Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Hoeveel inch is mijn laptop?

Hoeveel inch is mijn laptop

Hoeveel inch je laptop is? Daar kun je achter komen door ouderwets te meten met een meetlint, rollermaat of duimstok. Bij het uitzoeken van laptoptas is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten hoeveel inch een laptop is. Want weten welke laptop je hebt, is dan meestal niet voldoende.

Toen je je laptop kocht, wist je wellicht nog wel hoe groot het beeldscherm was. Maar je bent niet de eerste die na een tijdje begint te twijfelen. Want was het nou 14 inch, 15 inch, 17 inch? Of toch ergens daartussen in; 15,6 inch bijvoorbeeld.

Hoe groot is je beeldscherm en hoe groot je laptop?

Als je toevallig onthouden hebt hoeveel inch je laptop is, dan hoeft meten meestal niet. Want veel fabrikanten van laptoptassen werken met die beeldschermmaat. In de specificaties van de tas zal dan in inches worden weergegeven voor welk formaat laptop de tas geschikt is.

In de onderstaande tabel vind je alle gangbare schermformaten voor laptops in zowel inches als centimeters. Voor wanneer er in de specificaties van bijvoorbeeld een tas toch gewerkt wordt met centimeters.

Schermformaat in inches

Schermformaat in cm

14 inch

35,56 cm

15 inch

38,1 cm

15,6 inch

39,62 cm

16 inch

40,64 cm

17 inch

43,18 cm

17,3 inch

43,94 cm

18 inch

45,72 cm

Handmatig het schermformaat meten en omrekenen naar inches

Hoeveel inch het beeldscherm van je laptop is, daar kom je zoals gezegd met ouderwets meten achter. Het schermformaat van een laptop meet je op door de afstand te meten tussen de linkerbenedenhoek en de rechterbovenhoek. Ofwel door de beelddiagonaal op te meten.

We krijgen dan een waarde in centimeters, bijvoorbeeld 38 centimeter. Een inch is 2,54 centimeter. Dat betekent dat wanneer we het aantal gemeten centimeters delen door 2,54, we de waarde in inches weten. In dit geval 38/2,54 = 14,96 ofwel 15 inch.

Hoe groot is je laptop?

Opletten wordt het wanneer in de specificaties van een tas alleen in centimeters staat weergegeven voor welk formaat laptop de tas geschikt is. De grootte van het beeldscherm is namelijk niet hetzelfde als de totale grootte van je laptop. Want om het eigenlijke beeldscherm zit meestal nog een rand.

Dus als je je laptop gaat meten voor een laptoptas, kijk dan goed wat je precies moet meten.

Weet je niet helemaal zeker welke maat bedoeld wordt, maar er wordt wel maar één maat gegeven, meet dan de diagonaal van de hele deksel van de linkerbenedenhoek naar rechterbovenhoek.

Want in een wat te grote tas past je laptop nog steeds. Een te kleine tas moet je zeker niet willen. Want in een te kleine tas komt er mogelijk te veel spanning op de behuizing van de laptop te staan, en daarmee bijvoorbeeld ook op het beeldscherm. Dat is niet goed voor je laptop.

Een te ruime tas is evenmin een goed idee. Omdat de laptop dan teveel kan bewegen. Daardoor is de laptop minder goed beschermd.

Worden in de specificaties van een tas lengte, breedte en hoogte van het laptopvak weergegeven in centimeters, dan is het de bedoeling dat je de volledige lengte en de volledige breedte van de klep meet, evenals de hoogte. Waarbij de hoogte de maat is die je meet vanaf het tafelblad waar je laptop op staat tot de bovenkant van de deksel.

Hiermee weet je niet alleen hoeveel inch je laptop is, maar heb je tevens alle andere maten die van pas kunnen komen. Bijvoorbeeld bij het uitkiezen van een geschikte laptoptas.

Gerelateerde artikelen