Hoe een programma verwijderen in Windows 10 het makkelijkst gaat

In voorgaande versies van Windows was het verwijderen van een programma relatief makkelijk. Ook in Windows 10 kan een traditioneel programma nog op precies dezelfde manier verwijderd worden.

Echter, een recente update van Windows 10 heeft een verandering laten zien die het verwijderen van programma’s er niet makkelijker op gemaakt heeft.

Een programma verwijderen op de “ouderwetse” manier

De traditionele wijze waarop u een programma van uw pc verwijdert gaat via het Configuratiescherm. In Configuratiescherm vindt u het onderdeel Programma’s. In dit onderdeel staat de optie Een programma verwijderen weergegeven. Wanneer u op deze optie klikt dan toont Windows een lijst van alle programma’s die er op uw pc geďnstalleerd staan.

In de knoppenbalk direct boven de lijst met geďnstalleerde software vindt u de knop Verwijderen. Door middel van deze knop kunt u elk programma dat in de lijst vermeld staat verwijderen. Dit gaat als volgt:

  1. Selecteer het programma dat u wilt verwijderen door erop te klikken. Het geselecteerde programma zal vervolgens blauw omkaderd worden weergegeven.
  2. Klik vervolgens op de knop Verwijderen in de knoppenbalk.
  3. Hiermee activeert u doorgaans het deďnstallatieprogramma van de betreffende software. Deze zal de geselecteerde software van uw pc verwijderen en u een melding geven wanneer het verwijderen van het programma voltooid is.

U kunt deze manier van een programma verwijderen in Windows 10 nog steeds gebruiken. Een programma op deze manier verwijderen kent alleen maar liefst 4 problemen. Die zijn:

  1. Via deze methode kunt u alleen traditionele programma’s cq software verwijderen.
  2. Universal apps verwijderen gaat dan ook niet op deze manier.
  3. Deďnstallatieprogramma’s van software verwijderen programma’s niet altijd even nauwkeurig.
  4. Configuratiescherm is in de meeste recente versie van Windows niet langer zichtbaar aanwezig.

Nu is aan de eerste twee problemen uitstekend wat te doen. En wel door naarInstellingen in Windows 10 te gaan en te klikken op het onderdeel Apps en vervolgens op het onderdeel Apps en onderdelen. Windows zal u dan een lijst tonen van apps die op uw pc geďnstalleerd staan.

Op een app in de lijst klikken toont onder andere de knop Verwijderen. Klikken op deze knop zal de app voor u uit Windows verwijderen.

Dat betekent inderdaad dat om op deze manieren een programma te kunnen verwijderen van uw pc u eerst moet weten of iets een traditioneel programma is, een app is of een universal app.

Vervolgens moet u op zoek naar Configuratiescherm. Want op de plekken waar u gewend was Configuratiescherm te kunnen vinden staat dit onderdeel niet langer. Alleen via de zoekfunctie van Windows zult u Configuratiescherm nog kunnen vinden.

Deze zoekfunctie start u door op de knop met het vergrootglas te klikken dat naast de knop Start in de taakbalk staat weergegeven. In het zoekvak kunt u vervolgens Configuratiescherm als zoekopdracht intypen, waarbij het onderdeel Configuratiescherm u zonder meer al getoond zal gaan worden voordat u klaar bent met typen.

Klikken op het zoekresultaat zal Configuratiescherm voor u openen.

IObit Uninstaller gebruiken om programma’s en apps te verwijderen

Samenvattend kunnen we stellen dat een programma verwijderen in Windows 10 er niet makkelijker op is geworden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er softwareontwikkelaars zijn die een stukje software ontwikkeld hebben die speciaal bedoeld is voor het verwijderen van programma’s van uw pc.

Een voorbeeld van zo’n programma dat reeds vele goede recensies heeft ontvangen en door veel computergebruikers naar tevredenheid wordt gebruikt is: IObit Uninstaller.

Een gratis versie van IObit Uninstaller kunt u hier downloaden.

Zodra u IObit Uninstaller hebt geďnstalleerd en opstart dan zal het programma u direct tonen wat er allemaal op uw pc staat.

Hierbij wordt een onderverdeling gemaakt in:

  • Traditionele programma’s.
  • Windows Apps.
  • Toolbars en Plug-ins.

Wat traditionele programma’s en Windows Apps zijn mag inmiddels duidelijk zijn geworden. Wat Tooldbars en Plug-ins zijn is wellicht nog niet duidelijk.

Toolbars en Plug-ins zijn kleine programma’s die extra functionaliteiten aan onder andere een webbrowser toevoegen. Deze kleine programma’s laten zich echter niet altijd even eenvoudig verwijderen zodra ze geďnstalleerd zijn. Maar IObit Uninstaller kan u daar vanaf nu uitstekend bij helpen.

De werking van IObit Uninstaller is eenvoudig te noemen. Want om een programma te verwijderen hoeft u slechts op het prullenbakje te klikken dat achter het vermelde programma staat weergegeven.

En als u meerdere programma’s tegelijk wilt verwijderen, dan kunt u vinkjes voor de te verwijderen programma’s plaatsen door in de selectievakjes te klikken die voor de programma’s staan weergegeven.

Zodra u programma’s hebt geselecteerd zal de knop Verwijderen groen kleuren. Klikken op deze knop zal de geselecteerde programma’s van uw pc verwijderen.

Tevens kan IObit Uninstaller u uitstekend van dienst zijn bij het opschonen van uw pc. Want u kunt bijvoorbeeld in een overzicht te zien krijgen welke programma’s veel ruimte in beslag nemen en welke programma’s u slechts zelden gebruikt.

IObit Uninstaller gebruiken voor het verwijderen van programma’s uit Windows lijkt ook nog een ander voordeel te kennen. En dat is dat het programma’s nauwkeurig deďnstalleert. Hierdoor blijven er bijvoorbeeld niet stiekem bestanden achter op de harde schijf en ook geen vermeldingen in het register van Windows.

Een programma verwijderen in Windows 10 kunt u zoals u hebt kunnen lezen op verschillende manieren doen. Waaronder op de traditionele manier zoals u die ook in Windows 8, Windows 7 en voorgaande versies van Windows gewent was.

Als u slechts één programmaatje te verwijderen hebt, dan kunt u daar nog prima deze traditionele manier voor gebruiken.

Wilt u echter uw pc gewoon eens lekker opschonen, waarbij u van plan bent om meerdere programma’s te verwijderen, dan is IObit Uninstaller zonder meer een handig stukje gereedschap dat u goede diensten zal kunnen bewijzen.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor