Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Mijn computer maakt lawaai: de mogelijke oorzaken + oplossingen

Photo by VASANTH on Unsplash;

De meeste computers doen tegenwoordig min of meer fluisterstil hun werk. Met name laptops. Een desktop pc kan wat meer lawaai produceren. Want de grotere behuizing van de desktop pc fungeert al snel als klankkast voor lawaai.

Daarmee mogen we gerust stellen dat wanneer een desktop pc wat lawaaiig is er niet veel aan de hand hoeft te zijn. Bij een laptop die lawaai maakt moeten we daarentegen wat alerter zijn.

Waardoor maakt een pc herrie

In iedere pc zitten onderdelen die warm worden als er prestaties van worden gevraagd. Dat geldt met name voor de processors in de pc. In elke pc zitten er twee.

De eerste is de processor die alle opdrachten verwerkt die door ons en door de programma’s die op onze pc draaien gegeven worden.

De tweede is de grafische processor. De grafische processor draagt zorg voor het zo snel mogelijk opbouwen van het beeld dat op het beeldscherm moet worden weergegeven.

Over het algemeen geldt dat hoe sneller een processor is en hoe meer stroom de processor verbruikt, hoe warmer een processor wordt. Om de warmte die de processor genereert af te voeren is koeling noodzakelijk.

Bij minder krachtige processors is het voldoende om een zogenaamd koelblok op de processor te plaatsen die de warmte afvoert. Voor bijvoorbeeld minder krachtige processors in laptops die niet veel stroom verbruiken kan dit voldoende zijn.

Echter ook in laptops worden processors gemonteerd die een ventilator nodig hebben om ze voldoende af te koelen.

Bij desktop pc’s worden daarentegen altijd ventilatoren gebruikt om de hitte die de processors genereren af te voeren. In desktop pc’s vinden we veelal maar liefst vier ventilatoren. Op de processor, op de grafische kaart, in de voeding en in te behuizing.

Ventilators die in pc’s gebruikt worden zijn doorgaans temperatuur gestuurd. Wat betekent dat de ventilator automatisch harder zal gaan draaien naarmate de temperatuur van het onderdeel dat gekoeld moet worden toeneemt.

Hierdoor zal een desktop pc nauwelijks lawaai maken wanneer u bijvoorbeeld e-mails aan het lezen of beantwoorden bent. Omdat dit niet zoveel van een systeem vraagt.

Anders wordt dat wanneer u bijvoorbeeld een grafisch gecompliceerd spel op de pc gaat spelen waarbij de beelden op het scherm in rap tempo veranderen en opnieuw moeten worden opgebouwd en weergegeven. Omdat dit serieuze prestaties van een pc vraagt.

De ventilatoren in de pc zullen dan aanzienlijk harder gaan draaien en daarmee tevens meer lawaai gaan produceren.

Bij het spelen van een spel is de herrie die de pc produceert een logisch gevolg van wat u met de pc aan het doen bent.

Helaas is dat niet altijd het geval. Want draaiende delen slijten en vervuilen, waardoor ze na verloop van tijd als vanzelf meer lawaai gaan produceren.

Ook daar valt nog mee te leven. Wanneer de pc echter bromt, piepende geluiden gaat produceren en echt veel meer lawaai maakt dan hij ooit deed, dan wordt het tijd om actie te ondernemen.

Zo lost u het lawaai maken van de computer op

Het kan echter ook voorkomen dat uw pc voorheen nooit lawaai maakte omdat de ventilatoren eigenlijk nooit in actie hoefden te komen, maar dat nu wel moeten omdat er iets op de pc gebeurt wat de hitte in de processor laat oplopen, waardoor de ventilator moet gaan draaien.

Als uw computer lawaai maakt moet u uzelf dan ook als eerste afvragen of het de ventilatoren zijn die simpelweg meer herrie maken dan voorheen of dat de ventilatoren voorheen eigenlijk nooit draaiden maar nu ineens wel terwijl u nog steeds gewoon dezelfde dingen aan het doen bent die u ander ook altijd deed.

Lawaai door iets waarmee de pc aan het werk is oplossen.

Zoals gezegd gaan ventilatoren harder draaien naarmate er meer van de processor gevraagd wordt. En als u ergens mee bezig bent waarvan u weet dat het de processor hard laat werken dan is het logisch dat u ventilatoren in de pc harder hoort draaien.

Maar een pc kan ook heel goed ergens ontzettend druk mee zijn zonder dat u er erg in heeft. Computerprogramma’s kunnen namelijk ook op de achtergrond met van alles bezig zijn.

Echter, wanneer een programma op de achtergrond zoveel van de processor vraagt dat de ventilator er harder van gaat draaien, dan is er vaak iets serieus mis. Een besmetting van de pc met een virus bijvoorbeeld of spyware.

U kunt snel een indruk krijgen van waar de pc allemaal mee bezig is door:

  1. Met de rechtermuisknop te klikken op knop Start in de taakbalk
  2. Hiermee opent een snelmenu. Klik in dit snelmenu op de optie Taakbeheer.
  3. Dit opent het hulpprogramma Taakbeheer waarmee u alle activiteiten op de pc kunt bekijken en onderzoeken. Alle activiteiten krijgt u te zien wanneer up de knop Meer details klikt.
  4. Zo kunt u op het tabblad Processen bijvoorbeeld zien welke programma’s en processen er actief zijn en hoeveel ze van de processor vragen. Als een proces veel van de processor vraagt en voor langere tijd, dan doet u er verstandig aan om de pc grondig te scannen op virussen, spyware en andere malware.

Het hoeft overigens niet altijd een virus te zijn die veel van de processor verlangt. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat een update even veel van de processor vraagt. Maar dan zal de ventilator slecht een beperkte tijd harder draaien om vervolgens weer stil te zijn.

Ook kan het zijn dat een programma dat mee start met Windows veel van de processor verlangt. Welke programma’s mee starten met Windows kunt u zien op het tabblad Opstarten in taakbeheer.

Lawaai door versleten of vervuilde ventilatoren oplossen.

Het komt echter vaker voor dat een computer lawaai maakt door vervuilde en/of versleten ventilatoren.

Met name een vervuilde ventilator zal bij een hogere omgevingstemperatuur harder gaan draaien dan hij normaal gesproken zou doen. Omdat de ventilator door het vuil warmte minder goed zal afvoeren. Iets wat vanzelfsprekend leidt tot een computer die meer lawaai maakt dan normaal.

Als een ventilator versleten is dan kan deze bovendien brommen en piepen dat het een lieve lust is.

Brommen wordt veelal veroorzaakt door onbalans. Iets wat meestal verholpen kan worden door het schoonmaken van de ventilator.

Piepen kan niet verholpen worden. Als een ventilator piept dan moet hij gewoon vervangen worden. De ventilator op de processor van een desktop pc kan relatief eenvoudig zelf vervangen worden. Alles wat u daar doorgaans voor nodig hebt is een schroevendraaier en een nieuwe ventilator die dezelfde afmetingen heeft als de huidige.

Ook een ventilator in de systeemkast van een desktop pc is makkelijk zelf te vervangen.

Wanneer de ventilator van de voeding in een desktop pc lawaai maakt dan moet de hele voeding vervangen worden. Hetzelfde geldt helaas veelal ook voor een grafische kaart waarvan de ventilator herrie maakt. Helaas omdat grafische kaarten behoorlijk duur kunnen zijn.

Als een ventilator van een laptop lawaai maakt dan bent u veelal afhankelijk van een laptopspecialist. Ten eerste omdat het demonteren van een laptop vaak best lastig is en het bij elke laptop vaak net weer een beetje anders is. Een ander probleem bij laptops is vaak dat onderdelen minder makkelijk uitwisselbaar zijn dan bij een desktop pc.

Nu u weet waarom een pc lawaai maakt, kunt u de passende maatregelen nemen om het probleem op te lossen. Lawaai door vervuilde ventilatoren kan doorgaans simpel worden opgelost door het verwijderen van stof en vuil van de ventilator. Gewoonweg vervangen kan ook een oplossing zijn.

Echter, zodra een voeding, een grafische kaart of ander onderdeel vervangen moet worden om het probleem op te lossen, dan is het raadzaam u af te vragen of de pc dat nog wel waard is. Want zodra, bij een al wat oudere pc, één ventilator lawaai gaat maken dan volgen er vaak al snel meerderen.