Met Thuisgroep eenvoudig een thuisnetwerk instellen in Windows 10

Wist u dat een thuisnetwerk instellen veel makkelijker is dan het lijkt? Zeker wanneer u daar Thuisgroep in Windows gebruikt?

Want dat is namelijk een functie in Windows waarmee u in enkele klikken een thuisnetwerk ter beschikking hebt, waarin u bestanden met andere pc's kunt delen, maar ook andere bronnen, zoals een printer, of een externe harde schijf.

Een thuiswerk instellen door een thuisgroep te maken is zo makkelijk omdat, wanneer u uw internetverbinding al deelt met meerdere computers in huis, u feitelijk als een werkend thuisnetwerk tot uw beschikking hebt.

Een thuisnetwerk instellen voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk. En dat gaat absoluut ook op bij het instellen van een thuisnetwerk. Want dat de internetverbinding gedeeld kan worden met meerdere pc's, betekent allerminst dat het instellen van het thuisnetwerk klaar is, en u bestanden en andere bronnen kunt gaan delen.

Zodra u een internetabonnement afsluit en de internetverbinding werkend is in uw woning, dan hebt u zonder het misschien te weten de beschikking gekregen over een router. Een router is in theorie een netwerkapparaat dat twee netwerken met elkaar verbindt. In uw geval, uw thuisnetwerk met het internet.

Veelal is de router van uw internetaanbieder, zoals Ziggo en KPN, zodanig ingesteld dat ieder apparaat of pc die verbinding heeft met de router, automatisch een zogenaamd IP-adres krijgt toegewezen. Waarbij het niet uitmaakt of dit apparaat via een kabel of draadloos is aangesloten op de router. En precies daardoor beschikt u reeds over een thuisnetwerk. Misschien zelfs zonder dat u zich er echt bewust van was.

Net als de internetverbinding delen met alle computers die u in huis hebt, kunt u uw thuisnetwerk tevens zo instellen dat u ook bestanden kunt delen met de andere pc's in uw thuisnetwerk. Of een printer, of een externe harde schijf waar u een back-up op wilt kunnen maken.

Echter om iets te kunnen delen in een netwerk, is net wat meer nodig dan alleen een router die automatisch IP-adressen uitdeelt aan de in het netwerk aanwezige pc's. Want bestanden en apparaten kunnen alleen in een netwerk gedeeld worden wanneer:

 • Bestands- en printerdeling staat ingeschakeld op de pc's in het netwerk.
 • Alle pc's in het netwerk lid zijn van dezelfde werkgroep.

Dit gaan we dan ook als eerste controleren.

Bestands- en printerdeling inschakelen

Of 'Bestands- en printerdeling' staat ingeschakeld controleert u als volgt:

 1. Ga naar Configuratiescherm en navigeer via 'Netwerk en internet' naar het onderdeel Netwerkcentrum. Klik in de linkerkolom van het venster Netwerkcentrum de optie 'Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen'.
 2. Dit opent het venster 'Geavanceerde instellingen voor delen'. Controleer in het onderdeel 'Bestands- en printerdeling' van dit venster of 'Bestands- en printerdeling' ingeschakeld staat. Schakel 'Bestands- en printerdeling' in wanneer deze nu uitgeschakeld staat en klik vervolgens op de knop 'Wijzigingen opslaan'.
 3. bestands en printerdeling inschakelen

Hiermee is de eerste controle afgerond, en weet u zeker dat Bestanden, printers en andere apparaten vanaf nu probleemloos gedeeld kunnen worden in uw thuisnetwerk.

Computers lid maken van dezelfde werkgroep

De tweede en tevens laatste controle is: bekijken of alle pc's waar u bestanden en andere dingen mee wilt kunnen delen wel lid zijn van dezelfde werkgroep. Want een thuisgroep kan namelijk alleen gemaakt worden met pc's die lid zijn van dezelfde werkgroep. Of alle pc's in uw thuisnetwerk lid zijn van dezelfde werkgroep controleert u als volgt:

 1. Ga wederom naar Configuratiescherm. Maar navigeer nu via 'Systeem en beveiliging' naar het onderdeel Systeem.
 2. In het onderdeel Systeem vindt u de sectie 'Instellingen voor computernaam, domein en werkgroep'. Hierin staat onder andere weergegeven welke naam de werkgroep heeft waar uw pc onderdeel van is. De naam die Windows standaard aan een werkgroep geeft is: WORKGROUP. De kans is dan ook groot dat alle pc's in uw netwerk al lid zijn van de werkgroep WORKGROUP. En dat is prima. Zolang uw pc's maar allemaal lid zijn van dezelfde werkgroep. Controleer dit, en pas waar nodig de werkgroepnaam aan.
 3. werkgroep controleren

Mocht de werkgroepnaam niet op elke pc hetzelfde zijn, dan kunt u dat als volgt aanpassen:

 1. Klik op de optie 'Instellingen wijzigen' in de sectie 'Instellingen voor computernaam, domein en werkgroep.
 2. Dit opent het venster Systeemeigenschappen. Klik op het tabblad Computernaam, en vervolgens op de knop Wijzigen. (zie onderstaande afbeelding)
 3. naam werkgroep aanpassen
 4. Dit opent het venster 'Computernaam en/of domein wijzigen'. In dit venster kunt u de naam van de werkgroep wijzigen. Tevens kunt u in dit venster een computernaam opgeven. Klikken op de knop OK, bevestigt de wijziging.
 5. Vervolgens zal Windows u meedelen dat de computer opnieuw gestart moet worden, om de gemaakte wijziging(en) te kunnen doorvoeren. Klik op de knop OK om de mededeling te sluiten. Maar vergeet niet om de pc opnieuw op te starten voordat u verder gaat met het instellen van uw thuisnetwerk.

Overigens is het raadzaam om alle pc's die u in uw thuisnetwerk opneemt te voorzien van een naam die duidelijk omschrijft welke computer het is. Dit maakt iedere pc makkelijker te vinden in een thuisnetwerk.

Een thuisgroep maken

Nu alle instellingen kloppen, kan de thuisgroep gemaakt gaan worden. Een thuisgroep maken is de makkelijkste manier om veelgebruikte mappen en apparaten eenvoudig te delen in een thuisnetwerk.

Hierbij maken we op een willekeurige pc in het netwerk een thuisgroep aan. Waarna we vervolgens de overige pc's in het netwerk lid maken van die thuisgroep.

Het maken van een thuisgroep gaat als volgt:

 1. Open Configuratiescherm en navigeer via 'Netwerk en internet' naar het onderdeel Thuisgroep en klik hierop.
 2. Dit opent het venster Thuisgroep. Omdat er nog geen thuisgroep bestaat in het netwerk, zal Windows dit meedelen in het venster. En u de mogelijkheid bieden om nu een thuisgroep te maken. Klik hiertoe op de knop ‘Een thuisgroep maken’ .
 3. een thuisgroep maken in Windows 10
 4. Er wordt een wizard geopend waarin we onder andere kunnen aangeven wat we willen delen via de thuisgroep.
 5. bestanden delen via thuisgroep in Windows 10
 6. Zodra we dit hebben gedaan, zal Windows een wachtwoord genereren. Een wachtwoord dat we nodig zullen gaan hebben om de andere pc's in het netwerk lid te kunnen maken van de thuisgroep. Klikken op de knop Voltooien zal de thuisgroep definitief aanmaken.

Hiermee is een thuisgroep aangemaakt waarvan andere pc’s in het netwerk lid kunnen worden. Zodat ook de bronnen op die pc’s, zoals bestanden, mappen en printers met de thuisgroep gedeeld kunnen worden.

Andere pc's lid maken van de thuisgroep gaat als volgt:

 1. Laat de pc waarop u zojuist het maken van een thuisgroep hebt afgerond aan staan en ga naar de volgende pc die u lid wilt maken van de thuisgroep.
 2. Open Configuratiescherm en navigeer via 'Netwerk en internet' naar het onderdeel Thuisgroep en klik hierop.
 3. Dit opent wederom het venster Thuisgroep. Alleen zal Windows deze keer meedelen dat er al een thuisgroep bestaat in dit netwerk en voorstellen om lid te worden van die thuisgroep. Via de knop ‘Nu lid worden’ kan de pc lid gemaakt worden van de reeds bestaande thuisgroep in het netwerk.
 4. Klikken op de knop ‘Nu lid worden’ opent een volgend venster waarin het wachtwoord van de thuisgroep moet worden ingevoerd. Voer het wachtwoord van de thuisgroep in en klik op Volgende.
 5. In een volgend venster zal worden meegedeeld dat de pc lid van de thuisgroep is geworden.

Wachtwoorden die we weinig gebruiken, vergeten we nu eenmaal wel eens. Gelukkig is het wachtwoord van een thuisgroep eenvoudig te achterhalen via pc's die reeds lid zijn van de thuisgroep. En wel als volgt: Navigeer op een pc die al lid is van de thuisgroep naar het onderdeel Thuisgroep dat zich bevindt in 'Netwerk en internet' van het Configuratiescherm. En klik op de koppeling 'Het wachtwoord voor de thuisgroep weergeven en afdrukken'.

Alle gedeelde bronnen op alle pc's die lid zijn van de thuisgroep, kunnen we zien en ook benaderen. Daartoe dient u Verkenner te starten en in het navigatievenster op het onderdeel Thuisgroep te klikken. Om wat gedeeld is op welke pc in uw netwerk te kunnen zien, moeten alle pc's in het netwerk overigens wel aan staan.

Machtigingen aanpassen voor leden van de thuisgroep

Bestanden delen is makkelijk via een thuisgroep. Echter, andere leden van de thuisgroep hebben standaard maar beperkte rechten. Zo kunnen gedeelde bestanden in een thuisgroep bekeken en uitgevoerd worden, en ook gekopieerd. Maar bijvoorbeeld niet worden bewerkt.

Als u wilt dat vanaf elke pc in de thuisgroep gedeelde bestanden ook kunnen worden bewerkt, dan zullen we meer rechten moeten toewijzen. Dat gaat als volgt:

 1. Navigeer in Verkenner naar de map, bijvoorbeeld Documenten, waarvan u vanaf elke pc de bestanden die erin staan wilt kunnen bewerken, en klik met de rechtermuisknop op deze map.
 2. Kies in het geopende snelmenu de optie 'Delen met' en vervolgens 'Thuisgroep (openen en bewerken).
 3. meer machtigingen geven aan thuisgroep

Dit geeft alle pc's die lid zijn van de thuisgroep de machtigingen die nodig zijn om bestanden niet alleen in te zien, maar tevens te bewerken. Daaronder valt overigens ook: het hernoemen van een bestand, en zelfs het verwijderen van een bestand.

Een thuisnetwerk instellen door een thuisgroep te maken, geeft u een goed functionerend thuisnetwerk dat zich tevens relatief eenvoudig laat onderhouden. Temeer omdat alles wat u in de mappen opslaat die u gedeeld hebt via de thuisgroep, automatisch ook met de thuisgroep gedeeld wordt.

Meer leren over uw thuiscomputer?

Meld u gratis aan en ontvang wekelijks handige tips over de pc en andere thuiscomputers, software, internet en thuisnetwerk.


Artikelen die u mogelijk ook interesseren