Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Een wifi audio streamer verbinden met uw thuisnetwerk

wifi audio streamer

Een wifi audio streamer is een apparaatje waarmee u draadloos mp3 muziek kunt afspelen via uw stereo versterker. Bijvoorbeeld de mp3 muziek die op uw smartphone staat, of op uw tablet-pc. Maar ook muziek die op uw computer staat.

In principe hoeft u daarvoor slechts de wifi audio streamer aan te sluiten op uw stereo versterker, en 'm vervolgens opnemen in uw draadloze netwerk. Dat klinkt eenvoudig. Maar helaas is er veelal toch nog wel een hobbeltje of wat te nemen.

Wat is een audio streamer en welke moet ik kopen?

Een audio streamer is feitelijk een apparaatje dat veelal verschillende protocollen ondersteunt die het mogelijk maken om draadloos muziek en andere media te delen met andere apparaten.

Voorbeelden van dergelijke protocollen zijn DLNA (Digital Living Network Alliance) en AirPlay. Waarbij DLNA door vele apparaten ondersteund wordt en AirPlay, een protocol ontwikkelt door Apple, eigenlijk alleen door apparaten van Apple gebruikt wordt.

Dit betekent in het kort dat als u vanaf een iPhone, iPad of iPod draadloos mp3 muziek wilt kunnen afspelen via uw stereo versterker u een audio streamer nodig hebt die AirPlay ondersteunt. Een dergelijke audio streamer hebt u tevens nodig wanneer u via iTunes op uw pc muziek wilt kunnen streamen naar uw stereo versterker.

Menig muziekliefhebber zal overigens al Apple apparaten hebben om mp3 muziek mee af te spelen. Want Apple staat goed bekend als het op geluidskwaliteit aankomt. Als u ook over Apple apparaten beschikt, dan betekent dit automatisch dat u een audio streamer nodig hebt die AirPlay ondersteunt.

Verder moet een audio streamer voorzien zijn van een goede DAC ( Digital to Analog Converter), Zoals bijvoorbeeld de DAC van Wolfson. Een DAC die speciaal ontwikkeld is voor het afspelen van mp3 audio vanaf draagbare muziekspelers.

De audio streamer verbinden met uw draadloos netwerk

Een wifi audio streamer sluit u allereerst aan op uw stereo versterker en vervolgens voorziet 'm van stroom met de bijgeleverde kabels. De audio streamer zal nu automatisch opstarten. Dit kunt u zien aan een lampje bovenop het apparaat dat zal gaan knipperen. De audio streamer is volledig opgestart zodra het lampje stopt met knipperen en constant blijft branden.

audio streamer op stereo versterker aansluiten

Zodra het lampje op de audio streamer constant brandt, is hij klaar om benaderd te worden en geconfigureerd te worden voor uw draadloze thuisnetwerk.

Het benaderen van de audio streamer en het configureren ervan is vrij eenvoudig en gaat als volgt:

  1. Bekijk in de handleiding van de audio streamer welk netwerkadres deze standaard heeft gekregen. Doorgaans is het netwerkadres iets als: http://10.10.10.254.
  2. Nu hebt u een pc, laptop of smartphone nodig die verbinding maakt met internet via wifi. Open op de computer de lijst met beschikbare draadloze netwerken. Selecteer de audio streamer in de lijst met beschikbare netwerken en maak er verbinding mee.
  3. Open nu de webbrowser die u altijd gebruikt om op internet te surfen, bijvoorbeeld Google Chrome en typ in de adresbalk het netwerkadres van de audio streamer.
  4. Er zal nu een webpagina in uw webbrowser verschijnen waarin u gevraagd wordt om de naam van uw draadloos netwerk router en het wachtwoord in te vullen.
  5. Zodra u deze gegevens hebt ingevuld en op de knop Connect (Verbinden) op de webpagina hebt geklikt, zal de audio streamer automatisch contact maken met de router en zichzelf configureren.
  6. Als de audio streamer klaar is met zichzelf configureren, dan zal de webpagina uit uw browser verdwijnen, en zal er wellicht een melding verschijnen dat de audio streamer klaar is voor gebruik. Maar het hoeft niet.
  7. Vervolgens kunt u via de lijst van draadloze netwerken wederom verbinding maken met uw eigen wifi, en is de audio streamer klaar voor gebruik, en kunt u 'm ook via uw computer benaderen.

Wanneer u een wifi auto streamer hebt opgenomen in uw thuisnetwerk, dan kunt u zogezegd ook vanaf de pc mp3's afspelen via uw stereoversterker. Als uw audio streamer tevens AirPlay ondersteunt dan kunt u zowel Windows Media Player als iTunes gebruiken voor het afspelen van mp3's op de stereo versterker via uw wifi draadloos netwerk.

Gerelateerde artikelen