Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Welke printer kan ik het beste kopen voor thuis?

welke printer kopen voor thuis ook als je weinig print

Een printer voor thuis kopen kan voor minder dan honderd Euro. Maar levert zo’n printer wel de afdrukkwaliteit die jij wenst? En blijft ie het wel doen als je een ‘m weinig gebruikt?

Meestal kom je er te laat achter dat een printer best veel inkt gebruikt en dat vervangende inktcartridges duurder zijn dan verwacht. Dat is met name vervelend wanneer je jouw printer thuis wel regelmatig gebruikt.

Kortom, als jij bijvoorbeeld graag zelf foto’s print, dan zal een nieuwe printer aan hele andere eisen moeten voldoen dan wanneer je slechts af en toe eens een tekstdocumentje wilt kunnen uitprinten. En wat dacht je van scannen?

Welke printer is een goede printer als je weinig print?

Een printer is zo’n apparaat die je gewoon bij je computer wilt hebben. Ook al gebruik je ‘m maar slechts zelden. Want soms moet je gewoon even wat kunnen printen.

Wellicht herken je dit. En wellicht herken je dan ook dat wanneer je de printer nodig hebt, de kwaliteit van de afdruk te wensen overlaat en er waarschijnlijk iets aan de printer mankeert.

Aan een apparaat dat je niet zo vaak gebruikt, wil je uiteraard niet te veel geld uitgeven. Dus wordt er voor thuisgebruik meestal gekozen voor een inkjetprinter. Dat is zeker geen slechte keuze. Want met een inkjetprinter kun je kwalitatief goede afdrukken maken.

Er is alleen een probleem dat kan optreden als je een inkjetprinter niet vaak genoeg gebruikt. En dat is dat de inkt kan opdrogen in de printkop van de printer. Met als gevolg dat afdrukken er ondermaats en vaak vreemd uitzien.

Printkoppen kunnen vaak gereinigd worden, En als dat niet lukt, vervangen worden. Maar dan kun je vaak net zo goed een nieuwe printer kopen. Omdat vervangen vaak de waarde van de printer zal overschrijden.

Betekent dit dan dat een inkjetprinter geen goede printer is voor als je weinig print?

Het alternatief zou een laserprinter zijn. Want met een laserprinter heb je het probleem van uitdrogende inkt cartridges niet. Bovendien is een laserprinter die alleen zwart/ wit printen vaak niet heel veel duurder te zijn dan een inkjetprinter.

Echter, de toner vervangen van een laserprinter is aanzienlijk duurder dan de inktcartridges vervangen van inkjetprinter. De toner van een inkjetprinter gaat daarentegen wel weer een stuk langer mee.

Een laserprinter kopen wordt al een minder goed idee als je perse in kleur wilt kunnen printen. Dan wordt een laserprinter ineens een stuk duurder dan een inkjetprinter die altijd kleuren printen kan.

Bovendien is een laserprinter niet heel geschikt om foto’s mee te printen.

Een ander alternatief voor als je weinig print is een goedkope inkjetprinter kopen waarbij de printkop in de cartridge ingebouwd zit. Als dan, doordat je de printer maar weinig gebruikt, de printkop verstopt gaat zitten, dan verwissel je heel eenvoudig de cartridge en is het probleem opgelost.

Als je weinig print is het bovendien verstandig om te kiezen voor de originele inktcartridges voor jouw printer die door de fabrikant van de printer geleverd worden. Deze drogen meestal minder snel uit dan de goedkopere imitaties.

Is bijvoorbeeld een all-in-one printer kopen voor thuis ook een goed idee?

Er is nogal wat keuze in printers. Van heel goedkoop tot heel duur. En van behoorlijk langzaam tot heel snel. Bovendien is het ene type printer juist goed in het afdrukken van foto’s en print een andere juist tekst weer veel beter uit.

En dan is er ook nog de printer waarmee je tevens kunt scannen en kopiëren. De All-in-one-printer genaamd.

Tevens is het handig om na te denken over hoe je de printer gaat gebruiken. Staan printer en pc altijd op één plek? Of gebruikt je de pc op verschillende plekken, maar wil je wel overal kunnen printen?

Want dan is het belangrijk dat een printer printen via wifi ondersteunt.

Bekijk uitgebreid wat er te koop is

Als je goed weet wat een printer moet kunnen, dan zal dat het uitzoeken van een printer zeker gaan vergemakkelijken. Dat betekent overigens allerminst dat je tijdens het uitzoeken van de printer niets gaat ontdekken waar je nog niet aan gedacht hebt. Printen via Bluetooth misschien of printen via de Cloud.

Ongetwijfeld zal het je bij het uitzoeken van een printer gaan opvallen dat de prijsverschillen tussen de ene en de andere winkel behoorlijk kunnen zijn. Zeker waar het de wat duurdere printers betreft. Het kan dan ook een uitstekend idee zijn om “Aanbiedingen printers” eens als zoekopdracht in te voeren in Google.

Echter, de laagste prijs hoeft niet perse de beste keuze te betekenen. Want wellicht vind je jezelf niet echt computerdeskundig en zie je daarom best op tegen het kopen van een printer en het zelf installeren ervan.

In dat geval kan het een slimme zet zijn om je printer bij bijvoorbeeld de Mediamarkt te kopen. Want daar kun je niet alleen een nieuwe printer kopen, maar tevens een service waarmee je nieuwe printer bij je thuis voor je geïnstalleerd wordt.

Als je vindt dat je niet zo heel handig bent met computers, dan zou je je ook moeten afvragen of je de functies die een all-in-one printer biedt wel gaat gebruiken. Met andere woorden: denk je dat je wel eens iets zou willen scannen of kopiëren?

Denk je van niet? Overweeg dan vooral om een printer te kopen die juist zo min mogelijk kan. Want dat maakt de bediening van de printer eenvoudig.

Waarom een goedkope printer niet altijd de beste keuze is.

Als je gaat kijken wat er zoal aan printers te koop is dan zul je al snel ontdekken dat de prijzen ervan behoorlijk variëren. En dat terwijl een goedkope printer op het eerste gezicht dezelfde mogelijkheden lijkt te hebben als een duurdere printer.

Dat kan in veel gevallen inderdaad zo zijn. Want het prijsverschil zit meestal niet in de mogelijkheden. Maar in dat een duurdere printer sneller is, de afdrukkwaliteit beter is en dat hij zuiniger omspringt met inkt.

Bovendien zullen duurdere printers aparte inktcartridges hebben voor zwart en voor de kleuren die de printer gebruikt. Dat terwijl goedkope printers slechts een inktcartridge hebben voor zwart en één voor de kleuren.

Dat heeft als belangrijk nadeel dat wanneer één kleur op is in de inktcartridge je de hele kleurencartridge moet vervangen terwijl de andere kleuren nog niet eens op zijn.

Dat is niet zo heel erg wanneer u de printer niet veel gebruikt, of niet heel vaak iets uitprint in kleur. Maar wanneer je wel geregeld print en ook in kleur, dan is om deze reden een goedkope printer veelal niet de beste keuze.

Tevens kunnen sommige goedkope printers niet dubbelzijdig afdrukken. Iets wat je in gedachten moet houden wanneer je wel over die mogelijkheid wilt beschikken.

Wifi of toch een kabel

Standaard wordt een printer aangesloten op de pc via een kabel. Een USB-kabel om precies te zijn. De printer door middel van een kabel verbinden met de pc zorgt voor een stabiele en betrouwbare verbinding. Waardoor de printer zijn werk altijd goed zal kunnen doen.

Een belangrijk nadeel van een kabelverbinding is echter dat de pc op dezelfde plek moet blijven staan. Of daar in ieder geval moet staan als er geprint gaat worden.

Dat hoeft niet wanneer je besluit een printer te kopen die printen via wifi ondersteunt, ofwel draadloos printen. Dan staat de printer nog steeds op een vaste plek, maar kun je printen vanaf iedere plek en met elk apparaat dat door je printer ondersteund wordt. Dat kan een laptop zijn, maar ook een smartphone of een tablet-pc.

Als je een printer gaat kopen voor thuis, dan heb je kortom best wat om over na te denken. Het is daarom raadzaam om goed te bedenken waar je een printer voor wilt kunnen gebruiken en hoe vaak je ‘m denkt te gebruiken. Want zoals gezegd is bijvoorbeeld niet elke printer geschikt om weinig gebruikt te worden, hoe gek dat misschien ook mag klinken.

Gerelateerde artikelen