Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Hoe u een toetsenbord schoonmaken aanpakt met het beste resultaat

een vies toetsenbord weer mooi schoonmaken Photo by Kieran Somerville on Unsplash

Een toetsenbord wordt na verloop van tijd hoe dan ook vuil. Want zelfs als u ‘m niet gebruikt, zal er op zijn minst stof op komen. Echter wanneer een toetsenbord te veel vuil en stof verzameld, zal dat de werking van het toetsenbord beïnvloeden.

Het oppervlak van een toetsenbord dat geregeld gebruikt wordt, zal bovendien met de tijd behoorlijk onhygiënisch worden. Een goede indruk van hoe onhygiënisch precies krijgt u wanneer u een toetsenbord op zijn kop houdt en even klopt op de onderkant ervan. Broodkruimels, huidschilfers en ander vuil wat ongezien onder de toetsen verdwijnt tijdens het gebruik, zal dan zonder meer tevoorschijn komen.

Wat hebt u nodig voor het schoonmaken van een toetsenbord?

Een toetsenbord schoonmaken is niet moeilijk en hoeft zelfs niet veel tijd te kosten wanneer u de juiste gereedschappen gebruikt voor het klusje. Het oppervlak van de toetsen en de behuizing van het toetsenbord zijn vrij eenvoudig te reinigen. Bijvoorbeeld met een vochtig microvezel doekje.

Het voordeel van een microvezeldoekje gebruiken is dat het doekje niet heel vochtig hoeft te zijn om iets toch goed schoon te krijgen. Dat is fijn omdat toetsenborden veelal niet heel goed tegen veel vocht en veel schoonmaakmiddel kunnen.

Een toetsenbord is echter zeer zeker niet een glad oppervlak waar je snel even een doekje overheen kunt halen. Integendeel, het barst van de hoekjes, de randjes en de kiertjes waar allerlei vuil tussen kan gaan zitten.

Wat handige hulpmiddelen zijn dan ook geen overbodige luxe. Dingen die ik zelf graag gebruik bij het schoonmaken van een toetsenbord zijn:

 • Zoals gezegd microvezeldoekjes.
 • Een plantenspuit of lege Glassex flacon met spraykop.
 • Een spuitbus perslucht.
 • Tapasprikkers.
 • Een oude tandenborstel.
 • Tandenragers.
 • Wattenstaafjes.
 • Babydoekjes.
 • Platte verfkwast.

Dit is inderdaad een aardig rijtje spullen. Wat ik precies gebruik, hangt voornamelijk af van hoe vies het toetsenbord is en of de toetsen wel of niet te verwijderen zijn.

Toetsenbord schoonmaken waarvan de toetsen niet verwijderd kunnen worden

toetsenbord schoonmaken zonder toetsen verwijderen Photo by Sergi Kabrera on Unsplash

Eerst besteden we aandacht aan het lastigst schoon te maken toetsenbord. Het lastigst te reinigen toetsenbord is het type toetsenbord waarvan de toetsen min of meer in de behuizing van het toetsenbord liggen. Dit type toetsenbord vinden we het meest in laptops. Maar de MX Keys van Logitech is een voorbeeld van een toetsenbord waarbij dit ook het geval is.

De toetsen van dergelijke toetsenborden kunnen in theorie wel verwijderd worden. Maar de kans is groot dat hierbij de toets en/of het mechanisme in het toetsenbord beschadigd raakt. Daarom kunt u de toetsen tijdens het schoonmaken van het toetsenbord maar beter laten zitten. En een toets alleen verwijderen wanneer een toets slecht functioneert.

Bij een toetsenbord schoonmaken zonder de toetsen van het toetsenbord af te halen, komen de eerder genoemde hulpmiddeltjes goed van pas. Een toetsenbord maakt u als volgt met het beste resultaat schoon:

 1. Zet de computer uit en ontkoppel het toetsenbord van de pc. Houdt het toetsenbord op de kop en schud en klop erop totdat al het losse vuil van onder de toetsen verdwenen is. Dit werkt vanzelfsprekend alleen bij het losse toetsenbord van een desktop pc.
 2. Blijf het toetsenbord op de kop houden ( of houd de laptop in zijn geheel op zijn kop) en pak de spuitbus met perslucht en spuit onder en langs de randen van de toetsen. Hiermee spuit u het achterbleven vuil onder de toetsen vandaan.
 3. Het toetsenbord op de kant houden en met een platte verfkwast langs en onder de randen borstelen helpt overigens ook om het vuil weg te krijgen.
 4. Een oude tandenborstel, tandenragers en een vochtig wattenstaafje helpen met name bij het schoonmaken van de zijkanten van de toetsen.
 5. Zodra alle lastig schoon te maken plekken schoon zijn, is het tijd voor de finishing touch. Ofwel het schoonmaken van de behuizing en de bovenkant van de toetsen. Gebruik hiervoor bij voorkeur een vochtig microvezeldoekje. De belangrijkste eigenschap van een microvezeldoekje in dit geval is dat u minder hard hoeft te wrijven om iets schoon te maken.
 6. Wanneer u iets niet schoon krijgt met een droog microvezeldoekje, dan kunt u het met een vochtig microvezeldoekje proberen. Spray het doekje bij voorkeur nat met een plantenspuit of oude met water gevuld Glassex flacon of iets dergelijks. Vocht en elektronica gaan slecht samen. Daarom moet u het doekje vooral niet te nat maken.
 7. Vuil dat zich met een vochtig microvezeldoekje nog steeds niet laat verwijderen, verwijdert u het best met een zogenaamd babydoekje. De meeste babydoekjes zijn veilig te gebruiken op plastic oppervlakken is mijn ervaring. Voor vuil dat in hoekjes zit kunt u uitstekend zogenaamde houten tapasprikkers gebruiken. U vouwt er een punt van een babydoekje omheen, zodat u het stukje babydoek in de kleinste hoekjes kunt drukken om schoon te maken. Omdat ze van hout zijn beschadigen ze een plastic oppervlak niet en ze zijn toch stevig genoeg om krachtig te kunnen boenen als het moet.
 8. Wrijf het toetsenbord na en droog met een droge microvezeldoek.

Een toetsenbord schoonmaken waarvan de toetsen wel verwijderd kunnen worden

toetsenbord schoonmaken door de toetsen te verwijderen

Losse toetsenborden die behoren bij desktop computers kunnen ook toetsen hebben die als het ware boven de behuizing uitsteken. Dergelijke toetsen zijn met name aanzienlijk hoger dan de toetsen van het toetsenbord van bijvoorbeeld een laptop.

Bij toetsenborden die voorzien zijn van ‘hoge’ toetsen kunt u de toetsen meestal wel verwijderen om ze schoon te maken. Hiervoor kunt u het best een zo breed mogelijke platte schroevendraaier gebruiken die u makkelijk onder de toetsen kunt manoeuvreren. Wanneer u dan vervolgens de toets aan de andere zijde zo rechtop mogelijk houdt, dan wipt u met de schroevendraaier de toets eenvoudig uit zijn bevestiging.

Vergeet overigens niet om eerst een foto van het toetsenbord te maken voordat u toetsen gaat verwijderen.

De spatiebalk laat zich soms echter lastig verwijderen. Wees er voorzichtig mee. Want de kans bestaat tevens dat hij breekt.

Het grote voordeel van de toetsen verwijderen van het toetsenbord is, dat dit het schoonmaken onder de toetsen enorm vergemakkelijkt. Ook krijgt u de toetsen zelf makkelijker schoon.

Echter bestaat er altijd een kans dat een toets, de bevestiging, of het toetsmechanisme het begeeft als u niet voorzichtig genoeg bent met verwijderen. En een kapot onderdeel van een toetsenbord vervangen is een uitdaging. Omdat losse onderdelen voor een toetsenbord niet te krijgen zijn.

U bent voor onderdelen dan afhankelijk van eenzelfde toetsenbord.

Dat betekent min of meer dat wanneer er iets misgaat met het verwijderen van de toetsen van het toetsenbord, u een nieuw toetsenbord kunt gaan kopen.

Een toetsenbord schoonmaken is een eenvoudig klusje. Maar kan makkelijk een behoorlijk tijdrovende klus worden wanneer u niet de juiste hulpmiddelen bij de hand hebt. Dat maakt het raadzaam eerst de juiste spullen te verzamelen alvorens u met het schoonmaken van het toetsenbord begint.

Gerelateerde artikelen