Probleemvrij werken met je Windows-laptop en desktop-pc

Uw pc schoonmaken van binnen en van buiten

binnenkant pc en ventilator schoonmaken

Zodra u een pc een tijdje in gebruik hebt, zal het u ongetwijfeld gaan opvallen dat het ding enorme hoeveelheden stof aantrekt. Stof dat zich voornamelijk ophoopt rond de ventilatoren in de pc. Iets wat uiteraard de koeling van het systeem niet ten goede komt.

Maar ook monitor, muis, toetsenbord, printer en andere randapparaten worden door het gebruik ervan stoffig en vuil. We komen er dan ook niet onderuit om onze pc af en toe eens aan een flinke schoonmaakbeurt te onderwerpen.

Wat u nodig hebt voor het schoonmaken van uw pc

Voor het van binnen en van buiten schoonmaken van uw pc, hebt u slechts enkele dingen nodig die bijna altijd wel in huis zijn. Of die anders makkelijk te verkrijgen zijn bij de supermarkt, de HEMA, Blokker, het Kruitvat, de Action of de Mediamarkt.

Waar u overigens wel voor uit moet kijken is teveel vocht. Want elektrische onderdelen en water, gaan nu eenmaal slecht samen. Vochtig mag voor de buitenkant overigens wel.

De dingen die u nodig hebt om uw pc schoon te maken zijn:

 • Microvezeldoekjes
 • Perslucht in een spuitbus, ofwel compressed air cleaner
 • Kleine kwast
 • Wattenstaafjes
 • Spiritus
 • Multireiniger
 • Kunststofreiniger
 • LCD beeldschermreiniger
 • Platte schroevendraaier
 • Stofzuiger
 • Satéprikkers

Naast de zojuist genoemde dingen, hebt u vooral ook ruim de tijd nodig. Want vooral het schoonmaken van de binnenkant van de pc is een precies en nauwkeurig werkje. Omdat de gevolgen wel eens desastreus zouden kunnen zijn wanneer u onvoorzichtig te werk gaat. U zou namelijk niet de eerste zijn die per ongeluk een stukje elektronica van de pc beschadigt of een ventilator.

Buitenkant behuizing, beeldscherm en andere randapparaten schoonmaken

De behuizing van een pc bestaat doorgaans uit een metalen kast, waarbij op de diverse panelen een verflaag op de buitenkant is aangebracht. De voorkant van de behuizing is meestal gemaakt van een harde kunststof.

Randapparaten zoals beeldschermen, muizen, toetsenborden, printers en luidsprekers zijn veelal volledig vervaardigd uit kunststoffen.

Voor het reinigen van de buitenkant van de behuizing van de pc, kunt u gewoon een multireiniger gebruiken. Dat kan zowel in spray vorm uit een fles zijn alsook een multireiniger opgelost in warm water.

Het veiligst maakt u schoon wanneer u bij voorkeur een microvezeldoek vochtig maakt met de multireiniger en daarmee schoonmaakt. Want doorgaans zijn behuizingen van computerapparatuur niet waterdicht, terwijl u wel met elektronica te maken hebt. Direct sprayen op het schoon te maken oppervlak, zou dan ook wel eens tot gevolg kunnen hebben dat er vloeistof op plekken komt waar u het absoluut niet hebben wil.

Voor het schoonmaken van kunststoffen, kunt u overigens ook een speciale kunststofreiniger gebruiken. Reinigers die speciaal gemaakt zijn voor het reinigen van kunststoffen maken de kunststof veelal antistatisch. Zodat stof en vuil minder snel aangetrokken wordt. Ook brengen kunststofreinigers vaak een laagje op het kunststof aan, zodat het kunststof mooier glanst.

Beeldscherm schoonmaken

Beeldschermen en toetsenborden vragen bij het schoonmaken ervan wat extra aandacht.

Bij het beeldscherm hebben we naast de kunststof behuizing en poot, tevens te maken met het beeldscherm zelf. En op het materiaal waarvan het beeldscherm gemaakt is, kunnen we niet zomaar ieder schoonmaakmiddel gebruiken.

Beeldschermen zijn namelijk veelal voorzien van speciale laagjes die de beeldkwaliteit en het kijkcomfort verhogen. Laagjes die snel beschadigd zouden kunnen raken, of van het beeldscherm afgewreven zouden kunnen worden, wanneer we het verkeerde schoonmaakmiddel gebruiken.

Het is dan ook raadzaam om voor het schoonmaken van het beeldscherm een speciaal reinigingsmiddel voor LCD schermen te gebruiken, in combinatie met een zachte microvezeldoek.

Toetsenbord schoonmaken

Een toetsenbord schoonmaken is weer een heel ander verhaal. Want vuil en stof komt niet alleen maar terecht op het toetsenbord, maar tevens tussen en onder de toetsen. Iets wat een toetsenbord na verloop van tijd een bron van bacteriën en vuiligheid kan maken. Zeker wanneer u met enige regelmaat iets nuttigt achter te computer.

Het schoonmaken van het toetsenbord gaat het eenvoudigst als volgt:

 1. Zet het toetsenbord op een zijkant, waarbij de toetsen naar beneden wijzen. Pak vervolgens een zachte kwast en veeg daarmee toetsenbord en toetsen grondig schoon.
 2. Houd het toetsenbord nog steeds vast met de toetsen naar beneden wijzend, en klop op de onderkant van het toetsenbord. U zult vervolgens al na enkele keren kloppen kunnen waarnemen, hoeveel vuil zich onder de toetsen heeft schuilgehouden al die tijd.
 3. Blijf het toetsenbord op de kop houden, terwijl u een de spuitbus met perslucht ter hand neemt. En spuit tussen de toetsen door de rest van het vuil onder de toetsen vandaan.
 4. Leg het toetsenbord neer met de toetsen naar boven. En maak het toetsenbord vervolgens goed schoon met een multidoekje bevochtigt met kunststofreiniger. Voor het verwijderen van vuil op lastig bereikbare plekken kan een wattenstaafje goede diensten bewijzen.

Wanneer er vuil vastzit onder een toets, en u krijgt het vuil met geen mogelijkheid onder de toetsen vandaan, dan kunt u toetsen voorzichtig uit het toetsenbord verwijderen met behulp van een zo breed mogelijke platte schroevendraaier.

Schuif hierbij de schroevendraaier voorzichtig onder een toets en wip vervolgens de toets voorzichtig uit zijn bevestiging door de schroevendraaier voorzichtig een kant op te draaien.

Uiteraard kunt u ook meerdere toetsen tegelijk van het toetsenbord verwijderen. Als u dat doet, dan is het wel raadzaam om van tevoren even een foto te maken van het toetsenbord, met alle toetsen nog op hun plek.

De binnenkant van de pc schoonmaken

Het klusje dat het meeste aandacht zal vergen, is het schoonmaken van de binnenkant van de pc. Temeer omdat daarvoor de behuizing van de pc opengemaakt zal moeten worden. Maar voordat u de behuizing van de pc openmaakt, verwijdert u uiteraard eerst de stekker uit het stopcontact. En legt u de pc vervolgens op de zijkant neer. Waarbij het te verwijderen paneel naar boven wijst.

Want het openmaken van de behuizing van een pc, geschiedt doorgaans door middel van het losdraaien en verwijderen van een drietal schroeven aan de achterkant van de behuizing. Waardoor één van de zijpanelen van de behuizing kan worden weggenomen.

Zodra een van de zijpanelen van de behuizing is verwijderd, kunt u een blik werpen in de pc. Wat u daarbij snel zal opvallen is, dat zich vooral een hoeveelheid stof verzameld zal hebben op en rondom de ventilatoren in de pc.

Het grootste gevaar bij het schoonmaken van de binnenkant van de pc is, dat u door middel van statische elektriciteit elektronicaonderdelen in de pc beschadigd. Daarom is het altijd aan te raden een speciale antistatische polsband te dragen waarmee u uzelf verbindt met de behuizing van de pc.

Kunt u niet zo snel een antistatische polsband krijgen, dan moet u er tijdens het schoonmaken van de binnenkant van de pc minimaal voor zorgen dat één van uw onderarmen constant in contact is met de behuizing van de pc. Wanneer de pc op een zijkant ligt, kunt u dit eenvoudig doen door tijdens het schoonmaken van de pc met uw onderarmen te steunen op de behuizing.

Ventilator schoonmaken

Uiteraard willen we het liefst geen stof op de ventilatoren in onze pc zien. Simpelweg omdat stof de werking van de ventilatoren negatief beïnvloed. Waardoor bepaalde onderdelen in de pc warmer zouden kunnen worden dan eigenlijk de bedoeling is, en de levensduur ervan bekort wordt.

Gewoon even snel de stof van de ventilatoren afblazen, afzuigen of afborsten is in veel gevallen niet aan te raden. De ventilatoren zullen op deze manier dan wel schoon worden, maar tevens veelal beschadigd raken.

Te grote kracht uitoefenen op de bladen van de ventilator kan onbalans veroorzaken. Waardoor de ventilator meer herrie zal gaan maken dan voorheen. En ook wel eens stuk zou kunnen gaan.

Tevens is het aanlokkelijk om bij het schoonblazen of schoonzuigen van een pc ventilator, de ventilator even lekker hard te laten draaien. Helaas heeft dat juist vaak tot gevolg dat het lager van de ventilator beschadigd raakt. Waardoor de ventilator wederom meer herrie zal gaan maken dan voorheen. En op den duur misschien zelfs wel stuk zal gaan.

Ventilatoren in een pc maakt u het veiligst schoon door een lange houten satéprikker langs de ventilatorbladen naar beneden te leiden en zo vast te houden, zodat de ventilator geblokkeerd wordt en niet langer kan draaien tijdens het schoonmaken.

Vervolgens verwijdert u met een zacht kwastje voorzichtig de meeste stof. Waarna u met de spuitbus perslucht de restanten stof van de ventilatorbladen afspuit. Kijk hierbij uit dat u geen stof op de as van de ventilator en in de lagers van de ventilator spuit. Want ook daarvan kan een ventilator kapot gaan. Houd tevens de spuitbus met lucht altijd zo'n 25 tot 30 cm boven het te reinigen oppervlak. Omdat anders de kracht die de lucht uitoefent op het te reinigen oppervlak wel eens te groot zou kunnen worden.

Op dezelfde wijze kunt u iedere ventilator in de pc schoonmaken.

Zodra u alle ventilatoren stofvrij en schoongemaakt hebt, kunt u met de stofzuiger alle stof uit de pc wegzuigen. Zorg er hierbij overigens wel nog steeds voor dat de ventilatoren niet kunnen draaien. En dat u bovendien tijdens het zuigen geen onderdelen raakt met de zuigmond van de stofzuiger.

Uw pc van binnen schoonmaken is zoals u ziet geen moeilijke klus, maar wel een klus waar u soms even de aandacht bij moet houden.

Tevens is het schoonmaken van uw pc een klus die u met enige regelmaat moet uitvoeren. Zeker wanneer u uw pc veel gebruikt en deze in een stoffige omgeving zijn werk moet doen. En een stoffige werkomgeving hebt u eigenlijk al snel, wanneer uw pc rechtstreeks op tapijt en onder uw bureau staat.

In een dergelijk geval is 2 keer per jaar de binnenkant van uw pc schoonmaken absoluut geen overbodige luxe.

De buitenkant van uw pc en randapparaten, zoals het beeldscherm, die constant blootgesteld worden aan stof en vuil kunnen toch wel vaak eens per maand een schoonmaakbeurt gebruiken.

Geregeld uw pc schoonmaken, zorgt er niet alleen voor dat uw computerapparatuur er tiptop uit blijft zien, maar tevens dat de apparatuur betrouwbaar zijn werk blijft doen. En dat u dag in dag uit er uw werk comfortabel mee kan doen.

Gerelateerde artikelen