Personal Computer Care |Helpt jou bijzonder computervaardig worden

Hoe u een trage Windows 10 pc krijgt en hoe opschonen uw pc sneller maakt

trage pc opschonen en sneller maken

Elke trage pc was ooit een frisse nieuwe snelle pc. Ook een Windows 10-pc. Een pc hoeft overigens niet traag te worden. Want wanneer u geregeld wat onderhoud pleegt, dan blijft uw pc zijn hele werkzame leven lang min of meer zijn oorspronkelijke snelheid behouden.

Inderdaad, net als uw auto heeft ook uw pc met enige regelmaat onderhoud nodig.

De ene trage pc is de andere niet

Iedere computergebruiker zal zich ongetwijfeld herinneren hoe lekker snel de pc was toen hij net nieuw was. Een herinnering die veelal naar boven komt wanneer de pc wat aan de trage kant begint te raken.

Overigens is de ene trage pc absoluut de andere niet.

Want wanneer uw computer over een lange periode langzaam maar zeker steeds trager is geworden, dan hoeft u zich niet echt direct zorgen te maken.

Maar wanneer uw pc daarentegen vrij plotseling traag geworden is, dan zou u dat wel moeten doen. Omdat in dit geval een virus, spyware of andere kwaadaardige software wel eens de oorzaak van zou kunnen zijn van een trage pc. Of dat een computeronderdeel op het punt staat er de brui aan te geven.

Wat u verder in uw achterhoofd zou moeten houden is dat we het traag zijn van een pc kunnen onderverdelen in:

 1. traag zijn met opstarten.
 2. traag zijn met internetten.
 3. traag reageren op de opdrachten die u geeft.

Als de pc traag is met opstarten, dan is het probleem meestal dat er te veel programmaonderdelen zijn die tegelijk met Windows worden opgestart. De pc kan dan echter nog prima en lekker vlot werken zodra de pc eenmaal is opgestart.

Op een vergelijkbare manier kan een pc lekker snel werken bij alles wat u doet, totdat u het internet opgaat. Wat feitelijk betekent dat uw pc dan alleen traag is met internetten, en u zeer zeker geen trage pc hebt.

Wanneer dat aan de hand is dient u zich vooral te concentreren op de internetverbinding. Er kunnen dan twee dingen aan de hand zijn. Of er zijn veel onderdelen, programma's en/of andere apparaten die buiten uw weten om tevens gebruik maken van uw internetverbinding.

Ook hier kan namelijk weer sprake zijn van virussen en spyware. Dat betekent dat u ook hier begint met de pc grondig controleren op spyware en virussen. Voorts zou u kunnen proberen of het installeren van een andere webbrowser het probleem oplost.

Blijft uw internetverbinding traag en maakt u draadloos verbinding met internet via WiFi, dan is het raadzaam om ook uw draadloze internetverbinding eens aan een grondige controle te onderwerpen.

Pas wanneer u door middel van systematisch onderzoek en uitsluiting tot de conclusie komt dat het echt uw pc is die door traagheid geteisterd wordt is het nuttig om verder te kijken.

De 8 meest voorkomende oorzaken van een trage pc en de oplossingen.

1) Er zijn ongemerkt teveel programma's actief

Als u apps, ofwel software, installeert in Windows 10 dan zijn er daaronder veel die graag een onderdeel daarvan in het intern geheugen van de computer zetten.

Uw virusscanner doet dit bijvoorbeeld. Om zo op de achtergrond de veiligheid van uw pc te kunnen waarborgen. Zelfs wanneer het antivirusprogramma zelf niet actief is.

Het onderdeel van de virusscanner dat meestart met Windows zal onder meer constant in de gaten houden wat er precies toegang probeert te zoeken tot uw pc. Ook zal het op de achtergrond actieve onderdeel van de virusscanner met grote regelmaat kijken of er updates beschikbaar zijn voor het programma, om deze vervolgens direct te downloaden en te installeren zodra deze beschikbaar zijn.

Op deze manier zorgt de virusscanner er zelf voor dat het programma altijd in staat zal zijn om ook de allernieuwste virussen en andere malware direct te herkennen.

Iets wat de werking en de beveiliging van uw pc absoluut ten goede komt.

Voor veel programma's is het absoluut onnodig om een deel van het programma actief te hebben op de achtergrond. Want constant controleren op updates is absoluut niet voor elk programma noodzakelijk voor een goede werking.

Daarmee zijn veel op de achtergrond actieve programma's aan te wijzen die eigenlijk niets anders doen dan onnodig intern geheugen en andere bronnen van de pc in beslag nemen, en zo de pc trager maken.

In Windows 10 kunt u via het tabblad Opstarten in Taakbeheer heel snel bekijken welke programma's of onderdelen ervan opgestart worden zodra Windows opstart.

Dit doet u als volgt:

 1. Druk de toetscombinatie Ctrl-Alt-Del.
 2. Kies de optie Taakbeheer in het venster dat vervolgens wordt weergegeven.
 3. Klik in Taakbeheer het tabblad Opstarten.
 4. In het tabblad Opstarten wordt een lijst van programmaonderdelen getoond, waarbij vermeld wordt of deze onderdelen veel of weinig invloed hebben op het opstarten.
 5. Elk getoonde programmaonderdeel kunt u selecteren door erop te klikken. Vervolgens kunt u het geselecteerde onderdeel uitschakelen via de knop Uitschakelen. Op dezelfde manier kunt u uitgeschakelde onderdelen ook weer inschakelen.

Veel van de programma's en programmaonderdelen die in Opstarten vermeld worden hebben zogezegd ook direct invloed op hoe lang het duurt voordat de pc is opgestart.

Het uitschakelen van programmaonderdelen, die niet direct noodzakelijk zijn voor een goede werking van de pc, is dan ook een slimme manier om zowel het opstarten van de pc te versnellen alsook om de werking van de pc in het algemeen te versnellen

2) Er wordt teveel intern geheugen in beslag genomen

Soms bevindt u zich in een situatie waarin alle programma's die mee starten met Windows ook daadwerkelijk nodig zijn. Omdat dit voor een goede werking van het programma noodzakelijk is.

Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u Microsoft OneDrive gebruikt.

Als u meerdere programma's gebruikt die op een vergelijkbare manier werken, dan is er al een groot deel van het intern geheugen in gebruik voordat u daadwerkelijk op uw pc aan de slag gaat.

In het onderdeel Geheugen van het tabblad Prestaties in Taakbeheer kunt u snel zien of dat op uw pc het geval zou kunnen zijn.

Als meer dan de helft van het beschikbare interne geheugen al gebruikt wordt, voordat u ook maar één programma hebt opgestart dat u gebruikt, dan is het wellicht raadzaam om aan uitbreiding van het intern geheugen te gaan denken.

3) De harde schijf begint vol te raken

Elk programma dat we installeren, alles wat we zelf maken en elk bestand dat we downloaden wordt opgeslagen op de harde schijf van de pc. Het zal u dan ook niet verbazen dat een harde schijf een keer vol kan raken.

Ook een te volle harde schijf kan een negatieve invloed hebben op de snelheid van de pc. U moet er dan ook altijd voor proberen te zorgen dat een harde schijf niet te vol raakt. Probeer bij voorkeur altijd minimaal enkele gigabytes aan schijfruimte vrij te houden.

Lukt dat niet, dan kunt u in ieder geval in een desktop pc relatief eenvoudig zelf een extra harde schijf monteren en installeren. Om zo weer voldoende vrije schijfruimte te creëren.

4) Een update pakt niet helemaal uit zoals het moet

Voor een goede en veilige werking van uw Windows 10-pc is het belangrijk dat het besturingssysteem zichzelf update zodra er nieuwe updates beschikbaar zijn. Meestal gaat dit prima en merkt u eigenlijk nauwelijks iets van het updaten. Soms echter, kan ook een update wel eens niet helemaal zo verlopen als zou moeten.

Een gevolg daarvan zou dan kunnen zijn dat uw pc er aanzienlijk trager door gaat werken of andere ongewenste storingen vertoont.

Gelukkig is een mislukte update in Windows 10 eenvoudig te verwijderen en gaat als volgt:

 1. Typ in de zoekfunctie van Windows de zoekopdracht: geïnstalleerde updates weergeven.
 2. Klik op de vermelding Geïnstalleerde updates weergeven.
 3. U krijgt nu een overzicht te zien van de updates die op uw pc geïnstalleerd zijn.
 4. Selecteer de nieuwste update in de lijst en klik vervolgens op de knop Verwijderen.

Nadat u bevestigd hebt dat u de update van uw pc wilt verwijderen, zal de update daadwerkelijk van uw pc verwijderd worden. Nadat u uw pc vervolgens opnieuw hebt opgestart zou deze weer moeten werken zoals u gewend bent.

U kunt er echter ook voor kiezen om eerst even rustig af te wachten. Want wanneer een update niet goed blijkt te zijn, komt Microsoft doorgaans heel snel met een update die wel goed is.

5) Instellingen die een pc traag kunnen maken

Energiebesparende instellingen kunnen absoluut zo hun voordelen hebben, maar kunnen tegelijkertijd de prestaties van een pc behoorlijk negatief beïnvloeden.

Iets wat met name bij laptops nog wel eens gebeurt. Want wanneer u op netspanning werkt bijvoorbeeld, dan zijn energiebesparende instellingen eigenlijk overbodig.

Of energiebesparende instellingen op uw pc per ongeluk de prestaties drukken controleert u als volgt:

 1. Typ in de zoekfunctie van Windows de zoekopdracht: Energiebeheer.
 2. Klik op de vermelding Energiebeheer in de zoekresultaten.
 3. Energiebeheer wordt geopend en toont de instellingen op uw pc.

Om direct te controleren of een verkeerd ingesteld energiebeheerschema het traag zijn van uw pc veroorzaakt, selecteert u de optie Hoge prestaties. Vervolgens sluit u Energiebeheer af en start u de pc opnieuw.

Wanneer een verkeerd ingesteld energiebeheerschema inderdaad de oorzaak is geweest van een traag werkende pc, dan zal de pc nu lekker snel moeten werken.

6) Er is een storing aan hardware

Een storing aan hardware zal in verhouding niet zo heel vaak de oorzaak zijn van een trage pc maar het kan wel.

Gaat de harde schijf kapot?

Zo zal een harde schijf die op het punt staat om kapot te gaan er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat een pc ontzettend traag zijn werk doet.

Een aanwijzing, dat een harde schijf op stuk gaan staat, kan zijn wanneer er bijna constant schijfactiviteit waarneembaar is of hoorbaar is. Zelfs wanneer u niets aan het doen bent op de pc en er tevens geen programma's actief zijn.

Overigens is deze aanwijzing alleen betrouwbaar wanneer de pc eerst grondig op virussen en spyware is gecontroleerd en schoon is bevonden en de verbinding met internet verbroken is.

Wordt de processor te heet?

Doorgaans is de processor van een pc beschermd tegen oververhitting. De bescherming bestaat eruit dat een processor aanzienlijk langzamer zal gaan werken zodra oververhitting dreigt. Van dreigende oververhitting is overigens alleen sprake wanneer de ventilator die de processor koel moet houden het laat afweten.

De processorkoeler kan bijvoorbeeld onvoldoende, of zelfs helemaal niet, zijn werk doen wanneer:

 • De ventilator daadwerkelijk kapot is.
 • De ventilator vol zit met stof, waardoor de ventilator onmogelijk voldoende koelcapaciteit leveren kan.
 • De verbinding tussen processor en koellichaam is beschadigd of verbroken.

Nogmaals, dit zijn de minst voor de hand liggende oorzaken. En daarmee mogelijke oorzaken die u pas zou moeten onderzoeken wanneer u alle andere mogelijke oorzaken reeds onderzocht hebt en uit hebt kunnen sluiten.

7) Virussen

Virussen, spyware, malware en andere kwaadaardige software is oorzaak nummer 1 van een trage pc.

Simpelweg omdat menig computergebruiker de beveiliging van zijn of haar pc slecht op orde heeft, en de pc ook voor illegale activiteiten wordt gebruikt. Zoals bijvoorbeeld het illegaal downloaden van muziek, films, software en games.

Maar ook het bezoeken van dubieuze websites maakt een pc extra vatbaar voor virussen, spyware en ander gespuis.

En omdat zeker spyware zo lang mogelijk onopgemerkt wil blijven, zult u niets van deze spyware merken tot het moment dat er zoveel spyware op uw pc actief is dat uw pc er merkbaar trager door gaat worden.

Maak er daarom een goede gewoonte van om met enige regelmaat uw pc te controleren op Spyware. Bijvoorbeeld met een app zoals Malwarebytes. Zelfs wanneer uw pc voorzien is van een uitstekende virusscanner.

8) Te oude computer

Als u de nieuwste software wilt gebruiken, dan zou het kunnen gebeuren dat die software teveel van uw pc gaat vragen wanneer deze al enigszins op leeftijd is. Een pc begint op leeftijd te raken na ongeveer 5 jaar.

Tegenwoordig kunt u een pc letterlijk blijven gebruiken tot hij ermee stopt, tenminste als u gewoon trouw blijft aan de programma's die u gebruikt en geen behoefte hebt aan de laatste versie van een bepaald programma.

Degenen die juist wel zullen gaan merken dat een pc ouder begint te worden zullen degenen zijn die er ook het meeste van vragen, zoals bijvoorbeeld de gamers onder ons.

Een oudere pc sneller maken kan op twee manieren. En dat is de pc vervangen door een compleet nieuwe of door slim onderdelen te vervangen die de meeste invloed hebben op de prestaties van de pc.

De ultieme manier van uw computer opschonen en sneller maken

Een computer goed opschonen zal 'm absoluut sneller maken. Maar wilt u echt dat uw pc zijn oorspronkelijke snelheid terugkrijgt, dan moet u toch echt gaan denken aan Windows opnieuw installeren.

Maar een goed besluit kunt u pas nemen na een grondig onderzoek van wat er precies allemaal op de pc gebeurt. Windows 10 heeft daarvoor een heel handig programmaatje aan boord dat de naam Broncontrole draagt.

Broncontrole start u als volgt:

 1. Typ in de zoekfunctie van Windows: resmon.exe.
 2. Klik in de zoekresultaten op de vermelding resmon.exe. Hiermee wordt het programma Broncontrole gestart.

Met Broncontrole krijgt u een goed overzicht van de activiteiten op uw pc en in welke mate ze de processor, het geheugen, de harde schijf en uw netwerkverbinding, ofwel internetverbinding, belasten.

Hiermee krijgt u een goed inzicht in wat zich op uw pc afspeelt en of dit zo hoort. De namen van actieve bronnen die vermeld worden in de linkerkolom van Broncontrole kunt als zoekopdracht invoeren in Google. In de meeste gevallen zult u dan snel een uitleg vinden over wat deze bron doet op uw pc. En dus ook of iets een virus is of niet.

Wellicht zult u op deze manier helaas tot de ontdekking moeten komen dat uw pc dusdanig besmet is met virussen, spyware en andere malware, dat er alleen hierdoor al een hele hoop activiteit op uw pc waar te nemen is.

Het vervelende nieuws is, dat het zowat onmogelijk is om al deze ongewenste activiteiten van uw pc te verwijderen. Want virusscanners en spyware-scanners zijn zonder meer in staat om een virus of spyware onschadelijk te maken, maar het betekent helaas allerminst dat daarmee dan ook alle onderdelen van het virus of de spyware verwijderd worden.

Het goede nieuws is dat u het zelf met een beetje lef en computerhandigheid wel degelijk voor elkaar krijgen kunt. En wel door Windows opnieuw te installeren.

Want onderdeel van de installatieprocedure van Windows is het opnieuw formatteren van de harde schijf. Met opnieuw formatteren van de harde schijf wordt bereikt dat elk programma en restant of onderdeel van een programma of bestand volledig van de harde schijf verwijderd wordt.

Windows opnieuw installeren zou u dan ook kunnen beschouwen als de ultieme manier van uw pc opschonen en sneller maken. Sterker nog, het opnieuw installeren van Windows zal uw pc zonder meer zijn oorspronkelijke snelheid teruggeven.

Hoewel het installeren van Windows op zichzelf niet moeilijk is, vereist het wel de nodige voorbereiding. Omdat ook de programma's die u gebruikt en tevens uw persoonlijke bestanden van de harde schijf gewist worden tijdens het installeren van Windows. Die zult u na het opnieuw installeren van Windows dan ook weer terug moeten zetten. Daarvoor hebt u echter wel installatiemedia nodig van programma's die u gebruikt en tevens een back-up van uw persoonlijke bestanden.

In Windows 10 bestaat overigens ook de mogelijkheid om de pc opnieuw in te stellen met behoud van bestanden. Ook dan zal Windows naar fabrieksinstellingen worden teruggezet, wat te vergelijken valt met Windows opnieuw installeren.

Echter zult u ook dan de programma's die op uw pc gebruikt opnieuw moeten installeren.

Voor het opnieuw installeren van Windows hebt u in Windows overigens niet perse een installatie-dvd, cd of USB-stick met Windows nodig.

Alles over de mogelijkheden van het herstellen en het opnieuw installeren van Windows 10 vindt u als:

 1. U als zoekopdracht in de zoekfunctie van Windows typt: Herstelopties
 2. Vervolgens op de vermelding Herstelopties in de zoekresultaten klikt om de herstelopties van Windows te tonen.

Maar als tijdens het bekijken van Broncontrole geen vreemde activiteiten waar te nemen zijn, dan kunt u er uiteraard ook voor kiezen om de pc gewoon met behulp van het ingebouwde gereedschap in Windows 10 eigenhandig een grote schoonmaakbeurt te geven.

Gerelateerde artikelen