Automatisch een back-up maken in Windows met Bestandsgeschiedenis

Een wat verborgen maar makkelijke manier om een back-up te maken in Windows is met Bestandsgeschiedenis. Vooral omdat je de back-up maar één keer in hoeft te stellen. Daarna gaat het automatisch. Dit geldt voor zowel Windows 10 als 11.
In Bestandsgeschiedenis kun je onder meer een back-up maken van je volledige pc. En tevens aangeven wanneer een back-up maken je het beste uitkomt.
Hoe werkt Bestandsgeschiedenis en wat heb je nodig?
Een back-up maak je bij voorkeur op een moment waarop je computer wel aan staat, maar er niet druk op aan het werk bent.
En een back-up maak je bij voorkeur op een schijfstation dat je apart van je computer kan bewaren. Zodat je ook altijd je back-up nog hebt als je computer onverhoopt kapot gaat, gestolen wordt of verloren gaat bij brand.
Dat maakt een externe harde schijf of een USB-stick prima opslagmedia om een back-up op te maken. Welke je gebruikt hangt af van de hoeveelheid bestanden waar je een back-up van wilt maken.
Het onderdeel Bestandsgeschiedenis is een overblijfsel uit Windows 8 en niet langer echt prominent aanwezig in Windows 10 en Windows 11. De reden waarom is onduidelijk. Want het is nog altijd de gemakkelijkste manier om een volledige back-up te maken van je pc.
De snelste manier om Bestandsgeschiedenis te starten is:
- Door de zoekfunctie van Windows te openen via de knop met het vergrootglas in de taakbalk.
- Bestandsgeschiedenis als zoekopdracht in de voeren in de zoekfunctie van Windows.
- Aansluitend te klikken op de vermelding Bestandsgeschiedenis in de zoekresultaten.

Het onderdeel Bestandsgeschiedenis zal nu openen.
Zo maak je automatisch een volledige back-up van je pc
Zoals gezegd maakt Bestandsgeschiedenis automatisch een back-up. Een back-up die altijd gemaakt wordt op het tijdstip dat je hebt ingesteld.
Overigens is het niet heel erg wanneer op dat tijdstip de pc niet aanstaat of het back-upmedium, zoals een externe harde schijf, niet is aangesloten. Bestandsgeschiedenis zal alsnog direct automatisch een back-up maken zodra de pc aan staat en/of het back-upmedium is aangesloten.
Een handigheidje die vooral gebruikers van een laptop wel eens goed van pas zou kunnen komen.
Uiteraard wordt pas automatisch een back-up gemaakt, zodra je in Bestandsgeschiedenis hebt aangegeven wat je wilt back-uppen en waar de back-up moet worden opgeslagen.
Dit kun je doen op de volgende manier:
- Zorg dat je externe harde schijf is aangesloten op de pc en start Bestandsgeschiedenis.
- Dit opent het venster Bestandsgeschiedenis. Hierin kunnen we onder andere het schijfstation selecteren waarop we een back-up willen maken. Klik op de optie Station selecteren.
- Windows zal vervolgens gaan zoeken naar beschikbare schijfstations die geschikt zijn als opslaglocatie voor back-ups. Hierbij zal ook je externe harde schijf worden gevonden. Selecteer je externe harde schijf.
- Vervolgens kun je ervoor kiezen om bepaalde mappen uit te sluiten van de back-up. Ook kun je via de optie Geavanceerde instellingen bepalen hoe vaak je een back-up wilt maken en hoe lang back-ups bewaard moeten blijven.
- Zodra het instellen voltooid is, kun je op de knop Inschakelen klikken om het maken van back-ups te starten.

Vanaf nu zal Windows geregeld automatisch een back-up maken van alle bestandslocaties waarvan Windows denkt dat deze belangrijke bestanden zouden kunnen bevatten.
Met deze instellingen zal doorgaans van alles wat belangrijk is voor je een back-up worden gemaakt.

Tevens vind je in dit venster Bestandsgeschiedenis de optie Nu uitvoeren. Via deze knop kun je op elk gewenst moment een back-up maken van al je bestanden.
Zodra het back-uppen voltooid is, zal een overzicht worden weergegeven in het venster Bestandsgeschiedenis. Hierin is onder andere te zien wanneer de laatste back-up precies gemaakt is. Op deze manier weet je altijd zeker dat een back-up ook inderdaad gemaakt is en voltooid is.
Met Bestandsgeschiedenis biedt Windows je de mogelijkheid om geheel automatisch een back-up te maken van al je belangrijke bestanden, maar ook van instellingen, contacten en favorieten. Met een back-up verzeker je jezelf ervan dat je nooit bestanden en gegevens zult kwijtraken die belangrijk voor je zijn.