Thuis een netwerk aanleggen

Thuis een netwerk aanleggen kan veel voordelen hebben wanneer er in huis meerdere computers aanwezig zijn. Thuis een netwerk maken wordt door computertechneuten aangeduid als een thuisnetwerk aanleggen. Zodra een beestje een naam krijgt kunt u ongeveer inschatten dat u niet langer de enige bent die de wens van thuis een netwerk aanleggen heeft.

Waarom een thuisnetwerk aanleggen?

Veel computergebruikers hebben inmiddels al ontdekt dat het mogelijk is de internetverbinding via een netwerk te delen met de in huis aanwezige computers. Wanneer u dit thuis al doet bent u kort gezegd al de trotse eigenaar van een thuisnetwerk. Het willen delen van de internetverbinding geeft dus al antwoord op de vraag: Waarom een thuisnetwerk aanleggen?

Thuis een netwerk aanleggen biedt echter nog veel meer voordelen. Eén van de voordelen is dat u randapparatuur, zoals een printer, niet langer alleen kunt gebruiken op de computer waarop deze is aangesloten, maar tevens kunt gebruiken om dingen uit te printen vanaf andere computers in het netwerk.

Niet alleen kunt u randapparaten van een andere computer in het netwerk gebruiken. Tevens is het mogelijk bestanden die op een andere pc in het netwerk staan te openen, te wijzigen en te gebruiken.

Heeft u bijvoorbeeld op een van de computers in het netwerk een mooie muziekverzameling staan, dan kan via het netwerk deze muziek ook op alle andere computers in het netwerk afgespeeld worden. Op deze manier is het zelfs mogelijk deze muziek af te spelen op de muziekinstallatie in uw huiskamer.

Voor ondernemers kan een thuisnetwerk vooral voordelen bieden op het gebied van het beheren van bestanden en het maken van een back-up van deze bestanden. Door een netwerk te maken wordt het mogelijk bestanden op één plek op één computer op te slaan. Hiermee voorkomt u dat verschillende versies van bestanden op meerdere computers staan en kunnen vele vergissingen kunnen worden voorkomen.

Een ander voordeel waar nog niet heel veel computergebruikers bij stilstaan is, dat uw huis in waarde stijgt wanneer elke ruimte, naast telefoon en elektriciteit, voorzien is van een netwerkaansluiting. Ook netwerkaansluitingen kunnen tegenwoordig netjes weggewerkt worden in een muur, vergelijkbaar met de stopcontacten.

Wanneer u dan ook een verbouwing voor de boeg heeft waarbij sleuven in de muur moeten worden gefreesd voor de elektriciteitsbuizen, zou u kunnen overwegen dergelijke buizen ook te laten aanleggen voor uw thuisnetwerk.

Een thuisnetwerk is wat in vaktermen een peer-to-peer LAN netwerk genoemd wordt. In een peer-to-peer LAN netwerk hebben alle computers en gebruikers gelijke rechten en kan het beheer van het netwerk vanaf elke computer plaatsvinden. In een peer-to-peer netwerk wordt geen gebruik gemaakt van een server.

Een betrouwbaar netwerk maken

Veel computergebruikers zoeken hun heil in het aanleggen van een draadloos netwerk. Een belangrijke overweging hierbij is meestal de eenvoud waarmee een dergelijk netwerk maken gepaard gaat. Tevens worden op deze manier lelijke in het zicht lopende netwerkkabels voorkomen.

Wat echter vaak wordt vergeten is dat een netwerk maken doormiddel van de oude vertrouwde netwerkkabel een vele malen betrouwbaarder en veiliger verbinding geeft. Wanneer u dan ook de mogelijkheid heeft netwerkkabel te gebruiken, is het aan te raden dat ook daadwerkelijk te doen.

Verder is het uiteraard aan te raden tijdens het maken van een netwerk, kabels niet langer te maken dan strikt noodzakelijk, deze netjes aan te leggen en weg te bergen om schade aan kabels en apparatuur te voorkomen.

Uiteraard is het een goed idee om ook draadloos een verbinding met het netwerk mogelijk te maken. Beperk een draadloze netwerkverbinding echter zoveel mogelijk tot apparatuur die mobiel moet zijn zoals uw laptop en PDA. Voorkom via het netwerk delen van apparatuur en bestanden zolang de draadloze verbinding met het netwerk niet afdoende beveiligd is. Niets is zo vervelend te moeten ontdekken dat volslagen vreemden een kijkje hebben genomen in bestanden die niet echt bestemd zijn voor vreemde ogen.

U ziet, er kan voldoende reden zijn tot thuis een netwerk aanleggen te besluiten. Echter dient u altijd in het achterhoofd te houden dat ondoordacht te werk gaan bij het aanleggen van een netwerk thuis meer ellende dan voordeel kan opleveren. Informeer uzelf dan ook goed voordat u tot het zelf een thuisnetwerk aanleggen overgaat.

Meer leren over uw thuiscomputer?

Meld u gratis aan en ontvang wekelijks handige tips over de pc en andere thuiscomputers, software, internet en thuisnetwerk.


Artikelen die u mogelijk ook interesseren