Hoelang gaat een laptop mee?
Afbeelding van StartupStockPhotos via PixabayHoe lang een laptop meegaat is van veel dingen afhankelijk. Verschillende fabrikanten geven een levensduur op van 3 tot 5 jaar. Maar mijn Acer Aspire laptop doet het bijvoorbeeld al 7 jaar probleemloos en ik gebruik hem nog steeds bijna dagelijks.
Dat doet vermoeden dat zolang er geen indicaties zijn dat je laptop aan vervanging toe is, je rustig op je huidige laptop door kunt blijven werken.
Wat is de normale levensduur van een laptop?
Een levensduur van tussen de 3 en de 7 jaar is wel erg ruim. Daar kun je de vraag: “Wat is de normale levensduur van een laptop?” onmogelijk naar tevredenheid mee beantwoorden.
Een vraag die wel te beantwoorden valt, is: “Hoelang gaat JOUW laptop mee?”
Want wat we met zekerheid kunnen stellen is dat de levensduur van een laptop sterk afhangt van een aantal dingen waar jij als eigenaar ervan invloed op hebt. Die dingen zijn:
- Hoe intensief hij gebruikt wordt.
- Hoe ermee omgegaan wordt.
- De omgeving waarin de laptop gebruikt wordt.
- Wat voor werk erop gedaan wordt.
- Hoe nieuw en snel componenten als processor, geheugen, grafische kaart en harde schijf waren op het moment van aankoop.
- De bouwkwaliteit.
Laten we de genoemde punten één voor één eens wat uitgebreider bekijken. Want je hebt als gebruiker van de laptop zogezegd zelf invloed op bepaalde zaken. En daarmee ook op de levensduur van je laptop.
Hoe intensief gebruik je je laptop?
Als jij dagelijks vele uren en op verschillende plekken aan het werk bent op je laptop, dan mag je gerust stellen dat je je laptop intensief gebruikt. En iets wat intensief gebruikt wordt, verslijt sneller en gaat eerder kapot. Dit geldt eigenlijk voor ieder gebruiksvoorwerp.
Dat betekent dat als jij je laptop wekelijks slechts een paar uurtjes gebruikt, hij sowieso al veel langer mee zal gaan.
Consumentenlaptops en laptops voor zakelijk gebruik
Maar wanneer je nu al weet dat je je laptop serieus veel gaat gebruiken, dan is de aankoop van een laptop die speciaal gericht is op zakelijk gebruik wellicht het overwegen waard.
Want de bouwkwaliteit is doorgaans beter en zakelijke laptops kunnen over het algemeen langer gerepareerd worden.
Goede voorbeelden van laptops voor zakelijk gebruik zijn:
- Dell Latitude
- HP Elitebook
- Lenovo Thinkpad
- Toshiba Tecra
Hoe ga je met je laptop om?
Er zijn mensen die hun laptop altijd netjes in een beschermende tas stoppen en je hebt mensen die de laptop gewoon in hun rugzak proppen.
Een laptop die in een rugzak zit, zal meer te lijden hebben van stoten en schokken dan een laptop die in een beschermende tas zit.
Ligt je laptop geregeld in de brandende zon op de achterbank of berg je ‘m ook in de auto altijd netjes op?
Een laptop, en vooral de accu, kan enorm slecht tegen hitte en zal aanzienlijk sneller vervangen moeten worden als hij vaak heet wordt.
Eet jij en drink jij terwijl je met je laptop aan het werk bent en knoei je per ongeluk wel eens wat op je laptop?
Vuil en vocht zal zich in de loop der tijd vooral onder de toetsen ophopen en leidt uiteindelijk tot allerhande toetsenbord gerelateerde problemen.
Ligt je laptop op een kleed of een kussen op je schoot als je ermee werkt of werk je er alleen aan tafel mee?
Je laptop op een kleed of kussen leggen zorgt voor een slechtere afvoer van warmte. Hierdoor worden de onderdelen van je laptop heter en gaan ze eerder kapot.
Werk je meestal op stroom uit het stopcontact en laat je de lader/adapter altijd aangesloten op je laptop?
Vroeger was de lader/adapter constant aangesloten laten zitten op een laptop de moord voor een accu. Nu is dat een stuk minder door de toepassing van elektronica die ervoor zorgt dat de accu niet constant wordt bijgeladen.
Maar heel goed voor de levensduur van de accu is het nog steeds niet. Wat tevens de levensduur van een accu niet bevordert, is de accu laden als de laptop en daarmee ook de accu warm zijn.
Kortom, goed passen op je laptop en netjes met je laptop omgaan, verhoogt de levensduur van je laptop aanzienlijk.
In wat voor omgeving gebruik je je laptop?
Gebruik je je laptop bijvoorbeeld in een omgeving waar de stroom uit het stopcontact niet altijd een even constante spanning heeft, dan kan dat de componenten in je laptop beschadigen of in ieder geval de levensduur ervan bekorten.
Ook tegen stof, zand en vuil kan een laptop niet heel goed. Want dat gaat op de koelventilatoren van je laptop zitten en ook op andere componenten in je laptop. Stof is in staat elektronische componenten te vernielen.
Kortom, ook de omgeving waar je je laptop gebruikt heeft invloed op de levensduur.
Wat voor werk doe je op je laptop?
Als jij 3D-toepassingen draait, grafische ontwerpen maakt, video bewerkt of een enthousiast gamer bent, dan heeft je laptop vaak helemaal de tijd niet om te verslijten. Want na een jaar of 2 à 3 zal je laptop gewoonweg niet snel genoeg meer zijn om de taken die je de laptop geeft nog snel genoeg uit te kunnen voeren.
Dit ligt weer heel anders wanneer je een laptop vooral gebruikt om dingen op te zoeken op internet, e-mail te beantwoorden en stukjes te schrijven. Dergelijke toepassingen vragen dermate weinig van een laptop dat dergelijke werkzaamheden ook op een 10 jaar oude laptop in theorie nog prima gedaan kunnen worden.
Hoe bij de tijd was je laptop op het moment van aankoop?
Niet iedere laptop is bij aankoop even nieuw. Nieuw in de zin van dat de onderdelen waaruit de laptop bestaat van de nieuwste generatie zijn. De Intel Core i5 processor van vorig jaar zal bijvoorbeeld langzamer zijn dan de Intel Core i5 processor van dit jaar.
Toch heten ze allebei Core i5. Maar een laptop met de nieuwste Core i5 processor zal aanmerkelijk duurder zijn. Wel gaat een laptop met de nieuwste Core i5 processor in theorie langer mee.
Dit betekent inderdaad dat de aanbiedingsknaller van de week bij de elektronicagrootgrutter in theorie minder lang mee zal gaan dan het allernieuwste paradepaartje.
Wat zijn indicaties dat je je laptop moet vervangen?
Het zal je duidelijk geworden zijn dat hoelang een laptop precies meegaat niet zomaar even te zeggen is. Want dat is van veel factoren afhankelijk.
Wel zijn er indicaties die aangeven wanneer het tijd wordt om een nieuwe laptop kopen te overwegen.
Indicaties die erop duiden dat je laptop aan vervanging toe zou kunnen zijn, zijn bijvoorbeeld:
- Traag worden.
- Schijfruimte tekort komen.
- Een batterijlading die minder lang meegaat.
- Onverklaarbare storingen.
- Luidruchtige ventilatoren en oververhitting.
- De laptop blijkt niet compatible met de nieuwste versies van software die je gebruikt.
- Storingen aan hardwarecomponenten.
- Verouderde aansluitingen die niet door nieuwe randapparaten ondersteund worden.
- Onvoldoende RAM-geheugen.
- Ondersteuning op hardware en besturingssysteem van de laptop is komen te vervallen.
De eerste 3 punten in de lijst duiden er overigens niet altijd op dat een laptop vervangen moet worden. Die gelden alleen wanneer je reeds geprobeerd hebt hier iets aan te doen, maar dat dit geen resultaat heeft gehad.
Een laptop is echt aan vervanging toe wanneer de versie van Windows op de laptop niet langer door Microsoft ondersteund wordt. Zoals Windows 7 bijvoorbeeld.
Als een versie van Windows niet langer ondersteund wordt, dan komen er geen updates meer voor.
Dit heeft als snel negatieve gevolgen voor vooral de beveiliging van de laptop. Dit brengt niet alleen jouw veiligheid en privacy in gevaar, maar ook dat van anderen. Bijvoorbeeld wanneer je ze een e-mail stuurt vanaf die laptop.
Maar is de versie van Windows op jouw laptop nog altijd up-to-date en duidt niets erop duidt dat hij aan vervanging toe is, dan kan je laptop zeker nog wel even mee.