigeer via Verkenner naar de locatie waar het zipbestand zich bevindt.
 3. Klik er met de rechtermuisknop op en kies in het geopende snelmenu de optie Alles uitpakken.
 4. Windows zal vervolgens een venster weergeven waarin wordt aangegeven op welke locatie de bestanden gedecomprimeerd zullen gaan worden. Via de knop Bladeren in dit venster kunt u een andere locatie opgeven waar de bestanden uitgepakt moeten worden als u dat wenst. Zodra u tevreden bent met de locatie klikt u op de knop Uitpakken.

Windows zal nu automatisch een map aanmaken die dezelfde naam draagt als het zipbestand. In deze map zullen vervolgens de bestanden die zich in de gecomprimeerde map bevinden worden uitgepakt.

Zipbestanden decomprimeren kan in Windows 10 overigens ook nog op een andere manier. Wanneer we in Verkenner namelijk een zipbestand selecteren, dan verschijnt automatisch de tab Hulpprogramma's voor gecomprimeerde mappen.

Klikken op deze tab zal een lint tonen met Hulpprogramma's voor gecomprimeerde mappen. In dat lint wordt onder andere de optie Uitpakken getoond.

Alvorens u via deze manier een zipbestand kunt decomprimeren, moet u het zipbestand overigens eerst openen en de bestanden die erin zijn ondergebracht selecteren.

Bestanden comprimeren

Om bestanden te comprimeren hebben we zogezegd geen apart programma nodig in Windows 10. Want een zipbestand maken ofwel bestanden zippen kan heel eenvoudig en snel via Verkenner. En wel als volgt:

 1. Start Verkenner.
 2. Navigeer via Verkenner naar de locatie waar de bestanden zich bevinden die u wilt zippen.
 3. Selecteer de bestanden die u wilt zippen.
 4. Klik na het selecteren van het laatste bestand op de rechtermuisknop. Er zal een snelmenu openen. Wijs in dit snelmenu de optie Kopiëren naar aan en klik vervolgens op de optie Gecomprimeerde (gezipte) map.
 5. Er zal nu in het weergavevenster van Verkenner het pictogram van een zip-bestand getoond worden. Onder het pictogram zal een invoervak weergegeven worden waarin een naam voor de map voorgesteld wordt. In dit invoervak zal overigens ook een cursor knipperen. Daarmee wordt u de mogelijkheid geboden om zelf een naam aan het bestand te geven.
 6. Druk op de toets Enter zodra u tevreden bent over de naam.

Hiermee zijn de door u geselecteerde bestanden opgeslagen in een gecomprimeerde map, ofwel een zipbestand.

Een tweede methode om bestanden te comprimeren in Windows 10 gaat als volgt:

 1. Start Verkenner.
 2. Navigeer via Verkenner naar de locatie waar de bestanden zich bevinden die u wilt comprimeren.
 3. Selecteer de bestanden die u wilt comprimeren.
 4. Klik vervolgens in de menubalk van Verkenner op het tabblad Delen.
 5. Vervolgens zal het lint Delen getoond worden. Kies in het lint de optie Comprimeren.
 6. Ook nu weer zal er in het weergavevenster het pictogram van een zip-bestand worden weergegeven en kunt u het zip-bestand een passende naam geven.

Zipbestanden mailen

Het zippen van bestanden is, zoals u hebt kunnen lezen, onder andere handig wanneer u een aantal bestanden naar iemand wilt mailen of via internet bestanden wilt versturen. Iemand een zip-bestand mailen kan wanneer het zip-bestand niet al te groot is. Dat gaat als volgt:

 1. Start Verkenner.
 2. Navigeer naar de locatie waar het zipbestand staat.
 3. Klik met de rechtermuisknop op het zipbestand.
 4. Wijs in het geopende snelmenu de optie Kopiëren naar aan en klik vervolgens op de optie e-mailgeadresseerde.

Dit zal uw e-mailprogramma openen en een nieuw bericht tonen waaraan het zipbestand reeds als bijlage aan is toegevoegd.

Een zipbestand met gecomprimeerde bestanden tot ongeveer 25MB groot kunnen doorgaans prima via e-mail verzonden worden. Grote bestanden versturen gaat uitstekend via onder meer diensten als WeTransfer.

Hoe kan ik fotobestanden verkleinen om te mailen?

Bestanden comprimeren ofwel zippen in Windows is op zich best eenvoudig. En ook bestanden decomprimeren is niet moeilijk. Toch is bestanden zippen best omslachtig wanneer u bijvoorbeeld slechts een paar foto’s als bijlage mee wilt mailen naar iemand.

Foto’s kunnen echter behoorlijk wat MB’s groot zijn. Iets wat ze het type bestanden maakt die u graag wilt verkleinen voordat u ze naar iemand mailt. Omdat het anders wel erg lang kan duren voordat u de mail met de foto’s verzonden hebt, of omdat de mailbox van de ontvanger te klein is om ze te kunnen ontvangen.

Windows 10 biedt u een mogelijkheid om foto’s eenvoudig te verkleinen. En dat op een manier waarbij de omvang van het fotobestand kleiner wordt en daarmee minder schijfruimte in beslag neemt. Wat tevens betekent dat het minder lang duurt om de foto te mailen.

Foto’s verkleinen kan in Windows op de volgende manier:

 1. Open Zoeken in Windows via de knop met het vergrootglas in de taakbalk.
 2. Type als zoekopdracht: foto’s.
 3. Dit zal de app Foto’s tonen in de zoekresultaten. Klik op de app Foto’s in de zoekresultaten om de app te starten en te openen.
 4. Zodra de app geopend is zal het alle foto’s tonen die zich op de harde schijf van uw pc bevinden.
 5. Wanneer foto’s in een bepaalde map of extern opslagmedium zoals een USB-stick nog niet zijn toegevoegd dan kunt u dit alsnog doen via de knop Importeren.
 6. Foto’s die in de app Foto’s staan kunt u verkleinen door op de foto die u wilt verkleinen te klikken. Hiermee wordt alleen die foto getoond in de app.
 7. Door de klikken op de knop met daarop 3 stippen uiterst rechts in de app kunt u een menu openen waarop u de optie Formaat wijzigen kunt klikken.
 8. Dit opent vervolgens een venster waarin u kunt kiezen voor de optie Meest geschikt voor e-mails en berichten. Door op deze optie te klikken wordt een kopie gemaakt van de foto, die tevens direct verkleind wordt. Het verkleinde bestand kunt u vervolgens opslaan op een locatie naar keuze op de harde schijf.

De verkleinde kopie van de foto kunt u vervolgens eenvoudig als bijlage bij een e-mail mailen of invoegen in een e-mail of bericht.

Hoe bestanden comprimeren en decomprimeren in zijn werk gaat is om diverse redenen handig. Het vergemakkelijkt onder andere het mailen en op andere manieren versturen van bestanden. Echter, bestanden zippen die u eigenlijk nooit gebruikt maar toch wilt bewaren is tevens een goede manier om schijfruimte efficiënter te gebruiken.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
5500+ mensen gingen u al voor