Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Wat is het verschil tussen een laptop, een computer en een pc?

Is er verschil tussen een laptop, een computer en een pc

Met zoveel verschillende computers op de markt waar je feitelijk allemaal hetzelfde mee kunt doen, is het niet verwonderlijk wanneer je het spoor een beetje bijster raakt. Bij het woord laptop kan iedereen zich wel een beeld vormen. En dat een laptop een computer is, dat zal ook geen geheim zijn.

Maar is een laptop bijvoorbeeld hetzelfde als een pc? En hoe zit dat dan met de notebook en het Chromebook?

Zijn een laptop, een notebook en een Chromebook allemaal een pc?

Kort door de bocht mogen we stellen dat alles wat een toetsenbord en een beeldscherm heeft, en wij als consument in de winkel kunnen kopen, een pc is. Het woord pc is de afkorting van het Engelse begrip Personal Computer, ofwel persoonlijke computer in het Nederlands.

Een computer wordt een persoonlijke computer genoemd wanneer er slechts één persoon tegelijk op werken kan. Dat is bij computers die wij als consument kopen altijd het geval. Zelfs wanneer deze bedrijfsmatig gebruikt wordt. Want ook dan is er altijd maar één iemand tegelijkertijd op aan het werk.

Kort samengevat: een pc is altijd een computer, maar niet elke computer is een pc.

Wat is het verschil tussen laptop, notebook en Chromebook?

Nu we dat duidelijk hebben, kijken we verder naar enkele typen pc’s die op het eerste gezicht allemaal erg op elkaar lijken. Zo erg zelfs dat je je af zou kunnen vragen of er überhaupt wel een verschil is tussen deze pc’s. We hebben het dan over de laptop, de notebook en het Chromebook.

Het laptopachtige type pc is bij velen favoriet. Dus laten we die eerst aan een nader onderzoek onderwerpen.

Laptop vs notebook

De dingen die de laptop en het notebook met elkaar gemeen hebben is dat ze beiden bedoeld zijn om mee te nemen. Bovendien hebben ze beiden Windows als besturingssysteem.

De laptop en het notebook lijken veel meer met elkaar gemeen te hebben dan dat, maar er zijn toch ook degelijk verschillen. Al zul je dat op het eerste gezicht niet altijd zeggen.

Dit is dan ook de reden waarom je beide termen nogal eens door elkaar gebruikt ziet worden. Maar zoals gezegd, er is een verschil. Dat verschil zit ‘m met name in de afmetingen, het gewicht en de toepasbaarheid.

De notebook is namelijk ooit bedacht als een pc die makkelijk past in een tas of koffer die je toch al van plan was om bij je te hebben.

Vandaar ook dat de notebook per definitie kleiner is, dunner is, handzamer is en lichter is dan een laptop. Het beeldscherm van een notebook is 15 inch of kleiner, het hele apparaat is onder de 8 centimeter dik en weegt maximaal net iets meer dan 2 kilo.

Een laptop, aan de andere kant, kan een scherm hebben met een diagonaal van wel 18 inch en tussen de anderhalve kilo en viereneenhalve kilo wegen. Een laptop zal echter altijd wel klein genoeg zijn om mee te kunnen nemen in een koffer of rugzak.

Netbook en ultrabook

Voor de volledigheid kunnen we het notebook onderverdelen in twee types. Te weten: het netbook en het ultrabook. Waarbij het netbook de goedkopere is van de twee en bedoeld is voor simpele taken zoals bijvoorbeeld het werken met tekstdocumenten en e-mails.

Het ultrabook daarentegen is bedoeld voor toepassingen die meer processorkracht vereisen, maar daarnaast toch makkelijk handelbaar en licht moet zijn.

Door het over het algemeen grotere formaat van de laptop, zal de laptop door de bank genomen de meest krachtige computer zijn en voorzien zijn van meer opslagruimte en meer geheugen. Hierdoor zal de laptop meestal breder toepasbaar zijn dan het notebook.

Zowel een laptop als een notebook zijn voorzien van een accu, zodat een stroomaansluiting niet noodzakelijk is ermee te kunnen werken. Wat zowel voor een laptop als een notebook geldt, is dat de accuduur minder wordt naarmate de prestaties ervan toenemen.

Dus een snellere laptop of notebook doet minder lang met een batterijlading dan een laptop of notebook die minder prestaties leveren kan.

De batterijduur van een laptop ligt over het algemeen tussen de 6 en de 10 uur. De acculading van een notebook zal daarentegen ergens tussen de 7 en 14 uur meegaan.

Maar ook op het gebied van de laptop en het notebook staat de techniek niet stil. Wat tot gevolg zal hebben dat de verschillen tussen de laptop en notebook steeds meer zullen gaan vervagen. Hierdoor zullen we over enige tijd zonder meer alleen de laptop gaan overhouden.

Laptop vs Chromebook

Een andere draagbare computer die erg lijkt op een laptop, maar ook voor een notebook door zou kunnen gaan, is het Chromebook. Echter, een Chromebook heeft niet Windows als besturingssysteem maar Chrome OS, een door Google ontwikkelt besturingssysteem.

Voorts is het niet mogelijk om zonder internetverbinding met een Chromebook te werken. Omdat het Chromebook niet of nauwelijks voorzien is van apps die geïnstalleerd zijn op het apparaat zelf. Ook de opslagruimte op het apparaat is zeer beperkt.

De bedoeling van een Chromebook is, dat het je voorziet van een computer waarmee je verbinding kunt maken met internet en apps gebruikt die zich in de cloud, ofwel op het internet, bevinden. Zoals bijvoorbeeld Google Documenten.

Tevens is het de bedoeling dat je de documenten die je maakt ook opslaat in de cloud, bijvoorbeeld op Google Drive.

Het grote voordeel van werken in de cloud is dat de computer waarop je werkt klein en goedkoop kan zijn. De prestaties van een Chromebook hoeven namelijk alleen maar groot genoeg te zijn om het besturingssysteem soepel te kunnen laten werken. Want processorkracht, geheugen en opslagruimte worden geleverd door de computers in de cloud waarop de apps die je gebruikt zich bevinden en jouw opslagruimte.

Hoe zit het dan met de vader der pc’s: de desktop-pc?

We zouden hem bijna vergeten: de aloude desktop-pc. De desktop-pc bestaat per definitie uit een lossecomputerbehuizing waarin alle onderdelen die samen de pc vormen zich bevinden.

Op deze computerbehuizing sluiten we vervolgens een beeldscherm, een toetsenbord en een muis aan. Pas als dat gebeurt is heb je een werkende pc.

Dit betekent onder meer dat een desktop-pc aanzienlijk meer ruimte in beslag zal nemen dan een laptop. Bovendien laat een desktop-pc zich een stuk minder makkelijk verplaatsen.

Wat is beter: een desktop-pc of een laptop?

Voor een desktop-pc heb je dus altijd een vaste plek nodig op een tafel of een bureau. Echter, een desktop-pc kent ook een aantal niet te onderschatten voordelen ten opzichte van een laptop. Deze voordelen zijn:

  • De hardware in een desktop computer is nog altijd sneller en levert betere prestaties dan vergelijkbare hardware in een laptop.
  • De video hardware in een laptop kan nooit die hoge prestaties leveren die in een desktop computer wel mogelijk zijn. Dit maakt de keuze voor een desktop computer voor de hand liggend voor serieuze gamers die uitstekende grafische prestaties van hun computer verwachten.
  • Een goede grafische kaart, zorgt niet alleen voor goede prestaties op grafisch gebied, maar geeft ook nog eens een veel beter beeld en betere kleurechtheid. Iets wat met name erg belangrijk is voor mensen die veel en intensief met grafische bestanden werken.
  • Een desktop computer is ergonomisch beter. Omdat je met een desktop beter in staat bent de diverse onderdelen zoals beeldscherm en toetsenbord nauwkeuriger te plaatsen op de voor u ideale afstanden.
  • Het toetsenbord en de muis, maar ook de grootte en het type beeldscherm kun je helemaal naar eigen wens bepalen.
  • Wanneer er een hardware onderdeel van een desktop computer kapot gaat, is deze doorgaans vele malen eenvoudiger en dus ook sneller te vervangen dan bij een laptop. Over het algemeen zijn de hardware onderdelen voor een desktop computer tevens een stuk eenvoudiger te verkrijgen dan voor een laptop. En dus vaak ook goedkoper.
  • Een hardware upgrade is bij een desktop computer het spreekwoordelijke fluitje van een cent. Wil je bijvoorbeeld een grotere harde schijf in je computer, een extra harde schijf, meer intern geheugen of een snellere videokaart, dan is dat in een desktop computer zo geregeld.

De desktop computer heeft dus nog steeds nogal wat voordelen ten opzichte van een laptop computer. Voordelen die met name interessant zijn voor mensen die veel werk doen op de computer.

Bij vele uren werken achter de computer, wordt ook het beeldscherm heel belangrijk. Want een goed beeldscherm zorgt ervoor dat uw ogen minder snel vermoeid raken. En dus ook dat je minder snel vermoeid raakt.

Weinigen staan er doorgaans bij stil, hoe belangrijk een goede muis en een goed toetsenbord zijn voor iemand die veel werk verricht met de computer.

Een goede muis, die past bij de grootte van je hand en die goed reageert op de bewegingen die je ermee maakt, helpt RSI klachten zeker voorkomen.

Hetzelfde geldt voor een toetsenbord. Niet iedereen vindt dezelfde aanslag van een bepaald toetsenbord fijn, of de afstand tussen de toetsen.

Kortom, wanneer je dagelijks hooguit enkele uurtjes achter de computer zit en niet echt bijzondere dingen op de computer hoeft te doen, dan is een laptop een prima keuze om die werkzaamheden mee te verrichten.

Het kopen van een desktop computer is het overwegen waard, wanneer je hoge prestaties verwacht van een computer en wanneer je per dag vele uren achter de computer doorbrengt.

Nu je het verschil weet tussen alle typen pc’s die er te koop zijn voor jou als consument, zul je veel makkelijker een weloverwogen keuze kunnen maken die jou het type pc oplevert waar jij het prettigst mee werkt en waar je niet te veel voor betaalt.

Gerelateerde artikelen