Home›› Snel en veilig›› Welke antispyware software kunt u het best gebruiken

Welke antispyware software kunt u het best gebruiken

Spyware is software waarmee gegevens over u verzameld worden zonder dat u daar erg in heeft en waar u geen, of in ieder geval onbewust, toestemming voor heeft gegeven. Spyware verzamelt onder andere gegevens over de websites die u bezoekt en probeert achter gebruikersnamen en wachtwoorden te komen. Anti spyware software is software waarmee u spyware van uw computer kunt verwijderen en waarmee u de computer tevens tegen spyware kunt beschermen.

Waar spyware gevonden wordt, is ook vaak adware aanwezig. Adware genereert ongewenste advertenties. Vaak zijn deze advertenties afkomsting van websites die zich bezig houden met pornografie, gokken of andere zaken waar website eigenaren veel geld aan verdienen, maar die u liever niet op uw computer hebt. Dergelijke advertenties zijn niet alleen ongewenst, maar laten ook nog eens de systeemprestaties van u computer hard achteruit hollen.

Software voor het verwijderen van spyware vaak onderdeel van antivirus software

Bij ernstige besmetting door spyware en adware kan er vaak niet meer fatsoenlijk met de computer worden gewerkt. En meer dan eens ontkomt u er zelfs niet aan om Windows opnieuw op uw computer te installeren. Voorkomen is beter dan genezen dus in deze.

Omdat spyware en adware meestal vergezeld door een virus zichzelf toegang verschaffen tot uw computer, maken antivirusontwikkelaars tegenwoordig veelal antivirus software die tevens spyware, adware en andere kwaadaardige software herkent en van uw computer kan verwijderen.

De juiste antivirus software zou het dus mogelijk moeten maken uw computer naast bescherming tegen virussen, tevens afdoende te beschermen tegen spyware en adware.

Maar mocht uw computer enorm veel trager zijn geworden in vergelijking met toen u deze kocht, dan is het toch raadzaam uw computer in ieder geval te scannen op de aanwezigheid van spyware en ook van adware, ook al hebt u antivirus software op uw computer geïnstalleerd.

Want ondanks dat antivirus software in staat zou moeten zijn die rommel van uw computer te weren, kan het soms toch gebeuren dat een kwaadaardig stukje software naar binnen glipt.

Hitman Pro, Ad-Aware en HijackThis, oudgedienden op het gebied van anti spyware software

Hitman Pro is een product van de Nederlander Mark Loman. Deze medelander heeft ingezien dat het te lijf gaan van spyware niet voor iedere computergebruiker even makkelijk is. Loman heeft een aantal van de beste gratis anti spyware producten gebundeld in een geautomatiseerd stukje gereedschap.

Het enige dat u als gebruiker hoeft te doen is dit stukje gereedschap downloaden van het internet en het te installeren. Nadat u het programma heeft gestart kunt rustig een kop koffie gaan drinken. Wanneer Hitman Pro klaar is met het scannen van uw computer, krijgt u een duidelijk overzicht van de gevonden en verwijderde spyware.

Al vanaf het moment dat een permanente internetverbinding gemeengoed werd en Windows XP om de haverklap onder vuur lag van spyware, virussen en andere bedreigingen vanaf het internet, maakt Lavasoft de anti spyware software die de naam Ad-Aware draagt. Een handzaam gratis te downloaden stukje anti spyware software dat zich eenvoudig laat installeren en die u op gebruikersvriendelijke wijze van de spyware op uw computer afhelpt.

De laatste oudgediende in dit rijtje is het anti spyware programma HijackThis. HijackThis is geen programma dat spyware verwijdert, maar in een logbestand alleen toont wat er op de computer actief is. Echter, hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen software die op de computer hoort en software die een bedreiging vormt voor diezelfde computer.

HijackThis is een krachtig stukje gereedschap, maar eigenlijk alleen in handen van computergebruikers en professionals die precies weten waar ze mee bezig zijn. Toch hoeft HijackThis voor u niet helemaal nutteloos te zijn als u iets minder verstand heeft van computers. Want op internet zijn vele forums beschikbaar, waaronder Nucia Security, waar u uw logbestand kunt posten en door deskundigen kunt laten bekijken en beoordelen. De op het forum aanwezige deskundingen en kenners van HijackThis zullen u vervolgens vertellen welke bestanden die actief zijn op uw computer, een bedreiging vormen voor uw computer.

Wanneer uw computer besmet raakt met spyware zijn er mogelijkheden genoeg voorhanden om uw computer weer spyware vrij te maken. Welke anti spyware software u daarvoor gebruikt hangt voornamelijk af van uw eigen handigheid met computers. Maar zelfs al heeft u maar een beperkte kennis van computers, dan kan software zoals Hitman Pro en Ad-Aware, die automatisch zijn werk doet, vaak ook u van spyware op uw computer afhelpen.

Uw computer snel en veilig voor altijd: lees er hier alles over