Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Draadloze muis kopen? Lees dit voordat je er één koopt!

De muis is een onmisbaar apparaat bij het werken met de computer. Muizen zijn er als draadloze muis of muis met een draad. Beiden hebben zo hun voor -en nadelen.

Vooral bewegingsvrijheid is een groot voordeel bij een draadloze muis. Dat maakt deze muis bij menigeen populair. En dus bekijken we de draadloze muis eens wat nauwkeuriger.

Wat is beter? De muis met draad of zonder draad?

Als je je een beetje in de computermuis verdiept, dan zal het je al snel opvallen dat de muis er is met draad en zonder draad. En dat een muis met een draad goedkoper is dan een vergelijkbare muis zonder draad.

Als je nog nauwkeuriger kijkt dan zul je zien dat er nog een categorie muizen is met een draad. En dat is de game muis.

Dat is niet voor niets. Want nog altijd is de verbinding met een computer via een draad stabieler, sneller en betrouwbaarder dan een draadloze verbinding.

Bovendien kan een muis met draad lichter zijn omdat er geen accu of batterijen in zitten. Want een computermuis met een draad krijgt zijn stroom van de computer via de draad.

Het nadeel van een muis aan een draad is dat de route van de draad van computer naar muis vrij moet zijn en dat de aansluiting voor de muis niet te ver weg moet zitten. Want de draad die aan de muis zit is doorgaans niet heel erg lang.

De draadloze muis bied je daarentegen alle bewegingsvrijheid. De stroom voor de draadloze muis moet echter uit batterijen komen. Dat betekent dat je geregeld batterijen moet wisselen en altijd batterijen voor je muis op voorraad moet hebben.

De meeste muizen kondigen namelijk niet aan wanneer de batterijen leeg raken. Ze stoppen gewoon met werken.

Duurdere draadloze muizen, zoals van Logitech bijvoorbeeld, zijn voorzien van een accu. Deze geven wel aan wanneer de accu leeg raakt, zodat je de muis kunt opladen voordat hij stopt met werken. Het opladen geschiedt doormiddel van een draad die je aansluit op de muis en op een vrije USB-poort van je computer.

Hoe werkt een draadloze muis?

De computermuis is eigenlijk best een ingenieus apparaatje. Want de manier waarop de muis werkt is heel nauwkeurig, betrouwbaar en relatief ongevoelig voor fouten en storingen. Dat is vanzelfsprekend precies wat je verlangt van een apparaat waarmee je je computer bestuurt.

Want niets is zo irritant als wanneer je de muisaanwijzer niet nauwkeurig genoeg ergens op kunt plaatsen. Waardoor je bijvoorbeeld mis klikt en er iets gebeurt wat je niet verwacht.

De computermuizen die we nu kunnen kopen zijn zogenaamde optische muizen. Dit betekent dat een dergelijke muis op elektronische wijze kan ‘zien’ waar hij zich bevond en waar jij hem nu naartoe beweegt. Een beweging die vervolgens direct door de muis vertaald wordt in het bewegen van de muisaanwijzer op je beeldscherm.

De nauwkeurigheid waarmee je de muisaanwijzer over je beeldscherm kunt bewegen is te danken aan een roodgekleurd led-lampje dat via een lensje een lichtstraaltje richt op het oppervlak waarover jij de muis beweegt. Dat lichtstraaltje wordt vervolgens door het oppervlak terug gekaatst en opgevangen door een sensor.

Hiermee kan de sensor een beeld creëren van het oppervlak waarop de muis zich op dat moment bevindt. Doordat meer dan 10.000 keer per seconde zo’n beeld gecreëerd wordt met behulp van deze sensor en de gemaakte beelden constant met elkaar worden vergeleken, kunnen zelfs de kleinste bewegingen worden opgemerkt.

De data die dit oplevert wordt elke 1 tot 8 milliseconden via de draadloze verbinding naar de computer verstuurd. De computer vertaalt de ontvangen data vervolgens in een beweging van de muisaanwijzer op het beeldscherm.

Draadloos in twee smaken

De draadloze muis is er in twee smaken. Te weten:

 • De draadloze muis die via een radiofrequentie contact maakt met de computer
 • De draadloze muis die via Bluetooth contact maakt met de computer.

Signaaloverdracht via een radiofrequentie werkt even betrouwbaar als signaaloverdracht via Bluetooth.

Tevens blijven beide type muizen werken zolang ze binnen een afstand van 10 meter van de computer verwijderd zijn.

Het grootste verschil tussen beide draadloze muizen is dat bij de draadloze muis die via een radiofrequentie werkt een ontvanger bijgeleverd wordt. Een ontvanger die je plaatst in een vrije USB-poort van je computer.

Een USB-ontvanger is doorgaans een klein apparaatje dat je snel kwijt zou kunnen raken als je ‘m vaak uit je computer moet verwijderen en vaak moet meenemen.

Hier heb je bij een draadloze Bluetooth muis geen last van. Dat maakt een Bluetooth draadloze muis geschikter wanneer je vaak op reis bent met je laptop, maar graag werkt met een losse muis.

Zo koop je de beste draadloze muis voor jou

Probeer een draadloze muis uit te zoeken in de webshop van de gemiddelde elektronica grootgrutter en je ziet al snel door de bomen het bos niet meer. Want een draadloze muis is de koop in talloze vormen, uitvoeringen en hoedanigheden. Waarbij de prijzen variëren tussen een tientje en honderd Euro.

Maar waarom zou je om te beginnen honderd Euro uitgeven voor een muis als je voor een tientje ook klaar kunt zijn?

Sterker nog, voor een goedkope draadloze muis hoef je niet eens perse naar een elektronicawinkel. Want ook bij bijvoorbeeld de Action, De HEMA en het Kruidvat kun je voor rond de 10 Euro een draadloze muis kopen.

Dergelijke muizen zou je eigenlijk alleen moeten overwegen om te kopen wanneer je je computer slechts zelden gebruikt. Want wellicht zullen de meeste goedkope muizen best naar behoren werken. Maar de kans bestaat dat de muis:

 1. Niet heel nauwkeurig is en veel ruimte om te bewegen nodig heeft.
 2. Kieskeuriger is wat betreft de ondergrond waarop gewerkt wordt.
 3. Een bovengemiddeld stroom verbruik heeft waardoor batterijen relatief snel vervangen moeten worden.
 4. De muisknoppen minder prettig werken.
 5. Niet fijn in de hand past. Zeker wanneer je een man bent en grotere handen hebt.
 6. Relatief snel stuk gaat.

Wanneer je een dergelijke muis dagelijks en meerdere uren achtereen zou gebruiken, dan zou dit na verloop van tijd zomaar kunnen leiden tot pijnklachten aan vingers, hand, pols, ellenboog en schouder.

Dat betekent inderdaad dat hoe meer je werkt met je computer, hoe serieuzer je de aankoop van een muis zou moeten nemen en hoe minder je op het geld zou moeten letten.

Want als je veel werk op de computer doet, dan is het zeer belangrijk dat de muis prettig gevormd is voor jouw hand en dat je vingers ontspannen op de knoppen rusten als je de muis vasthebt en beweegt.

Er is eigenlijk maar een goede manier om erachter te komen of een muis prettig gevormd is voor jouw hand. En dat is door naar een winkel, zoals de Mediamarkt, te gaan waar alle muizen staan uitgestald en ze kunt vasthouden. Je voelt dan meestal direct of een muis goed in je hand past.

Bij elektronicawinkels vind je onder andere een uitgebreide sortering aan draadloze muizen van het merk Logitech. Muizen van Logitech zijn zonder meer een aanrader omdat ze kwalitatief uitstekende muizen maken die een lange levensduur hebben.

Bovendien heb je bij de duurdere merken muizen zoals Logitech vaak de keuze uit optische muizen met een led of met een lazer. Een muis met een lazer verdient met name de voorkeur wanneer je veel op verschillende plekken en verschillende ondergronden werkt. En van je muis verwacht dat hij op elke ondergrond probleemloos werkt.

De moderne optische draadloze muis werkt op veel ondergronden, meer heeft bijvoorbeeld wel moeite met glas als ondergrond. Een muis die uitgerust is met een lazer heeft dat niet.

De draadloze muis installeren

Een draadloze muis installeren is in principe een koud kunstje. Bij een muis die via een radiofrequentie contact maakt met de computer, is het meestal slechts een kwestie van de ontvanger die bij de draadloze muis hoort in een vrije USB-poort steken.

Windows 10 en ook Windows 11 beschikken standaard namelijk zelf over de stuurprogramma’s waarmee de muis geïnstalleerd en werkend gemaakt kan worden.

Bij duurdere draadloze muizen, zoals bijvoorbeeld die van Logitech, kan vaak wel extra software gedownload worden. Dergelijke software is vooral bedoeld om de pc de extra functies waar een dergelijke muis over beschikt te laten ondersteunen.

Een draadloze muis met Bluetooth installeer je doorgaans op vergelijkbare wijze als elk ander Bluetooth apparaat.

Een apparaat verbinden via Bluetooth gaat doorgaans als volgt:

 1. Navigeer in Instellingen naar het onderdeel Bluetooth en apparaten.
 2. Schakel Bluetooth aan indien nodig.
 3. Zet je muis aan.
 4. Klik op Bluetooth- of ander apparaat toevoegen en vervolgens op de optie Bluetooth
 5. draadloze bluetooth muis installeren
 6. Druk op de Connect-knop op je muis.
 7. Meestal gaat er nu een lampje branden. Dit lampje vertelt je dat je muis klaar is om verbonden te worden met de computer.
 8. Op je computer zou je muis nu zichtbaar moeten zijn als apparaat waar verbinding mee gemaakt kan worden. Klik erop.

Zodra de verbinding tot stand gekomen is, zal muis werken op je computer.

Je draadloze muis werkt niet?

Aan een draadloze muis kan weinig stuk. Maar dat een muis niet doet wat je verwacht of dat de muisaanwijzer op je beeldscherm helemaal niet beweegt, dat kan gebeuren.

Meestal is het probleem met één van de volgende oplossingen te verhelpen, als er tevens geen muisaanwijzer op het beeldscherm staat:

 • Controleer de batterijen of de accu.
 • Controleer of de batterijen goed in de houder zitten.
 • Kijk of je de LED in de onderkant van de muis rood ziet branden.
 • Zet ‘m aan.
 • Er bevindt zich een (metalen obstakel) tussen muis en ontvanger.
 • Plaats je muis dichterbij je computer.
 • Start je computer opnieuw op.
 • Kijk of de USB-ontvanger door de computer herkend wordt.

Als er wel een muisaanwijzer op het beeldscherm staat, maar deze beweegt niet:

 • Plaats de muis op een vlakke en zo donker mogelijke ondergrond.
 • Plaats je muis dichterbij je computer.
 • Start je computer opnieuw op.
 • Er bevindt zich een (metalen obstakel) tussen muis en ontvanger.
 • Kijk of niet iets de LED aan de onderkant van de muis per ongeluk afdekt.

Zogezegd is de muis een onmisbaar apparaat als je met de computer werkt. Het is dan ook zeker belangrijk dat je een muis hebt die jij prettig vindt werken en die betrouwbaar en onverstoorbaar zijn werk doet. Dat bereik je om te beginnen door een goede kwaliteit draadloze muis te kopen. Maar de omstandigheden waaronder de muis zijn werk moet doen zo optimaal mogelijk houden helpt zonder meer ook.

Gerelateerde artikelen