Probleemvrij werken met je Windows-laptop en desktop-pc

Wat is een ebook, waar zijn ebooks verkrijgbaar en waar leest u ze op?

Het woord ebook hebt u ongetwijfeld wel eens ergens horen vallen. Maar wat is een ebook eigenlijk precies? Leest het hetzelfde als een traditioneel boek of is het compleet iets anders?

En hebt u een apart apparaat nodig om ebooks te kunnen lezen? Of kan een ebook gewoon op iedere laptop, tablet of smartphone gelezen worden?

En waar kunt een ebooks kopen, en hoe krijgt u ze geleverd?

Allemaal vragen die u zou kunnen hebben als u graag eens ebook zou willen kopen en lezen.

Wat is een ebook?

Op de vraag: “Wat is een ebook?” is een heel kort antwoord mogelijk. Een ebook is de elektronische versie van een traditioneel papieren boek.

Veruit de meeste ebooks zien er op het beeldscherm namelijk precies zo uit als de papieren versie van het boek. En u kunt er op een vergelijkbare manier doorheen bladeren.

Echter, voordat we verder gaan met kijken naar wat een ebook precies is, kijken we eerst eens even naar de schrijfwijze van het woord ebook. Want naast ebook, worden de woorden e-book, eboek en e-boek tevens gebruikt.

Volgens de woordenlijst van de taalunie schrijven we in correct Nederlands: e-boek.

Toch zal, althans in dit artikel, eigenwijs vastgehouden blijven worden aan het woord ebook. Simpelweg omdat het woord ebook het vaakst gebruikt wordt als mensen zoeken naar informatie over e-boeken in Google.

Een ebook is zogezegd een elektronisch boek. Een boek dat gelezen kan worden op een elektronisch apparaat dat beschikt over een beeldscherm en de juiste software.

Dat maakt dat een ebook gelezen kan worden op een speciaal apparaat dat e-reader genoemd wordt, maar tevens op een laptop, tablet-pc, desktop-pc of een smartphone.

ePub en PDF

Elk ebook is een digitaal bestand, zoals uw digitale foto’s en muziek dat ook zijn. En elk digitaal bestand wordt gemaakt en geleverd in een bepaald gestandaardiseerd formaat, zodat ieder apparaat en elke app dat met dit bestandsformaat om zou moeten kunnen gaan, er ook inderdaad mee om kan gaan.

De meest gebruikte bestandsformaten waarin ebooks geleverd worden zijn ePub en PDF. Waarbij ePub vooral een bestandsformaat is voor e-readers. Uiteraard zijn ebooks in het bestandsformaat ePub ook te lezen op pc of laptop. Alleen zult u dan wel eerst een geschikt programma voor het lezen van ePubs moeten downloaden en installeren.

Abdobe Digital Editions is bijvoorbeeld zo’n programma. Een programma waarmee u niet alleen ebooks in ePub-formaat kan lezen maar tevens kan verzamelen en beheren.

Ebooks in ePub formaat lezen kan uiteraard ook op uw tablet of smartphone. Maar ook dan geldt dat u eerst een app moet installeren.

Op welke apparaten kunt u ebooks lezen?

Zoals gezegd kunt u een ebook lezen op pc, laptop, smartphone en tablet-pc. Tenminste, wanneer op het apparaat waarop uw het ebook wilt lezen de juiste software geïnstalleerd staat.

Veruit de meeste ebooks kunt u lezen op pc en laptop als u Adobe Digital Editions installeert.

Op uw iPhone of iPad zorgt de app iBooks ervoor dat u ebooks kunt lezen.

Voor Android zijn vele apps beschikbaar waarmee ook het lezen van ebooks op Android tablet of smartphone mogelijk wordt. Hier vindt u de beste 6 apps voor uw Android apparaat.

Overigens kunt u er ook voor kiezen om een apart apparaat te kopen speciaal voor het lezen en opslaan van ebooks. Zo’n apparaat worden een e-reader genoemd.

Het voordeel van een e-reader is dat dit apparaat speciaal ontwikkeld is om ebooks op te lezen. Waardoor dit apparaat handzamer zal zijn dan bijvoorbeeld een tablet. Tevens zal het apparaat veelal eenvoudiger te bedienen zijn.

Met een e-reader kunt u doorgaans alle gangbare formaten ebooks lezen. Bovendien kunt u op gemiddelde e-reader met gemak honderden boeken opslaan.

Een speciaal geval is overigens de Kindle. De Kindle is eigenlijk alleen bedoeld om ebooks te kunnen lezen die afkomstig zijn van ebook gigant Amazon. Nu is het met een programmaatje zoals Calibre best mogelijk om een PDF of ePub ebook om te zetten naar iets wat op een Kindle e-reader gelezen kan worden, maar erg handig is het niet.

Waar koop ik ebooks en hoe ontvang ik ze?

Ebooks kunt u te kust en te keur kopen in webshops zoals Bol.com. Want van vele boeken is zowel een papieren als een digitale uitgave beschikbaar. Een ebook koopt u op precies dezelfde wijze als een traditioneel boek. Alleen de levering van een ebook verloopt iets anders.

Waar een papieren boek als pakket verzonden wordt naar uw huisadres, krijgt u nu van de verkoper, zoals Bol.com, een e-mail. In deze e-mail staat beschreven welk boek u precies gekocht hebt. Tevens bevat de e-mail een link naar de locatie vanwaar u uw exemplaar van het digitale boek kunt downloaden.

Zodra u de opdracht tot het downloaden van het ebook hebt gegeven, dan wordt het ebook opgeslagen op het apparaat waarmee u de opdracht tot het downloaden van het ebook hebt gegeven.

Dat betekent inderdaad dat als u bijvoorbeeld uw laptop hebt gebruikt om het ebook te kopen en te downloaden dat het ebook, ofwel het bestand dat dit ebook bevat, opgeslagen is op uw laptop.

Hoe krijg ik een ebook op het apparaat waarop ik het wil lezen?

Dit betekent dat als u het ebook wilt lezen op uw smartphone, tablet of e-reader u dit apparaat aan moet sluiten op uw pc en het zojuist gekochte ebook zelf naar dit apparaat moet kopiëren.

Voor het kopiëren van een ebook naar een Android apparaat kunt u gewoon Verkenner gebruiken. iTunes gebruikt u wanneer u een ebook wilt kopiëren naar een iPad of een iPhone. Het kopiëren van ebooks naar iPad of iPhone gaat op dezelfde manier als het kopiëren van muziek naar de iPhone of de iPad.

Wilt u een ebook van uw pc naar uw e-reader kopiëren, dan kunt u daarvoor onder meer het eerder genoemde programma Adobe Digital Editions gebruiken.

Echter, wanneer u op uw tablet of smartphone e-mail kunt ontvangen, dan kunt u een gedownload ebook ook naar uw smartphone of tablet toe mailen. U stuurt dan simpelweg een e-mail naar het e-mailadres dat u op uw tablet of smartphone gebruikt en voegt aan deze e-mail het ebook als bijlage toe.

Op uw smartphone of tablet opent u vervolgens de e-mail en de bijlage. Het apparaat zorgt er vervolgens zelf voor dat het ebook met de juiste app wordt geopend.

U weet nu inmiddels wat een ebook is, waar u ebooks kopen kunt en op welke apparaten u een ebook lezen kunt. Wat u hoogstwaarschijnlijk ook weet is dat er altijd een kans bestaat dat digitale bestanden beschadigd kunnen raken en verloren kunnen gaan door een apparaat dat het begeeft of door een fout die u zelf maakt.

Maak daarom dan ook tevens van uw verzameling ebooks op gezette tijden een back-up.

Dat is wellicht een klein nadeel wanneer u kiest voor ebooks in plaats van voor traditionele boeken. Maar grote voordelen kent het ebook ook. Waaronder dat u veelal duizenden ebooks kunt opslaan op één enkel apparaat, dat u uw boeken altijd en overal bij de hand hebt als u dat wenst en dat het apparaat waarop u uw ebooks leest voor u onthoudt waar u gebleven bent in een boek.

Gerelateerde artikelen