Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Zo lukt video versturen via e-mail altijd. Ook grote video’s

video versturen via e-mail Photo by Justin Morgan on Unsplash

Als we een video willen versturen via e-mail, dan hebben we al snel een probleem. Een probleem dat te maken heeft met hoe groot een e-mailbericht maximaal mag zijn inclusief bijlage.

Dit betekent dat een video versturen via e-mail die slechts een paar minuten duurt nog wel gaat. Voor het versturen van een grote video zullen we echter een trucje moeten toepassen.

Een video versturen via mail

Iemand iets sturen als we op de computer aan het werk zijn, doen we bij voorkeur via e-mail. E-mailen doen we tenslotte best vaak en we weten dat we bijvoorbeeld een document, foto of video als bijlage mee kunnen sturen met een e-mail.

Ook een video kunnen we versturen via e-mail. Alleen moeten we dan wel rekening houden met de grootte van het videobestand. Want meestal mag een bijlage bij een e-mail slechts een beperkte bestandsgrootte hebben.

In de tabel hieronder kunt u zien hoe groot een bijlage bij de verschillende grote aanbieders van e-maildiensten mag zijn.

Aanbieder

Max. grootte bijlage

Outlook.com

20 Mb

Gmail

25 Mb

Kpn

35 Mb

Ziggo

20 Mb

Als u zelf een mailaccount bij Ziggo gebruikt of Gmail, dan worden te grote bijlages overigens automatisch omgezet in een link. De ontvanger kan dan op een link in de e-mail klikken om de bijlage ofwel de video te bekijken en te downloaden. Hierop komen we later in dit artikel terug.

Wanneer u een e-mail stuurt naar een bedrijf die beschikt over eigen e-mailadressen zoals bijvoorbeeld: info@pietjepuk.nl, dan kan de maximale grootte die een bijlage mag zijn nog beperkter zijn of wellicht juist wel veel groter.

In de praktijk betekent dit meestal dat een video van een paar minuten nog wel als bijlage bij een e-mail te versturen is.

Dat is overigens wel afhankelijk van waarmee de video gemaakt is en in welke kwaliteit. Want een videobestand met een goede beeldkwaliteit in mp4-formaat, dat slecht 22 seconden video bevat, kan zomaar al 16 Mb groot zijn.

Bekijk daarom altijd vooraf in Verkenner even hoe groot het videobestand is. Dit doet u door het bestand simpelweg even aan te wijzen met de muisaanwijzer. Na enkele ogenblikken zal er dan een wit kadertje verschijnen waarin de belangrijkste gegevens over het videobestand vermeld staan, waaronder de grootte van het bestand.

Het versturen van een video via e-mail gaat als volgt. In het voorbeeld maken we gebruik van Outlook.

 1. Start Outlook.
 2. Maak een e-mail zoals u dat normaal gesproken doet.
 3. Klik in het lint op de knop waarop een paperclip weergegeven staat. Dit is de knop waarmee een bijlage kan worden toegevoegd aan een e-mail.
 4. Navigeer, via het Verkenner-venster dat opent, naar de locatie op de harde schijf waar u de video hebt opgeslagen.
 5. Selecteer de video door erop te klikken.
 6. Klik vervolgens op de knop Invoegen. De video zal nu als bijlage weergegeven worden in de e-mail.
 7. Klik op de knop Verzenden om de e-mail met de video als bijlage te verzenden.

Hoe stuur je een grote video via e-mail?

Zoals gezegd kunnen we doorgaans, via de zojuist beschreven methode, een video versturen van een paar minuten. Maar zodra we een melding krijgen dat een bijlage te groot is en daarom niet verstuurd kan worden, moeten we een andere methode verzinnen.

Er zijn een aantal methoden waarop je een grote video via e-mail kunt verzenden. Het slimst is om een methode te kiezen die je direct bij de hand hebt en die makkelijk werkt.

Een grote video versturen met behulp van OneDrive

Als voorbeeld kiezen we dan ook het verzenden van een grote video met behulp van OneDrive. OneDrive is onderdeel van Windows 10 en Windows 11 en standaard beschikbaar via Windows Verkenner.

OneDrive kunt u beschouwen als schrijfruimte in de Cloud. Dit betekent dat u deze schrijfruimte overal, en vanaf elk apparaat dat OneDrive ondersteunt, kunt benaderen. Tevens kunt u bestanden die u op uw OneDrive hebt staan delen met anderen.

U kunt dat zelfs op zo’n manier doen dat u iemand toestemming geeft om alleen dat videobestand te bekijken en te downloaden wat u die persoon anders had toegestuurd.

Ook nu weer zullen we in het voorbeeld Outlook gebruiken. Een grote video via e-mail versturen gaat dan als volgt:

 1. Start Verkenner.
 2. Navigeer naar de locatie waar de video zich op uw pc bevindt.
 3. Kopieer de video naar OneDrive. OneDrive staat weergegeven in de linkerkolom in Verkenner.
 4. Selecteer de video in OneDrive en klik er met de rechtermuisknop op. Selecteer OneDrive in het geopende snelmenu en klik op de optie Delen
 5. Er opent een venstertje met de titel Koppeling verzenden. Klik op de optie Koppeling kopiëren.
 6. Klik in het venstertje dat vervolgens weergegeven wordt op de knop Kopiëren.
 7. Start Outlook.
 8. Typ een e-mail op de manier zoals u gewend bent.
 9. Druk, zodra u de e-mail geschreven hebt, de toetscombinatie Ctrl+V. Hiermee wordt de link die naar de video op OneDrive verwijst aan de e-mail toegevoegd.
 10. Klik vervolgens op de knop Verzenden om de e-mail te versturen.

Degene die de e-mail ontvangt kan vervolgens op de link in de e-mail klikken om de video te bekijken en eventueel te downloaden.

Op deze manier kunt u snel zelfs video’s versturen die vele megabytes of zelfs vele gigabytes groot zijn.

Een grote video versturen via Gmail

Video’s via e-mail versturen kan overigens nog sneller als u Gmail gebruikt. Want zoals gezegd zal Gmail de bijlage automatisch als link verzenden zodra een bijlage de maximale grootte bereikt.

Zodra u in Gmail na het schrijven van de e-mail op de knop Verzenden klikt, zal er een venster in beeld verschijnen met de titel Iemand heeft toegang tot het bestand nodig. Klik in het selectievakje Link delen aanzetten om de link die toegang geeft tot de video inderdaad te versturen. Klik vervolgens in het venstertje op de knop Verzenden.

Een video die op u smartphone staat via e-mail versturen.

Tegenwoordig kunnen we heel eenvoudig video’s maken met behulp van onze smartphone. Het zou dan ook zomaar zo kunnen zijn dat de video die u wilt versturen nog op uw smartphone staat. Zelfs dan kunt u OneDrive gebruiken. Alles wat u daarvoor hoeft te doen is de OneDrive app installeren op uw telefoon. Via de OneDrive app kunt u video’s die op uw telefoon staan op OneDrive zetten.

Vervolgens kunt u op dezelfde manier video’s die op uw smartphone staan via e-mail versturen.

Op welke manieren kan je nog meer een video sturen?

Een video naar iemand versturen kan uiteraard ook nog op andere manieren. Want als u bijvoorbeeld graag Dropbox gebruikt, dan kunt u een video op vergelijkbare wijze zoals zojuist besproken ook via Dropbox doen.

Een andere mogelijkheid om video en andere grote bestanden te versturen is via de dienst WeTransfer. Hiermee kunt u via internet gratis bestanden versturen tot 12 GB groot. Met de betaalde versie van WeTransfer kunt u zelfs nog grotere bestanden versturen.

Ook dan wordt er een e-mail verstuurd naar degene die uw video wil ontvangen.

Een video versturen via e-mail kan eigenlijk altijd. De methode die u het best kunt kiezen voor het versturen van video’s is afhankelijk van de grootte van de video, maar ook van welk e-mailprogramma en clouddiensten u het liefst gebruikt.

Gerelateerde artikelen